IV RP-nadchodzi totalitaryzm?

Wolne tematy, dyskusje, tutaj możecie rozmawiać o wszystkim. Nasze codzienne i niecodzienne sprawy.

Moderator: Zespół I

Awatar użytkownika
viriel
Specjalista Beauty
Specjalista Beauty
Kontakt:

Post autor: viriel » 28 kwie 2007, 13:42

Ja też jestem zaniepokojona tym co się dzieje u nas w kraju już od wielu lat, ale nie popadałabym w przesade. Moim zdaniem, każdy rząd ma swoje za uszami i postrzeganie obecnego jako największe zło jakie spotkało Polskę to już spore wyolbrzymienie... U nas odkąd istnieje demokracja- nigdy nie było dobrze i sądze, że jeszcze długo nie będzie. Polacy chyba po prostu nie umieją rządzić swoim krajem- wysarczy poczytać książki do historii żeby wysunąć takie wnioski. Zawsze było warcholstwo warst u władzy i chyba tak pozostanie...
Myślę, że postrzeganie wielu decyzji rządu jest spatrzone przez wiele uprzedzeń. Mundurki w szkłach funkcjonują w wlelu krajach i w wielu prestiżowych szkołach- dlatego kojarzą się tam raczej z nobilitacją niż ograniczeniem. Przed wojną w polskich szkołąch też były mundurki i jakoś nikt z tego powodu nie płakał. Oczywiście można podważać sens ponownego ich wprowadzania, ja też uważam, że są ważniejsze sprawy w naszym państwie, ale nie popadałabym w przesade z negatywną oceną tego pomysłu.
A co do ograniczenia liczby cesraskich cięć, to muszę powiedzieć, że zgadzam się z tym. Teraz jest to bardzo nadużywane- wykonuje się mase tego typu zabiegów, często bez wyraźnych wskazań. A nie wolno zapominać, że jest to poważny zabieg, który może nieść za sobą wiele zagrożeń. Poród fizjologiczny jak sama nazwa wskazuje jest FIZJOLOGIĄ, czyli czymś normlnym, prawidłowym. Jeśli tylko jest ku temu sposobność, to dla zdrowia kobiety jest on bardziej wskazany. I nie chodzi tu o Biblię i o rodzenie w bólach(zesztą przecież istnieją środki przeciwbólowe). Miałam praktyki na oddziałach położniczych i liczba kobiet po cesarce zawsze wynosiła przynajmniej połowę pacjentek, jak nie większość ! Z roku na rok zwiększa się liczba tych zabiegów- moim zdaniem to niepokojące. Lekarz ma obowiązek wybrania takiej strategii postępowania która będzie niosła za sobą najwięcej korzyści zdrowotnych dla pacjentki i jej dziecka. Przez obecny system finansowania zabiegów często się o tym zapomina i wybiera cesarkę ponieważ jest bardzej opłacalna... Chyba nie tędy droga?
Ja jeszcze nie rodziłam- dlatego też cieżko mi jest sie wypowiadać na ten temat w oparciu o własne przeżycia. Piszę tylko jak to wygląda z perspektywy studenta AM.
No w każdym razie ja tam polityką się nie interesuję, bo nie lubię się niepotrzebnie denerwować :p Uważam jedynie, że na wszystko trzeba starać sie spoglądać w miarę obiektywnie...
Dlatego powiem, że mnie osobiście w tym rządzie denerwuje najbardziej próba przeforsowania przekonań religijnch do świeckiego ustawodastwa- np. w sprawie aborcji, eutanazji itp.
Ja jestem osobą wierzącą, ale liberalną i uważam,że pańswo powinno być 100 % świeckie. Jak dla mnie to jest największe nadużycie obecnej władzy !
Co do innych spraw o których piszecie (np. B.Blidy), to trudno mi się wypowiedzieć, ponieważ za małą wiedzę mam na ten temat.

Kewin
Nowicjusz Beauty
Nowicjusz Beauty

Post autor: Kewin » 29 kwie 2007, 15:19

Witam

forum o operacjach... a tu prosze mile zaskoczenie, pojawia sie watek na temat sytuacji politycznej w naszym kraju...
z pewnoscia kazdy sie zgodzi, ze ustroj w jakim zyjemy tzn. ustroj demokratyczny jest niewatpliwie najlepszym rozwiazaniem. problem pojawia sie dopiero wtedy kiedy w ta demokracje za bardzo zaczynaja ingerowac ludzie sprawujacy wladze.
"wolnosc" to slowo najlepiej okresla demokracje. wolnosc slowa, wolnosc wyboru...itd
nalezaloby zatem przyjrzec sie doklaniej calemu procesowi dokonywania wyboru wladzy w naszym kraju podobno w sposob demokratyczny...
glosujemy i wybieramy ludzi, ale tylko do pewnego momentu, gdy po opublikowaniu wynikow wyborow do glosu dochodza liderzy ugrupowan i oni zaczynaja odbierac nam nasze glosy poprzez dokonywanie selekcji kto bedzie, a kogo nie bedzie w parlamencie, pojawia sie zatem pierwsze ograniczenie demokracji...nasz glos poniekad staje sie pusty odnoszac go do naszych oczekiwan co do wyboru danej osoby.
jak kazdy wie w naszym kraju z reguly co 4 lata powinny odbywac sie wyboru do parlamentu(powinny gdyz z reguly odbywaja sie czesciej) i tu pojawia sie kolejny problem-problem wyboru, wielu z nas mysli, ze skoro jest wolnosc wyboru, to glos nieoddany jest rowniez glosem, ale przeciez dokonanie wyboru musi miec jakis realny skutek, po to wlasnie umozliwia nam -demokracja- prawo do dokonania wyboru i prawo do tego aby miec realny wplyw na to co sie dzieje w kraju...
wiec pytam jakei realne prawo do krytyki maja ci, ktorzy nie dokonali zadnego wyboru??? nie oddajac glosu dokonali wyboru, iz najwidocznej sprawy Polski sa im obce, no chyba, zeby wziasc pod uwage opinie, ze niema na kogo glosowac...ale wydaje mi sie ze to tylko puste slowa i bujanie w oblokach, twierdzac, ze na polskiej scenie politycznej jest za malo partii, stowarzyszen...itd, a jesli nawet nic nei szkodzi na przeszkodzie zeby samemu wlaczyc sie w zycie polityczne w naszym kraju...
co do sytuacji w naszym kraju, to z punktu widzenia szansy jaka ma teraz POlska, moim zdaniem powinny byc wdrozone jak najszybciej rozwizania wolnosciowe tzn. takie, ktora umozliwia szybszy rozwoj spoelczno-ekonomiczny Polsce tak jak to mialo miejsce u wiekszosci naszych sasiadow takich jak: slowacja, czechy, lotwa, estonia...
niestety w Polsce, ale nie jest to problem wylacznie ostatniego rzadu, stosuje sie wiele tematow zastepczych w mojej opinii nie tak istotnych(wiele z nich poruszalicie nawet na forum) dla rozwoju kraju, dla rozwoju obywateli a i w konsekwencji dla poprawy zycia spolecznego. mysle, ze wielu z was zgodzi sie z pogladem, iz nalzey zwalczac przyczyny a nie skutki i moim zdaniem problem Polski to wlasnie zbyt duza, rozlegla i chora aparatura panstwowa, ktora wiele juz razy pokazala, iz nie niewydolna i nieefektywna. stwarza ona taka sytuacje, ze rzadzacy zmiast dyskutowac i prowadzic debaty na tematy naprawde istotne zaslaniaja sie coraz to nowszymi pomyslami, ktore w konsekwencji nie zmienia istniejacej chorej sytuacji panstwa.
nie bede tutaj rozpisywal sie na temat aspektow ekonomicznych, ktore moglyby spowodowac poprawe ekonomiczna zycia w Polsce i jednoczesnie mialyby wplyw na wygasniecie wielu zastepczych problemow, ktorymi zasypywane jest spoleczenstwo polskie w chwili obecnej.
mozna wiele zarzucic braciom kaczynskim ale na pewno nie chca zle dla kraju tylko czy obrany przez nich kierunek jest dobry-ciezko stwierdzic, realne efekty zadzenia mozna dopiero ocenic po jakims czasie. co do minister blidy nie znam dokladnie tematu, nikt z nas niestety nie zna go dokladnie wiec ciezko sie wypowiadac, dlaczego nie znamy tematu??? moze chora struktura panstwa???(czy ja juz o tym nie mowilem?) brak przeplywu informacji, chyba jawnych??? no chyba, ze jej smierc moze miec relany wplyw na zagrozenie zycia innych osob...

pozdrawiam
kew

Awatar użytkownika
maxi
Specjalista Beauty
Specjalista Beauty

Post autor: maxi » 29 kwie 2007, 22:35

Kewin,mnie juz od dawna nie podoba sie ordynacja wyborcza,ktora faworyzuje duze ugrupowania polityczne.W przedostatnich wyborach osoba,ktora dostala najwiecej glosow w skali kraju nie weszla do parlamentu,poniewaz UW nie przekroczyla progu wyborczego.Osobiscie jestem zwolenniczka takiej ordynacji,gdzie osoba,ktora dostala najwiecej glosow w okregu wyborczym wchodzi do parlamentu bez wzgledu na przynaleznosc partyjna.Nie wierze braciom Kaczynskim,ze chca dobrze dla Polski.Moim zdaniem chca za wszelka cene utrzymac sie przy wladzy.Moim zdaniem to co oni proponuja to jakis prawicowy komunizm.Tak naprawde to nie wprowadzaja,zadnych pozytywnych zmian jesli chodzi o gospodarke panstwa.Mam nadzieje,ze w nastepnych wyborach zwycieza liberalowie.I beda liberalizowac panstwo i gospodarczo i jesli chodzi o swobody obywatelskie.

Awatar użytkownika
Edyta76
Miłośniczka Beauty
Miłośniczka Beauty

Post autor: Edyta76 » 30 kwie 2007, 08:48

Tylko że Kaczyńscy są przekonani, że w następnych wyborach również ONI odniosą zwycięstwo :doubt:
made by - dr SZCZYT, 450 cc

Awatar użytkownika
ironka
Rozmowna Beauty
Rozmowna Beauty

Post autor: ironka » 30 kwie 2007, 14:02

No to trzeba ich strącić z piedestału. :badgrin:
Ech.....Wałesa gdzie moje 100 milionów?
Kaczyński gdzie te 3 miliony mieszkań? :roll:
Ja tez uwazam ze liberalizacja rynku gospodarczego, podatek liniowy, i jasna cholera mniejszy ZUS dla przedsiębiorców i małych firm to podstawa. 8 baniek Zusu co miesiac wykoncza mniejszych przedsiebiorców na których panstwo powinno chuchać i dmuchać :? Od tego powinni zaczac a nie obiecywac gruszki na wierzbie. Pół kraju siedzi na rentach za łapówki bo pracy nie ma a nie ma pracy i jest wysoki ZUS bo nie ma kto płacic skladek skoro nie ma kto pracowac, błędne koło! :? :? :?
23 marca 2007 - Operacja noska lek. Piotr Skupin Godzilla Slayer.

Awatar użytkownika
groszek
TOP Beauty
TOP Beauty

Post autor: groszek » 30 kwie 2007, 14:13

ironka wybacz ale z jednym się nie zgodzę, praca jest tylko społeczeństwo jest leniwe i uważa ze "nie opłaca się" pracować za 700 zł, skoro można nic nie robić i mieć rente i zasiłek i to dlatego
ironka pisze:Pół kraju siedzi na rentach za łapówki
:?
czy to mi³oœÌ w twoich oczach?... czy masz tylko przekrwione bia³ka?

Kewin
Nowicjusz Beauty
Nowicjusz Beauty

Post autor: Kewin » 30 kwie 2007, 19:28

zatem Drogie Panie

nic tylko glosowac na PO i zyc nadzieja, ze wdroza w zycie program, ktory glosza...
tylko pamietajcie, jedno sie mowi o co innego sie czyni( a moze by tak wprowadzic odpowiedzialnosc wyborcza?-stworzyc jakis projekt spoleczny?)... po dosciu do wladzy i zapoznaniu sie z problemami calego aparatu panstwowego mozna zaczac krzyczec, ze sie nie da... istota problemu nie jest obnizenie podatkow( chociaz powszechnie wiadomo, ze ich obnizka powoduje z reguly wieksze przychody do budzetu) ale racjonalizacja sztywnych wydatkow budzetowych, ktore dodatkowo corocznie sie powiekszaja. tego mozna tylko dokonac poprzez zmiane konstytucji przy 2/3 glosach poparcia(PO potrzebuje zatem waszego wsparcia, gdyz powatpiewam czy znajda sie inne partie chcace poprzec ewentualne ciecia w wydatkach chociazby na wojsko, renty, przerozne agencje, agendy, fundusze i fundacje...)nie mozna zatem tak o... obnizyc podatkow, bo to stworzy sytuacje(w poczatkowym okresie) powiekszenia deficytu a w konsekwencji poniesienia sankcji ze strony EU(strata przeroznych funduszach europejskich). jestem jak najbardziej za reformami, ktore pchna mocno polska gospodarke do przodu, jest teraz na to dobry okres, wiec bijmy w dzwony!!!!!!!!
jedna z ostatnich dobrych wiadomosci to gloszono na lato obnizka skladki rentowej, czyli relanie obnizka klina podatkowego(wzrost konsumpcji przy niezachwianiu inflacji), ktory wydaje mi sie jednym z podstawowych problemow hamujacych polska gospodarke...

pozdrawiam
kew

Awatar użytkownika
maxi
Specjalista Beauty
Specjalista Beauty

Post autor: maxi » 01 maja 2007, 11:12

Ja bym sie chciala doczekac czasow,kiedy biznesmen bedzie dobry bo jest zamozny.Teraz jest dobry pod warunkiem,ze jest biedny.I ze trzeba mu zabrac,zeby dac biednym.W firmie prawie codziennie mamy sytuacje,ze przychodzi czlowiek,zeby mu podstemplowac kartke do urzedu pracy,ze pracy dla niego nie ma.Ale praca jest i nigdy tego nie stemplujemy.Wkurza mnie,ze Misiek pracuje po 16 godzin na dobe i musi oddac polowe,zeby utrzymac pasozytow.Przeciez oni nigdy nie beda chcieli pracowac.Chcialabym tez,zeby wreszcie politycy pomysleli o prywatyzacji wiezien.Bo nie jest normalne,ze utrzymanie wieznia kosztuje wiecej niz ciezko chorego w szpitalu.Dla osadzonych praca obowiazkowa,najlepiej ciezka.

Awatar użytkownika
ironka
Rozmowna Beauty
Rozmowna Beauty

Post autor: ironka » 02 maja 2007, 22:09

groszek pisze:ironka wybacz ale z jednym się nie zgodzę, praca jest tylko społeczeństwo jest leniwe i uważa ze "nie opłaca się" pracować za 700 zł, skoro można nic nie robić i mieć rente i zasiłek i to dlatego
ironka napisał/a:
Pół kraju siedzi na rentach za łapówki
:?
Groszku Ty tez mi wybacz ale sie z Tobą absolutnie zgodze! :-) to prawda ze wiekszosc moglaby robic a nie robi kraj jest pełen leniów na garnuszku państwa ale tez tak sobie mysle, zupełnie na boku dygresję robiąc, ze te 700 złotych, abstrahując od tego czy ktos jest leniwy czy nie, to po czasem po prostu jałmużna, patrzę z mojej perspektywy, ja chce pracować, jest dla mnie praca w szkole moge uczyc angielskiego właśnie za te 700 złotych i przepraszam wszystkich ale mnie osobiscie szlag trafia ze po mojej ciezkiej pracy na studiach oferowana mi jest taka pensja, mniejsza o to ze to budzetówka, mniejsza o to ze to praca z podatków a nie wlasnej inicjatywy, 700 złotych to dla mnie policzek, chociaż ja leniwa nie jestem i za te 700 zł PÓJDE pracowac. Ja sie czasem ludziom nie dziwie ze nie mają motywacji choc ich nie popieram, ale wciskanie kitu ze tak musi byc kiedy inni sie hustaja mnie nie przekonuje. Moje kuzynki w Stanach po skonczeniu studiów sa rozchwytywane i moga normalnie żyć. Ja z tej pensji nawet mieszkania nie wynajme gdybym sie chciała od rodziców wyprowadzic.
Maxi
Mój brat tez ma firme i tez połowa idzie do ZAMKU jak my to nazywamy czyli Zus i skarbówka. On ma o tyle gorzej ze jeszcze Sanepid nad nim siedzi zamiast iść do Biedronki i pobadac stare mięso. :? Oni nigdy nie są winni chyba ze przyjdzie Cebula i zrobi UWAGĘ. Wtedy nagle wychodzi szydło z worka
23 marca 2007 - Operacja noska lek. Piotr Skupin Godzilla Slayer.

Awatar użytkownika
groszek
TOP Beauty
TOP Beauty

Post autor: groszek » 03 maja 2007, 12:11

zgadzam się z tobą ze 700 zł to policzek dla ludzi wykształconych, ale mimo wszystko jeżeli ktos ma do wyboru 700 zł i nic zupełnie- to zawsze 700 jest więcej niż nic... :roll:
czy to mi³oœÌ w twoich oczach?... czy masz tylko przekrwione bia³ka?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Feel Free - Nie Krępuj Się”