Na emigracji-czyli jak sie odnalezc ?cz.4

gniew, miłość, nadzieja, nienawiść, nuda, obrzydzenie, przyjaźń, radość, smutek, strach, szczęście, tęsknota, współczucie, wstręt, wstyd, zazdrość, złość

Moderator: Zespół I

Awatar użytkownika
misialeczek24
Przyjaciel Beauty
Przyjaciel Beauty

Re: Na emigracji-czyli jak sie odnalezc ?cz.4

Post autor: misialeczek24 » 05 paź 2009, 19:04

Londyjka pisze:hehe,przypomnialo mi sie jak padlo pytanie o wózek,minely 5 miesiecy a my mamy czwarty wozek :badgrin: testowalismy i nie sprawdzily sie wiec sprzedalismy. Mialam 2 razy haucka, raz quinny buzz'a ale pomimo pochlebnych opinii nie uwazam go za taki dobry jak sie reklamuje,teraz mam lune Mamas&papas i jestem w koncu zadowolona bo jest bardoz elciutki i sie super prowadzi 8-)
:-o Zartujesz!!!
ja wlasnie myslalam o quinny arf
•1operacja-(przed rozmiar B)-5.10.2007-325&375 cc HP Eurosilicone-Dr.Kubasik-rozmiar D
•2operacja-19.12.2008-450&500 cc VHP Eurosilicone-Dr.Kubasik-rozmiar E/F(wymiana implantow na wieksze i usuniecie CCz lewej piersi)
(angel

Awatar użytkownika
Annetta
Miłośniczka Beauty
Miłośniczka Beauty
Kontakt:

Post autor: Annetta » 05 paź 2009, 20:25

Co ja sie naczytalam na forach o wozkach :-? , az mnie glowa bolala bo nie wiedzialam ktory mam wybrac :roll:

Zreszta tak jak piszecie trzeba samemu przetestowac.
My kupilismy Mutsaerts z Mutsy.Zobaczymy czy sie sprawdzi.
Juz prestalm kupowac ubranka dla malej -bo chyba bylam od tego uzaleniona :badgrin:

Jutro przyjezdza do mnie tesciowa na 2 dni-tak wiec czas mi jakos zleci.
A ja tesknie zamoim Miskiem :cry: -jeszcze dwa tygodnie i bedzie w domu.

A mam pytanie do mieszanych par-czy wy mowicie do dzieci w jezyku polskim a partnerzy w swoim ojczystym??
I jak dzieci na to reaguja?
Wiadomo ze dzieci szybko sie jezykow ucza, ale slyszalam ze jak maja dwa jezyki do nauki to od swoich rowniesnikow pozniej zaczynaja mowic.
Ja planuje do malej od razu mowic w j.polskim a maz w j. niderlandzkim.
Jakie sa wasze doswiadczenia???

Awatar użytkownika
cukiereczekPL
TOP Beauty
TOP Beauty
Kontakt:

Post autor: cukiereczekPL » 06 paź 2009, 07:47

moim zdanem i z tego co obserwuja najlepiej mowic do dziecka w swoim jezyku ojczystym.
jesli maz jest np francuzem - niech mowi po francusku, my po polsku a np jak sie mieszka w irlandii to niehc angielski dziecko zna od rowiesnikow - wiadomo ze na poczatku sie bedzie dziecku mylilo i bedzie laczyl jezyki ale to minie i wkrotce zalapie wszystko.

bylam kiedys opiekunka u dziewczynki ktorej mama byla chinka, tata anglikiem no i ja polska opiekunka i dziewczynka jak miala 3 latka to porozumiewala sie z kazdym jezyku co dla mnie bylo szokiem i ewenementem jak dzieci latwo zalapuja rozne rzeczy
Having an expensive camera doesn't make you any more of a photographer than sitting in a garage makes you a car...

Awatar użytkownika
marta2454
TOP Beauty
TOP Beauty
Kontakt:

Post autor: marta2454 » 06 paź 2009, 10:22

Londyjka my mamy ten sam problem mamy juz trzeci wózek i zastanawiamy się nad kupnem 4 bo jakoś nie pasuje nam ten terazniejszy a poprzednie sprzedalismy

a propo my w domku mówimy tylko po polsku ,a moje dziewczynki łapia jezyk własnie od rówieśników ,najlepiej mamy ubaw z Mayi jak mówi do nas no, no, yes , thank you (ja jestem w szoku że ona tak szybko łapie ,przeciez ma dopiero 20miesięcy)
03.03.2010 Plastyka brzucha - dr Brzuchański :)

http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/ ... -event.png

Awatar użytkownika
Londyjka
Specjalista Beauty
Specjalista Beauty

Post autor: Londyjka » 06 paź 2009, 11:53

Jesli sa pary mieszane a rodzina zyje na stale, np jak moja siora maz francuz, stałe zycie we Fr. to niech dziecko uczy sie "swojego ojczystego" czyli tam gdzie zyje,bedzie mu duzo latwiej. Fakt faktem polski tez powinno znac,chocby duzo pozniej.My wiadomo,bedziemy mowic do dziecka po polsku bo oboje jestesmy polakami,i nie wyobrazam sobie zmezem mowic po angielsku,chociaz moze powinnismy ?... beurk
Ja z tymi wozkami to normalnie myslalam,ze tylko ja jestem taka szalona ale dobrze wiedziec,ze sa inni :-D Potrafie do teraz ogladac sie za innymi wozkami w centrum.
Misia ja ci odradzam quinny;polecialam na marke,i ze to taki swietny wozek ale wg mnie nieprawda,bardoz sie zawiodlam:
Jego wady:
OKROPNIE CIEZKI-nie zniesiesz go sama ze schodow
ledwo miesci sie w bagazniku
ciezko sie prowadzi
ma tylne kola rozstawione tak szeroko jak traktor,ze zapomnij,ze w sklepach czy w innych waskich przejsciach przejedziesz.Albo w autobusie :-? no idea!( i ciagle musialam patrzec na boki jak bylo duzo ludzi czy kogos tymi kolami nie najezdzam...) Ja sie go pozbylam, moja kumpela go zakupila,i jak idziemy razem po centrum handlowym to ja czuje ulge,bo zmieszcze sie wszedzie a ona musi naokolo obchodzic z tym wozkiem przez pol sklepu(pamietam to... arf ) bo wiekszosc sklepowych przejsc jest dla wozka neidostepne ^^ SZczerze-nie polecam!
Polecam jak juz quinny,to ZAP,jest duzo mniejszy,lzejszy,wezszy,i... ladniejszy. Kiedys go sobie kupie.
Naprawde juz wiem,ze nie ma co kupowac wozkow ze wzgledu na metke.
"Jeśli szczęście się do nas uśmiecha, trzeba z tego korzystać i starać się mu dopomóc, tak jak ono pomaga nam."Paulo Coelho

Awatar użytkownika
marta2454
TOP Beauty
TOP Beauty
Kontakt:

Post autor: marta2454 » 06 paź 2009, 12:37

ja nie miałam quinni ale tez trójkołowca chyba jane czy coś takiego wszystko było pięknie na poczatku ale jakzmienilismy na spacerówkęi mała zaczeła już się wiercić w nim to mi się kołysał na boki i musiałam go trzymać mocno bo jak Maya usiadła bardziej na jeden bok to mi wózek leciał i taki wywrotny był, dlatego żesmy się go pozbyli i mamy chicco ale mi się podoba mamas&papas i wszystko wskazuje ze go nabędę w najblizszym czasie tylko spieramy się z mężem o kolor hihi

Awatar użytkownika
Londyjka
Specjalista Beauty
Specjalista Beauty

Post autor: Londyjka » 06 paź 2009, 13:36

Ja mam jasny zielen ale bardzo podoba mi sie pomaranczowy 8-)
A co myslicie o czarnych wozkach?
"Jeśli szczęście się do nas uśmiecha, trzeba z tego korzystać i starać się mu dopomóc, tak jak ono pomaga nam."Paulo Coelho

Awatar użytkownika
marta2454
TOP Beauty
TOP Beauty
Kontakt:

Post autor: marta2454 » 06 paź 2009, 14:21

własnie mi też się podobają te kolory chociaż powiem że zastanawiałam się też nad różowym ale mój to już ptrzec nie może na ten kolor bo dziewczynki mają prawie wszystko w rózowym kolorze hihi

a co do czarnego ja lubię czarny kolor ale dla siebie ,nie wiem czy ja bym kiedyś kupiła czarny wózek ,chyba że miałby jakieś inne kolorowe dodatki (owszem buciki dla dzieci czarne tak ale ubranka nie) ale jedno moge powiedzieć że takie wózki napewno się tak szybko nie brudzą jak kolorowe (kiedys widziałam bardzo ładny wózek biało czarny )

Awatar użytkownika
cukiereczekPL
TOP Beauty
TOP Beauty
Kontakt:

Post autor: cukiereczekPL » 06 paź 2009, 17:25

mi sie podobaja czarne wozki
jeden z ktorch mialam byl czarno srebrny
teraz mam spacerowke czerwona ale rzaaadko uzywam bo jak juz dziecko chodzi to musi sie bardzo zmeczyc zeby go zaciagnac doo spacerowki ;)
Having an expensive camera doesn't make you any more of a photographer than sitting in a garage makes you a car...

Awatar użytkownika
marta2454
TOP Beauty
TOP Beauty
Kontakt:

Post autor: marta2454 » 07 paź 2009, 14:45

cukiereczku czarno srebrny na pewno ładny ,dlatego też napisałam że z dodatkiem innego koloru bym kupiła ,sama wiem co znaczy jasny wózek tragedia ,mój wcześniejszy wózek był granatowo kremowy i myślałam że oszaleje bo stale go prałam dobrze że wszystko się fajnie odpinało i ściągało więc mogłam smiało do pralki wsadzać i prać

Zablokowany

Wróć do „Emocje - pierwotne i wtorne”