Kejsi postaram Ci się to wyjasnić tylko nie chcialabym bys odebrała to jako pouczanie a poprostu żrodło informacj.
kejsii pisze:Quer z tym miałczeniem pod drzwiami pewnie chodziło właśnie o takiego kociaka starszego ktory wczesniej mogł pomieszkiwać troche na dworze trochę w domu.
tez mozna oduczyć ale jest trudniej
Choc czystałam ostatnio własnie o maine coon ze one właśnie lubią mieć podwórko ale ja sobie myslę że to przecież kwestia wychowania bo jak weźmie się kociaka malutkiego i od początku przyzwyczai do tego że siedzi tylko w domku to chyba nie będzie mu się chciało na dwór wychodzic bo po prostu tego nie będzie znał
Jest to całkowita nieprawda. Mam koty Norweskie Lesne ktore w naturze żyją w lasach Skandynawi, u mnie w zimie nosa do woliery nie wystawią
Poza tym rasowy kot wolno biegajacy raczej szybko znajduje amatora swojej urody i znika. Są rózne choróbska na które nie ma szczepionek. Sa ufne do obcych psów.
I kolejna sprawa, kot wychowany w kilku pokolenich w hodowli zatraca instynkt. Instynk oczywiscie wróci tylko nie zawsze zdąży się dostosować.Kiedyś miałam taką kotkę maine coon, wyskoczyła przez balkon, pognala przed siebie, siedziala przestraszona w ogrodzie sasiadki i nie potrafiła wrócić. Druga historia, dwa lata temu do domu wpadly nam myszy i wiesz kto je łapał? ja z mężem. Dla kotow byly tylko szybko nudzącą się zabawką.
Bywają hodowle które odmawiają sprzedazy kota jeżeli powiesz ze kot będzie wychodził, lub musisz taką klauzule podpisać w umowie.
A powiedz mi jeszcze jedno bo ja np chce kociaka takiego typowego na kolanka nie będę z nim jeździc na wystawy ani nic i czy jest możliwość kupienia w hodowli takiego kotka po niższej cenie ? Bo np wiem jak jest w hodowlach psów że często jak pies nie nadaje sie na wystawy bo ma np jakąs małą wade to hodowcy sprzedają go za nawet połowę ceny
pdawane ceny zazwyczaj dotyczą tych "nakolankowych" Rodowód kosztuje ok25zł więc nie ma wpływu na cenę kota, za to moze swiadczyć o niekontrolowanym miocie, że kot jest tyko podobny do rasy ktorą kupujesz, rozmnazania ich na ilość.
I jeszcze jedno która rasa lepsza jak ma się dziecko wiem że może ciężko to określić ale czy np kot brytyjski to dobry pomysł ?
są rasy "trudniejsze" takie jak . Bengale, Syjamy.. ale nałłagodniejszy kociak odchowany byle jak może być bestią. Ogólnie wszystkie rasy są miziaste i kochane. Wszystko zalezy od hodowcy.
Tu masz link który podpowiada co trzeba zweryfikowac przy kupnie kota. Hodowca łaski nie robi. Kot powinien byc zdrowy, zaszczepiony, bez zadnego grzyba i dać Ci umowę która zabezpiecza obie strony. Np. jeżeli zwierze padnie z powodu wady wrodzonej/genetycznej ma obowiązek dac (nieodpłtnie) kolejne kocie
http://nfo.pl/node/363" onclick="window.open(this.href);return false;
Naprawdę warto kupić kota z dobrej hodowli bo one tam są zadbane, odzywione, przebadane.Eliminuje się wady genetyczne. Napewno pod katem zdrowotnym prawdopodobieństwo ze bedzie płacz bo ukochane zwierzątko nieuleczalnie zachorowalo w wieku 3 lat jest mniejsze + jeszcze koszty leczenia.
Tu masz wykaz hodowli zarejestrowanych wszystkich ras.
http://www.felispolonia.eu/PL/stowarzyszenia" onclick="window.open(this.href);return false;
A tu masz stronkę gdzie możesz poogladać koty. jak Ci się jakas rasa spodoba to pytaj
http://www.kocikoty.szablon.pl" onclick="window.open(this.href);return false;