blokada przed byciem matką

gniew, miłość, nadzieja, nienawiść, nuda, obrzydzenie, przyjaźń, radość, smutek, strach, szczęście, tęsknota, współczucie, wstręt, wstyd, zazdrość, złość

Moderator: Zespół I

Awatar użytkownika
*kawa*131
Miłośniczka Beauty
Miłośniczka Beauty
Kontakt:

Post autor: *kawa*131 » 03 maja 2008, 17:22

Jestem mamą dwójki dzieci ...dodam planowanych....Mój instynkt macierzyński pojawił się z dnia na dzień i trwał i trwał. Wcześniej wręcz myślałam że ze mnie to żadna mama nie będzie bo jakoś nielubię dzieci. Ale przyszedł dzień kiedy zapragnęłam :-D :-D :-D

Nie macie pojęcia jak zmienia się psychika kobiety, jakie uczucia żywi się do tego maleństwa za które można oddać życie..... Wiadomo że są trudne momenty: poród (choć o bólu sie zapomina), choroba malucha zmęczenie, niewyspanie( ale o tym tez się nie pamięta) - ja uważam że warto. Okres karmienia piersią wspominam jako najpiękniejszy (14 m-cy) mimo że wstawałam co 3 godz. w nocy, pierwszy śmiech malucha rozczula, pierwsze kroki, pierwsze słowa to niesamowite przeżycie. Obserwowanie jak się rozwija ten mały człowieczek, którego nosiłaś 9 m-cy pod serduchem.

Wiadomo życie samemu i tylko dla siebie jest proste, banalne i jak dla mnie nudne nie mówiąc że próżne i wygodne. Ciężko wziąć odpowiedzialność za czyjeś życie, opiekować się i troszczyć, pocieszać i karcić, czy nam się chce czy nie. Ale to wszystko robi się z miłości do tego malutkiego człowieczka i nigdy przenigdy nie nazwałbym tego poświęceniem.

Mam koleżanki w moim wieku, które do tej pory nie mają dzieci...a bo najpierw to praca a później dom itd itd, a teraz płączą bo chcą a nie mogą zajść w ciążę, albo nie potrafią podjąć decyzji o odstawianiu tabsów i mówią: kurcze jak bym wpadła to by było po kłopocie. Nieraz postawianie przed faktem dokonanym jest rozwiązaniem sytuacji.

Oczywiście bycie matka to wybór nie przymus. Tylko czy wybór był słuszny - pokaże przyszłość. Bo rzeczy materialne, uroda przemija a dzieci, (później wnuki) pozostają i dają tyle radości.

A co do wpadek to żaden środek antykoncepcyjny nie daje 100% pewności. Koleżanka zaszła przy braniu tabletek. Ja brałam tabletki teraz mam założoną Mirenę. Mam dzieci w wieku 8 i 2 latka, po pierwszym dziecku stwierdziłam że to moje pierwsze i ostatnie ale przyszedł czas kiedy moje myślenie i uczucia się diametralnie zmieniły. Więc teraz nie zapieram się, że na tym koniec, bo nie wiem co będzie za 5 lat :-D Kobieca psychika potrafi płatać figle :-D
03-04-2008 - powiĂŞkszenie piersi dr Kasprzyk, 375cc okrÂągÂłe Mcghan Inspiria TRX

bianka15
Aktywna Beauty
Aktywna Beauty

Post autor: bianka15 » 03 maja 2008, 20:01

*kawa*131, pieknie to wszystko ujelas i opisalas!!!Nic dodac nic ujac :!: oh(rf1 Gratuluje takiego podejscia do zycia!!!!! :-D
11.01.2010 - nos chrzestny dr. Łątkowski....

niebieski
Rozmowna Beauty
Rozmowna Beauty

Post autor: niebieski » 03 maja 2008, 20:47

*kawa* 131 zgadzam się z tobą w 100%. Ja też bardzo bym chciała mieć dwójkę dzieci. dzieci to skarb z którym niczego nie da się porównać ani pieniędzy, urody, majątku, itd

Awatar użytkownika
renusia
Miłośniczka Beauty
Miłośniczka Beauty

Post autor: renusia » 03 maja 2008, 22:19

*kawa*131 kochana az lezka mi sie zakrecila. Kazde wspomnienie powrocilo i z doswiadczenia potwierdzam wszystko co napisalas. Poprostu niemozliwe jest opisanie tego co sie czuje jak sie ma dzieci. Pierwsza ciaza byla wpadka ale nie chce zeby ktokolwiek mi wspolczul bo ta wpadka to najlepsza rzecz jaka mnie w zyciu spotkala PDT_Love_04
"PiĂŞkno: siÂła ktĂłra kobieta oczarowuje kochanka, a przeraÂża mĂŞza"

Samanthii
TOP Beauty
TOP Beauty

Post autor: Samanthii » 05 maja 2008, 09:39

renusia pisze: Pierwsza ciaza byla wpadka
:roll: :? :|

(czepialska jestem moze :badgrin: ;) - ale nie wierze ! http://www.beautywpolsce.com/forum/imag ... %20byc.gif )

Awatar użytkownika
natalya
Specjalista Beauty
Specjalista Beauty
Kontakt:

Post autor: natalya » 05 maja 2008, 13:10

Samanthii pisze:(czepialska jestem moze - ale nie wierze ! )
ja tez nie wierze we wpadki ;)
nie chcialam wpasc i nie chce, wiec tym sposobem nie wpadlam ani nie wpadne ;) i mam co do tego pewnosc

100% srodki antykoncepcyjne istnieja, ale tylko wtedy daja 100% jak sie je stosuje zgodnie z zaleceniami.
inna przyczyna dla ktorej srodek nie dziala jak nalezy(mowie o srodkach branych doustnie) moga byc zaburzenia w pracy przewodu pokarmowego, glownie problemy z wchlanianiem :|
jesli ktos naprawde nie chce, to skuteczna metoda jest wszczepienie implantu pod skore, z ktorego uwalniaja sie hormony. wtedy nie trzeba sie przejmowac ewentualnymi zaburzeniami od strony przewodu pokarmowego ani tym, ze sie zapomni ;)
18.07.07 dr Cieslik- calkowita korekcja nosa
12.08.08 dr Cieslik- powiekszenie ust

Awatar użytkownika
*kawa*131
Miłośniczka Beauty
Miłośniczka Beauty
Kontakt:

Post autor: *kawa*131 » 05 maja 2008, 15:03

Jeszcze raz powtarzam że nie ma środków antykoncepcyjnych zabezpieczających w 100%. Na żadnym opakowaniu tabletek nie znalazłam 100% gwarancji. Nawet jeśli się systematycznie i punktualnie zażywa :-D
Powie wam to każdy ginekolog :-D Kobiety zachodzą w ciąże mając założoną wkładkę wewnątrzmaciczną - a tutaj na jej działanie nie maja wpływu dolegliwości żołądkowo jelitowe ani tym bardziej zapominalstwo ;)
03-04-2008 - powiĂŞkszenie piersi dr Kasprzyk, 375cc okrÂągÂłe Mcghan Inspiria TRX

Awatar użytkownika
viriel
Specjalista Beauty
Specjalista Beauty
Kontakt:

Post autor: viriel » 05 maja 2008, 16:54

*kawa*131 pisze:Jeszcze raz powtarzam że nie ma środków antykoncepcyjnych zabezpieczających w 100%.
Kawa jak to nie ma? A wstrzemięźliwość płciowa albo szklanka wody zamiast? :badgrin: :badgrin: :badgrin: :p

Samanthii
TOP Beauty
TOP Beauty

Post autor: Samanthii » 05 maja 2008, 17:14

...jak szklanka wody.. :oops: ???
...virriel.......... :shock: !

dziewczyny, jasne ze nic nie daje 100% pewnosci :-) - ale moge was zapewnic, ze jesli dziewczyna nie chce -to nie zajdzie !!! ;)

nie ma takiej mozliwosci ...!!!

tabletki nie sa dla kazdego - spirale nie sa polecane raczej nastolatka ...
... ale zawsze mozna uzyc do tego innego "zapobiegacza" :badgrin: i wtedy ma sie nie 100% ale 150 % ;)
...wszystko zalezy od nas samych !!!http://www.beautywpolsce.com/forum/imag ... leczka.gif

Awatar użytkownika
natalya
Specjalista Beauty
Specjalista Beauty
Kontakt:

Post autor: natalya » 05 maja 2008, 17:21

*kawa*131 pisze:Na żadnym opakowaniu tabletek nie znalazłam 100% gwarancji
procent jest obliczany na podstawie ilosci przypadkow zajscia w ciaze przy uzywaniu danego srodka, a przy tabletkach psuje statystyke wlasnie zapominalstwo i inne rzeczy o ktorych juz wspominalam, a nie sama tabletka.
gdybym byla lekarzem czy producentem leku, to tez nie powiedzialabym ze lek daje 100% skutezcznosci, zeby pozniej nikt nie mial pretensji, bo potem czesto szuka sie winnych dookola.

chyba kazdy zgodzi sie ze mna, ze jak na 99,8% skutecznosci leku, to cos chyba za duzo tych wpadek mamy? ;) przy 99,8% prawdopodobienstwo zajscia w ciaze z jakichs blizej nieznanych przyczyn przy odpowiednim stosowaniu leku, jest takie, jak trafienie w totka 8-) a o wpadkach slyszy sie na kazdym kroku :doubt:
tak wiec nie wierze we wpadki(przynajmniej w ich wieksza czesc ;) )

(chyba troche zboczylysmy z tematu ;) )
18.07.07 dr Cieslik- calkowita korekcja nosa
12.08.08 dr Cieslik- powiekszenie ust

ODPOWIEDZ

Wróć do „Emocje - pierwotne i wtorne”