Życie zaczyna się po 40-tce. cz 9.

Wolne tematy, dyskusje, tutaj możecie rozmawiać o wszystkim. Nasze codzienne i niecodzienne sprawy.

Moderator: Zespół I

Awatar użytkownika
marena103
TOP Beauty
TOP Beauty
Kontakt:

Re: Życie zaczyna się po 40-tce. cz 9.

Post autor: marena103 » 28 wrz 2013, 21:12

kasza jaglana to naturalny probiotyk, wzmacnia i ma bardzo duzo zalet, ale mnie jej smak nie podchodzi, czasami dodaję ją do zwykłego krupniku tzn ja robie krupnik z pęczaku i jeszcze wrzucam kilka suszonych grzybków oraz obowiązkowo lubczyk, czasami przemycam w kartoflance, bo nikt nie chce o niej słyszeć, ona ma taki charakterystyczny smak...
dana wyprzedzilas chyba moje mysli, własnie dzisiaj zrobilam zapas kasz i ryżu, a jutro miałam w planach krupnik, więc kasza górą,
wkońcu kiedyś w polsce kiedy jeszcze nie znano kartofli, jedli głównie kasze, a ja dzisiaj nawet kuskus sobie kupiłam, bardzo lubie z sałatkami,
dzisiaj robiłam spaghetti bolonese z czerwonym winem do środka, a wczoraj zupe krem cebulową, kokosze się zrobić dyniową, ale szczerze nigdy nie jadłam i nie gotowałam....no cóż pora roku taka a nie inna, już lepiej w zimie, bo człowiek juz przyzwyczajony do zimna a teraz najgorzej przejśc z +25 do +5, a na wiosne jak jest+10 to takie ciepełko (rofl
dla rozgrzania duszy kupiłam sobie botki i sweterek, na pocieszenie, bo za przegląd samochdu i wymiane oleju musialam wyskoczyć z 350 zl, oj szkoda szkoda

Awatar użytkownika
niebieska
Specjalista Beauty
Specjalista Beauty

Post autor: niebieska » 29 wrz 2013, 11:07

Dana_2 pisze: Po ugotowaniu...nie wiem czy pisac (giggle ale co tam, biorę zwykły naturalny jogurt (moj ulubiony zotta) albo grecki - super, zjadam wielki talerz i jestem szczesliwa (giggle podobno dobra tez jest z dynia pieczoną (ja nie przepadam)
pisac, nie ma czego sie wstydzic.
ja nie musze czesto jesc na cieplo, nie znosze garow, wiec wyrafinowany posilek w moim wykonaniu to makaron posypany serem jaki akurat jest w lodowce i zachwyca mnie szybkosc, prostota, taniosc wykonania.
a co najwazniejsze smakuje mi.
dziewczyny tak mnie zaciekawilyscie ta kasza, ze nie moge sie doczekac jutra, kiedy otworza okoliczne sklepy ze zdrowym jedzeniem.
cos czuje, ze sie polubimy.
znalazlam i wyczytalam bardzo ciekawe rzeczy:

http://gotujzdrowo.com/jak-ugotowac-kasze-jaglana/" onclick="window.open(this.href);return false;

Dana_2
Rozmowna Beauty
Rozmowna Beauty

Post autor: Dana_2 » 29 wrz 2013, 11:35

na pewno sie polubicie, bo kasza z czymkolwiek jest smaczna (giggle nie bardzo rozumiem dlaczego marena pisze o dziwnym smaku...dla mnie jest super.
Polecam równiez natke pietruszki (juz kiedys pisałam) peczek swiezej pietruszki + np. banan, + jabłuszko + troche wody mineralnej = wszystko do blendera i wychodzi suuuper danie. Moja wnuczka przepada za zielonym szejkiem, teraz będe wnusie przyuczać do kaszy jaglanej (giggle
Niebieska jak "wysmakujesz" jakis prosty dodatek do kaszy to pochwal sie... ja nie mam serca, czasu, checi do gotowania skomplikowanych potraw(rofl

niebieska a propos pietruszki, ja kupuję w doniczkach w sellgrosie, i scinam nozyczkami, spróbuj powinno Ci smakowac (mozna zmieniac dodatki i zmiejszac porcje, czasem daje plaster ananasa, czasem tylko pietruszka i jabłko tez pycha)

Awatar użytkownika
babina7
TOP Beauty
TOP Beauty

Post autor: babina7 » 29 wrz 2013, 14:14

Ja uwielbiam mazurską (yes) . Jaglana ma "dziwny" smak i jej nie lubie ale jak bierze mnie przeziębienie to gotuję i jem po łyżce kilka razy dziennie , tak jak lekarstwo. Popijam szybko wodą (nod
Nie trzeba iść do sklepu ze zdrową żywnością jest w każdym hipermarkecie.
zadowolona

Awatar użytkownika
Sabrina
TOP Beauty
TOP Beauty

Post autor: Sabrina » 29 wrz 2013, 20:44

Ja też jestem koszożerna. Kazda kasza + sos pieczarkowy,albo pomidorowy a jak nie che mi sie sosów robic to polewam magą i jem,do tego ogórek kiszony albo kapusta kiszona.Czasem jak mnie wezmie na mieso to dokladam mielonego z sosem (yes)
Marena z jogurtami daj sobie juz spokój,bo wychladzają. Moje córa odchudza sie od dwóch tygodni i jseć musi tylko ryż brązowy, nalesniki z maki razowej,albo racuchy z otrąb. Bardzo mi to posmakowało,do tego serek Bieluch,dzem niskoslodzony,tarte jabłka.....super jedzonko (yes)
"Bogactwo i uroda nigdy nie wyjdą z mody."

Awatar użytkownika
marena103
TOP Beauty
TOP Beauty
Kontakt:

Post autor: marena103 » 30 wrz 2013, 10:20

no właśnie sobie dałam spokój, widocznie organizm sam nam mówi, co nam potrzebne i kiedy, wczoraj upiekłam karczuszek, żeby było co dla męża do chlebka, ja sobie też wziełam dzisiaj pare plastrów i paprykę czerwoną, zapomniałam wziąć kuskus, no cóz będzie jutro, lubie kuskus bo moge go sobie w pracy zrobić na ciepło, a jadłyście tabule z kuskusa? wczoraj mnie naszło na wątróbkę drobiową z papryką i pieczarkami, pycha

Awatar użytkownika
babina7
TOP Beauty
TOP Beauty

Post autor: babina7 » 30 wrz 2013, 11:14

Podajcie przepis na jakąś urozmaiconą wątróbkę. Zawsze robię tylko z cebulką i to takie nudne {i brzydkie (giggle na talerzu)
zadowolona

Awatar użytkownika
beata-malgorzata
Przyjaciel Beauty
Przyjaciel Beauty

Post autor: beata-malgorzata » 30 wrz 2013, 11:38

Z cebulka i jablkiem , bardzo lubie taka .
Babinka , Ty bys chciala by watrobka byla ladna ? Àle ona nigdy nie bedzie wygladala zachecajaco na talerzu , podroby tak maja , sa brzydkie i juz .
Od kilku dni jestem umierajaca (triste , jakas taka bez werwy . Zmuszam sie do jedzenia , chociaz wczoraj z przyjemnoscia zjadlam kotlet cielecy z grzybami swiezo uzbieranymi w lesie . A tak to nie chce mi sie nic , jestem slaba i nie wiem co mi jest oprocz grypy ktora zalapalam . Mam jednak sile by tu zagladac bo rozowe to mus i lekarstwo ...hehe
Mentor, 275 cc okragle,profil sredni , 04. 2006
poprawka asymetrii jednej piersi , 375 cc ,02 2007
uszy plus korekta powiek ,14.05 2008
zmniejszenie platkow usznych , 19.01 2013- dr Lemaître - Belgia
nos, powieki i lipofilling - 6.04 2013- dr Lemaître
plasyka brzucha i podniesienie piersi z wymiana protez na 350cc , 9.09 2014
powieki dolne 30.05.2025
lifting deep plane 09.04.2026

Awatar użytkownika
marena103
TOP Beauty
TOP Beauty
Kontakt:

Post autor: marena103 » 30 wrz 2013, 13:31

babina wg życzeń
papryka czerwona 1 sztuka
pieczarki 5-6 ok 20 dkg
cebula, może być szczypiorek drobny
najpierw podsmażam cebule, paprykę w paski i pieczarki w paski, dodaje opruszoną bardzo delikatnie wątróbkę (oczywiście kilka sztuk 5-8 zależy na ile osób), podsmażam, potem przykrywam przykrywką, tak jakby się dusi, potem dodaje pieprz czarny mielony, ziołowy, paprykę słodką i sól dobrze wymieszam, ja lubie tak ostrzej i na sam koniec posypuje ciutką szczypiorku, jest taka inna, nie nudna właśnie, kiedyś jak u mnie anemia zamieszkała na dobre jadłam wątróbkę na różne sposoby, czasami też podleją ociupinką wody i wtedy jest taka bardziej uduszona niż usmażona, robiłam też z samymi pieczarkami też dobra, gdzieś w domu mam przepis na wątróbkę z malinami

Awatar użytkownika
babina7
TOP Beauty
TOP Beauty

Post autor: babina7 » 30 wrz 2013, 15:06

ja tez jestem "zdechnięta" . Wróciłam z Wawy , a wiadomo, że zycie lekkie nie jest lekkie (giggle . Wracałam pociągiem i usnęłam, potem w domu w wannie też usnełam (giggle .
Dzisiaj odpoczywam, więc tez na rózowe strony wpadam (yes)
zadowolona

Zablokowany

Wróć do „Feel Free - Nie Krępuj Się”