Jak odkryc wlasne powolanie?Jaka praca daje Wam satysfakcje?

gniew, miłość, nadzieja, nienawiść, nuda, obrzydzenie, przyjaźń, radość, smutek, strach, szczęście, tęsknota, współczucie, wstręt, wstyd, zazdrość, złość

Moderator: Zespół I

Awatar użytkownika
majamajamaja
TOP Beauty
TOP Beauty

Re: Jak odkryc wlasne powolanie?Jaka praca daje Wam satysfakcje?

Post autor: majamajamaja » 05 lis 2009, 15:10

Wiadomo dyduska, firmowi spryciarze zapraszajac pare osob na probe tylko sami korzystaja: zapal wsrod starajacych sie rosnie, chetnie pracuja na korzysc firmy nic za to nie dostajac. Juz takie chwyty wiele razy przechodzilam.
W kazdym razie na pewno jesli bedziesz tam miala zostac dluzej niz jeden dzien "na probe" to tylko za odplata. A jesli nie, to Ty tez postaw warunki, np: nie na caly dzien, tylko pol i pod warunkiem, ze jesli Cie przyjma, to zaplaca tez za te "probe".

Wiem, ze sa firmy, ktore regularnie sobie w ten sposob zmniejszaja koszty. I strasza juz zatrudnionych pracownikow, ktorzy obawiaja sie zwolnienia.

Jak duza jest ta firma wlasciwie? Im mniejsza, tym mniej regulacji i tym lepiej moga ludzi sobie podporzadkowac.
15 kwietnia 2009 - Brzuchanski, powieki

Awatar użytkownika
dyduska
Rozmowna Beauty
Rozmowna Beauty
Kontakt:

Post autor: dyduska » 06 lis 2009, 10:04

Nic z tego :( nie przyjeli mnie. Dostała maila, że zatrudnili inną kandydatkę :-|
A ja zaczynam wszystko od początku, znowu. Bosshhhheee czy ja znajdę tą robotę??????
Finał będzie taki, że znowu będę musiała za granicę wyjechać. A póki co to lecę podnieść swoje kwalifikacje na prywatne lekcje angielskiego z native speakerem, które uszczuplą mój i tak skromny budżet.
6.05.2010 - lip lifting - dr Broma - super!!!
25.10.2012 - powiekszam piersi :-) - dr Broma - juz po - Natrelle 410 MX - pojemność 370

Awatar użytkownika
nikolettkaa
TOP Beauty
TOP Beauty
Kontakt:

Post autor: nikolettkaa » 06 lis 2009, 15:52

dyduska pisze:Nic z tego :( nie przyjeli mnie. Dostała maila, że zatrudnili inną kandydatkę :-|
A ja zaczynam wszystko od początku, znowu. Bosshhhheee czy ja znajdę tą robotę??????
Finał będzie taki, że znowu będę musiała za granicę wyjechać. A póki co to lecę podnieść swoje kwalifikacje na prywatne lekcje angielskiego z native speakerem, które uszczuplą mój i tak skromny budżet.
widzisz, ja jak szukałam pracy miałam takich 7 dni próbnych w 6 pracach , w jednej aż dwa ,w żadnej z nich mi nie zapłacili a ja straciłam swój cenny czas , bo za tydzień pracy powinnam dostać minimum 300-400pln...

hmm, cięzko mi to wyrazić ,tzn jak mam komuś pomóc to nie brzydzę się tylko później mam natręctwa ,ze ta osoba na pewno miała hiv,albo wzw typ C albo jakąś chlamidę i pewnie mnie zaraziła ,potem myślę o tym cały czas i doprowadzam się do dziwnego stanu- u mnie z tym jest problem :(
11/2009 Piękne vhp ;) 500 ;)
2011- planuje usta i policzki

Awatar użytkownika
majamajamaja
TOP Beauty
TOP Beauty

Post autor: majamajamaja » 06 lis 2009, 18:49

No wlasnie, dobrze jest sie przestrzegac nawzajem, przed takimi tam.

Ja mam zawsze spiep... humor, kiedy dostaje jakas odmowe. Mimo tego, ze na razie nie szukam intensywnie pracy, bo jedna mam. Wiem, jak to dziala, taka odmowa. Wymagaja od Ciebie calkowitego zaangazowania, a potem, kiedy juz w tym tkwisz, odmawiaja...

Dziewczyny, czy w Polsce tez sie takie cyrki odstawia z powodu zdjecia na cv? Bo w Niemczech mozesz sobie wyszukac fotografa wrecz na cala sesje, okolo godziny, bierzesz ze soba pare zakietow i bluzek i jazda! Placisz do 100 €.
Wlasnie sobie jednego milutkiego fotografa wyszukalam, wydaje mi sie, ze ma wyjatkowe spojrzenie. Tylko musze odczekac, bo moje wlosy po wczorajszym farbowaniu sa czarne (zamiast brazowego).

Awatar użytkownika
dyduska
Rozmowna Beauty
Rozmowna Beauty
Kontakt:

Post autor: dyduska » 06 lis 2009, 21:38

Kto wie, może teraz wszystkie te kandydatki będą robić po jednym dniu to i kilka miesięcy gratis im (pracodawcom) wyjdzie.
Co do zdjęcia do cv to pierwszy raz słyszę coś takiego :-D Ja osobiście mam zdjęcie które kiedyś robiłam do dyplomu i nawet nie myślałam, żeby specjalnie do cv sobie robić. Fakt, że jest ładne i każdy zawsze mi to mówi bo brzydkiego bym nie dała ale o sesjach do cv to nic mi nie wiadomo. Chyba do nas ten trend jeszcze nie dotarł :-)
25.10.2012 - powiekszam piersi :-) - dr Broma - juz po - Natrelle 410 MX - pojemność 370

Awatar użytkownika
majamajamaja
TOP Beauty
TOP Beauty

Post autor: majamajamaja » 07 lis 2009, 14:39

No, Dyduska, Niemcy to sa tacy perfekcjonisci, ze niech ich tam ktos normalnie w samo sedno kopnie.
Jesli ktos w Niemczech nie "idzie z czasem , z postepem z osiagnieciami" to przegral. Dlatego musisz miec wlasnie takie zdjecie, musisz sobie sama majstrowac teczke do podan :-? i jeszcze nie wiem co.
Poza praca tez to samo. Mamusie, co siedza w domu i opiekuja sie dziecmi, nie wstaja ok 7mej, zeby dzieci obudzic do szkoly, tylko o 5tej rano... tudziez o wpol do piatej... naprawde slyszalam to juz od wielu takich gospodyn domowych. A kiedy prosto z mostu pytam sie, po co to im potrzebne, odpowiadaja mi, ze wtedy mozna kupic najlepsze swieze buleczki dla dzieci i meza, a poza tym, to mozna lepiej ogarnac dzien...
Szczerze, ten narod mnie przeraza. Wlasnie sie zastanawiam, czy nie rzucic jednej dorywczej pracy, ktora mi sprawiala duzo przyjemnosci, az do czasu, kiedy sie znowu rozpedzili z ta perfekcyjnoscia...
Po 20tej napisze Ci, czy rzucilam.

Awatar użytkownika
daria_1
Miłośniczka Beauty
Miłośniczka Beauty
Kontakt:

Post autor: daria_1 » 07 lis 2009, 16:07

pierwsze slysze zeby kazdy w niemczech musial miec zdjecie z jakies sesji z fotografem za 100 euro :-? a w polsce sie nie robi samemu teczki do podan :?:
nie rozumiem czemu cie ten narod az tak bardzo przeraza :-)

Awatar użytkownika
dyduska
Rozmowna Beauty
Rozmowna Beauty
Kontakt:

Post autor: dyduska » 07 lis 2009, 18:49

majamajamaja jak to w Niemczech ordnung muss sein :badgrin:
A tak na serio to straszne to co piszesz :shock: Wstawac o piatej rano po bulki??????
Mnie to zawsze śmieszyły niemiecki przyzwyczajenia, które miałam okazje wielokrotnie obserwować. Chodzi mi o pewnego rodzaju rytuały. Nie wiem czy tak wszyscy Niemcy mają ale ja u znajomych mi ludzi widziałam, że codziennie np jedli to samo śniadanie, o tej samej porze, przygotowywali je identycznie w takiej samej kolejności, jak najpierw parzyli kawę a dopiero później nastawiali jajka to tak przez 20 lat i nie było opcji, że zrobili to np w odwrotnej kolejności. Zero spontaniczności. A najlepsze są u nich przedmioty do wszystkiego, które dla mnie często są zagadką :-D Wiele razy zdarzało mi się oglądać jakiś gadżet z każdej strony i nie dojść i tak do czego on może służyć :badgrin: Teraz na myśl przychodzi mi tylko dziurkacz do jajek albo takie cudo żeby pasta do zębów wyciskana była do końca.
majamajamaja a dlaczego chcesz zrezygnować z pracy skoro ją lubisz?
Mi to może i na dobre wyjdzie, że nikt mnie nie przyjął bo zaczęłam na poważnie planować własny biznes.

Awatar użytkownika
ghostdog
Uzależniona Beauty
Uzależniona Beauty

Post autor: ghostdog » 07 lis 2009, 21:45

Co do pracy np w niemczech czy tez w Uk...i ichniej mentalnosci to od razu wylapiemy te ich odmiennosci a w PL sie tego nie zauwaza bo sie tam mieszka i tak juz jest a za granica to np. w oczy kole...
Ja nieraz tak sobie potrafie obrzydzic mieszkanie tutaj w Szkocji ze nie wiem co tu robie a potem sa znowu jasniejsze dni i jest oki...
Czasami wydaje mi sie ze czas mnie goni bo mam 31 lat...zero kariery jeszcze i na razie nie moge myslec o dziecku bo wlasnie brak tej kariery...no bo do czego wroce po macierzynskim-do restauracji???Chyba by mnie deprecha wtedy nie opuscila hehheeh
A powracajac do pracy to moje najblizsze spotkanie bylo takie jak Twoje Dyduska hehhe. Mialam 2 rozmowy kwalifikacyjne przez telefon, potem robilam 3 godziny testy Office ktore przeslala mi agencja by sprawdzic czy wiem co z Excellem, Wordem, Outlookiem itp, potem rozmowa z wlasciwa firma przez tel.of kors i juz mialam isc do Assessment centre na inne testy...bo przeciez same telefoniczne interview to nie wystarczy i trzebabylo mnie pokatowac w tym centrum(psychoanaliza itp) i to tylko na marne stanowisko recepcjonistki....i co??? Dzien przed pojsciem do tego assessment center odwolali heheehh i prania mozgu nie mialam :-|
Nio i co tam u Ciebie Majamaja?
2006 Latkowe cycuchy
2008 Kasprzykowe powieki
botoxik here i come:)

Awatar użytkownika
majamajamaja
TOP Beauty
TOP Beauty

Post autor: majamajamaja » 07 lis 2009, 22:29

Dzieki Ghostdog, u mnie wszystko w porzadku. Ciesze sie, ze rozumiesz, jak to jest skonfrontowac sie z innymi mentalnosciami. Teraz jestem w punkcie, czy jechac na targi pracy dla osob z wyzszym wyksztalceniem (550 km). Jechac moge, ale chodzi o nastawienie. Kiedy w zeszla niedziele bylam na targach pracy, to tak odwalilam sprawe, ze przypuszczalnie nic z tego nie wyjdzie.
Jesli chodzi o tego typu testy... katastrofa. Przynajmniej nie doszlo do tego prania mozgu. Co do ubiegania sie o prace, to moje doswiadczenie niemieckie jest takie, zeby starac sie o stanowiska odpowiednie do twojego wyksztalcenia, a nie ponizej kwalifikacji. Naklad pracy ten sam, a nikt Cie nie docenia jesli Ty sama tego nie robisz. Ale oczywiscie jako baze masz inne zrodlo utrzymania, tak jak Ty w restauracji.

Jesli natomiast chodzi o sesje zdjeciowa do podania, to owszem. Jesli akurat ktos ubiega sie na stanowisko kasjerki, to wystarczy zwyczajnie pstrykniete zdjecie za ok 15-20 € (takie sa ceny za fotke do podania, nie pytajcie mnie, dlaczego). Natomiast na stanowisko wyzsze polecana jest sesja (polecanie polega na regularnym "zmywaniu glowy" podczas licznych wizyt w urzedzie pracy i wszystkich innych podfirm od Urz. pr.) i to niekoniecznie za 100€, ale do tej sumy. Ja to dla swietego spokoju zrobie, bo juz mam dosyc. No i z tego powodu, bo wydaje mi sie, ze znalazlam super fotografa 8-)
Ale potem na 10 lat spokoj. Albo moze tez juz nie bede wiecej takiego zdjecia potrzebowala, bo zostane na stale w swojej nowej pracy?

A jesli chodzi o "rytualy" niemieckie: Niemcy mowia, ze "nawyki to drugie zycie" i uwielbiaja je. Doprowadzaja je do perfekcji i wybaczcie, jesli sie czasem glosno musze wyzalic, bo mi rece na nich opadaja. Ale pracy dzis nie wypowiedzialam, bo wyjatkowo nie denerwowali tym swoim drangiem do perfekcjonowania wszystkiego. W zasadzie to argumentem "za" dla mnie jest, ze swoja "pensje" moze nie odbieram w postaci ciuchow, ale zaraz ja na te super ciuchy zamieniam 8-) w pewnym sensie wszystkie dziewczyny tam sa jak w raju... I jeszcze zawsze sie natkniemy na te super malenkie rozowiutkie slodziutkie ciuszki dla malych dziewczynek i wszystkie prawie zaczynaja piszczec z zachwytu... No to wtedy nas popedzaja do pracy i to mnie denerwowalo ;) ;) ;)

No nie: wiadomo, ze wszystko mozna powiedziec, ale zalezy jakim tonem, jesli wiecie, o co mi chodzi...

Dyduska nie ma tego zlego, co by na dobre nie wyszlo. A co wlasnego planujesz? jesli mozesz uchylic rabka pomyslu. Ja nie bede nasladowala, bo nie mam zamiaru miec wlasnej firmy w Niemczech.

Co do specjalnych urzadzen do wszystkiego: ja w domu nie mam Niemca, za to obserwuje indonezyjskiego Mac Givera - stosowanie jednego narzedzia do wszystkiego :-D

ODPOWIEDZ

Wróć do „Emocje - pierwotne i wtorne”