RASIZM

Wolne tematy, dyskusje, tutaj możecie rozmawiać o wszystkim. Nasze codzienne i niecodzienne sprawy.

Moderator: Zespół I

Awatar użytkownika
kamelia_26
Rozmowna Beauty
Rozmowna Beauty

Post autor: kamelia_26 » 15 kwie 2007, 17:45

moze i ja sie wypowiem...
to jakie ma sie podejscie do innych nacji to wynik naszych doswiadczen.
ewelina ma prawo tak pisac, mowic, myslec bo spotkala na swej drodze samych (...)

osobiscie nie znam zadnego "cywilizowanego" Araba czy Turka.
znam pare Turczynek ale niestety nie moga nawet do mnie na kawe przyjsc bo im albo maz, albo brat albo szwagier nie pozwala :roll:
reasumujac, trzymam sie od nich z daleka bo nie moge ich zrozumiec a oni mnie :badgrin:

co do Murzynow- znam kilku i sa ok. maja wlasne firmy i nie zyja z zasilkow. no ale ilu tu u nas Afroamerykaninow a ilu w USA...

PS. Ewelina nie przesadzaj bo sie jeszcze Sam ujawni i ci da popalic :badgrin: a ona to potrafi :badgrin:

Awatar użytkownika
ewelina
Miłośniczka Beauty
Miłośniczka Beauty

Post autor: ewelina » 15 kwie 2007, 17:56

kamelia az strach sie bac :badgrin:
viki pytanie retoryczne nie powinno zawierac kontekstu mojej wczesniejszej wypowiedzi ;)
nie powiedzialabym ze spotkalam samych PDT_05 ale strasznie duzo widzialam i na codzien mam stycznosc z roznymi wykolejencami czasem mysle o zmianie pracy, bo mozna sie nerwowo wykonczyc oh(m1
Love em, my sweet 325CC made my life complete!

Awatar użytkownika
viki
Przyjaciel Beauty
Przyjaciel Beauty

Post autor: viki » 15 kwie 2007, 19:09

ewelina, po prostu napisałaś, że afrykanie powinni zostac w afryce. Przeciez oni nie z własnej woli przyjechali do usa, nikt sie ich o zdanie nie pytał. dlatego tego co napisałas nie rozumiem. może gdyby mieli mozliwośc wyboru to by nie przyjechali? tego nie wie nikt.

a pytanie retoryczne może miec konteksty, po prostu nie jest wymagana odpowiedź na takie pytanie. zadaje sie je dla wywołania silniejszego efektu bądź dyskusji...

w sumie myślę że dobrze że taka dyskusja powstała. Ile mozna gadac o nosach, cyckach i koszulkach? :badgrin: o ile nie pójdzie zaraz na noże oczywiście. miom zdaniem nie mozna wszystkich wrzucic do jednego wora. virel podawała wyniki badań, które mówia o tym że murzyni stoją na niższym szczeblu ewolucji. ja na studiach długo i czesto wałkowałam prace badające wpływ rodziny i srodowiska na ludzi. dużo robiono ich po wojnie w europie. Badano tylko takie rodzeństwa, które w czasie działan wojennych rozdzielono i jedno dziecko trafiło do względnie bogatej, inteligenckiej rodziny z miasta a drugie na wieś, do ubogiej. poniewaz miały tych samych rodziców zakłada się, że zdolnosci genetyczne mają takie same (okzaywało sie na przykład że dzieci zapadały na podobne choroby). okazywało się ze różnica miedzy dziec mi jest ogromna jak kanion kolorado. dzieci z rodzin inteligenckich szły na studia, były oczytane, miały duzą wiedze ogólną. Wykształcono u nich te cechy, na które zwracano uwage w ich otoczeniu - zachowanie sie, dązenie do wiedzy itd. dzieci ze wsi nie kończyły szkół, w ich otoczeniu dyplom nic nie znaczył. liczyły sie silne ręce. trzeba było ciezko pracować i nie było czasu na naukę, która w większości uznawano za fanaberię. poza tym do miasta uniwersyteckiego jest daleko a przedtem trzeba skończyc szkołę średnią. trzeba było utrzymac dziecko w bursie, a to kosztuje na takie zbytki na wsi czesto nie ma pieniędzy.

dlatego jestem bardzo ostrozna w wygłaszaniu opinii, że ktoś nie skończył szkoły tylko dlatego że jest czarny. Obawiam się że sprawa jest bardzirj skomplikowana...
Kocham mój nowy biust. Szkoda, że nie poszłam na zabieg wcześniej....

Awatar użytkownika
ewelina
Miłośniczka Beauty
Miłośniczka Beauty

Post autor: ewelina » 15 kwie 2007, 20:00

wlasnie o taka dyskusje mi chodzilo bez zlosliwosci i uszczypliwych uwag!
mimo wszystkich badan i doswiadczen ja nadal upieram sie przy swoim, poniewaz chocby zaciesnic okres mozliwosci ksztalcenia i rozwoju do 100 lat, czarni nie maja najmniejszego zamiaru z tego korzystac, chocby przyniesc im to na zlotej tacy i podstawic pod nos,
wola ulice i uzycie sily fizycznej niz inteligencji, jak za pradawnych czasow nikt nie jest w stanie z nich tego wyplenic!
jedynie w czym sie wykazuja to taniec i muzyka ale "uwaga" (nastepny mocny argument)wedlug mnie
to pozostalosc po ich zwyczaju z plemiennych zachowan ktore chrakteryzawalo kazde afrykanskie plemie. ja osobiscie niecierpie ich przesadziscie wielkich trzepiacych sie tylkow na caly ekran i cyrkowych strojow.

Awatar użytkownika
viki
Przyjaciel Beauty
Przyjaciel Beauty

Post autor: viki » 15 kwie 2007, 20:32

ale jak taki maly szkrab cały czas słyszy tylko fuck i fuck, a nikt nie pokazuje mu swiata to on do szkoły nie pójdzie.

my z mezem staramy sie pokazac nszemu synowi jak najwiecej, zeby pobudzic w nim ciekawosc świata, wyrobic przekonanie ze nauka i wyksztalcenie sa ważne. ogladamy duzo discovery. potem jedziemy do kuzynki a jej starsze od naszego syna dzieci mają połowe tego słownictwa co nasz syn i tylko tv i tv. to co ja moge od tych dzieci wymmagac. ps nie jestesmy jacys pomigani, mlody chodzi na podworko, ma kolegow, oglada cartoonnetwork, ale zwracamy uwage co oglada ba jak widze niektore bajki to sama mam koszmary w nocy
Kocham mój nowy biust. Szkoda, że nie poszłam na zabieg wcześniej....

Awatar użytkownika
ewelina
Miłośniczka Beauty
Miłośniczka Beauty

Post autor: ewelina » 15 kwie 2007, 22:08

ale nawet jesli taki maly szkrab ma mozliwosc wyboru to zawsze pojdzie tam gdzie czai sie lamanie prawa.

Awatar użytkownika
-asia
Senior Moderator Beauty
Senior Moderator Beauty

Post autor: -asia » 16 kwie 2007, 01:05

ewelina pisze:a czy ty uwazasz ze jest szansa na to by wszyscy stali sie rowni?
To bardzo trudne, przynajmniej w naszych czasach, dlatego watpię. Uważam jednak, ze trzeba unikać eskalacji wzajemnych niechęci - to już cześc sukcesu.

Awatar użytkownika
ewelina
Miłośniczka Beauty
Miłośniczka Beauty

Post autor: ewelina » 16 kwie 2007, 01:36

zagdzam sie tylko jak przekonac do tego np, araba czy murzyna. polemizowac mozna i na tym sie konczy. mysle ze z ich wrogim nastawieniem inicjatywa akceptacji obcych musialaby wyjsc od nich samych, a do tego potrzeba cudu.

Awatar użytkownika
savanna
Rozmowna Beauty
Rozmowna Beauty

Post autor: savanna » 16 kwie 2007, 01:45

Ja musze tez przyznac ze murzyni ktorzy mieszkaja w Irlandii a wlasciwie w Dublinie tez sa malo robni.Wiekszosc siedzi na zasilku i sie plodzi bo od kazdego dzieciaka 150 euro miesiecznie...Wysoki socjal.Wkurza mnie to-bo inni pracuja na te podatki.A oni maja gromady dzieci.
A najwiekszymi rasistami sa sami murzyni.Ich kobiety sa generalnie bardzo agresywne i maja bojowosc wypisana na twarzy.Mowie wiekszosc-nie calosc(wszyscy)
Papieros skraca zycie o 9 minut.Seks wydluza je o 15 minut.Walczmy seksem o nasze zycie!

Awatar użytkownika
-asia
Senior Moderator Beauty
Senior Moderator Beauty

Post autor: -asia » 16 kwie 2007, 01:53

_dagusia_ pisze:
milucha pisze: bo kiedys jakis tam Hitler by mnie najchetniej spalil na stosie
milucha, ilu ludzi tyle zdań

wciąż tyle ksenofobii wśród ludzi, w tym w dużej mierze wśród Polaków, bo ten jak go ujełaś "KIEDYŚ JAKIŚ TAM HITLER" to nie był jakiś tam ... i nie kiedys ...
tylko bardzo niedawno, wielu z naszych dziadków pamięta czasy II wojny i furera ... i nie dziw się ze choć przecietny 30letni Niemiec (nie mowie o neofaszystach) nie ma nic wspolnego z II wojna i Hitlerem, to jednak nienawiść i niechęć do takich narodów pozostaje ...
...........po co pchać się i mieszać z innymi kulturami.
Czy to znaczy, że Polska ma stac się krajem zamkniętym, w którym nie będzie miejsca na mniejszości narodowe, na imigrantów potrzebujących zwyczajnie pracy, na uchodżców ?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Feel Free - Nie Krępuj Się”