Dziewczyny,żadnych konkretów nie znam odnośnie wprowadzenia VaTu.Mało informacji na ten temat jest.
Podejrzewam,że było o tym wiadomo już kilka miesięcy temu,jak tylko nasz wspaniały rząd ogłosił podniesienie stawek VATu,tylko mnie ta informacja odnośnie operacji plastycznych jakoś umknęła.
Na chłopski rozum to może wyglądać tak:
operacja kosztuje obecnie powiedzmy 10.000 tys.,od stycznia 23% Vat = 12,300 zł.
Tylko teraz pytanie czy chirurdzy się zlitują i podniosą ceny op. nieznacznie,i resztę podatku potrącą ze swojego wynagrodzenia

czy wszystko zrzucą na pacjentki?Raczej biorę pod uwagę drugą opcję.
Lekarze pewnie też są nieźle wkurzeni,przecież dla nich oznacza to zmniejszenie ilości klientów.Gdzieś wyczytałam,że jeśli operacja nie wiąże się z powikłaniami zdrowotnymi,nie jest w celu ratowania zdrowia,to kwalifikuje się jako plastyczna.Może zacznie się taka trochę ,,pół-szaro-strefa''-
zamienianie kwalifikacji operacji,że krzywa przegroda nosowa,biust obciąża kręgosłup,itd.
Albo najzwyczajniej w świecie Polki zaczną częściej się operować w Czechach,Rosji,itd.
Edit.
Znalazłam taką informację:
Dziś operacje plastyczne są zwolnione z podatku VAT. Od nowego roku to się jednak zmieni. Operacje wykonywane tylko dla poprawienia urody będą obłożone aż 23-procentowym VAT-em, a to oznacza drastyczne podwyżki cen takich usług.
Chirurdzy zawodowo zajmujący się „defektami urody” spekulują, że ponieważ przepisy ustawy są nieprecyzyjne, można będzie próbować uniknąć podatku, zdobywając odpowiednią opinię lekarską. Zwolnione z VAT będą bowiem dalej te usługi chirurgów plastycznych, które służą profilaktyce, poprawie zdrowia lub ratowaniu życia.
Jeśli więc na przykład korekta nosa będzie uznana za widzimisię pacjenta, cena musi być wyższa o podatek VAT,. Ale gdy lekarz specjalista wyda opinię, że krzywy nos grozi jego posiadaczowi utratą zdrowia, operacja będzie tańsza.
Przeciętne ceny za najpopularniejsze operacje plastyczne
Powiększenie piersi: jest 6500-7000 zł, będzie 8000-8600 zł
Korekcja nosa: jest 7000-10000 zł, będzie 8600-12300 zł
Lift czoła: jest 6000-7000 zł, będzie 7400-8600 zł
Liposukcja brzucha: jest 6000-6500 zł, będzie 7400-8000 zł
Life is a journey,not a destination.