Praca za granicą

Wolne tematy, dyskusje, tutaj możecie rozmawiać o wszystkim. Nasze codzienne i niecodzienne sprawy.

Moderator: Zespół I

Awatar użytkownika
dyduska
Rozmowna Beauty
Rozmowna Beauty
Kontakt:

Post autor: dyduska » 09 paź 2008, 10:50

Dziewczyny ponawiam swoją prośbę: mozecie mi polecic miejscowosc w Anglii do ktorej moge pojechac w ciemno i sa szanse ze bez znajomosci jezyka znajde prace?
6.05.2010 - lip lifting - dr Broma - super!!!
25.10.2012 - powiekszam piersi :-) - dr Broma - juz po - Natrelle 410 MX - pojemność 370

Awatar użytkownika
toxic
TOP Beauty
TOP Beauty

Post autor: toxic » 09 paź 2008, 12:13

dyduska, bez znajomosci jezyka raczej ciezko ci bedzie cos znalezc...
24 MARCA 2010 Dr.Kasprzyk 265 TRF - w koncu je mam :)

http://pdgm.pitapata.com/j3qqp2.png

Awatar użytkownika
dyduska
Rozmowna Beauty
Rozmowna Beauty
Kontakt:

Post autor: dyduska » 09 paź 2008, 12:57

No wlasnie juz zostalam uswiadomiona, ze wyjazd w ciemno to glupi pomysl :/
Zostalo mi jedynie sprobowac tzw au pair. Chce nauczyc sie angielskiego a z autopsji wiem ze obcowanie z jezykiem na codzien to najlepszy sposob na szybka nauke :)
25.10.2012 - powiekszam piersi :-) - dr Broma - juz po - Natrelle 410 MX - pojemność 370

Awatar użytkownika
toxic
TOP Beauty
TOP Beauty

Post autor: toxic » 09 paź 2008, 13:36

dyduska, to jest dobry pomysl, bo pojedziesz, bedziesz miala prace, jezyka szybko sie nauczysz, poznasz nowych ludzi i wtedy mozesz poszukac czegos na wlasna reke. Napewno tak bedzie lepiej ;)

czarnulka21
Rozmowna Beauty
Rozmowna Beauty
Kontakt:

Post autor: czarnulka21 » 09 paź 2008, 14:05

"dyduska"] wyjazd jako au pair to dobry pomysl na nauczenie se jezyka (ja wlasnie tak zrobilam ) ale ja mialam wtedy 20 lat i nie zalezalo mi na kasie. Musze ci powiedziec ze au pair zarabia badzo malo z tym ze mieszka z rodzina i jest na kazde zawolanie- koszmar. Nie wiem jak jest dokladnie w Anglii ale z tego co wiem to podobnie a tu w USA au pair zarabia 150$ tyg,za 45 godzin pracy-gdzie normalna stawka za to jest 550-600$ tyg, w Anglii jak ja wyjezdzalam bylo 50 albo 90 funtow tyg.

Awatar użytkownika
toxic
TOP Beauty
TOP Beauty

Post autor: toxic » 09 paź 2008, 14:21

Tak wlasnie zarobki au pair wygladaja od 70 - 90 funtow tygoniowo, z tym ze odpadaja ci wszystkie rachunki i jedzenie masz za darmo. Jak trafisz na fajna rodzinke to i na wakacje darmowe sie zalapiesz bo czesto anglicy biora opiekunke ze soba. Mozesz sie tez z nimi dogadac zeby zalatwili ci jak bedziesz miala wolne jakas prace np sprzatania u znaojmych, bo tak moje kolezanki robily i zawsze jakies dodatkowa kase mozna zarobic.

Awatar użytkownika
anita111
Rozmowna Beauty
Rozmowna Beauty

Post autor: anita111 » 09 paź 2008, 14:38

dyduska pisze:Dziewczyny ponawiam swoją prośbę: mozecie mi polecic miejscowosc w Anglii do ktorej moge pojechac w ciemno i sa szanse ze bez znajomosci jezyka znajde prace?

ja moge ci polecić gateshead, tam jest duża szansa na znalezienie pracy , to takie robotnicze miasto jest tam dolina fabryk 300 fabryk w jednej dolinie , z podstawowym angielskim na pewno bys tam znalazła prace, poza tym to jest jak w polsce trójmiasto trzy miasta połączone ze sobą , newcastle , duże ładne miasto na jednej ulicy jest około 70/80 pubów , tam tez można znaleśc prace ale już z językiem i trzecie miasteczko nad morzem sunsted( zapomniałam juz jak sie pisze ). całkiem bez języka nie znajdziesz pracy ale z podstawami (tak aby zrozumiec wydawane polecenia ) na pewno w dolinie fabryk teamwalley nie miałabyś większych problemów.

Awatar użytkownika
dyduska
Rozmowna Beauty
Rozmowna Beauty
Kontakt:

Post autor: dyduska » 09 paź 2008, 18:58

Tak wiem ze na au pair majatku sie nie dorobie :) ale przede wszystkim zalezy mi na nauce jezyka a to chyba najlepsze rozwiazanie w tej kwestii. Poza tym bedac juz tam na miejscu moge sie rozgladac za normalna raca. Podpisz np imowe na 6 miesiecy i jak juz bede czula sie na silach jezykowo :) to zostane w anglii i pojde do innej pracy. Ostatnio znajoma mowila mi ze bede potrzebowala 2 lata na nauke jezyka :o Nie wierze w to zupelnie. Do Wloch kiedys wyjechalam nie znajac nic poza buon giorno a po 3 miasiacach znalam jezyk w stopnki komunikatywnym: kali jesc kali kochac, ale sie dogadalam. Teraz mam nawet latwiej bo primo: znam podstawy (zaliczylam jeden semestr w szkole jezykowej) i secundo: angielski nie jest skomplikowanym jezykiem. Jakbym wybierala sie np. do Francji czy do panst skandynawskich to zarezerwowalabym sobie wiecej czasu a angielski jakos mnie nie przeraza.
A Wy jak dlugo uczylyscie sie jezyka? Moze jakies wskazowki???
anita111 dziekuje Ci bardzo za informacje. Rozważe rowniez i ta mozliwosc. Powiem szczerze ze jak bym miala z kim jechac to od razu bym sie zdecydowala, ale sama to sie boje. Do niedzieli kumpela ma dac mi znac czy pisze sie na taka wycieczke:)

Awatar użytkownika
toxic
TOP Beauty
TOP Beauty

Post autor: toxic » 09 paź 2008, 19:03

dyduska, najlepiej zapisz sie od razu do szkoly jezykowej. Ja chodzilam do takiej za darmo, wiec moze i Tobie sie uda. A poza tym jak bedziesz musiala na codzien uzywac tego angielskiego to daje ci gora 3 miesiace i juz sie dogadasz ;)

Awatar użytkownika
anita111
Rozmowna Beauty
Rozmowna Beauty

Post autor: anita111 » 09 paź 2008, 19:55

dyduska- tak to prawda najlepiej jest jak ma sie z kim jechac i do kogo :/ zawsze znajomy jakos pomoże w razie czego.. wiem bo tez tam byłam . jak będziesz jechać tylko z koleżanką to najlepiej zatrzymać się w hostelu, najmniejsze koszty utrzymania i dużo Polaków , którzy moga pomóc - jak trafi się na jakis fajnych , ale wiadomo różnie to bywa :/
przed pracą trzeba załatwić pare spraw takich jak : otwarcie sobie konta bankowego , wyrobienir numeru - takiego jak u nas nip, trzeba też wpłacić pewną sumę pieniędzy , aby móc legalnie pracować - także na początek trzeba wypełnić troche arkuszy :) jeśli wcześniej nie byłaś za granicą musisz się na to przygotować , ja język umiem na tyle żeby się dogadać i gdybym wyjechała sama nie wiem czy bym sobie poradziła ale miałam wokół siebie wielu przyjaznych polaków , w tym chłopaka i pomagali mi załatwiać różnie sprawy np : takie jak rejestracja u lekarza :) dużo też zależy od miejsca w jakim będziesz, moja mama jest w irlandii i bez języka radzi sobie świetnie i załatwia wszystkie formalności sama , bo tam jest wielu polaków , wszędzie jakiegoś znajduje nawet w sklepie i prosi o pomoc :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Feel Free - Nie Krępuj Się”