życie po 20-stce :D

Wolne tematy, dyskusje, tutaj możecie rozmawiać o wszystkim. Nasze codzienne i niecodzienne sprawy.

Moderator: Zespół I

Awatar użytkownika
nesia
Przyjaciel Beauty
Przyjaciel Beauty

Re: życie po 20-stce :D

Post autor: nesia » 24 cze 2009, 18:53

eniii pisze:dzięki dziewczyny PDT_Love_01 ;)
wiem że zacznę te studia tylko nie wiem kiedy :roll: może za rok
A ja wiem że im dłuższa przerwa w nauce tym bardziej sie nie chce wracac do ławy szkolnej. Inna kwestia to nasz wiek - im starzej, tym gorzej, chyba stajemy sie bardziej leniwi ;) ;) Oczywiście za Ciebie enii trzymam kciuki 8-)
23.02.07 - ;)

Uroda to weksel honorowany na całym świecie za okazaniem.
Giacomo Casanova

Awatar użytkownika
Michitka
TOP Beauty
TOP Beauty

Post autor: Michitka » 24 cze 2009, 18:58

Najtrudniej chyba w dzisiejszych czasach stać się samodzielną osobą, zarabiać na siebie i jeszcze wynajmować mieszkanie --by na wszystko starczyło

Ja natomiast zastanawiam się nad studiami, tyle, że u mnie w grę wchodzi zdrowie publiczne, fizyka medyczna albo turystyka
Przeznaczenie oddaje kobietę pierwszemu. Przypadek - najlepszemu. Wybór - pierwszemu lepszemu...

Awatar użytkownika
Vodia
TOP Beauty
TOP Beauty

Post autor: Vodia » 24 cze 2009, 19:08

Michitka pisze:Najtrudniej chyba w dzisiejszych czasach stać się samodzielną osobą, zarabiać na siebie i jeszcze wynajmować mieszkanie --by na wszystko starczyło
Zgadzam sie w 100%
Wynajmowac jak wynajmowac... a co dopiero kupic :-|

Wydaje mi sie ze trzeba gdzies sie dobrze zachaczyc na poczatku. Bo tak na prawde po studiach to co sie umie? Nic... :roll: ?
Jeszcze moze zalezy w jakich zawodach... w moim na pewno tak jest.
A dostac prace w dobrej firmie i na dosc dobrym stanowisku jest ciezko jak sie nic nie wie, chybaze ma sie znajomosci albo farta
11.06.2007 - nos (CKN) - dr Łątkowski
21.03.2016 - znowu nos (część chrzęstna) - dr Skupin :)
czas na usta...

samanta_kafe
Uzytkownik zbanowany
Uzytkownik zbanowany

Post autor: samanta_kafe » 24 cze 2009, 19:22

Vodia pisze:A dostac prace w dobrej firmie i na dosc dobrym stanowisku jest ciezko jak sie nic nie wie, chybaze ma sie znajomosci albo farta

od jakiegoś czasu szukam pracy, jakiejkolwiek z danej branży żeby mieć parę mies doświadczenia, nie mam szczególnych wymagań i bez kitu, nic nie ma..
na stanowisko sekretarki, takiej, gdzie jest jeszcze druga, jakby starsza sekretarka, minimum 2 lata doświadczenia (itp, to przykład) - zajebioza normalnie..
27 kwietnia '09 - dr Broma - mentor round 325cc HP PDT_Love_16

Awatar użytkownika
Vodia
TOP Beauty
TOP Beauty

Post autor: Vodia » 24 cze 2009, 19:36

Samanta ja tez tak szukalam.
W ciagu pol roku 4 razy prace zmienialam :roll: . 2 to w ogole byla porazka :doubt:
Jak w koncu trafilam do firmy do takiego dzialu, do jakiego chcialam do poprostu atmosfera byla toksyczna :doubt: przychodzilam z pracy i plakalam z nerwow. W koncu trafilam do takiego miejsca gdzie moge powiedziec, ze jestem usatysfakcjonowana, choc mam na prawde wymagajacych przelozonych... ale w gruncie rzeczy to nie jest zle bo sie duzo ucze nowych rzeczy. Nie mam jakiejs dlugiej umowy, ale na prawde bede sie chyba modlic zeby mi ja przedluzyli bo uwazam ze na prawde dobrze trafilam.
Ale zdaje sobie sprawe ze jest ciezko, bo co jak mi nie przedluza umowy? co bede robic? az takiego dlugiego stazu pracy nie bede miala, zeby znowu dostac prace w podobnej firmie na podobnym stanowisku :roll:

Start jest potwornie trudny... niestety :(
czas na usta...

karolka69
TOP Beauty
TOP Beauty

Post autor: karolka69 » 24 cze 2009, 19:39

nesia pisze:
A ja wiem że im dłuższa przerwa w nauce tym bardziej sie nie chce wracac do ławy szkolnej. Inna kwestia to nasz wiek - im starzej, tym gorzej, chyba stajemy sie bardziej leniwi ;) ;) Oczywiście za Ciebie enii trzymam kciuki 8-)

W moim przypadku przerwa zachecila mnie do nauki, chce wrocic na studia jak najszybciej. Mam nadzieje, że mi sie to uda, musze tylko załatwic to cholerne swiadectwo :roll:

Zgadzam sie z Wami laski, że ciezko jest sie usamodzielnic. A najbardziej wnerwia mnie jak widze pełno ofert pracy i wszedzie chcą od ciebie doswiadczenia! Ale kuźwa skad mam je wziąć skoro mało jest firm, ktore przyjmą cię od tak o.
W kazdym badz razie trzeba długo sie naszukac, zeby cos znaleźć :roll:

samanta_kafe
Uzytkownik zbanowany
Uzytkownik zbanowany

Post autor: samanta_kafe » 24 cze 2009, 20:24

karolka69 pisze:A najbardziej wnerwia mnie jak widze pełno ofert pracy i wszedzie chcą od ciebie doswiadczenia! Ale kuźwa skad mam je wziąć skoro mało jest firm, ktore przyjmą cię od tak o.
W kazdym badz razie trzeba długo sie naszukac, zeby cos znaleźć :roll:

Karolka, Vodia - dokładnie.. oprócz długiego doświadczenia oczekują jeszcze co najmniej kilku jeż obych biegle itd. nie wiem kiedy miałabym kończyć studia, uczyć się tych kilku jęz (opanować podstawy ok, nie jest trudno, ale biegle w mowie i piśmie 3 czy 4 języki? ja nie jestem dzieckiem jakichś dyplomatów którzy non stop jeździli na placówki czy dzieckiem kilkujęzycznym kurde..) i jeszcze żyć? wyglądać nienagannie, bo przecież mimo tego, że wygląd się nie liczy to w CV zdjęcie wymagane a na rozmowie lustrują od góry do dołu..

tragedia. jestem wściekła poszukiwaniami i tak sobie się tu żalę heh ;)
27 kwietnia '09 - dr Broma - mentor round 325cc HP PDT_Love_16

Awatar użytkownika
Vodia
TOP Beauty
TOP Beauty

Post autor: Vodia » 24 cze 2009, 20:30

a wiecie co jest najsmieszniejsze :-D
Pytaja sie czy umiemy mowic w tych paru jezykach... ba nawet kaza nimi operowac w trakcie rozmowy kwalifikacyjnej, pytaja ile szkol mamy skonczonych itd. My sie chwalimy i nawet jak ktos umie 5 jezykow, jest po 3 fakultetach itp. a na koniec proponuja wyplate na poziomie nieco wyzszym niz najnizsza krajowa :roll: :badgrin: Wymagania nie wiadomo jakie a pensja smieszna. Czasem na prawde sobie jeleni szukaja :doubt:
czas na usta...

Awatar użytkownika
Michitka
TOP Beauty
TOP Beauty

Post autor: Michitka » 24 cze 2009, 20:32

Faktycznie chcą z doświadczeniem ...no ale gdzie my mamy go nabrać, jak nikt nas nie chce:/

A prawda jest taka, że lepszym pracownikiem może być ten świeżaczek, bez doświadczenia --w końcu i tak w firmie go wszystkiego nauczą, a nie będzie miał nawyków z poprzedniej ---taki kandydat jest dobrym materiałem, do wykreowania swojego pracownika
Przeznaczenie oddaje kobietę pierwszemu. Przypadek - najlepszemu. Wybór - pierwszemu lepszemu...

Awatar użytkownika
viriel
Specjalista Beauty
Specjalista Beauty
Kontakt:

Post autor: viriel » 24 cze 2009, 20:44

Dziewczyny to wszystko prawda z ta praca- bardzo ciezko jest zaczac.

Dlatego ja wlasnie zaczelam szukac praktyk dla studentow,mimo, ze jestem dopiero na 1 roku na tych zaocznych- tak jest najlatwiej zdobyc doswiadczenie i miec super pozycje w CV. Nie nastawiam sie na praktyki platne- zalezy mi zeby byly w jak najlepszej firmie i jak najdluzsze i zakres obowiazkow nie byl tylko typu- parzenie kawy i odpowiadanie na maile ;-)

Ja jestem w o tyle komfortowej sytuacji ze moge sobie pozwolic na to, zeby jeszcze nie isc do pracy na etat. Mam z czego zyc i nikogo nei musze sie o nic prosic. Mam tez swoje duze mieszkanie ( i lubie wracac do niego mimo, ze przewaznie jest puste ;) czasem jest jeszcze moj brat i nie moge zapominac o kocie), co dodatkowo stawia mnie w duzo lepszej sytuacji na starcie. Ale mimo to widze ze nie jest latwo. Nie meiszkam w tym miescie w jakim bym chciala, co mi sporo utrudnia, ale pracuje nad zmiana tej sytuacji ;)

Niesety moim zdaniem miejsce w ktorym sie mieszka ma bardzo wiele wspolnego z rozwojem przyszlej kariery. Przynajmiej w dziedzinach ktore mnie interesjuja ;)
Bardzo chcialabym sie przeniesc do Warszawy i mam zamiar to zrealizowac za 2 lata kiedy skoncze licencjata.

Bardzo zaluje ze dopiero teraz sie obudzilam z tym co tak naprawde chce w zyciu robic i co mnie pociaga, ale z drugiej strony jestem jeszcze bardzo mloda i malo kto w wieku 18-19 stu lat kiedy wybiera sie studia jest stuprocentowo pewnein co chce robic. Ja wtedy tak myslalam, skakalam z radosci jak sie dostalam na studia, ale w miare uplywu czasu i zglebniania tajemnic przyszlego zawodu doszlam do wniosku, ze to jednak nie to... Ciesze sie ze doszlam do tych wnioskow teraz a nie jeszcze pozniej...

A co do studiowania w roznym wieku to powiem wam, ze nu mnie na finansach tez sa osoby kolo 40-stki i sa najlepszymi studentami !

Michitka- daruj sobie zdrowie publiczne, ten kierunek jest maksymalnie nudny- tzn. zalezy co kogo interesuje, ale raczej to jest zdanie duzego grona ludzi. Poza tym pracy po tym nie ma, a jak juz cos znajdizesz to zarobki marne i brak perspektyw rozwoju.

Fizyka medyczna- to ciezki kierunek, a z praca to trzeba byc na prade dobrym zeby sie gdzies zalapac.Znajomy po kierunku fizyka medyczna wlasnie i z doktoratem z fizyki nuklearnej w medycynie pracuje na Gliwickiej Onkologii i zarabia na reke 2400 zl takze chyba nie za dobrze...

Turystyka- nie wiem nic o tym kierunku ale z tego co slyszalam to dosc fajny ;)

A z ta pensja na poczatek to ja bym sie nie zrazala, bo z doswiadczen znajomych wiem, ze pensja systematycznie rosnie w miare stazu pracy. Po okresie probnym praktycznei z meisiaca na miesiac. Oczywiscie nie u wszystkich pracodawcow, ale zazwyczaj ci co duzo wymagaja stosuja wlasnie taki system.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Feel Free - Nie Krępuj Się”