ewelina, po prostu napisałaś, że afrykanie powinni zostac w afryce. Przeciez oni nie z własnej woli przyjechali do usa, nikt sie ich o zdanie nie pytał. dlatego tego co napisałas nie rozumiem. może gdyby mieli mozliwośc wyboru to by nie przyjechali? tego nie wie nikt.
a pytanie retoryczne może miec konteksty, po prostu nie jest wymagana odpowiedź na takie pytanie. zadaje sie je dla wywołania silniejszego efektu bądź dyskusji...
w sumie myślę że dobrze że taka dyskusja powstała. Ile mozna gadac o nosach, cyckach i koszulkach?

o ile nie pójdzie zaraz na noże oczywiście. miom zdaniem nie mozna wszystkich wrzucic do jednego wora. virel podawała wyniki badań, które mówia o tym że murzyni stoją na niższym szczeblu ewolucji. ja na studiach długo i czesto wałkowałam prace badające wpływ rodziny i srodowiska na ludzi. dużo robiono ich po wojnie w europie. Badano tylko takie rodzeństwa, które w czasie działan wojennych rozdzielono i jedno dziecko trafiło do względnie bogatej, inteligenckiej rodziny z miasta a drugie na wieś, do ubogiej. poniewaz miały tych samych rodziców zakłada się, że zdolnosci genetyczne mają takie same (okzaywało sie na przykład że dzieci zapadały na podobne choroby). okazywało się ze różnica miedzy dziec mi jest ogromna jak kanion kolorado. dzieci z rodzin inteligenckich szły na studia, były oczytane, miały duzą wiedze ogólną. Wykształcono u nich te cechy, na które zwracano uwage w ich otoczeniu - zachowanie sie, dązenie do wiedzy itd. dzieci ze wsi nie kończyły szkół, w ich otoczeniu dyplom nic nie znaczył. liczyły sie silne ręce. trzeba było ciezko pracować i nie było czasu na naukę, która w większości uznawano za fanaberię. poza tym do miasta uniwersyteckiego jest daleko a przedtem trzeba skończyc szkołę średnią. trzeba było utrzymac dziecko w bursie, a to kosztuje na takie zbytki na wsi czesto nie ma pieniędzy.
dlatego jestem bardzo ostrozna w wygłaszaniu opinii, że ktoś nie skończył szkoły tylko dlatego że jest czarny. Obawiam się że sprawa jest bardzirj skomplikowana...
Kocham mój nowy biust. Szkoda, że nie poszłam na zabieg wcześniej....