Myślę, że postrzeganie wielu decyzji rządu jest spatrzone przez wiele uprzedzeń. Mundurki w szkłach funkcjonują w wlelu krajach i w wielu prestiżowych szkołach- dlatego kojarzą się tam raczej z nobilitacją niż ograniczeniem. Przed wojną w polskich szkołąch też były mundurki i jakoś nikt z tego powodu nie płakał. Oczywiście można podważać sens ponownego ich wprowadzania, ja też uważam, że są ważniejsze sprawy w naszym państwie, ale nie popadałabym w przesade z negatywną oceną tego pomysłu.
A co do ograniczenia liczby cesraskich cięć, to muszę powiedzieć, że zgadzam się z tym. Teraz jest to bardzo nadużywane- wykonuje się mase tego typu zabiegów, często bez wyraźnych wskazań. A nie wolno zapominać, że jest to poważny zabieg, który może nieść za sobą wiele zagrożeń. Poród fizjologiczny jak sama nazwa wskazuje jest FIZJOLOGIĄ, czyli czymś normlnym, prawidłowym. Jeśli tylko jest ku temu sposobność, to dla zdrowia kobiety jest on bardziej wskazany. I nie chodzi tu o Biblię i o rodzenie w bólach(zesztą przecież istnieją środki przeciwbólowe). Miałam praktyki na oddziałach położniczych i liczba kobiet po cesarce zawsze wynosiła przynajmniej połowę pacjentek, jak nie większość ! Z roku na rok zwiększa się liczba tych zabiegów- moim zdaniem to niepokojące. Lekarz ma obowiązek wybrania takiej strategii postępowania która będzie niosła za sobą najwięcej korzyści zdrowotnych dla pacjentki i jej dziecka. Przez obecny system finansowania zabiegów często się o tym zapomina i wybiera cesarkę ponieważ jest bardzej opłacalna... Chyba nie tędy droga?
Ja jeszcze nie rodziłam- dlatego też cieżko mi jest sie wypowiadać na ten temat w oparciu o własne przeżycia. Piszę tylko jak to wygląda z perspektywy studenta AM.
No w każdym razie ja tam polityką się nie interesuję, bo nie lubię się niepotrzebnie denerwować
Dlatego powiem, że mnie osobiście w tym rządzie denerwuje najbardziej próba przeforsowania przekonań religijnch do świeckiego ustawodastwa- np. w sprawie aborcji, eutanazji itp.
Ja jestem osobą wierzącą, ale liberalną i uważam,że pańswo powinno być 100 % świeckie. Jak dla mnie to jest największe nadużycie obecnej władzy !
Co do innych spraw o których piszecie (np. B.Blidy), to trudno mi się wypowiedzieć, ponieważ za małą wiedzę mam na ten temat.