TYCIE zaczyna się po 40-tce:(

Wolne tematy, dyskusje, tutaj możecie rozmawiać o wszystkim. Nasze codzienne i niecodzienne sprawy.

Moderator: Zespół I

Awatar użytkownika
marena103
TOP Beauty
TOP Beauty
Kontakt:

Re: TYCIE zaczyna się po 40-tce:(

Post autor: marena103 » 07 lut 2012, 10:59

cycta z artykulu dr jacka roika.
Czerwony burak to bardzo popularne warzywo, które przeżywa prawdziwy renesans. Jego walory zdrowotne w pełni to uzasadniają. Powinien gościć na naszych stołach jak najczęściej.Zawiera oprócz witaminy C i B1 wiele makro- i mikroelementów, jest w nim dużo wapnia, magnezu, sodu, potasu oraz dwa rzadkie metale: rubid i cez. Ten skład chemiczny buraka ma bardzo duże znaczenie w zwalczaniu nowotworów….

Picie surowego soku z buraków jest wskazane dla wszystkich, bowiem ma on właściwości oczyszczające krew i pomagające w wyda­laniu kwasu moczowego z organizmu. Pobudza też krążenie i bardzo pomaga przy złej przemianie materii. Możemy sami się o tym przekonać, pijąc dwa razy dziennie przed posiłkami ok. pół szklanki soku rozcieńczonego zimną wodą. Z kolei dla osób cierpiących na nadciśnienie krwi poleca się picie surowego soku z buraków zmiesza­nego w proporcji pół na pół z miodem.

Zjadanie czerwonych buraków w postaci jarzynki ma działanie lecznicze w otyłości, przy zaparciach stolca, chorobach wątroby i nerek. Buraki pomagają też bardzo przy leczeniu anginy, grypy i wszelkich przeziębień. W przypadku tych chorób bardzo pomocny Jest sok ze świeżych warzyw, który przygotowujemy w proporcji:2 części marchwi, 12 części buraków i część selera. Sok ten po zmieszaniu należy rozcieńczyć wodą w stosunku 1:1 i pić bardzo powoli.Z uwagi na swój skład chemiczny buraki są bardzo silnie zasadotwórcze. Dlatego dla osób zjadających dużo mięsa, ciasta, pieczywa o charakterze kwasotwórczym wręcz konieczne jest spożywanie bura­ków pod różną postacią po to, aby doprowadzić w organizmie do równowagi kwaso-zasadowej, która jest warunkiem zdrowia

Awatar użytkownika
marena103
TOP Beauty
TOP Beauty
Kontakt:

Post autor: marena103 » 07 lut 2012, 11:02

a tu link do calego artykulu
http://www.roik.pl/czerwone-buraki-wskazane-dla" onclick="window.open(this.href);return false; -wszystkich/
kiedys sie mowilo róza dla róży a teraz burak dla burak ha he (rofl

Awatar użytkownika
kimm
Aktywna Beauty
Aktywna Beauty

Post autor: kimm » 07 lut 2012, 11:10

a mi buraki nie służą, nie dość, że zawsze po nich zatwardzenie mam, to boli mnie brzuch
i w jelitach jakoś kłuje... (lipssealed

może z sokiem jest inaczej? nie próbowałam...

Awatar użytkownika
babina7
TOP Beauty
TOP Beauty

Post autor: babina7 » 07 lut 2012, 11:16

moja babcia wszystkich faszerowała burakami i mówiła " kto pije buraka nigdy nie ma raka" i wiecie, faktycznie {na szczęście} u mnie w rodzinie to cholerstwo nikogo nie dopadło....[Odpukać muszę}
zadowolona

Awatar użytkownika
niebieska
Specjalista Beauty
Specjalista Beauty

Post autor: niebieska » 07 lut 2012, 12:03

slyszalam o dobrych wlasciwosciach buakow, ale ja ich tak badzo nie lubie..
leczniczo zjadlam 6 piernikow nadziewanych i czekam na powera.

zmierzylam cisnienie: 100/58 chyba sie powera nie doczekam.

ciagle bez sily i checi, ani do pacy ani do zabawy (triste

Awatar użytkownika
babina7
TOP Beauty
TOP Beauty

Post autor: babina7 » 07 lut 2012, 12:08

a ja chleb ze smalcem (giggle
zadowolona

Awatar użytkownika
Sabrina
TOP Beauty
TOP Beauty

Post autor: Sabrina » 07 lut 2012, 12:36

niebieska pisze:slyszalam o dobrych wlasciwosciach buakow, ale ja ich tak badzo nie lubie..
leczniczo zjadlam 6 piernikow nadziewanych i czekam na powera.

zmierzylam cisnienie: 100/58 chyba sie powera nie doczekam.

ciagle bez sily i checi, ani do pacy ani do zabawy (triste
Niebieska a czemu ni walniesz kawe,albo konak,czy inny alkohol,czy nawet redbula chociaz to dziadostwo.
Za niskie cisnienie krwi jest lepsze niz wysokie bo od niego sie nie umiera,az podobno i tak sie zyc nie chce bo nie ma czlowiek na nic sily. Gdzies czytalam ze z niskie cisnienie to objaw jakiejs choroby.
"Bogactwo i uroda nigdy nie wyjdą z mody."

Awatar użytkownika
niebieska
Specjalista Beauty
Specjalista Beauty

Post autor: niebieska » 07 lut 2012, 12:50

sabrrina, ja nic innego nie pije, niz kawe.
alkoholu teraz unikam w ogole, a w ciagu dnia to juz calkiem nie bardzo...
redbulla kiedys pilam badzo duzo i przyszedl taki moment, ze wiedzialam, ktora puszka byla ostatnia.
red bull to naprawde dziadostwo.
niskie tez nnie dobre, mozna udaru dostac.
dobry pomysl mi podsunelas, kupie red bulla i bede sie ratowac doraznie, bo ja juz sama siebie mam dosyc, ciagle jecze tylko.
nie lubie taka byc, rano juz mysle, zeby dzien sie skonczy, no dupa blada.

Awatar użytkownika
marena103
TOP Beauty
TOP Beauty
Kontakt:

Post autor: marena103 » 07 lut 2012, 12:57

niebieska moze pijesz jakas kawe bezkofeinowa...?
ja mam czestocisnienie 90/60 a nawet miewam 85/50 i nic jakos zyje tylko tez wtedy mi sie nic nie che ale jak mniebardzo boli glowa to cisnienie mi leci na 130/70 i wtedy dla mnie to juz za duzo
red bull jest nie kool sama chemia
lepiej zjedz sobie tabliczke czekolady z 60% ale znowu cie zakorkuje
a ja dzisiaj juz 2 razy bylam buraczki czyszcza nic dziwnego ze pisza ze nimi leczy sie rak jelita grubego i ze miotelka dla naszego organizmu..to i dobrze niech wszystko co zbedne pozamiataja bedzie mniej na wadze...he he
wlasnie robie sobie druga kawe ktora sie przylacza
babina smalec sama robilas taki ze skwaruszkami i kiszonym ogorem
musze chlopu zrobic bo on to uwielbia ja tez ale i bez tego tlusta jestem
43 dni mi zostalo zeby tlusdzczyk pozegnac i liczmy realinie 5 kg (chociaz chcialoby sie 6) czyli powinnam chudnac dzieennie 12 dkg to juz realne
krowke ciagutke wlasnie zjadlam cos bierze mnie na slodycze chyba okres sie zbliza pisze chyba bo ostatnio mi sie cykl skraca wg wyliczen powinien byc w niedziele ale cholera wie ostatnio mialam po 18 dniach a nie 28

Awatar użytkownika
babina7
TOP Beauty
TOP Beauty

Post autor: babina7 » 07 lut 2012, 13:31

sama robiłam i nawet pokroiłam nożem słoninkę żeby skwarki były chrupiące (giggle . Dawniej puszczałam przez maszynkę ale skwarki wychodzą bee. Dodaję tylko duuużo cebulki i trochę czosnku. Zawsze staram się mieć taki słoiczek na ratunek i do omasty. W tym miesiącu już trzeci zrobiłam i wszystkie mi mąż wyjada, ten schowam do piekarnika (giggle . Tłumaczę sobie, że słonina bez chemii {tania więc nie opłaca się jej faszerować , a dwa chyba tyle samo kalorii co masło...?
Też jestem niskocisnieniowiec.W zasadzie nie powinnam już żyć wg. norm lekarskich. Dlatego rano się snuję, a życie zaczynam po północy {co widać po moich postach czasem}. Kawy nie znoszę, ratuję się czasem koniaczkiem jak wiem, ze nie będę nigdzie jechać autkiem.
A jak robisz te buraczki? Typowa ćwikła czy jakieś podsmażane?
zadowolona

Zablokowany

Wróć do „Feel Free - Nie Krępuj Się”