Życie zaczyna się po 40-tce. cz 8.

Wolne tematy, dyskusje, tutaj możecie rozmawiać o wszystkim. Nasze codzienne i niecodzienne sprawy.

Moderator: Zespół I

MarysiaM
Uzytkownik zbanowany
Uzytkownik zbanowany

Re: Życie zaczyna się po 40-tce. cz 8.

Post autor: MarysiaM » 15 maja 2013, 06:43

Źródło: TVN24, rozmowa z profesorem Janem Lubińskim, lekarzem specjalistą w dziedzinie patomorfologii oraz genetyki klinicznej.

"(...) Przypadek Angeliny Jolie jest bardzo dramatyczny i poruszający, ale jest szereg innych ważnych procedur, które mogą obniżyć ryzyko raka piersi - powiedział w TVN24 prof. Jan Lubiński z Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie.(...)

(...) Jak tłumaczył w TVN24 prof. Lubiński, w Polsce ryzyko wystąpienia dziedzicznego raka piersi u kobiet z wadliwym genem BRCA1 wynosi około 30 proc. U przeciętnej Amerykanki to aż 60 proc.. - Tak więc szans w skutecznym zwalczaniu raka piersi należy upatrywać zarówno w genach, jak i w środowisku - zaznaczył lekarz.
Według niego, 50 proc. szans zachorowania na raka jajnika to także dużo powyżej przeciętnej, bo w Polsce u kobiety z mutacją BRCA1 ryzyko to wynosi ok. 20 procent.(...)

(...) Ten przypadek jest dramatyczny i poruszający - ocenił lekarz. Jak podkreślił, na mastektomię prewencyjną decyduje się mniejszość kobiet. - To postępowanie, które należy brać pod uwagę, ale jest co najmniej kilkanaście innych ważnych procedur, których można przestrzegać i obniżyć ryzyko - powiedział.

Wyjaśnił, że ważne jest odpowiednie podejście do hormonów u kobiety z mutacją - powinna ona unikać hormonów w młodym wieku, ale przyjmować je po 30 roku życia, ponieważ obniża to ryzyko raka jajnika nawet o 50 procent. Wskazane jest też długie karmienie piersią. - Miesiąc karmienia o 2 proc. obniża ryzyko raka piersi - podkreślił. Z kolei u dziewczynek z rodzin, gdzie występuje genowa mutacja, opóźnia się wystąpienie pierwszej miesiączki, co również może obniżyć ryzyko zachorowania w sposób znaczący.

- Zabieg mniej dramatyczny niż mastektomia to profilaktyczne usunięcie jajnika i jajowodu z hormonalną terapią zastępczą. Kobieta z mutacją BRCA1 powinna rozważyć ten zabieg. Jakość życia obniża się nieznacznie, podaje się sztuczne hormony, a dramatycznie spada ryzyko raka jajnika i piersi i jest wtedy niewiele wyższe wtedy od poziomu ogólnego populacji - powiedział Lubiński.

Jak dodał, można też ochronić się przed rakiem poprzez profilaktyczne próby kliniczne. (...)

(...)Lubiński zauważył także, że raka piersi u kobiet z wadliwym BRCA1 można wcześnie wykryć, bo diagnostyka w tym zakresie stoi na wysokim poziomie - stosując rezonans magnetyczny prawdopodobieństwo wykrycia raka bez przerzutów do pach sięga 85 proc. Jesteśmy blisko sytuacji, że kobieta z wyjściową mutacją genu będzie wkrótce mieć ryzyko zachorowania i zgonu takie jak przeciętna Polka, a może nawet mniejsze - dodał.

- To, co pokazała Angelina Jolie, to poprawne i dobre, ale poza tym mocnym podejściem jest szereg innych działań - zaznaczył. Według niego, daje to szansę edukacyjną dla kobiet, bo wciąż jest wiele takich, które nie badają się na obecność mutacji BRCA1, mimo że test jest refundowany przez NFZ."

Quer
Miłośniczka Beauty
Miłośniczka Beauty

Post autor: Quer » 15 maja 2013, 10:45

marena43 pisze: a teraz zmiana tematu, co stosujecie na ciało, jakie balsamy, kremy, może jakieś przeciwcellulitowe
Na mnie najlepiej dziala olejek avocado ale nie chce mi się smarować (whew Uzywam o też do wlosów.

Awatar użytkownika
anima60
Rozmowna Beauty
Rozmowna Beauty

Post autor: anima60 » 15 maja 2013, 23:05

Do nawilżenia i natłuszczenia ciała dla mnie najlepsza jest oliwka J&J rozsmarowana na mokre ciało zaraz po prysznicu. Zajmuję to tylko chwilę, a ciało jest cudownie aksamitne. Nie trzeba czekać, żeby oliwka się wchłonęła, tylko zaraz należy osuszyć ciało ręcznikiem i można się ubierać

Awatar użytkownika
ullrike
TOP Beauty
TOP Beauty

Post autor: ullrike » 16 maja 2013, 08:38

Dziewczyny mam straszny problem z doborem koloru zebow z przodu .
trzy koronki ,dwie jedynki i dwojka.
Wybralam ze ma byc kolor A1 ...i teraz bije sie z myslami ze bede wygladac jak durny krolik z trzema bialymi zebami na przedzie.
moze zmienie na A2 ..nie ma mi kto doradzic ..lekarza nie chce sluchac bo wybral juz dla mnie jakis szary beznadziejny kolor z palety D co jest kompletna bzdura.
Jak bylam na wybielaniu tam okreslono moje zeby jako M2 a to jest znow calkiem inny rodzaj pomiernika kolorow kurde znikad pomocy.
jeszcze dzis mam czas na zmiane decyzji.\
zle ze nie ejstem na miejscu ,urlopu tez nie moge wziac tyle zeby siedziec trzy dni w szczecinie.
Pojade tam za tydzien i zeby juz beda gotowe ..zaplace kupe kasy i bede niezadowlona :(

czy A2 sa bardzo zolte?
kurcze ja powinnam tam siedziec i z protetykiem dobierac kolor

Awatar użytkownika
beata-malgorzata
Przyjaciel Beauty
Przyjaciel Beauty

Post autor: beata-malgorzata » 16 maja 2013, 09:19

Ullri , kolor A1 jest kolorem najmniej wystepujacym , to najjasniejszy z mozliwych , bardzo nienaturalny , bialy razacy ,A2 jest tez bardzo jasny ale "normalny" , najczesciej zakladanym kolorem ze srednich kolorow jest A3 . Jesli juz wybielalas zeby to pewnie mozesz zrobic A2 , natomiast po zalozeniu koronek nie ma sensu wybielanie bo juz nigdy nie wtrafisz kolorem , zawsze wybiela sie zanim zalozy koronki . Jesli masz jakies wyrazne zdjecia to wyslij mi na maila , latwiej bedzie pomoc .
Mentor, 275 cc okragle,profil sredni , 04. 2006
poprawka asymetrii jednej piersi , 375 cc ,02 2007
uszy plus korekta powiek ,14.05 2008
zmniejszenie platkow usznych , 19.01 2013- dr Lemaître - Belgia
nos, powieki i lipofilling - 6.04 2013- dr Lemaître
plasyka brzucha i podniesienie piersi z wymiana protez na 350cc , 9.09 2014
powieki dolne 30.05.2025
lifting deep plane 09.04.2026

Awatar użytkownika
ullrike
TOP Beauty
TOP Beauty

Post autor: ullrike » 16 maja 2013, 09:24

Ok dzieki beatka za odzew (heart Juz wyslalam ci zdjecia i link .

Czy mozna by tak zrobic zeby dwie jedynki byly A1 ..a dwojka A2?

jasniejszy od A1 jest B1 to jest dopiero biel nienaturalna .
Kolorystyka A jest zolto-brazowa
zwariuje z tymi zebami bo tyle kasy i chcialabym zeby to naprawde bylo zrobione dobrze na wiele lat a nie ze za chwile znow bede wymieniac,,,

Awatar użytkownika
cyryl-bea
Administrator Beauty
Administrator Beauty

Post autor: cyryl-bea » 16 maja 2013, 11:38

beata-malgorzata pisze:Ullri , kolor A1 jest kolorem najmniej wystepujacym , to najjasniejszy z mozliwych , bardzo nienaturalny , bialy razacy ,A2 jest tez bardzo jasny ale "normalny" , najczesciej zakladanym kolorem ze srednich kolorow jest A3 . Jesli juz wybielalas zeby to pewnie mozesz zrobic A2 , natomiast po zalozeniu koronek nie ma sensu wybielanie bo juz nigdy nie wtrafisz kolorem , zawsze wybiela sie zanim zalozy koronki . Jesli masz jakies wyrazne zdjecia to wyslij mi na maila , latwiej bedzie pomoc .
ja mam ponioc A1 i wciaz mam wrazenie ze wcale nie mam bialych zebow (thinking
najjasnieszym jest B1

http://1.bp.blogspot.com/_7D7gYFoltkU/T ... C3%B3w.JPG" onclick="window.open(this.href);return false;

tu lepiej widac
http://stat001.ameba.jp/user_images/201 ... 319963.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;

a tu widac dobor i delikatne niusnse czasem mieszanki kolorow mimo iz numer 4 sa jasniejsze od tych A czy B

http://www.ivoclarvivadent.pl/website/u ... me.jpg?v=1" onclick="window.open(this.href);return false;
cyryl-bea

Przeczytanie regulaminu ze zrozumieniem treści, jest podstawą miłej zabawy na forum!

Youtube: tu
Portal: tu
Facebook: tu

https://www.beautywpolsce.com/forum/imag ... g-oczy.gif
https://beautywpolsce.com/forum/upload/1 ... Obraz1.jpg

Awatar użytkownika
ullrike
TOP Beauty
TOP Beauty

Post autor: ullrike » 16 maja 2013, 11:43

DZieki dziewczyny ,
leb mnie rozbolal co prawda ale juz jestem spokojna:) i problem mam rozwiazany .
bedzie A1 ,decyzje pomogl mi podjac maz naszej Beatki (kiss
zlecenie pojechalo do protetyka wiec odwrotu nie ma,
dwa razy dzwonilam do kliniki tak juz mnie mieli dosc hehe.
bedzie dobrze ,juz teraz nie mace sobie w glowie .a ten ostatni link Cyrylu jest bardzo dobry ,wyraznie widac kolorystyke .

Awatar użytkownika
cyryl-bea
Administrator Beauty
Administrator Beauty

Post autor: cyryl-bea » 16 maja 2013, 11:48

zobacz ten i dobory
http://www.ivoclarvivadent.pl/website/u ... me.jpg?v=1" onclick="window.open(this.href);return false;

tak jak mowie rozne niusnse i mieszanki potrafia byc jeszcze jasniejsze tu protetyk dobry lepiej sie zna my mozemy sobie biegac po ABCD ale oni wiedza jak roznistosci laczyc zeby miec ladny odcien

mi np podobaja sie zeby bardzo biale ale zeby ich odcien nie byl szary a zlamany ecri w tonacji cieplej wtedy wygladaja na naturalne mimo iz sa bardzo biale
cyryl-bea

Przeczytanie regulaminu ze zrozumieniem treści, jest podstawą miłej zabawy na forum!

Youtube: tu
Portal: tu
Facebook: tu

https://www.beautywpolsce.com/forum/imag ... g-oczy.gif
https://beautywpolsce.com/forum/upload/1 ... Obraz1.jpg

Awatar użytkownika
ullrike
TOP Beauty
TOP Beauty

Post autor: ullrike » 16 maja 2013, 13:39

wiecie jak to dobrze napisac cos , a pozniej do tego wrocic..
odnalazlam to co pisalysmy w zeszlym roku w sierpniu o zebach ,gdy sabrina robila swoje licowki.
smiesznie bo wtedy opiniowalam ze A1 absolutnie nie jest dla mnie ,,,no a teraz bede go miec.
viewtopic.php?f=9&t=15142&p=741121#p741121" onclick="window.open(this.href);return false;

Zablokowany

Wróć do „Feel Free - Nie Krępuj Się”