Życie zaczyna się po 40-tce. cz 8.

Wolne tematy, dyskusje, tutaj możecie rozmawiać o wszystkim. Nasze codzienne i niecodzienne sprawy.

Moderator: Zespół I

Awatar użytkownika
marena103
TOP Beauty
TOP Beauty
Kontakt:

Re: Życie zaczyna się po 40-tce. cz 8.

Post autor: marena103 » 21 sty 2013, 10:14

babina dzięki,
o piątej rano wstajesz sporydycznie myśle sobie (rofl ja niestety juz od dłuższego czasu nie moge spać, budzi mnie ból i tak próbuje go przechytrzyć, noi nie każdej nocy, czasami jednak uda mi sie normalnie przespać, dzisiaj przerwa była od 2 do 5,30, potem się położyłam i udało mi się usnąć,
a co robie w nocy, a oglądam tV, buszuje na necie albo czytam ksiązki, obecnie - Grek Zorba
mój przepis na chleb jest na mniejszy bochenk niż na twoj
30 g drożdy rozpuscic w 1/4 szkl. letniego mleka z łyżeczką cukrą,
jak się ruszą (10-15 min._
330 g mąki pszennej
300 g mąki żytniej
2 szkl. wody(jedna pomiejszona o ilość mleka, a jak się mleka nie daje to 400 ml)
2 łyżeczki płaskie soli, zagnieść ciasto i odstwić na 1-2 godziny jak wyrośnie do brytwatnki posmrowanej jaknacieniej oliwą i do piekarnika 190-200 stopni na 50 min, można oczywisćie dodac róznych ziaren, co sie chce, ja ostatnio dodałam garsc słonecznika, garsć pestek z dyni, mak, sezam

twój na pewno też spróbuje , skoro więcej mąki to zrobie na niedziele, a mąka jaka?

Awatar użytkownika
babina7
TOP Beauty
TOP Beauty

Post autor: babina7 » 21 sty 2013, 10:32

mąka pszenna. Często robię mniejszy.Składniki po 1/2. Mam drożdże w lodówce idę robić (giggle .Nie mam otrąb, to dodam domowej maki razowej , takiej grubo mielonej. Wypróbowałam i tez był dobry. moja mama dodawała gotowanych ziemniaków.Niestety nie wiem w jakich proporcjach.
zadowolona

Quer
Miłośniczka Beauty
Miłośniczka Beauty

Post autor: Quer » 21 sty 2013, 12:39

Ten robiłam, bardzo dobre, błyskawiczne i zawsze się udają. Ziarna sypię te co mam pod ręką

http://www.wielkiezarcie.com/recipe68589.html" onclick="window.open(this.href);return false;

http://pomockuchenna.blogspot.com/2011/ ... awsze.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Tego nie robiłam,słyszalam że dobry

Składniki/na 3 chlebki z foremek 30x12,dwa do konsumpcji,jeden
zamrażam/
4szklanki otrąb owsianych
2szklanki otrąb pszennych
1 szklanka mąki kukurydzianej
2 serki wiejskie lekkie z Piątnicy/0% tł.,każdy po 250gr/
8 jajek/białka należy ubić na pianę/
O,5l maslanki niskotłuszczowej
1 łyżka soli
1 i 1/3 torebki proszku do pieczenia (takiego na 1kg mąki)
po 1 łyżce suszonego kopru,tymianku,czosnku niedźwiedziego i
suszonych pomidorów z bazylią/kamis/
1 łyżeczka kminku/dla lubiących kminek/

Jeżeli ktoś nie ma czosnku niedźwiedziego,to moża dodać łyżeczkę czosnku suszonego,lub 3-4 duże wyciśnięte ząbki czosnku. Wszystkie suche składniki należy dokładnie wymieszać,ser rozgnieść i wymieszać z żółtkami,dodać z maślanką/najpierw 3/3 maślanki,potem
resztę porcjami,zeby ciasto nie było lejące.Całość wymieszać i dodać pianę z białek i jeszcze raz delikatnie wymieszać.Wyłożyć foremki papierem do pieczenia/inaczej chlebki się przykleją-
sprawdziłam/.Foremki wstawiam do częściowo rozgrzanego piekarnika i od chwili uzyskania temp. 200-220 stopni piekę godzinę i 20-30 minut.Przygotowanie ciasta zajmuje 15 minut.

W weekend nadrobiłam kalorie - krem brulee , pyszny i banalnie prosty.
Z białek ktore zostały tort bezowy z orzechami i daktylami- też polecam

Awatar użytkownika
anima60
Rozmowna Beauty
Rozmowna Beauty

Post autor: anima60 » 23 sty 2013, 00:01

Quer pisze:W weekend nadrobiłam kalorie - krem brulee , pyszny i banalnie prosty.
Z białek ktore zostały tort bezowy z orzechami i daktylami- też polecam
Podaj przepis

Awatar użytkownika
babina7
TOP Beauty
TOP Beauty

Post autor: babina7 » 25 sty 2013, 12:40

Zrobiłam chlebek z połowy składników {mój przepis}. Poszedł w jeden wieczór (giggle .
Dziewczyny, tyle się najadłam czosnku, imbiru , a i tak mnie dopadło... Jestem jeszcze chora, kaszel że płuca chcę wypluć i gorączka. Dzisiaj już tylko 37,5 ale przez dwa dni dochodziło do 40!!!Dreszcze, zimno, brak sił i chęć umarcia (pleure .Nie wiem co to, bo katar niewielki, gardło nie boli , tylko ta gorączka dobijająca. Może gdybym nie jadła czosnku, to jeszcze by doszły te dodatkowe objawy? Zawsze się pocieszam, ze mogłoby być gorzej.......
Byłam na koncercie Możdżera. Tak strasznie wymarzłam, że w przerwie poszłam do szatni po płaszcz ale chyba już było za późno.....Żeby chociaż był fajny koncert...Plumpkał i plumpkał . Też się pocieszałam że na Pendereckim byłoby gorzej {ale może sala lepiej nagrzana by była?}.
zadowolona

Awatar użytkownika
turek.mg
Specjalista Beauty
Specjalista Beauty

Post autor: turek.mg » 25 sty 2013, 22:33

babina uważaj na takie niby infekcje ale z gorączką, ja tak miałam zero kataru, gardło też nie bolało, a np głos traciłam potem doszedł kaszel, i ciągle dość wysoka gorączka, osłuchowo nic, a skończyło się na ponad miesięcznym zapaleniu płuc (z rtg) i o zgrozo 5op antybiotyków, nigdy w życiu nie miałam nawet zapalenia oskrzeli, antybiotyk też nie pamiętałam kiedy wcześniej brałam , ale z tego co słyszę wokół w tym roku jest plaga nieosłuchowego zapalenia płuc, trzeba uważać na siebie (wait

też miałam bardzo silny kaszel suchy na początku, dopiero po jakiś 2 tyg zmienił się w mokry

Awatar użytkownika
babina7
TOP Beauty
TOP Beauty

Post autor: babina7 » 26 sty 2013, 00:33

Też sie boję, bo dużo teraz słyszę o zapaleniu płuc.Nie śpię na plecach.
Już nie mam gorączki i ciut mniej kaszlę od momentu posmarowania dekoltu amolem.
Jakie macie sposoby na mokry kaszel?
Jak się zorientowałaś, że to zapalenie płuc? Było coraz gorzej, czy polepszało się a potem trach....U mnie lepiej tylko kaszel większy (puke . Grunt, że nie mam gorączki i tych potwornych dreszczy. Jestem taka osłabiona, że pisanie na kompie mnie męczy......
zadowolona

Awatar użytkownika
marena103
TOP Beauty
TOP Beauty
Kontakt:

Post autor: marena103 » 26 sty 2013, 07:08

babina moja wnusia też niedawno miała nieosłuchowe zapalenie płuc, niestety takie wychodzi tylko na rtg także nie bagatelizuj ani kaszlu ani tak wysokiej temperatury i szoruj do lekarza a przynajmiej zrób sobie przeswietlneie prywatnie jak nie lubisz chodzic do medykow, jak wyjdzie cos nie tak z oskrzelami czy płucami to przynajmiej bedziesz już miała przeswietlenie, na mokry kaszel ja dostalam tabletki tyhodina bodajże, oraz mialam syrop bronchikum....teraz też okres grypy niestety, a co do temp. przy zapaleniu płuc to moze byc i 37 ja kiedys tak miałam że mialam obustronne zapalenie płuc , bez temp i nie osłuchowe, tylko kasłałąm i nie miałam siły, nawet w dzien się kładłam i zasypiałam, temperatura mi walneła po 3 dniach zastrzyków dopiero,
babinka trzymaj się cieplutko (nod zdrowia życze

wczoraj byłam w aptece po nową dostawę biotebalu, bo mi się skończył i chciałam dokupić jeszcze coś na wzmocnienie włosów, bo nadal się borykam ze skutami majowej narkozy, była taka młoda koło 30-tki magisterka, i tak zaczełysmy rozmawiać, wyjaśniła mi dlaczego organizm tak reaguje na włosy, bo narkoza nas zatruwa, stąd wymioty, i trwa pare miesięcy zanim się oczyscimy z tych toksyn i dlatego gubi się włosy, pokazywała mi kilka preparatów, przy jednym zaznaczyła że to po 35 roku zycia, więc nie dla pani (czyzbym az tak młodo wyglądała?-nie powiem że nie byłam zaskoczona, ale już jej nie wyprowadzałam z błedu he he) poleciła mi Regital suplement 33 aktywnych składników które wzmacniają skóre, włosy i paznokcie, czy któraś z was to brała?
a co do biotebalu to widze ze dziła, biore juz 2 miesiące, paznokcie wmocniły się bardzo, a włosów wypada zdecydowanie mniej, tylko że mi ich mało zostało, a przede mną następna długa narrkoza... (whew

Awatar użytkownika
marena103
TOP Beauty
TOP Beauty
Kontakt:

Post autor: marena103 » 26 sty 2013, 07:17

pisze post pod postem, bo byłby za długi ,a chciałam wam przedstawic informacje na temat biotyny;witamina rozpuszczalna w wodzie

Jest substancja witaminopodobną. To złożony kwas organiczny zawierający siarkę, jest syntetyzowany przez bakterie jelitowe i występuje w szerokiej gamie produktów żywnościowych. Należy do kompleksu witamin z grupy B.

Funkcje:

* podobnie jak inne witaminy z grupy B bierze udział w syntezie i rozkładzie tłuszczów, aminokwasów i węglowodanów, czyli jest konieczna w przemianie materii
* podczas procesu trawienia wydziela się z białka zawartego w pożywieniu i przedostaje się do krwi lub sama ulega przetworzeniu w ściance jelit
* odgrywa dużą rolę w przemianie glukozy, przede wszystkim w pierwszym etapie, w którym współdziała z insuliną, hormonem trzustki
* pobudza proces przemiany glukozy powstającej w wątrobie, w której witamina ta jest magazynowana
* stabilizuje także poziom glukozy we krwi. Oddziaływanie tych dwóch substancji jest więc istotne szczególnie dla osób chorych na cukrzycę, u których dodatkowe dawki witaminy B7 mogą poprawić przemianę glukozy
* odpowiednia ilość witaminy B7 w organizmie ma wpływ na prawidłowe funkcjonowanie systemu nerwowego
* wpływa na witalność, dobre samopoczucie, a także odczuwanie bólu oraz wrażliwość czuciową
* współdziała z aminokwasami, takimi jak walina, leucyna lub izoleucyna, które są substancjami białkowymi aktywnymi w mięśniach, co powoduje, że ma duże znaczenie dla zaopatrzenia nerwów w energię
* B7 może być również nazywana witaminą piękności, gdyż wpływa na prawidłowy stan skóry, a także włosów i paznokci
* kontroluje tłuszczową przemianę materii
* zapobiega łojotokowi oraz wzmożonej aktywności gruczołów łojowych
* uczestniczy także w procesie tworzenia hemoglobiny będącej barwnikiem czerwonych krwinek
* łagodzi objawy niedoboru witaminy B5 i cynku

Profilaktyka:

* utrata i siwienie włosów
* bóle mięśniowych
* egzema
* zapalenie skóry
* problemy skórne
* niektóre rodzaje cukrzycy

Niedobór witaminy B7:

Brak witaminy B7 zdarza się rzadko. Można go jednak zaobserwować u pacjentów szpitali karmionych sztucznie lub poddawanych długotrwałej kuracji sulfonamidami czy antybiotykami, które hamują wzrost bakterii produkujących tę witaminę w organizmie, co może powodować awitaminozę.

* zaburzenia w funkcjonowaniu układu nerwowego
* depresja
* apatia
* wzmożona senność
* stany lękowe
* halucynacje
* bóle mięśni
* nerwowość
* rozdrażnienie
* lękliwość
* nadwrażliwość czuciowa
* cierpnięcie dłoni i stóp
* nudność
* brak apetytu
* niedokrwistość
* powiększenie wątroby
* wzrost cholesterolu we krwi
* zapalenia skóry, spojówek
* włosy i skóra tracą barwę
* błony śluzowe ust i gardła stają się szare
* problemy skórne tj.: wypadania włosów, łuszczenia się naskórka, łojotok i łupieżu, skóra jest tłusta, przybiera szarawy odcień, włosy tracą połysk, a paznokcie się rozdwajają

Przedawkowanie:

* w odniesieniu do ludzi nie stwierdzono toksyczności witaminy B7, chociaż u ciężarnych szczurów, które przyjmowały zwiększone dawki tej substancji, następowały zaburzenia w wytwarzaniu estrogenu, a nawet resorpcja płodu
* bóle brzucha,
* nudności, wymioty
* złe samopoczucie
* niekiedy biegunka

Co wpływa na polepszenie wchłaniania: współdziała z witaminami B5, B9, B12, magnez, mangan

Źródła w żywności:

Jest ona szeroko rozpowszechniona w wielu produktach żywnościowych, jednak zawierają one jej bardzo mało. Można ją znaleźć w mleku, wątrobie, nerkach, żółtku jaj, serze, otrębach, rybach (sardynkach, łososiu), drożdżach, mięsie wieprzowym, cielęcym, drobiowym, ciemnym ryżu, kukurydzy i mące ze zbóż. Znajduje się w owocach tj.(arbuzach, bananach, melonach, grejpfrutach, brzoskwiniach, winogronach), warzywach (kalafiorach, burakach, cebuli, grochu, pomidorach, szpinaku, marchwi) oraz orzechach, soi, rzepaku i słonecznikach.
Zawartość w 100 [g] lub [ml] produktu [µg]
Wątróbka 102
Mąka sojowa 63
Żółtko jaj 54
Orzechy włoskie 37
Orzechy ziemne 31
Sardynki 21
Migdały 17
Grzyby 15
Ryż naturalny 9
Mąka pełnoziarnista 7
Szpinak 6
Kraby 6
Szynka 5
Marchew 3
Pomidory 2
Ser chudy

więcej inforamcji tu http://www.witaminy.org.pl/witamina-b7- ... itamina-h/" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
anima60
Rozmowna Beauty
Rozmowna Beauty

Post autor: anima60 » 26 sty 2013, 10:49

marena43 pisze: wyjaśniła mi dlaczego organizm tak reaguje na włosy, bo narkoza nas zatruwa, stąd wymioty, i trwa pare miesięcy zanim się oczyscimy z tych toksyn i dlatego gubi się włosy
Marenka, to są mity krążące w społeczeństwie. Po 24 godzinach nie ma w organizmie śladu leków używanych do narkozy, a gazy są wypłukiwane prawie natychmiast po zakręceniu kurków. Działałam kiedyś w tej działce, więc wiem co mówię

Zablokowany

Wróć do „Feel Free - Nie Krępuj Się”