Moderator: Zespół I

jestem na SLAMie na lekarskim, specjalizacja w zaleznosci od kierunku trwa różnie długo, najkrótsza jest z anestezjologii (chyba) i trwa 3 lata ( też chyba - spróbuje sprawdzić)doneczka11 pisze:Josie a Ty jestes na jakiej AM? i jak to jest z ta specjalizacja, 2 lata w koncu, no nie? bo ja juz tez sie sama zagmatwalam i nic nie wiem :D

w Zabrzudoneczka11 pisze:w Zabrzu czy na Ligocie?
ja myśle na razie nad dermatologią lub laryngologiądoneczka11 pisze:a Ty myslisz nad jaka specjalizacja?
tutaj niestety nie mam pojecia, bo się jeszcze tym az tak nie interesowałam, z tego co wiem jest określona ilość miejsc na poszczególne specjalizacje, na niektóre jest nabór co ileś-tam lat (z tego co słyszałam na dermatologie przez 5 lat nie było naboru a potem zrobili aż 1 miejsce!!bez komentarza)doneczka11 pisze:i jak to wlasciwie sie wybiera ta spec? po stazu macie egzama i w zal. od ilosci pkt? na jaka jest najtrudniej sie dostac?
i dlatego wlasnie od przyszlego roku ide na kurs jezyka norweskiego...Josie M pisze: z tego co wiem jest określona ilość miejsc na poszczególne specjalizacje, na niektóre jest nabór co ileś-tam lat (z tego co słyszałam na dermatologie przez 5 lat nie było naboru a potem zrobili aż 1 miejsce!!bez komentarza)
ogólnie rzecz biorąc miejsc jest mało a chętnych dużo...
co roku na cały SLAM jest chyba z 8 miejsc (!!!) na np. chirurgię na ok 400 kończączych studentów...
jest ciężko, w przeciwieństwie bo innych krajów gdzi po studiach "podeczepia się" do jakiegoś lekarza, który sie zgodzi tobą opiekować i cię kształcić i w ten sposób robi sie specjalizację...
ja wlasciwie tez sie jeszcze tak nie za bardzo interesowalamJosie M pisze:jestem na SLAMie na lekarskim, specjalizacja w zaleznosci od kierunku trwa różnie długo, najkrótsza jest z anestezjologii (chyba) i trwa 3 lata ( też chyba - obiecuje sprawdzić)

§ 18.1Lekarz może rozpocząć specjalizację w wybranej specjalności, jeżeli posiada prawo wykonywania zawodu lekarza, lekarza dentysty na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej i został zakwalifikowany do jej odbywania w wyniku postępowania kwalifikacyjnego
§ 19.1. Postępowanie kwalifikacyjne przeprowadza WCZP dwa razy do roku w terminach: od dnia 1 maja do dnia 30 czerwca oraz od dnia 1 grudnia do dnia 31 stycznia.
2. Postępowanie kwalifikacyjne obejmuje ocenę formalną wniosku o rozpoczęcie specjalizacji oraz postępowanie konkursowe.
3. Postępowanie konkursowe obejmuje i uwzględnia:
1) w przypadku lekarza, który występuje o rozpoczęcie specjalizacji w podstawowej dziedzinie medycyny:
a) jeżeli nie posiada specjalizacji I lub II stopnia bądź tytułu specjalisty albo jeżeli ubiega się o rozpoczęcie specjalizacji w ramach rezydentury - rozmowę kwalifikacyjną oraz wynik Lekarskiego Egzaminu Państwowego, zwanego dalej "LEP", albo, w przypadku lekarza dentysty, Lekarsko-Dentystycznego Egzaminu Państwowego, zwanego dalej "L-DEP",
b) w innym trybie niż rezydentura, jeżeli posiada I lub II stopień specjalizacji albo tytuł specjalisty - rozmowę kwalifikacyjną oraz wynik egzaminu w zakresie odpowiedniej specjalizacji I lub II stopnia lub PES;
2) w przypadku lekarza, który występuje o rozpoczęcie specjalizacji w szczegółowej dziedzinie medycyny - rozmowę kwalifikacyjną oraz wynik egzaminu w zakresie odpowiedniej specjalizacji.
Dla chcących wiedzieć więcej odsyłam http://www.cmkp.edu.pl/rozporzadzenie.htm6. Do odbywania specjalizacji kwalifikuje się lekarzy, w liczbie odpowiadającej liczbie wolnych miejsc przyznanych na dane postępowanie kwalifikacyjne w danej dziedzinie medycyny w danym województwie, w kolejności od najwyższego wyniku uzyskanego w postępowaniu kwalifikacyjnym, z wyjątkiem lekarzy, których komisja, o której mowa w ust. 8, nie zakwalifikowała do jej odbywania