Wkładka/spirala - opinie!

Higena, Uroda, Moda i Trendy

Moderator: Zespół I

Awatar użytkownika
majamajamaja
TOP Beauty
TOP Beauty

Re: Wkładka/spirala - opinie!

Post autor: majamajamaja » 30 cze 2011, 22:43

Ulka1053 pisze: w trakcie okresu szyjka macicy jest rozpulchniona (matko, straszne slowo!)
No, pewnie jakis debil wymyslil, prawdopodobnie facet, zeby nas dolowac "rozbujala" kobiecoscia (tongueout

No to jak z ta miesiaczka, przeciez to jest krepujace. W pierwszym dniu sie zaklada, czy w ostatnim, czy wtedy kiedy jest najwiecej krwi? ??? No i co za przeproszeniem: wyjmujesz podpaske, czy tampon i juz? Szczerze mowiac niewiele znam gabinetow ginekologicznych, gdzie mozna sie umyc. To znaczy, ze pomieszczenie z umywalka tez mozna zamknac na klucz. A i to, to za przeproszeniem zadne mycie. No tak sie bardzo prozaicznie pytam, bo sytuacja bardzo intymna i jak sie tu z godnoscia zachowac (whew
15 kwietnia 2009 - Brzuchanski, powieki

Awatar użytkownika
Ulka1053
Bywalec Beauty
Bywalec Beauty

Post autor: Ulka1053 » 30 cze 2011, 23:24

Majamaja... nie pamietam ,ale chyba pierwszego dnia?? moze dziewczyny ,ktore ostatnio zakladaly powiedza??
a do umycia mozna sobie zawsze husteczke do higieny intymnej wziasc..ja tak zawsze robie, jak ide do ginekologa..krwawisz tak mocno pierwszego dnia? moze pod koniec, jak krwawienie slabsze tez mozna...teoretycznie chyba tak..

a z ta godnoscia (giggle (giggle (giggle ja to sie zawsze malo godnie czuje, jak na tym fotelu z rozwalonymi nogami leze...

Tylko,ze cel uswieca srodki (emo ,ja wole przemeczyc sie krotko,niegodnie nawet i z okresem- a potem 5 lat spokoju miec) (sun (sun (sun
"... ważne jest, aby pozwolić pewnym rzeczom odejść. Uwolnić się od nich. Odciąć. Zamknąć cykl. Zamknij drzwi, zmień płytę, posprzątaj dom, strzepnij kurz. Przestań być tym, kim byłeś. Bądź tym, kim jesteś..."
P.Coelho

Awatar użytkownika
eweplu
Miłośniczka Beauty
Miłośniczka Beauty
Kontakt:

Post autor: eweplu » 01 lip 2011, 08:15

Miałam już parę razy zakładaną spiralę i zawsze pod koniec miesiączki, jak już nie było takiego silnego krwawienia. Z tego co wiem, to nie powinno się zakładać na początku, bo jest większe ryzyko, że wkładka wypadnie. Z tymi gabinetami to już tak jest, że nie wszędzie mają bidety , ale u mnie w ośrodku zdrowia ( jest po remoncie ) są wymarzone warunki, bo jest w gabinecie lekarskim pomieszczenie z WC, bidetem i krzesełkiem np. na ubrania, ale z kolei fotel ginekologiczny jest umieszczony na wprost okna, a okno bez żaluzji, wprawdzie w pobliżu nie ma domów, ale jest to strasznie krępujące.
Jestem ciekawa czy przy wkładce MIRENA nie puchniecie ? czy nie zatrzymuje ona wody w organizmie ? kurcze czytałam w necie, że tak może się dzieć i się tego wystraszyłam. Jak oglądam opinie to dużo negatywnych. Obecnie muszę moją wkładkę usunąć , wyczyścić macicę i potem założyć nową. Lekarz jako lek zalecił mi mirenę, ale to się wszystko okaże po czyszczeniu i usunięciu wkładki, jak przyjdą badania histopatologiczne.
CKN - 10.08.2010r. Dr. Stępniewski :)

Awatar użytkownika
majamajamaja
TOP Beauty
TOP Beauty

Post autor: majamajamaja » 01 lip 2011, 22:15

No, ja zawsze unikalam ginekologow jak diabel swieconej wody... Zeby bylo weselej, pare miesiecy temu poszlam w ciemno do ginekologa z dobra opinia, a jak go zobaczylam, to chcialam zwiewac. Normalnie taki odruch: Turek, kolo 30-tki. I tu sie rozbierz... Masz babo placek, sobie pomyslalam, jak teraz wyjdziesz (bylam jedyna w tym momencie w jednym pomieszczeniu z nim), to posadza cie o nietolerancje na tle rasowym...

A kiedy juz tak na tym "samolocie" lezalam z otwartymi kolanami (party , przyszla jego zona... asystentka.
15 kwietnia 2009 - Brzuchanski, powieki

Awatar użytkownika
gosienka
TOP Beauty
TOP Beauty

Post autor: gosienka » 02 lip 2011, 21:28

majamajamaja kochana milo cie tu widziec,współczuje jesli chodzi o ta asystetke,w pozycji ,,samolot,, (giggle ,bo i ja czułam sie podobnie choc to było tylko ogladanie mojej deszczółki przed powiekszenie piersi gdy wpadłą perdiatra Polakowa zona mojego chirurga plastycznego (giggle (giggle (giggle .
Co do spirali ja tez miałąm zakładana w ostatnim dniu miesiaczki,niestety uczucie nie miłe wiec delikatnie zemdlałąm gdy wyszłam juz z gabinetu (giggle .
Teraz zastanawiam sie nad mirena,ale wiele moic kolezanek twierdzi to samo,ze długo dochodziły do siebie,tz nudnosci,planiemia i chustawki nastroju,obawiam sie tego.Sama nie wiem co robic bo teraz T-coper jedt mi dobrze,niestety jedyny minus nawracjaace anemie z powodu obfitych miesiaczek.
No i jeszcze jedna po wyjeciu jednej a przd załozeniem drugie miesiac abstynencji.jak to przezyc (thinking

Awatar użytkownika
nesia
Przyjaciel Beauty
Przyjaciel Beauty

Post autor: nesia » 10 sie 2011, 12:06

Załozyłam mirene 3tyg temu; trudno powiedzić, który to był dzień miesiączki (generalnie miałam pierwsze plamienie od porodu - 6mies). Powiem Wam tak, bałam się okropnie bo poczytałam tu i tam, pani dr troche mi poopowiadala i generalnie bałam sie bolu - bo ja niby rodziłam a nie rodziłam (2 cesarki) więc kanał nie rozepchany.... Ale powiem Wam, ze sie mile zakoczłam, ból był na poczatku - lekkie ukucie, ciagniecie,generalnie uczucie do przezycia (a wczesniej wziełam tabl. przeciwbolowa;). Z emocji trochę zemdlałam, ale wszystko ok no i ten pozytyw - nie wystapił ból na który czekałam (whew Jednak mam do was pytanko, ciagle mam owo plamienie, raz większe, raz mniejsze, raz brązowe, raz krwiste - też tak miałyście? a i jak pani dr wspominała - przez jakiś czas po założeniu można czuć dyskomfort, ciągnięcia macicy, pobolweania w okolicy macicy itp. U mnie to nie wystapilo, czy to normalne ? czy moze nie daj bog wkladka mi sie gdzies przesuneła, wypadła itp? Ide dzis na wizyte kontrolna, jednak chciałabym poznać wasze spostrzezenia.
Pozdrawiam
23.02.07 - ;)

Uroda to weksel honorowany na całym świecie za okazaniem.
Giacomo Casanova

agniecha27
Rozmowna Beauty
Rozmowna Beauty

Post autor: agniecha27 » 10 sie 2011, 15:53

Nesia nic sie nie martw ja mam spiralke jakies 2 lata i tez czesto plamie wkolorze brunatnym , troche to denerwujace , no ale coz zrobic (envy
podbrzusze rowniez czasem mi dokucza , ale da sie przezyc (angel

Awatar użytkownika
nesia
Przyjaciel Beauty
Przyjaciel Beauty

Post autor: nesia » 10 sie 2011, 18:26

I po wizycie kontrolnej. Pani dr stwierdziła, ze mirena siedzi dokładnie tam gdzie powinna, ze wszystko jest ok. Na krwawienie zapisała mi kuracje Provera, cyclonamine i rutinoscorbin. Mówiła, ze plamienie/krwawienie moze byc ciągle przez pierwsze 3 mies, pozniej sporadyczne... Nie ukrywam, ze mnie to wkurza, cóz, zobaczymy moze po tych tabsach przejdzie.
23.02.07 - ;)

Uroda to weksel honorowany na całym świecie za okazaniem.
Giacomo Casanova

szczura-ja
Rozmowna Beauty
Rozmowna Beauty

Post autor: szczura-ja » 10 sie 2011, 19:30

ja założyłam mirenę na początku czerwca. I powiem Wam, że miałam dwa podejścia: za pierwszym razem myślałam, że umrę z bólu (rodziłam przez cesarkę, mam spore tyłozgięcie, więc pani dr miała problem, żeby dobrze jak to określiła "wypreparować" szyjkę.) Ostatecznie nie dałam rady (blush choć nie rozczulam się nad sobą, ani nie jestem specjalnie wrażliwa na ból. Za drugim razem zrobiliśmy to w trakcie cyklu ale w krótkim znieczuleniu z anestezjologiem i było zupełnie ok.
Co do plamienia- plamię (envy i bez wkładki na codzień nie mam mowy (headbang Moja lekarka przyjaciółka twierdzi, że po ok 3 miesiącach powinno być już dobrze i że mirena często zapobiega krwawieniu miesiączkowemu w ogóle, np ona nie miesiączkuje z mireną. Natomiast ewidentnie w pierwszym miesiącu byłam obrzęknięta i nadal zdecydowanie łatwiej mnie wyprowadzić z równowagi. O tym niestety moja ginekolog mnie uprzedzała, że może tak być, ale na początku, kiedy wyrzut hormonu z wkładki jest większy (zwłaszcza, że od prawie 2 lat nie brałam żadnych hormonów)
jaszczurka na karku 2004
smok na stopie 2005
mcghany anatomki 295 MF/280MM dr Kubasik 31.03.2010
20.10.2010 usunięcie cc w lewej piersi
13.12.2010 CKN dr Kubasik planowana poprawka już wkrótce
04.2012 Z poprawki niezadowolona...
13.05.2014 nos-do trzech razy sztuka dr Lembas

Awatar użytkownika
magda1600
Przyjaciel Beauty
Przyjaciel Beauty

Post autor: magda1600 » 25 sie 2011, 14:57

Od okolo 2 godzin mam Mirene. Chyba do konca nie bylam przekonana czy naprawde tego chce...
Od 5 lat bylam na tabletkach, najpierw mini,a po roku Mercilon. Ostatnio miewalam bole glowy i znow zaczal pobolewac mnie brzuch. Poszlam na wizyte do lekarza, ten stwierdzil, ze bole glowy sa zapewne spowodowane przez moje tabletki- jako ze niedawno z tego wzgledu robilam badanie wzroku i jest ok. Postanowil przepisac mi mini-tabletke (envy Wybralam leki z apteki- na szczescie nie trzeba placic:) Przypomnialam sobie jednak, ze kiedy musialam odstawic Cerazette, ginekolog powiedzial, ze juz nie moge wrocic do tej samej tabletki i musze zaczac brac zwykle...Rozmyslalam...Wygrzebalam ostatni listek Mercilonu, zjadlam (tongueout Czas uciekal, wreszcie rozpoczal sie urolp, zdesperowana wybralam sie kliniki planowania rodziny-cos w tym rodzaju. Chcialam przedyskutowac rodzaje antykoncepcji i niepokojace objawy- po odstawieniu tabletek( a w zasadzie z ich braku, hehe) bolal mnie straszliwie jajnik. Pani zrobila wywiad, test ciazowy. Implant z gory skreslilam z listy, o plastrach nawet nie zaczelysmy mowic i jakos tak w sumie stanelo na tej spirali. Co ciekawsze gdy dyskutowalam z mezem na ten temat oczywiscie sie poryczalam (pleure , ze mi bedzie dzieci kroic (pleure Podczas rozmowy z pielegniarka nie myslalam o tym w ten sposob. Umowila mnie na dzisiaj z lekarzem. Znow mnie badali- calkiem bylam zadowolona, bo zobaczyc w tym kraju specjaliste to wielkie przezycie, hehe, nie mowiac o ginekologu- znajoma miala w Pl cysty wycinane, cierpi bole i do tej pory nie raczyli jej skierowac na badania...Nastepny test ciazowy- na wszelki wypadek (wondering
Zaaplikowali krem znieczulajacy dopochwowo, po rownych 4 min lekarka zaczela wkladac spirale. Odczucie dokladnie jak przy cytologii i pobieraniu wymazow na badania bakteriologiczne- no, tak zapomnialam napisac, ze robili mi takowe na pierwszej wizycie. Wszystko razem trwalo z 10-15 min. Na miejscu byly chusteczki, wkladki, tampony i podpaski w razie potrzeby. Teraz boli jak przy nadchodzacym okresie, taki tepy bol w podbrzuszu, czasem nerki(?) Wycielko troche ''mazi'' lekko brazowej, mysle, ze razem z zelem. Czuje sie jak przy okresie za dawnych czasow (wondering
Mam nadzieje, ze wszystko bedzie dobrze, obedzie sie bez plamienia itp.
Potem bede oczekiwala nadejscia tej wielkiej ochoty na (blush Oby bylo jak dziewczyny pisaly, bo po kilku latach seksualnej obojetnosci juz nie pamietam jak to sie czlowiek w takich sytuacjach zachowuje (trans
Jesli chodzi o bol- mozna przezyc, w sprawie bardziej ''doglebnej'' wypowiem sie jak juz bede mogla cos robic (mdr
Ważne- Regulamin Forum Beauty w Polsce:
http://beautywpolsce.com/forum/viewtopic.php?f=26&t=739" onclick="window.open(this.href);return false;
Galeria zamknieta: galeria@beautywpolsce.com
Samouczek: http://beautywpolsce.com/forum/viewtopi ... 26&t=11210" onclick="window.open(this.href);return false;

ODPOWIEDZ

Wróć do „Damskie sprawy”