problemy z zachowaniem dzieci

Wolne tematy, dyskusje, tutaj możecie rozmawiać o wszystkim. Nasze codzienne i niecodzienne sprawy.

Moderator: Zespół I

Awatar użytkownika
anetus77
Bywalec Beauty
Bywalec Beauty

problemy z zachowaniem dzieci

Post autor: anetus77 » 01 gru 2009, 19:56

mam nadzieje ze komuś sie przyda ten temat.chcetnie doradze pomoge:)
piszcie jakie macie problemy z zachowaniem waszych pociech.
25.06.2010 dr Kuczyński całkowita korekta nosa;/
03.02.2011 poprawka ale czy coś zmieni?

Awatar użytkownika
marta2454
TOP Beauty
TOP Beauty
Kontakt:

Re: problemy z zachowaniem dzieci

Post autor: marta2454 » 01 gru 2009, 22:50

ja mam problem z zazdrością ,moje obie córki kochają się bardzo ale jednocześnie są o siebie zazdrosne ,starsza ma 4 latka ,a młodsza 2 i często dochodzi między nimi do małych sprzeczek mimo że żadnej nie faworyzujemy to i tak są zazdrosne o siebie.
03.03.2010 Plastyka brzucha - dr Brzuchański :)

http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/ ... -event.png

Awatar użytkownika
nesia
Przyjaciel Beauty
Przyjaciel Beauty

Post autor: nesia » 02 gru 2009, 08:42

Tak to jest z rodzeństwem; czterolatka była jak paczek w maśle, kiedy była sama - miała rodziców dla siebie, wszystko dla siebie; pojawiła sie mała intruzka - owa dwu latka i nazmieniała w zyciu starszej siostrzyczki ;) To normalna sprawa, nie przejmuj się. Różnica wieku jest na tyle mała, ze jeszcze jakies 2-3 latka i dziewczynki będa bardziej pokojowo nastawione na siebie; choc zazdrośc tak naprawde nigdy nie zniweluje sie do zera ;) Zazdrośc to przypadłośc ludzka, zawsze była i będzie - jesli chodzi o dzieci musimy starać się aby dawać im jak najmniej powodów do zazdrości o siebie. Pozdrawiam :-)
23.02.07 - ;)

Uroda to weksel honorowany na całym świecie za okazaniem.
Giacomo Casanova

Awatar użytkownika
anetus77
Bywalec Beauty
Bywalec Beauty

Post autor: anetus77 » 02 gru 2009, 10:30

marta2454 pisze:ja mam problem z zazdrością ,moje obie córki kochają się bardzo ale jednocześnie są o siebie zazdrosne ,starsza ma 4 latka ,a młodsza 2 i często dochodzi między nimi do małych sprzeczek mimo że żadnej nie faworyzujemy to i tak są zazdrosne o siebie.
zazdrość jest normalną sprawą jeśli chodzi o dziec w takim wieku. najważnijesze zawsze jest przygotowanie starszego dziecka na przjscie tego 2.
musisz spedzac czas z kazda z osobna ale tez i razem z obydwiema.
najlepiej ulozyc jakis plan.oczywiscie musisz miec tez czas tylko dla siebie i zeby dziewczynki wiedzialy ze to jest twoj czas kiedy odpoczywasz czytasz czy robisz cokolwiek innego i ze nie moga ci przeszkadzac tak samo kiedy bedziesz spedzac czas z kazda z osobna ta 2 musi wiedziec ze to jest tylko jej czas ze ma cie tylko dla siebie i ze nie musi walczyc o twoja uwage.2 sprawa to to czy pracujesz czy jestes w domu?polecam zabawy ktore zbliza dziewczynki jeszcze bardzej do siebie i ciebie jako rodzica do nich.kolejnym aspektem sa zabawki.kazda z nich powinna miec swoje i powinny byc wspolne.kazdy czlowiek potrzebuje poczucia ze cos jest ich.i pamietaj kiedy bierzesz jedno dziecko na kolana to 2 kolanko jest dla 2 dziecka!!
szkoda ze nie moge zobaczyc rusunkow straszeg dziecka mogla bym ci powiedziec jaki jest jej stosunek do siostry.
chcetnie ejszcze cos podpowiem
pozdrawiam

Awatar użytkownika
gosienka
TOP Beauty
TOP Beauty

Post autor: gosienka » 02 gru 2009, 13:16

co zrobic gdy moj syn rzuca we mnie lawina słow ,,nie lubie cie,wyrzuce cie"
Scenka wyglada tak,syn przed lub po spaniu popołudniowym wymusza na mnie ze cos chce np.nutelle, a ja mu na to ze dostanie jak sie wyspi,wiec odrazu leci lamet,daj mi to,ja chce,no daj,wycie i marudzenie a gdy widzi ze ja nie reaguje dorzuca:nielubie Cie i koniec''.
Do tej pory reagowałam,tz,znizałam sie oczami do jego poziomu i pytałam dlaczego tak mowi bo przeciez mi jest przykro jak tak mowi,ze go kocham i itp,czasami pomagało,przewaznie nie,teraz w niedziele probował mnie sprowokowac dokładnie w ten sam sposó,b,ale ja całkowicie nie zwracałam na niego uwagi,tz,moja mała malowała farbkami obrazek wiec zaczełam ja chwalic jaki sliczny,a co namalowała itp,mały powyzywał,powsciekał i nagle zaprzestał,zostałam w szoku ze tak szybko poskutkowało,moze znacie jeszcze lepsze sposoby,piszcie.
Aha tak samo zachowuje sie np,wspolnie bawia sie z mała ale gdy cos mu nie pasuje to ja ugryzie,wiec ja zaraz prosze by ja przeprosił i posiedzial chwile w swoim pokoju,nieraz idzi ale raz wpadł w szał ze nie,wiec ja go tylem do siebie na kolana i pytam czy ja przeprosi,on ze nie ,wiec ja puszcze cie jak sie uspokoisz i przeprosisz mala,cały czas sie wyrywał,akcja trwała 40 minut,az moj maz zszedł i pyta co sie dzieje,wiec ja mu palcem za plecami ze ma mnie wesprzec i nie popuscic i zajac sie mała,bo ona wszystko obserwowała,w koncu trafilismy razem dom łazienki,tam w złosci pochlapał woda,polezał na podłodze az zgasił swiatło,i wtedy przełom od razu do mnie podszedł,utulił,powiedział ze przeprosi mała i juz bedzie grzeczny,porozmawiałam z nim spokojnie,przytuliłam,powiedziałam ,ze kocham,i zapomnielismy o sprawie.

Awatar użytkownika
nesia
Przyjaciel Beauty
Przyjaciel Beauty

Post autor: nesia » 02 gru 2009, 14:09

Istotne- na agresję dziecka nie możemy odpowiadac agresja. Jeśli Ty na siłe bedziesz go trzymała - on będzie sie wyrywał. W takich sytuacjach najlepiej zareagowac stanowczym słowem np. proszę przeproś siostre bo żle zrobiłes. Jeśli on powie że "nie" , powiedz np. "zachowujesz się bardzo niegrzecznie i nie ładnie, jest nam smutno z tego powodu, siostra płacze a mamusie boli serduszko".
Jeśli chce Cie sprowokować - nie wchodz w jego gierki; powiedz ze "mamusi jest smutno że tak robisz", zrób smutna minę i się do niego nie odzywaj. Kiedy Cię wyzywa znowu mów "że jest niegrzeczny, że jak on będzie taki to inni tez będa żli dla niego i wtedy zobaczy jak jest nieprzyjemnie" powiedz mu "ze go bardzo kochasz, ze Cie boli serduszko jak tak do Ciebie mowi". Musisz starac się być spokojna. Nie wiem czy odesłanie dziecka do pokoju aby sobie samo posiedziało jest dobre - bo jak widzisz on nie siedzi tylko psoci, szaleje. Może lepiej stanowczo powiedz mu aby nie krzyczał bo to i tak nic nie da....
Twoj synek z tego co pamietam ma 2 latka, jeszcze wszystkich rzeczy nie pojmie, ale musizz starac sie budowac w nim wiedze - co jest dobre, co złe, które słowa ranią itp. Zastanowiłabym się tez skąd bierze ten wzorzec żeby tak mówic mamie - czy kiedys nie chwycił np. ciebie i męza na kłutni itp...

A - i jesteś mama - nie gniewasz się na niego!
23.02.07 - ;)

Uroda to weksel honorowany na całym świecie za okazaniem.
Giacomo Casanova

Awatar użytkownika
marta2454
TOP Beauty
TOP Beauty
Kontakt:

Post autor: marta2454 » 02 gru 2009, 18:00

dzięki anetus
ja obecnie nie pracuje zajmuję się wychowywaniem moich pociech przeważnie dziewczynki są większość dnia ze mną bo tata pracuje .Obie mają swoje i wspólne zabawki ale i tak czasami kłucą się o jakiś drobiazg .Co do czasu dla obu dziewczynek ,to ze starszą spędzam sama czas jak młodsza ma popołudniową drzemkę ,a z młodszą spędzam czas jak Ola ogląda bajki chociaż ostatnio już obie oglądają bajeczki .Ostatnio jestesmy na etapie zabaw mama i lalka jako dziecko.

Awatar użytkownika
anetus77
Bywalec Beauty
Bywalec Beauty

Post autor: anetus77 » 02 gru 2009, 19:03

gosienka pisze:co zrobic gdy moj syn rzuca we mnie lawina słow ,,nie lubie cie,wyrzuce cie"
Scenka wyglada tak,syn przed lub po spaniu popołudniowym wymusza na mnie ze cos chce np.nutelle, a ja mu na to ze dostanie jak sie wyspi,wiec odrazu leci lamet,daj mi to,ja chce,no daj,wycie i marudzenie a gdy widzi ze ja nie reaguje dorzuca:nielubie Cie i koniec''.
Do tej pory reagowałam,tz,znizałam sie oczami do jego poziomu i pytałam dlaczego tak mowi bo przeciez mi jest przykro jak tak mowi,ze go kocham i itp,czasami pomagało,przewaznie nie,teraz w niedziele probował mnie sprowokowac dokładnie w ten sam sposó,b,ale ja całkowicie nie zwracałam na niego uwagi,tz,moja mała malowała farbkami obrazek wiec zaczełam ja chwalic jaki sliczny,a co namalowała itp,mały powyzywał,powsciekał i nagle zaprzestał,zostałam w szoku ze tak szybko poskutkowało,moze znacie jeszcze lepsze sposoby,piszcie.
Aha tak samo zachowuje sie np,wspolnie bawia sie z mała ale gdy cos mu nie pasuje to ja ugryzie,wiec ja zaraz prosze by ja przeprosił i posiedzial chwile w swoim pokoju,nieraz idzi ale raz wpadł w szał ze nie,wiec ja go tylem do siebie na kolana i pytam czy ja przeprosi,on ze nie ,wiec ja puszcze cie jak sie uspokoisz i przeprosisz mala,cały czas sie wyrywał,akcja trwała 40 minut,az moj maz zszedł i pyta co sie dzieje,wiec ja mu palcem za plecami ze ma mnie wesprzec i nie popuscic i zajac sie mała,bo ona wszystko obserwowała,w koncu trafilismy razem dom łazienki,tam w złosci pochlapał woda,polezał na podłodze az zgasił swiatło,i wtedy przełom od razu do mnie podszedł,utulił,powiedział ze przeprosi mała i juz bedzie grzeczny,porozmawiałam z nim spokojnie,przytuliłam,powiedziałam ,ze kocham,i zapomnielismy o sprawie.
często słowa "nie kocham cie, nie nawidze"itp. wypowiadane sa w przypływie agresji i niezadowolenia i wcale nie oznaczaja tego ze cie nie kocha lub nienawidzi poprostu pokazuje swoje niezadowolenie i proboje nazwac emocje.
co do wymuszania nie moze tak byc ze on wymusza na tobie to co chce.musicie wspolnie na spokojnie ustalic reguly np. nie jemy slodyczy przed i bezposrednio po spaniu. tylko musi byc to zapisane zebys zawsze mogla sie do tego odwolac i kazdy musis sie do tego stosowac.nie wiem ile on ma lat...to ze wpada w szał jest normalne my sami czesto denerwujemy sie jak czegos nie mozemy miec lub zalatwic.dobrym rozwiazaniem jest np.kupienie worka treningowego (takiego dla dzieci)i zawieszenie.oczywiscie musi temu towrzyszyc pogadanka np"teraz gdy jestesmy bardzo zli na kogos lub na cos walimy w worek zeby rozladowac zlosc'' innym rozwiazaniem jest np. wlozenie starch gazet do kartonu i powiedzenie"gdy jestes zły mozesz rwac te gazety a jak sie ju zuspokoisz mozesz do mnie przyjsc" mysle ze wynoszenie dziecka do lazienki to zly pomysl wyznacz jedno miejsce w domu ktore bedzie takim miejscem przeczekania i uspokojenia gdzie dziecko gdy sie zlosci bedzie moglo posiedziec samo!!!!bez ciaglego powtazania "przepros" "zle" wystarczy raz powiedziec i zostawic dziecko wrazie potrzeby ponownie posadzic i chodzby to bylo 100razy trzeba konsekwetnie to powtarzac.cos przeczytałam ze masz jeszcze jedno dziecko ta agresja te wymuszanie moze byc zwiazane z zazdroscia...

Awatar użytkownika
anetus77
Bywalec Beauty
Bywalec Beauty

Post autor: anetus77 » 02 gru 2009, 19:18

marta2454 pisze:dzięki anetus
ja obecnie nie pracuje zajmuję się wychowywaniem moich pociech przeważnie dziewczynki są większość dnia ze mną bo tata pracuje .Obie mają swoje i wspólne zabawki ale i tak czasami kłucą się o jakiś drobiazg .Co do czasu dla obu dziewczynek ,to ze starszą spędzam sama czas jak młodsza ma popołudniową drzemkę ,a z młodszą spędzam czas jak Ola ogląda bajki chociaż ostatnio już obie oglądają bajeczki .Ostatnio jestesmy na etapie zabaw mama i lalka jako dziecko.
takie zabawy sa bardzo potzrebne.jezeli twoja corka wciela sie w role matki lalki czesto odwzorowuje dorosłych czyli ciebie mozna swietnie zawuwazyc swoje bledy(nie mowie ze jej popełansz) poobserwuj taka zabawe napewno sie dowiesz czegos ciekawego
co do tych zabawek to musza byc one jasno od siebie odzielone moje tu twoje tam wspolne na wspolnej polce lub we wspolnym pudełku.oczywiscie jezeli chcemy wziac zabawke siostry musimy sie zapytac.obowiazuje to w obie strony.czasem spotkamy sie z odmowa i dziecko musi uszanowac decyzje siostry.

Awatar użytkownika
marta2454
TOP Beauty
TOP Beauty
Kontakt:

Post autor: marta2454 » 03 gru 2009, 14:22

I tu mamy problem bo o zabawki to się często kłócą bo jedna by chciała taką a druga taką ale żadna nie chce się wymienić i wtedy mamy spór.Ja wiem że nie jestem idealna i popełniam błędy ale moje dziewczynki są bardzo opiekuńcze jak obserwuję jak się obchodzą z lalkami co mnie bardzo cieszy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Feel Free - Nie Krępuj Się”