RASIZM

Wolne tematy, dyskusje, tutaj możecie rozmawiać o wszystkim. Nasze codzienne i niecodzienne sprawy.

Moderator: Zespół I

kala1122
Nowicjusz Beauty
Nowicjusz Beauty

Post autor: kala1122 » 12 kwie 2007, 20:53

Przepraszam chodzilo mi o Ciebie Ewelinko a nie Miluche.

Awatar użytkownika
Kalisto87
Aktywna Beauty
Aktywna Beauty

Post autor: Kalisto87 » 12 kwie 2007, 20:56

ewelina pisze: o murzynach nie wspomne, lenie, zakochani w gangsterce, z nosami bialymi od koki, za kazdym razem trzeba sie bac czy ktorys "klamki" nie wyciagnie i nie zacznie strzelac.
Na osiedlu mojej koleżanki są podobni jegomoście tyle, że biali i zamiast pistoletu mają kije bejsbolowe :roll:
Nie znam amerykańskiej rzeczywistości więc się nie wypowiadam ale mimo, że Murzynów u nas nie ma wielu to ja się boję wracać sama do domu po 20...przez naszych kochanych rodaków :roll:

Awatar użytkownika
ewelina
Miłośniczka Beauty
Miłośniczka Beauty

Post autor: ewelina » 12 kwie 2007, 21:34

milucha ja wiem ze to nie jest w porzadku ze tak mysle, ale takie sa realia i przez pierwsze lata pobytu tutaj staralam sie niedopuszczac do siebie takich mysli, choc trzy dni po przylocie murzyn na ulicy zerwal mi lancuszek z szyi, ale pomyslalam wtedy u nas tez takie zeczy sie zdarzaly. po latach pobytu i napatrzeniu sie na praktycznie wszystkie kultury i obyczaje innych narodowosci, zwlaszcza tych o innym zabarwieniu skory, nie moge akceptowac tego co robia. zreszta oni tez postrzegaja nas za innych, gorszych lub lepszych i nigdy nie zaakceptuja.
pozatym ja nie szukam tutaj akceptacji mojego nastawienia, prosilam o wasze odczucia i zdanie na ten temat, wiec jesli masz odmienne ja go szanuje i nie mowie ze mi rece opadaja.
dodatkowo zalaczajac statystyki czarni stanowia ok 80% populacji wiezzienictwa, nawet polowa czarnej mlodziezy nie ma sredniego wyksztalcenia, o czym to swiadczy, nie o braku finansow bo oni na kazdym kroku dostaja pomoc od panstwa. szkoda mowic.
Love em, my sweet 325CC made my life complete!

Awatar użytkownika
viriel
Specjalista Beauty
Specjalista Beauty
Kontakt:

Post autor: viriel » 12 kwie 2007, 23:40

Czytałam ostatnio o badaniach Uniwersytetu Kalifornijskiego odnośnie średnich ilorazów inteligencji- badania te są bardzo kontrowersyjne i dość niepopularne, bo dowodzą, iż np. średnie IQ rasy białej jest znacznie wyższe niż czarnej, lub średnie IQ kobiet jest trochę wyższe niż mężczyzn... Myślę, że każda rasa jednak ma swoją specyfikę- mocniejsze i słabsze strony- natomiast nie posuwam się do oceny wyższości którejkolwiek z nich. Ale nie od dziś panuje przekonanie, że rasa żółta to zazwyczaj ludzie inteligentni, natomiast murzyni są raczej bardziej sprawni fizycznie, mają lepszą masę mięśniową, lepsze osiągi np. w sporcie itp. Mało jest wybitnych naukowców- murzynów, tylko teraz można się zastanawiać czy to ze względu na dyskryminację, utrudniony dostęp do edukacji, czy przez to nieszczęsne IQ. Generalnie sprawa jest śliska...
A co do muzułmanek chodzących w czadorach i tych koptuchach, to we Francji zabroniono tak ubierać się do szkoły, w Bawarii chyba też.
Na mojej uczelni jest dużo muzułmanów i Hindusów- noszą kudłate brody i turbany na głowie :p Trochę się z nich naśmiewamy bo wygląda to średnio estetycznie i jakoś nie współgra z ich pozostałymi częściami ubioru (np. spodniami z krokiem w kolanach i innymi ciuchami w stylu skate lub gangsta :p)...

Awatar użytkownika
ewelina
Miłośniczka Beauty
Miłośniczka Beauty

Post autor: ewelina » 13 kwie 2007, 04:05

ja sie z nikogo nie nasmiewam, swoje wrazenia staram sie skrzetnie ukrywac i nie pokazywac po sobie niecheci cz niesmaku.
ale juz szczytem sa te kobiety w tych swoich strojach na silowni, poprostu oczy wychodza mi na wierzch jak biegaja na bierzni lub podnosza ciezary i prawie nic nie widza.
wydaje mi sie ze w 21 wieku to przesada!
mysle ze ten niski poziom IQ i znacznie wieksza masa miesniowa to wynik nizszego stopnia ewolucji, a mozliwosc ksztalcenia i dostepu do edukacji maja znacznie bardziej ulatwiona niz niejedna biala osoba.
Love em, my sweet 325CC made my life complete!

Awatar użytkownika
viriel
Specjalista Beauty
Specjalista Beauty
Kontakt:

Post autor: viriel » 13 kwie 2007, 07:39

Nie no to nasze naśmiewanie jest bardzo niegroźne, na podobnej zasadzie jak jakaś laska założy średnio skomponowany zestaw ciuchów- nie ma to podłoża rasowego.
A z tą siłownią to faktycznie musi być dość dziwny widok, ale moim zdaniem gorsze jest to jak te nieszczęsne kobiety wyglądają na plaży i w jakich strojach się kąpią- ja nie rozumiem jak można być takim niewolnikiem własnej religii :|
Z tym dostępem do edukacji to raczej miałam na myśli rdzennych afrykańskich murzynów, bo tam sytuacja jest nie do pozazdroszczenia... :|
Tamte badania o których wspomniałam nieśmiało wysuwają podobne wnioski co do stopnia ewolucji... Chodzi tu także o budowę kości czaszki, objętość mózgu (chociaż to akurat niekoniecznie musi być miarodajne) itp.

Awatar użytkownika
beata-malgorzata
Przyjaciel Beauty
Przyjaciel Beauty

Post autor: beata-malgorzata » 13 kwie 2007, 10:20

Mnie nie dziwia burki , turbany czy inne czesci garderoby obowiazkowo noszone bo tak nakazuje religia . Co mnie dziwi i przeraza ,ze to spoleczenstwo tak dobrze zaklimatyzowane w innym kraju, domagajace sie szacunku dla ich wyznania i obyczaji ,nie akceptuja u siebie bialych ubranych po europejsku np. kobieta w krotkich spodenkach i krzyzykiem na szyi, z rozpuszczonymi wlosami . :o
No czemu ? 8-)
Bardzo bym chciala zwiedzic te kraje , poznac blizej ich obyczaje , ale nie wiem czy dobrze bym sie czula calkowicie podporzadkowana zasadom i nakazom .
Mentor, 275 cc okragle,profil sredni , 04. 2006
poprawka asymetrii jednej piersi , 375 cc ,02 2007
uszy plus korekta powiek ,14.05 2008
zmniejszenie platkow usznych , 19.01 2013- dr Lemaître - Belgia
nos, powieki i lipofilling - 6.04 2013- dr Lemaître
plasyka brzucha i podniesienie piersi z wymiana protez na 350cc , 9.09 2014
powieki dolne 30.05.2025
lifting deep plane 09.04.2026

Awatar użytkownika
Kalisto87
Aktywna Beauty
Aktywna Beauty

Post autor: Kalisto87 » 13 kwie 2007, 10:56

virriel pisze:objętość mózgu (chociaż to akurat niekoniecznie musi być miarodajne) itp.
No właśnie...przecież kobiety mają też średnio objętość mózgu mniejszą od mężczyzn :roll: jeżeli się mylę to mnie poprawcie ;) ostatni raz kontakt z biologią miałam w pierwszej klasie liceum :badgrin:

Awatar użytkownika
Annetta
Miłośniczka Beauty
Miłośniczka Beauty
Kontakt:

Post autor: Annetta » 13 kwie 2007, 11:23

milucha pisze:Przy takich postach to mi po prostu tylko rece opadaja..biedne to..
Mi tez rece opadaja jak czytam niektore posty :cry:

W polskim spoleczenstwie jest chyba najwieksza grupa ludzi o pogladach ksenofobicznych :cry: Smutne to, bo czesto osoby takie nawet nie znaja ludzi z odmiennym kolorem skory, kultury a swoje przekonania czerpia z opowiastek jakis tam znajomych :roll:
Nawet Polacy mieszkajcy tutaj sa
ksenofobami.A wiecie co mnie najbardziej bawi.Ostatnio znajoma z pracy -afro porosila mnie czy moglabym jej znalesc jakas Polska dziewczyne do pomocy w sprzataniu jej domu, a ze mnostwo Polek tak tutaj zarabia to postanowilam jej pomoc i dalam ogloszenie w tutejszym forum ze szukam kogos.Bylo mnostwo odzewu-ale jak tylko osoby dowiedzialy sie ze praca jest u ciemnoskorej kobiety"to od razu zrezygnowaly.No coz wola sprzatac u bialaych Holendrow :roll: Przykro mi sie zrobilo, nie powiedzial mojej znajomej o tym (dodam ze jest to osoba z wyzszym wykszalceniem)
Czasami denerwuje mnie zachowanie muslim , ale tak samo ich moze denerwowac moje.Osobiscie nie jestem ani rasista ani ksenofobka.Kazdy ma prawo do swojej wiary, kultury i kolor skory wcale mi nie przeszkadza.
A tezy typu - czarni sa do fizyczej pracy a biali do umyslowej -to juz przesada, brak slow :roll: :cry:

Awatar użytkownika
viriel
Specjalista Beauty
Specjalista Beauty
Kontakt:

Post autor: viriel » 14 kwie 2007, 11:39

Annetta pisze: A tezy typu - czarni sa do fizyczej pracy a biali do umyslowej -to juz przesada, brak slow :roll: :cry:
Rozumiem że to jakaś aluzja w moją stronę? Tylko, że ja nie napisałam, że się z tym zgadzam- napisałam jakie panuje powszechne przekonanie i o badaniach z którymi się zapoznałam- nie znaczy to, że to jest moje zdanie... :| Ja tylko uważam, że każda rasa ma mocniejsze i słabsze strony, dla mnie jest to oczywisty fakt, a zaprzeczanie jego istnieniu jest dla mnie irracjonalne. Za tym przemawia nauka (nie mam tu namyśli tamtych badań o których wcześniej wspomniałam)- medycyna, genetyka, antropologia, socjologia itp. Można podać setki przykładów- tylko że podczepianie tego pod teorie wyższości której kolwiek z ras, jest niewłaściwe według mnie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Feel Free - Nie Krępuj Się”