Rozczarowanie "Polska"

gniew, miłość, nadzieja, nienawiść, nuda, obrzydzenie, przyjaźń, radość, smutek, strach, szczęście, tęsknota, współczucie, wstręt, wstyd, zazdrość, złość

Moderator: Zespół I

Awatar użytkownika
savanna
Rozmowna Beauty
Rozmowna Beauty

Post autor: savanna » 08 lut 2006, 12:23

A ja mam inne rozwiazanie-3 ruchome fundusze:zdrowia,spoleczny i emerytalny.Z tym ze zdrowia ruchome-place i korzystam z pieniedzy kiedy chce.Spoleczny-czyli szkolnictwo,policja,straz,placowki spoleczne.Emerytalny-zeby korzystac z odlozonych pieniedzy ze skladek.Pracowalam w Polsce i wiem jak to wyglada i ile "kosztowalo" mnie odprowadzanie skladek.I z doswiadczenia wiem ze wszystkie pieniadze sa nieruchome,a jesli chodzi o 3 filar to jak przychodzi wydruk to mi sie smiac chce-bo tyle to ja zarabiam obecnie dziennie (tego co mi naliczyli za rok pracy w Polsce).Poza tym jakos inne kraje daja sobie swietnie rade z takimi systemami.Przeginaja oczywiscie z socjalem bo tworzy sie grupa zerujacych,zdorwych,zdolnych do pracy darmozjadow,ktorzy zyja z robienia dzieci i szukania dodatkowych benefitow,gdzie jeszcze sie da cos "wyszarpac" z panstwa. :roll: Ale placenie podatkow na co 4 letnie przebudowy izb poselskich,(bo design nie ten) albo placenia na tysiace zbednych posrednikow (jak np w przypadku dofinansowan rolnikow-byly 3mln euro ale po drodze "piramidy" 3/4 zaginelo w akcji) i mozna by tu mnozyc tysiace podobnych przykladow.Tez konczylam studia,tez mialam zagadnienia z marketingu ale...ja juz to skonfrontowalam z rzeczywistoscia>Pracowalam zarowno w Polsce jak i kilku innych krajach i uwazam ze system jest chory i ja na pewno na niego nie bede pracowac. :? I uwierz mi ze "teoria" ze studiow wogole mi sie nie przydala w karierze zawodowej..
Papieros skraca zycie o 9 minut.Seks wydluza je o 15 minut.Walczmy seksem o nasze zycie!

Awatar użytkownika
savanna
Rozmowna Beauty
Rozmowna Beauty

Post autor: savanna » 08 lut 2006, 12:46

Dorzucam dodatkowo wypowiedz na z finanse.wp.pl na temat Polakow pracujacych za granica

"Oczywiście rząd Polski walczy o otwarcie rynków pracy aby się pozbyć bezrobocia i oczywiście w bezlitosny sposób okradać emigrujących Polaków za chlebem. Mam tu na myśli niesprawiedliwy i drakoński podatek, który nasi rodacy muszą płacić w kraju (PIT-36) Emigrant polski jest zobowiązany do rozliczania się ze swoich dochodów tak jak pracownik w Polsce z tym, że nie ma prawa pomniejszyć swój dochód od składek emerytalnych (ZUS), nie ma prawa odliczenia składki zdrowotnej od podatku, nie ma prawa odliczenia budowy domu (nieaktualne), nie ma prawa do darowizn, nie ma prawa do opieki zdrowotnej w RP. Jest to łamanie Konstytucji RP odnośnie równości prawa wobec obywatela. W związku z tym, że pracujesz za granicą i ponosisz bardzo duże koszty utrzymania, przeliczając dochody na złotówki wchodzisz w duży próg podatkowy ( 30-40%) i płacisz nawet podatek od ubezpieczenia, kóry zapłaciłeś za granicą. Wielka obłuda i oszykaństwo ludzi, którzy chcąc wyżywić swoją rodzinę musieli ją opuścić aby przeżyć i do tego są gnębieni, aby tutaj nasi posłowie mogli się bawić i załatwiać swoje populistyczne sprawy"

pod czym sie w zupelnosci podpisuje. :cry:
Teoryzowanie nic tu nie da
Papieros skraca zycie o 9 minut.Seks wydluza je o 15 minut.Walczmy seksem o nasze zycie!

Awatar użytkownika
Josie M
Rozmowna Beauty
Rozmowna Beauty

Post autor: Josie M » 08 lut 2006, 13:11

eve pisze:Masz racje Dominikana.. ja nie mialabym problemow w placeniu podatkow, gdyby nie bylo zastrzezen do gospodarowania tymi pieniedzmi przez panstwo.. bo my wiecznie placimy, i to nie malo, a nieraz w dalszym ciagu nasuwa sie pytanie, na co ida te pieniadze skoro w dalszym ciagu brakuje jeszcze duuuzo do zapewnienia naprawde dobrych warunkow pomocy socjalnej i funkcjonowania wielu placowek czy organizacji.. czy podatki sa nie wystarczajaco wysokie, czy moze zle sie nimi zarzadza?
gdyby pieniadze z podatkow szly tam gdzie powinny zyloby sie nam znacznie lepiej...
a tak... coz
mozemy popatrzec na co ida, na pałace ZUSu, na biura posłow, na ich diety, na ich rozrywkowe wyjazdy to i tam,
ogolnie rzecz biarac, wcale nie ida na spoleczenstwo, ale na pojedynczych ludzi, ktorzy tym spoleczenstwem rzadza, i nic im nie mozna zrobic...
Jesli cos za bardzo udoskonalasz, na pewno to spieprzysz.

Awatar użytkownika
kira
Aktywna Beauty
Aktywna Beauty

Post autor: kira » 12 lut 2006, 20:51

Ojej, żeby tak nasi biedni obywatele, zwlaszcza Ci z wielodzietynych rodzin co ledwo wiaza koniec z koncem wiedzieli na co ich podatki ida, jaki sumy przeznacza rzad na diety posleskie, wyposazenia biur, komunikacje w kraju i bankiety i jak to sie ma do wysilku wlozonego przez owych panow w garniturach za gruby cash w poprawe sytuacji spolecznej i politycznej ......

Tak sie akurat sklada, ze jestem dzien w dzien faszerowana takimi ciekawostkami przyrodniczymi na politologii, troche sie minelam z powolaniem jesli chodzi o kierunek studiow, ale bardzo brutalnie mi uswiadomil gdzie ja zyje, jak i dzieki tej calej wiedzy, ktora moge potraktowac jako kopa w dupe dzieki ktoremu zmusialam sie na kompletny makeover w moim zyciu.

I jak tu sie dziwic , ze polak zazdrosny, wiecznie smutny skoro wszytko tu sie kreci wokol kasy? a dzieje sie tak bo jest jej poprostu za malo, zeby nie mowic o jej totalnym braku. Masz wiecej, to oczywiste ze zaraz spotkasz sie z zawiscia , zalem i zlośliwościa.

Wiecie co, wczoraj dostalam smsa od mojego kolegi irlandczyka z ktorym pracowalam w dublinie. Napisal mi cos czego nigdy nie uslyszalam od zadnej z moich "przyjaciolek" Ze uważa sie za szczesciarza, ze sie ze mnie poznal, ze sie ze mna przyjazni. Ze docenia moja szczerosc i prosil abym nigdy przenigdy sie nie zmieniala i byla taka jak teraz.
To naprawde fanastyczne uczucie dowiedziec sie czego takiego.

savanna bardzo sie ciesze, ze Ci sie tam powiodło, wiem, ze nie spadlo Ci nic z nieba i sama zapracowalas na to jakie masz teraz stanowisko, bardzo doceniam takich polakow. Moim jednym polskim srodowiskiem byli moi wspolokatorzy, ktorzy niestety nie grzeszyli inteligencja i zgotowali mi pieklo na ziemi przez caly moj pobytw Dublinie. Jedynie tacy ludzie jak moj kolega, irlandczycy sprawili, ze nie zalamalam sie nerwowo, wykanczana psychicznie w domu i fizycznie w pracy goniąc na 2 etaty. Z wielkim zalem ale i radosci wracalam do domu wiedzac ze wreszcie zobacze rodzine i "przyjaciol" ktorzy teraz maja mnie tak gleboko ze szkoda gadac. Nie moge sie doczekac kiedy wroce tam , do tych ludzi ktorym naparde na mnie zalezy, ktorzy dzwonia i pisza mi maile. Znowu zaczne wszytko od nowa, bedzie ciezko, ale jestem pewna ze dobrze robie. Tutaj jedyne co mam to depresja .

Awatar użytkownika
GAGA
Przyjaciel Beauty
Przyjaciel Beauty

Post autor: GAGA » 12 lut 2006, 22:04

Dominicana pisze:
savanna pisze: Ciekawe jakby wszyscy przestali placic podatki :lol: :lol: :lol:
to by było tak:
nie było by państwowych szkol, straży pożarnej, policji, zero szpitali, hospicjów, bibliotek, szkól dla niepełnosprawnych, uposledzonych, przytułków, schronisk dla zwierząt, stołowek dla bezdomnych, refundowanych lekow dla chorych na raka i wielu wielu innych rzeczy.
Z Polski zrobił by sie Sudan, anarchia, brud, smród i ubustwo :roll:

tak wiec podatki choc nieprzyjemne to jednak potrzebne :wink:
Dominikana a teraz co my mamy z tego, że mamy szptale?? ona są ale jakoby ich nie było.... jak dostałam skierowanie na zastrzki to musiałam ze swoimi igłami chodzic bo nie było ósemek i jedynie jakąś krowią mogła mnie dziabnąć :evil: jak mi raz załadowała bez uprzedzenia to na drugą strone ulicy do auta się nie mogłam doczołgać.....
ubezpieczenia wszelkiej maści to jedna wielka ściema.... jak miałam wypadek to grosza od nikogo nie dostałam- wszyscy się dupą wypieli a na pogotowiu "prostując" mi połamany nos zrobili tak, że się zapadł i nie mogłam oddychać..... a jak zaczęłam drążyć to zaginęły moje dokumenty...
"Kraj Kur*y i Szatana" jak to mówi moja mama.
M³odym ludziom wydaje siê, ¿e pieni±dze s± najwa¿niejsz± rzecz± w ¿yciu. Gdy siê zestarzej±, s± ju¿ tego pewni./ Oscar Wilde
Snobizm jest jak wisienka na torcie - tylko dla wybranych. To rodzaj wtajemniczenia. Wyzwanie rzucone tyranii mas....

Awatar użytkownika
Merlinka
Przyjaciel Beauty
Przyjaciel Beauty
Kontakt:

Post autor: Merlinka » 12 lut 2006, 22:09

no to fakt...
2 razy mnie szyli po wypadkach w panstwowych szpitalach i... masakra mam takie blizny ze... szkoda gadac
niedawno strasznie zaczal bolec mnie brzuch z prawej strony, obawiajac sie ataku wyrostka pojechalam do najblizszego spzitala gdzie musialam pol godziny ledwo zywa czekac az laskawie PAN DOKTOR zejdzie do gabinetu skonczywszy kawke i mnie przyjmie, nie wspominam juz o protekcjonalnyn traktoweaniu i tym ze byl wyjatkowow arogancki kut..s jeden

Awatar użytkownika
Josie M
Rozmowna Beauty
Rozmowna Beauty

Post autor: Josie M » 12 lut 2006, 23:36

dlatego właśnie myślę zeby stad wyjechać na stałe...
bo to takie przykre wszystko...

boję się ze jak zostane, to też po paru latach bede takim lekarzem, któremu nie wazne dobro pacjenta, tylko dlatego za takiego pacjenta w panstwowy szpitalu dostanie grosze...
Jesli cos za bardzo udoskonalasz, na pewno to spieprzysz.

Awatar użytkownika
Dominicana
Uzależniona Beauty
Uzależniona Beauty
Kontakt:

Post autor: Dominicana » 13 lut 2006, 08:39

ok rozumiem, ja tez nie korzystam z państwowej opieki medycznej mimo iż moja mama pracuje w szpitalu, zawsze chodze prywatnie, ale nie moge byc egoistką i mówiąc o państwowych szpitalach mam na mysli tych kórzy żyją za 500zl miesięcznie, tych których nie stac na prywatne kliniki, gdybysmy tych podatków nie płacili to ludzie ktorych nie stac na pobyt w klinice za 10000zl umierali by na ulicy. Wiem że cięzko sobie to wyobrażic komus kto nie zawraca sobie głowy takimi kwotami, nie wszyscy jednak maja takie szczeście.

kto by teraz ratował ludzi w Ktowicach gdyby nie straz pożarna z naszych podatków, szpitale, policja i cała reszta??
Czy ktokolweik tutal zakasałby rękawy i biegł do Katowic 2min po katastrofie??

Wiem ze podatki nie są cudem ale niestety, jak nie chcemy ich placic to zapraszam do "państw upadłych" -Somalia, Sudan, Angola, Burkina Faso i cala reszta Afryki -Kira jeżeli studiujesz Politologie to wiesz co mam na mysli mówiąc o państwach upadłych. :wink:
29 lipiec 2005, nosek---> dr Skupin/ czyli ju¿ po i bardzo szczê¶liwa:)

Awatar użytkownika
GAGA
Przyjaciel Beauty
Przyjaciel Beauty

Post autor: GAGA » 13 lut 2006, 09:26

Dominicana ja miesiąc w miesiąc musze zaniesć pawie 1000 zł do ZUSu i tak naprawde to gówno z tego mam, a jak poszłam do kliniki prosić o badania do operacji i chciałam zrobić sobie dodatkowo jakieś tam badanie to mi pani powiedziała" wie pani ale naszej kliniki nie stac na tak drogie badania".......
gdybyśmy wszyscy pracujący mieli wybór na opłacenie sobie prywatnej opieki lekarskiej mielibyśmy gabinety w marmurach i pielęgniarki przemiłe i dobrych kompetentnych lekarzy za ok 400zł miesięcznie..... więc gdzie te nasze pieniądze idą do cholery? korzystałam przez chyba 2 lata z Medicover i jeśli tak by wyglądała opieka za która teraz płace 2 razy więcej nie miałabym podstaw aby powiedzieć złe słowo!
M³odym ludziom wydaje siê, ¿e pieni±dze s± najwa¿niejsz± rzecz± w ¿yciu. Gdy siê zestarzej±, s± ju¿ tego pewni./ Oscar Wilde
Snobizm jest jak wisienka na torcie - tylko dla wybranych. To rodzaj wtajemniczenia. Wyzwanie rzucone tyranii mas....

Awatar użytkownika
szpaczek
Przyjaciel Beauty
Przyjaciel Beauty

Post autor: szpaczek » 13 lut 2006, 09:42

GAGA pisze:Dominicana ja miesiąc w miesiąc musze zaniesć pawie 1000 zł do ZUSu i tak naprawde to gówno z tego mam, a jak poszłam do kliniki prosić o badania do operacji i chciałam zrobić sobie dodatkowo jakieś tam badanie to mi pani powiedziała" wie pani ale naszej kliniki nie stac na tak drogie badania".......
gdybyśmy wszyscy pracujący mieli wybór na opłacenie sobie prywatnej opieki lekarskiej mielibyśmy gabinety w marmurach i pielęgniarki przemiłe i dobrych kompetentnych lekarzy za ok 400zł miesięcznie..... więc gdzie te nasze pieniądze idą do cholery? korzystałam przez chyba 2 lata z Medicover i jeśli tak by wyglądała opieka za która teraz płace 2 razy więcej nie miałabym podstaw aby powiedzieć złe słowo!
Masz racje GAGA. Mimo ze sama pracuje w sluzbie zdrowia i mam kontrakt to z dziecmi i ze soba chodze tylko prywatnie, badania tez robie w prywatnym laboratorium.Niestety ta nasza kasa idzie na pensje i gabinety urzednikow,wystarczy popatrzec na budynki ZUS-u.Pomijam juz ze sprzataczka w NFZ zarabia wiecej niz poczatkujacy lekarz w szpitalu. Mimo ze teoretycznie pracuje tez w gabinecie ktory ma kontrakt i powinnam leczyc za "friko" to NFZ placi tule ze wystarcza na pomoc dorazna pacjentom z bolem.Trafia mnie czesto bo musze sie tlumaczyc przed pacjentami dlaczego nie moge ich leczyc za darmo mimo kontraktu.Pacjenci wyzywaja sie na mnie a przeciez to nie moja wina ze taki kontrakt dostal gabinet.Cale "szczescie" ze za 2 lata zlikwiduja wreszcie leczenie stom.na kontrakt i bedzie tylko prywatnie,nie beda sie musiala z nikim uzerac (to tak z przekasem bylo)
WYZNANIE EX-DZIEWICY
Diabłu dam miłą chwileczkę
By zaś odpust zjednać
Panu Bogu świeczkę
Mnie już niepotrzebna
Jonasz Kofta

ODPOWIEDZ

Wróć do „Emocje - pierwotne i wtorne”