kotbury,z twoich przemyslen po czesci sie zgadzam ale nie do konca.
Bo z pewnoscia nasluchalas sie od kogos lub w telewizji,ze zycie emigranta to mieszkanie w 10 na jendym pokoju,jedzenie z puszek z lidla itp
Ja mieszkam sama(od ladnych paru lat) z moim mezem w mieszkaniu(ladnym mieszkaniu) [czesto zmieniamy miejsce zamieszkania] i moge sobie pozwolic aby tu nie pracowac.Pracuje tylko moj maz co w Polsce jest nie do wyobrazenia,zeby z tego wyzyc! Nie "ciulamy" pieniedzy,zyjemy z dnia na dzien i jak wroce do kraju to zaczniemy wszystko od nowa bo jakby chodzilo o latwe "dorobienie sie" i powrot to to juz nie te czasy i siedzenie tu faktycznie nie mialoby sensu. Szczegolnie,ze przyszly ciezkie czasy i ciezko jest odlozyc,choc na poczatku bylo takie zalozenie.Zyjemy tu bo tak jest na dzien dzisiejszy wygodniej i taka byla nasza decyzja! Nikt nas na sile nie przytrzymuje,zdajemy soie po prostu sprawe z roznych poziomow zycia tu i w kraju. Ogladamy wiadomosci w tv i nadziwic sie nie moge temu co slysze.
Zgadzam sie natomiast z tesknota bo codziennie sie teskni za bliskimi.
Jednak rzeczywistosc zycia w Poslce daleka byla jest i dluuugo bedzie aby "zyc po ludzku".
A studiuje sie w Polsce nie dla lepszej pracy ale jakiejkolwiek zauwazylam. Wiekszosc jest po studiach,po byle jakich kierunkach byle tylko miec wyzsze a laduja w supersamie lub fabrykach.Wielu ludzi po studiach nie mogac znalesc pracy wyjechalo tu i to nie jest powod do wzgardy,bo lepsze zycie w kraju w biedronce za 600 zl byle u siebie,bo to juz jest troszke cofanie sie. Jasne,ze mozna dostac lepsza bo przeciez ktos na wyzszych stanowiskach tez pracuje, natomiast ilosc miejsc na chetnych....wyscig szczurow i wygryzanie sobie kawalka biurka...po to,zeby stwierdzili po np macierzysnkim,ze juz kogos znalezli na twoje miejsce...
ja wroce napewno,nie wiem czy do Polski,czy do miejsca,w ktorym bedzie mi naprawde dobrze... jesli bedzie kiedys lepiej w Polsce to moze wroce... jak bede pewna,ze nie bede musiala wlasnie w biedronce itp robic i myslec czy moge sobie w tym miesiacu pozwolic na buty ...