Quer pisze: Lubie kuchnie orientalną.
To podaję mój ulubiony i sprawdzony przepis na kurczaka- najbardziej popularne danie z chińszczyzny w juesej ;-).
Wszystkie produkty do kupienia u nas w każdym większym markecie.
KURCZAK GENERAŁA TSO (czyt. tsu) - orientalny aromatyczny smak
Składniki:
- 1 kg - kurczak -pierś lub mięso z udek
- sos sojowy jasny
- sos sojowy ciemny
- ocet ryżowy
- olej sezamowy
- mąka kukurydziana i ziemniaczana
- czosnek, imbir, papryczka chilli, cebulka dymka
- wódka
- jajka
- cukier brązowy
- bulion lub kostka rosołowa
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- kurczaka pokroić w kawałki (ok. 2 x 2 cm) i zamarynować na ok. 1 godzinę lub więcej w marynacie:
MARYNATA
- 2 jajka całe
- 2 łyżki (do zupy) oleju sezamowego
- 2 łyżki (do zupy) jasnego sosu sojowego
- 3-4 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka (do herbaty) pieprzu ----wszystkie składniki roztrzepać, zalać mięso i odstawić na trochę - godzinę lub więcej.
SOS
Gdy kurczak się marynuje można przygotować sos. W misce połączyć ze sobą:
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 2 łyżki octu ryżowego
- 2 -3 łyżki cukru brązowego
- 2 łyżki wódki
- bulion - ok. 2- 2,5 lub 3 szklanki ? rozpuszczam kostkę rosołową (1 lub 1,5 kostki) we wrzątku
- 4-5 łyżek mąki ziemniaczanej-------------sos ma mieć konsystencję rzadkiego ciasta naleśnikowego
Można też w tym momencie przygotować przyprawy tj. przecisnąć czosnek (1/2 główki), zetrzeć na drobnej tarce imbir (bulwa ok. 6 x 6 cm) i pokroić papryczkę chilli (1 całą ale wg. gustu -niektórzy wolą łagodniejszy smak) i pokroić cebulkę dymkę - razem ze szczypiorem - można trzymać razem do momentu smażenia.
Gotowanie właściwe:
Kawałki kurczaka usmażyć partiami na oleju (oleju dosyć dużo należy użyć- coś `a la smażenie w głębokim tłuszczu. Ja daję ok. 1 cm oleju na patelni - smażyć, tak aby były oddzielne kawałki - żeby się nie posklejały ze sobą podczas smażenia.
Po smażeniu - na pozostałym po smażeniu kurczaka oleju przesmażyć (raczej lekko) przyprawy tj. czosnek, imbir, chilli i dymkę.
Po czym wrzucić z powrotem na ta samą patelnię całą porcję kurczaka i przemieszać.
Wlać przygotowany wcześniej sos. Mieszać aż zgęstnieje - ma się zrobić sos `a la kisiel.
Gotowe!
Podawać z ryżem na sypko i brokułem.