Pomysł na biznes...

Wolne tematy, dyskusje, tutaj możecie rozmawiać o wszystkim. Nasze codzienne i niecodzienne sprawy.

Moderator: Zespół I

Awatar użytkownika
GosiaczEq
Przyjaciel Beauty
Przyjaciel Beauty

Re: Pomysł na biznes...

Post autor: GosiaczEq » 17 sie 2009, 22:49

Ja przy tego typu biznesie obawialabym sie konkurencji i nieproszonych "gości". Konkurencji na zasadzie chamskich zagrywek (np. ostatnie co widzialam, to czarna farba olejna wylana na zewn strone takiego odnowionego dworku :doubt: ) a gości typu: "albo zapłac albo spodziewaj sie fajerwerków'.:doubt:

Ja mam pytanie, mieszkam sobie na osiedlu, gdzie doslownie jest wszystko 4 piekarnie + osiedlowe sklepiki, dyskont, hipermarket, solarium, fryzjer, kosmetyczka, kwiaciarnia, alkohole, totolotek, sklep z meblami, butami, ciuchami, miesny, kiosk gazetowy itd itd, doslownie wszystko, porobilo sie pare pustych lokali (po X spozywczaku, warzywniaku itd) i od dlugiego czasu sie zastanawiam, co na takim osiedlu mogloby miec sens>?> Macie jakies pomysly? jaki biznes nadaje sie na blokowe osiedle.
Mi wpadł do głowy właśnie taki pomysł z jakimś jedzonkiem- typu nalesniki czy kawiarenka, ale czy takie cos ma sens w miejscu gdzie kazdy ma kuchnie?:D
Nie muszę być idealna, ważne że jestem wyjątkowa =)

Awatar użytkownika
bbpp77
Przyjaciel Beauty
Przyjaciel Beauty
Kontakt:

Post autor: bbpp77 » 17 sie 2009, 23:40

OMEGA pisze:Dziewczyny, a jak myślcie, ciężko jest otworzyć własną resturację? lub mały bar z dobrym jedzieniem?
Otworzyć nie. Kwestia kasy i miejsca. Może być mały problem z koncesją ale to zależy gdzie.
Natomiast prowadzić to już ciężko.... zapie....ol od rana do wieczora. Pracownika w gastronomii w zasadzie nie ma możliwości rozliczyć wiec jedynym wyjściem jest tam garować 7 dni w tygodniu przez nascie godzin na dobę....
bo w życiu chodzi o to by być trochę niemożliwym...

Awatar użytkownika
Molnika
Bywalec Beauty
Bywalec Beauty

Post autor: Molnika » 18 sie 2009, 13:27

ja też zastanawiam się nad swoim interesem..brałam pod uwagę takie dosyć typowe pomysły np. jak sklep z ciuchami....ale obawiam się konkurencji z sieciówek przy wyprzedaży sezonowej mają naprawdę dosyć niskie ceny, może franczyza......
jednak chyba bardziej chciałabym mieć małą restaurację.....w Toruniu konkurencja jest spora, zresztą teraz jest wszędzie....chyba cięzko jest znależć coś na co jest deficyt

póki co idę frytki sobie zrobić :-)

chwalcie się swoimi interesami, może jakieś cenne wskazówki - ja chętnie poczytam

Awatar użytkownika
OMEGA
Miłośniczka Beauty
Miłośniczka Beauty

Post autor: OMEGA » 18 sie 2009, 16:05

bbpp77 pisze: Pracownika w gastronomii w zasadzie nie ma możliwości rozliczyć wiec jedynym wyjściem jest tam garować 7 dni w tygodniu przez nascie godzin na dobę....
Początkowo myślałam, że też mogłabym siedzieć razem z pracownikami i coś robić, pomagać, pilnować itp, ale z czasem już tylko wpadać tam raz dziennie i sprawdzać co trzeba zamówić itd itp.
Wiem, że cieżko rozliczyć takiego pracownika, a myślicie, że coś by dało, gdyby założyć kamery i powiedzieć im, że sprawdzam co jest na kamerach i aby nie oszukiwali a w zamian za to, że nie oszukują i nie kradną to by dostawali jakieś premie 'do ręki' ?
27.04.11r dr Stępniewski korekta powiek górnych
03.02.12r usta emervel 1ml
19.09.12r
[/color] usta emervel 1ml
[/color]

16.12.2010 r. - Pamięta się te rzeczy, których nie można zapomnieć

Awatar użytkownika
majamajamaja
TOP Beauty
TOP Beauty

Post autor: majamajamaja » 18 sie 2009, 20:33

Gosiaczek, bede moze prozaiczna, ale lody zawsze dobrze ida. To bylby pewniak, nawet jesli naprzeciwko juz ktos je sprzedaje. Najlepiej w poblizu szkoly lub kosciola, jesli takowe sa.
Jesli chodzi o nalesniki - duzo osob je lubi i mam nadzieje, ze polskie mamy juz niekoniecznie musza codziennie gotowac... jeszcze mi sie wydaje, ze pizza i spagetti robione z dobrych skladnikow tez by na pewno dobrze sie sprzedawaly. W sumie to masz naprawde fajny pomysl!

Omega, kamery to na pewno poskutkuja pod warunkiem, ze faktycznie bedziesz sprawdzac. Ale z osobistego doswiadczenia wiem, ze jak masz z posrod nawet wielu pracownikow jednego, co z reguly oszukuje, to reszta tez powoli tak zaczyna robic. Sa ludzie z gruntu uczciwi i sa cwaniaczki. Ech... o premiach za to, ze ilosc zakupionych skladnikow (np. ilosci kielbasek na hotdogi, takie cos da sie jakos przeliczyc, o ile masz maly asortyment) i sprzedanych posilkow odpowiada z pewna dokladnoscia (powiedzmy w 90%) pieniazkom w kasie, nie slyszalam. Bo jak utarg bylby maly, to skad wezmiesz pieniadze na premie? A jak beda cyganic, a Ty im jeszcze wyplacisz premie za uczciwosc, to co? Za dobry utarg sa premie.
Wewnetrzna kontrola moze byc, jesli inna osoba wydaje jedzenie, a inna kasuje.
15 kwietnia 2009 - Brzuchanski, powieki

Awatar użytkownika
GosiaczEq
Przyjaciel Beauty
Przyjaciel Beauty

Post autor: GosiaczEq » 18 sie 2009, 21:10

aaa pomysły to mam ale tylko takie teoretyczne, jakoś tak zawsze mam, ze jak widze pusty lokal to zastanawiam się co mozna zrobic w takim miejscu, co by mialo sens. Nie biore sie poki co za nic, bo juz sie za 1 wzielam i srednio mi to idzie :roll: :-D.
Póki co to odkad mieszkam padł kiosk z gazetami.. a szkoda, bo teraz nie ma gdzie biletow kupic :doubt: ale za to jest solarium PDT_Love_09 . Sklep z ciuchami padł i jest kosmetyka. Ogolnie widze, ze jest nadmiar podazy niz popytu :-| ale jakiegos dobrego jedzonka nie ma :-) i musze czekac czasem godziny na pizze:D zamiast zjechać winda :roll: .
Nie muszę być idealna, ważne że jestem wyjątkowa =)

A1980
Rozmowna Beauty
Rozmowna Beauty

Post autor: A1980 » 18 sie 2009, 22:44

Powiem wam z tego co obserwuję jako klientka, to dobrze jest otworzyć bar z domowym jedzeniem, które jest dobre, niedrogie i długo otwarte...
My często jadamy poza domem i często problemem gdzie zjeść o 17/18 tej dobre jedzenie, nie to co zawsze, za które w 2 osoby dorosłe i 1 dziecko zapłaci się ok.40/50 zł.
Te bary które mają naprawdę dobre jedzenie są otwarte krótko, bo np. do 16tej.
Także bar z dobrze gotującym kucharzem i Pl jedzeniem to jest to -bo naprawdę dużo ludzi widzę zawsze jak tam jestem.

Awatar użytkownika
marta20wawa
Aktywna Beauty
Aktywna Beauty
Kontakt:

Post autor: marta20wawa » 01 wrz 2009, 15:00

POwiem Wam ze i ja sie zastanawiam nad własnym biznesem, tylko co....
Niewielu ludzi dostaje to, czego pragnie i tak niewielu zasługuje na to, co dostaje....."

Awatar użytkownika
Evelinkaa
Nowicjusz Beauty
Nowicjusz Beauty

Post autor: Evelinkaa » 04 wrz 2009, 18:43

A ja zastanawiam się samozatrudnieniem i współpracą z z firmami ubezpieczeniowymi typu Aviva, ING. Ostatnio jest wysyp tego typu ogłoszeń. Myślicie że na pośrednictwie finansowym można dobrze wyjść?

Awatar użytkownika
titu07
Aktywna Beauty
Aktywna Beauty
Kontakt:

Post autor: titu07 » 05 wrz 2009, 22:58

Mi sie tam marzy otwarcie wlasnego solarium albo sklepu obuwniczego :-? ale to w UK nie w Polsce :-D
10.03.2009 dr.Kubasik 375 cc Es okragle , profil wysoki :D

ODPOWIEDZ

Wróć do „Feel Free - Nie Krępuj Się”