TYCIE zaczyna się po 40-tce:(

Wolne tematy, dyskusje, tutaj możecie rozmawiać o wszystkim. Nasze codzienne i niecodzienne sprawy.

Moderator: Zespół I

Awatar użytkownika
Sabrina
TOP Beauty
TOP Beauty

Re: TYCIE zaczyna się po 40-tce:(

Post autor: Sabrina » 11 paź 2011, 09:53

Ja wczoraj zmobilizowalam sie i poszlam na silownie. Tylko dwa tygodnie przerwy i od razu dzis lekko miesnie czuje.
Joga jest jest na pewno super (yes) i dla ciala i dla duszy. Raz tylko bylam na zajeciach ale zrezygnowalm bo za daleko mialam. Wczoraj o 21 tak strasznie zachcialo mi sie chleba z pomidorem i cebulom,ze najadlam sie i w nocy nie moglam spac.Zauważyłam ze jak najem sie na noc to gorzej śpie,a dawniej tego problemu nie miałam.
Dziewczyny czy macie moze jakies doswiadczenie w usuwaniu żylaków.Mam takie od zawsze dwa brzydale,ale jeszcze do niedawna byly malo widoczne,a w przeciagu roku,moze dwóch zrobily sie grube wystajace i dlugie.
Nie wiem czy jakies zastrzyki by pomogly bo to nie pajaczki.Moze juz tylko operacyjnie by je trzeba usunąc.
Dwa lata temu bylam u lekarza,pokazywalam mu to powiedzial,ze to pierdola,ze nie zylak,a teraz wylazł jak cholera.
"Bogactwo i uroda nigdy nie wyjdą z mody."

Awatar użytkownika
ourlana
Bywalec Beauty
Bywalec Beauty
Kontakt:

Post autor: ourlana » 11 paź 2011, 11:00

Skleroterapia

Skleroterapia jest uznaną metodą leczenia i usuwania poszerzonych żył kończyn dolnych. Jest ważną i niezastąpioną metodą optymalnego postępowania w szerokim zakresie patologii żylnych, począwszy od pajączków aż do poważnych powodujących kalectwo postaci niewydolności żylnej, takich jak owrzodzenie żylne czy żylne anomalie wrodzone.

Dzięki tej metodzie można się skutecznie pozbyć szpecących zmian żylnych na nogach. Wskazaniami do wykonania zabiegu są zmiany kosmetyczne takie jak pajączki naczyniowe (teleangiektazje), czy niewielkiego stopnia poszerzenia żylne (żyły siatkowate), ale również średnie i duże żylaki, żylaki nawracające po operacji (żylaki nawrotowe), czy uszkodzenie głównych pni żylnych.

Zabieg polega na wykonaniu serii iniekcji do zmienionych naczyń żylnych. W wyniku podania leku w żyłach dochodzi do powstania stanu zapalnego, którego konsekwencją jest ich zarastanie i stopniowe zanikanie.

Zabieg poprawia estetykę nogi, zatrzymuje przebieg choroby, zmniejsza dolegliwości i chroni przed wystąpieniem powikłań.

Bardzo ważne jest aby zabieg poprzedzony był badaniem dopplerowskim. Na podstawie badania lekarz ustala stopień zaawansowania niewydolności żylnej i proponuje odpowiednie leczenie.

Skleroterapię przeprowadza się w warunkach ambulatoryjnych, zabieg trwa zwykle około 20-30 minut i nie wymaga znieczulenia. Odbywa się w pozycji leżącej, a używany sprzęt jest jednorazowy. Po serii ukłuć bardzo cienką igłą na nogę zakładana jest pończocha uciskowa. Bezpośrednio po zabiegu nie wolno siedzieć, wskazany jest co najmniej kilkunastominutowy spacer. O tym jak długo należy nosić pończochę uciskową informuje lekarz. Jest to zazwyczaj okres co najmniej 1-2 tygodni.

Noszenie pończochy uciskowej jest integralną częścią skleroterapii, poprawia wyniki leczenia, zmniejsza liczbę działań niepożądanych oraz dolegliwości bólowe.

Miałam chyba kilkadziesiąt nakłuć, masę drobnych żyłek. Efekt bardzo dobry, czyli gdzie- niegdzie zostało , do poprawy,bo przy dużej ilości drobny żyłek nie wszystkie się zamkną. Tu pewnie chodzi o precyzję wkłucia się. Rozmawiałam też z dziewczyną, która miała poważne żylaki i wcześniej usuwanie metodą operacyjną, bez efektu. Dopiero zabieg skleroterapii jej pomógł.

Zabieg średnioprzyjemny, ale działa.
03-12-2009 dr Szczyt, korekta nosa (niedoszła)

Awatar użytkownika
jagna5
Aktywna Beauty
Aktywna Beauty

Post autor: jagna5 » 11 paź 2011, 11:50

Miałam brzydki żylak od kolana do połowy uda.Usuwałam w Toruniu w prywatnej klinice.Mam z prawej strony kolana dwa niewidoczne półcentymetrowe naciecia i w pachwinie jedno. Nic nie widac.A pożylaku śladu.DR powiedział,że zylaki trzeba jak najpredzej usuwać,jak chory ząb i zadne półsrodki jakieś zastrzyki,bo to wraca.I do tego masz refundowane,co nie jest bez znaczenia,więc klinikę możesz sobie wybrać jaka chcesz.

Awatar użytkownika
Sabrina
TOP Beauty
TOP Beauty

Post autor: Sabrina » 11 paź 2011, 12:26

No wlasnie,czy te zastrzyki dadzą trwaly efekt? Teraz szukalam kogos kto robi to w Krakowie i znalazlam klinike,jak zobaczylam jakie ludzie maja zylaki to szczęka mi opadła. moj jest taki jak u innych PO zabiegu (giggle
http://www.dermedika.pl/skleroterapia.html" onclick="window.open(this.href);return false;
To mój zylak jest mikroskopijny w porównaniu do tych.Moze jednak zastrzyki mi pomogą. Zrobie sobie gdzies badanie jaki jest duzy,bo moze wewnętrznie jest ogromny,a na zwenatrz troszke widoczny.
Cholera temat o odchudzaniu (giggle Juz nie piszemy bo dostaniemy opieprz.

Awatar użytkownika
ourlana
Bywalec Beauty
Bywalec Beauty
Kontakt:

Post autor: ourlana » 11 paź 2011, 18:33

W dobrym gabinecie powinni mieć sprzęt do badania metodą doplera i wykonywać na miejscu przed zabiegiem.a sam zabieg najczęściej wykonują wyspecjalizowani dermatolodzy.
03-12-2009 dr Szczyt, korekta nosa (niedoszła)

Awatar użytkownika
lilinka
Rozmowna Beauty
Rozmowna Beauty

Post autor: lilinka » 11 paź 2011, 22:12

jagna5 pisze:Miałam brzydki żylak od kolana do połowy uda.Usuwałam w Toruniu w prywatnej klinice.Mam z prawej strony kolana dwa niewidoczne półcentymetrowe naciecia i w pachwinie jedno. Nic nie widac.A pożylaku śladu.DR powiedział,że zylaki trzeba jak najpredzej usuwać,jak chory ząb i zadne półsrodki jakieś zastrzyki,bo to wraca.
Jagna czy korzystałaś z L-4 i jak długo czułaś dolegliwości związane z usunięciem żylaka?

Awatar użytkownika
jagna5
Aktywna Beauty
Aktywna Beauty

Post autor: jagna5 » 12 paź 2011, 09:42

Na zwolnieniu byłam 10 dni,ale nie musiałam.Operacje miałam w poniedziałek, w klinice 1 dzień, kilka dni polegiwałam w domu, ,a w sobotę balowałam do rana na 25-leciu na drugim końcu Polski.Oczywiscie miałam grubą obciskajacą pończochę.W sukience musiałam zmienić rozporek na drugą nogę i tyle.Po moim zabiegu wszystkie koleżanki bliższe i dalsze,oczywiście te co miały żylaki poszły się zoperować i dziś mi dziękują.A jedna jęździła do Bydgoszczy na te zastrzyki,chyba 150 zł płaciła,i dzis ma z powrotem.Tylko jak masz skierowanie to w dobrej prywatnej są kolejki ,no ale można poczekac,bo normalnie to kupa forsy.

Awatar użytkownika
Sabrina
TOP Beauty
TOP Beauty

Post autor: Sabrina » 12 paź 2011, 11:17

Jagna czyli do jakiego lekarz mam pójść zeby ogladnąl mi ta noge i stwierdzil czy nadaje sie to do operacji i dal skierowanie.
Żylak to jest za dluga rozciagnieta zyła i tak sobie wlasnie mysle czy zastrzyk ja obkurczy i na stale zlikwiduje żylaka,bo jak ja sie naciagnie i wytnie,no to logiczne ze zniknie na bank. Chciala bym z nim cos zrobic bo czasem mnie rwie i boli,jest cieplejszy niz reszta nogi,ale malo widoczny [nie niebieski] tylko wypukły.
Napisz do jakiego lekarza powinnam pojsc.
Ourlana znów pisze
Miałam chyba kilkadziesiąt nakłuć, masę drobnych żyłek. Efekt bardzo dobry, czyli gdzie- niegdzie zostało , do poprawy,bo przy dużej ilości drobny żyłek nie wszystkie się zamkną. Tu pewnie chodzi o precyzję wkłucia się. Rozmawiałam też z dziewczyną, która miała poważne żylaki i wcześniej usuwanie metodą operacyjną, bez efektu. Dopiero zabieg skleroterapii jej pomógł.
Hmmm no to juz sama nie wiem. (thinking

Awatar użytkownika
jagna5
Aktywna Beauty
Aktywna Beauty

Post autor: jagna5 » 12 paź 2011, 18:57

Do lekarza pierwszego kontaktu,z prośbą o skierowanie na usunięcie operacyjne żylaków.I to skierowanie jest wazne na całą Polskę.Na miejscu Chirurg,a nie dermatolog cie dokładnie zbada ,taką sondą, i ci orzeknie co i jak,czy sie kwalifikujesz, wszystko wyjaśni.Za pierwszą wizytę płaciłam chyba 100 zł.Ale to pestka, a potem czekałam ok.3 miesiące.Idź, sama oceń,zawsze możesz zrezygnować,ale po co?

Awatar użytkownika
Sabrina
TOP Beauty
TOP Beauty

Post autor: Sabrina » 12 paź 2011, 19:10

Wielkie dzięki.zaczne w takim razie od rodzinnego.

Zablokowany

Wróć do „Feel Free - Nie Krępuj Się”