Co studiujecie, gdzie pracujecie, co zamierzacie???

Wolne tematy, dyskusje, tutaj możecie rozmawiać o wszystkim. Nasze codzienne i niecodzienne sprawy.

Moderator: Zespół I

Awatar użytkownika
doneczka11
Rozmowna Beauty
Rozmowna Beauty
Kontakt:

Post autor: doneczka11 » 04 maja 2006, 13:20

Josie a Ty jestes na jakiej AM? i jak to jest z ta specjalizacja, 2 lata w koncu, no nie? bo ja juz tez sie sama zagmatwalam i nic nie wiem :D

Awatar użytkownika
Josie M
Rozmowna Beauty
Rozmowna Beauty

Post autor: Josie M » 04 maja 2006, 15:52

doneczka11 pisze:Josie a Ty jestes na jakiej AM? i jak to jest z ta specjalizacja, 2 lata w koncu, no nie? bo ja juz tez sie sama zagmatwalam i nic nie wiem :D
jestem na SLAMie na lekarskim, specjalizacja w zaleznosci od kierunku trwa różnie długo, najkrótsza jest z anestezjologii (chyba) i trwa 3 lata ( też chyba - spróbuje sprawdzić)
Jesli cos za bardzo udoskonalasz, na pewno to spieprzysz.

Awatar użytkownika
doneczka11
Rozmowna Beauty
Rozmowna Beauty
Kontakt:

Post autor: doneczka11 » 04 maja 2006, 17:46

w Zabrzu czy na Ligocie? a Ty myslisz nad jaka specjalizacja?
i jak to wlasciwie sie wybiera ta spec? po stazu macie egzama i w zal. od ilosci pkt? na jaka jest najtrudniej sie dostac?
pzr :D

Awatar użytkownika
Josie M
Rozmowna Beauty
Rozmowna Beauty

Post autor: Josie M » 04 maja 2006, 22:16

doneczka11 pisze:w Zabrzu czy na Ligocie?
w Zabrzu
doneczka11 pisze:a Ty myslisz nad jaka specjalizacja?
ja myśle na razie nad dermatologią lub laryngologią

doneczka11 pisze:i jak to wlasciwie sie wybiera ta spec? po stazu macie egzama i w zal. od ilosci pkt? na jaka jest najtrudniej sie dostac?
tutaj niestety nie mam pojecia, bo się jeszcze tym az tak nie interesowałam, z tego co wiem jest określona ilość miejsc na poszczególne specjalizacje, na niektóre jest nabór co ileś-tam lat (z tego co słyszałam na dermatologie przez 5 lat nie było naboru a potem zrobili aż 1 miejsce!!bez komentarza)
ogólnie rzecz biorąc miejsc jest mało a chętnych dużo...
co roku na cały SLAM jest chyba z 8 miejsc (!!!) na np. chirurgię na ok 400 kończączych studentów...

jest ciężko, w przeciwieństwie bo innych krajów gdzi po studiach "podeczepia się" do jakiegoś lekarza, który sie zgodzi tobą opiekować i cię kształcić i w ten sposób robi sie specjalizację...
Jesli cos za bardzo udoskonalasz, na pewno to spieprzysz.

Awatar użytkownika
aniouek
Aktywna Beauty
Aktywna Beauty

Post autor: aniouek » 04 maja 2006, 22:58

Josie M pisze: z tego co wiem jest określona ilość miejsc na poszczególne specjalizacje, na niektóre jest nabór co ileś-tam lat (z tego co słyszałam na dermatologie przez 5 lat nie było naboru a potem zrobili aż 1 miejsce!!bez komentarza)
ogólnie rzecz biorąc miejsc jest mało a chętnych dużo...
co roku na cały SLAM jest chyba z 8 miejsc (!!!) na np. chirurgię na ok 400 kończączych studentów...
jest ciężko, w przeciwieństwie bo innych krajów gdzi po studiach "podeczepia się" do jakiegoś lekarza, który sie zgodzi tobą opiekować i cię kształcić i w ten sposób robi sie specjalizację...
i dlatego wlasnie od przyszlego roku ide na kurs jezyka norweskiego... :roll:
Josie M pisze:jestem na SLAMie na lekarskim, specjalizacja w zaleznosci od kierunku trwa różnie długo, najkrótsza jest z anestezjologii (chyba) i trwa 3 lata ( też chyba - obiecuje sprawdzić)
ja wlasciwie tez sie jeszcze tak nie za bardzo interesowalam :oops: ale chyba jeszcze rodzinny i okulistyka nie trwaja zbyt dlugo... :roll:
juz PO operacji noska u doktora Skupina :D :D :D

Awatar użytkownika
doneczka11
Rozmowna Beauty
Rozmowna Beauty
Kontakt:

Post autor: doneczka11 » 04 maja 2006, 23:10

no to bezsensu, a jak ktos jest z powolania dermatologiem i musi czekac 5 lat zeby sie dostac :roll: co oni wymyslaja, mogliby zrobic tak jak na zachodzie i wszyscy by byli zadowoleni..

demi
Aktywna Beauty
Aktywna Beauty
Kontakt:

Post autor: demi » 04 maja 2006, 23:18

z tego co wiem, na dermatologie i okulistyke dostaja sie raczej klany rodzinne ehh. Pytalam sie mojego prof, jak to jest z ta specj u mnie bo przez was dziewczyna to zaczelam miec watpliwosci i potwierdzil, ze specj trwa 7 lat, bo tylko wtedy mozna miec prawa do indywidualnosci tak to jakos okreslil. Co do przeniesien przedmiotow-mam kolege, ktory po 3. roku poszedl jeszcze na lekarski i z tego co wiem to przenosili mu przedmioty-biochemia i parazytologie na pewno.Z tym, ze nie wiem jak oni patrza jak ktos jest zwolniony z examu-ehh jakby to mi mialo przeszkodzic, to nie ciekawieby to wygladalo. Wiem, ze mial problemy z anatomia-tu sie nie zgadzaja na przeniesienie. Ja sama juz nie wiem, jak zrobie. Czy wezme 2. kierunek, czy po prostu zrobie te 7 lat specjalizacji. Jeszce mam czas na myslenie :D

Awatar użytkownika
wicherek
Przyjaciel Beauty
Przyjaciel Beauty
Kontakt:

Post autor: wicherek » 05 maja 2006, 00:50

Czyli tak
Mamy specjalizacje podstawowe i szczegółowe.
Proces szkolenia zaczyna sie oczywiście od specjalizacji podstawowej, a następnie ewentualnie specjalizacja szczegółowa.

Specjalizacja podstawowa trwa, w zalezności od jej rodzaju, nie krócej niż 3 lata, ale może tez trwać nie krócej niż 6 lat.

A tu ogólne zasady przystapienia do specjalizacji

Zgodnie z ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA1)
z dnia 20 października 2005 r.
w sprawie specjalizacji lekarzy i lekarzy dentystów
(Dz. U. Nr 213, poz. 1779)

§ 18.1Lekarz może rozpocząć specjalizację w wybranej specjalności, jeżeli posiada prawo wykonywania zawodu lekarza, lekarza dentysty na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej i został zakwalifikowany do jej odbywania w wyniku postępowania kwalifikacyjnego
§ 19.1. Postępowanie kwalifikacyjne przeprowadza WCZP dwa razy do roku w terminach: od dnia 1 maja do dnia 30 czerwca oraz od dnia 1 grudnia do dnia 31 stycznia.

2. Postępowanie kwalifikacyjne obejmuje ocenę formalną wniosku o rozpoczęcie specjalizacji oraz postępowanie konkursowe.

3. Postępowanie konkursowe obejmuje i uwzględnia:

1) w przypadku lekarza, który występuje o rozpoczęcie specjalizacji w podstawowej dziedzinie medycyny:

a) jeżeli nie posiada specjalizacji I lub II stopnia bądź tytułu specjalisty albo jeżeli ubiega się o rozpoczęcie specjalizacji w ramach rezydentury - rozmowę kwalifikacyjną oraz wynik Lekarskiego Egzaminu Państwowego, zwanego dalej "LEP", albo, w przypadku lekarza dentysty, Lekarsko-Dentystycznego Egzaminu Państwowego, zwanego dalej "L-DEP",

b) w innym trybie niż rezydentura, jeżeli posiada I lub II stopień specjalizacji albo tytuł specjalisty - rozmowę kwalifikacyjną oraz wynik egzaminu w zakresie odpowiedniej specjalizacji I lub II stopnia lub PES;

2) w przypadku lekarza, który występuje o rozpoczęcie specjalizacji w szczegółowej dziedzinie medycyny - rozmowę kwalifikacyjną oraz wynik egzaminu w zakresie odpowiedniej specjalizacji.
6. Do odbywania specjalizacji kwalifikuje się lekarzy, w liczbie odpowiadającej liczbie wolnych miejsc przyznanych na dane postępowanie kwalifikacyjne w danej dziedzinie medycyny w danym województwie, w kolejności od najwyższego wyniku uzyskanego w postępowaniu kwalifikacyjnym, z wyjątkiem lekarzy, których komisja, o której mowa w ust. 8, nie zakwalifikowała do jej odbywania
Dla chcących wiedzieć więcej odsyłam http://www.cmkp.edu.pl/rozporzadzenie.htm
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.

_Pysia_
Aktywna Beauty
Aktywna Beauty
Kontakt:

Post autor: _Pysia_ » 08 maja 2006, 17:44

Akadeimia ekonomiczna, ekonomia, gospodarowanie kapitałem ludzkim, rok 4.
Musze pisac pracę FUJ!!!! i znależć praktyki na wakacje [smilie=yellowcolorz4_pdt_07.gif]

Niestety ze studiów które mogły być bardzo ciekawe, typowo praktyczne zrobili cos strasznie nudnego, niestety
...nie mów nic, nie chce wiedzieæ co naprawdê dzieje siê doko³a nas...

Awatar użytkownika
martka007
Rozmowna Beauty
Rozmowna Beauty

Post autor: martka007 » 11 maja 2006, 13:46

4 rok prawo - coraz częściej zadaję pytanie: "czy było warto?"
pracuję w firmie telekomunikacyjnej, niestety zajęcie nie związane z kierunkiem studiów
zamierzam...hmmm...ciągle szukam mojej drogi w życiu :wink:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Feel Free - Nie Krępuj Się”