aparaty fotograficzne

Wolne tematy, dyskusje, tutaj możecie rozmawiać o wszystkim. Nasze codzienne i niecodzienne sprawy.

Moderator: Zespół I

karolinka
Miłośniczka Beauty
Miłośniczka Beauty

aparaty fotograficzne

Post autor: karolinka » 26 lip 2008, 21:19

nie wiem czy jest taki temat, bo nie znalazlam
ale mam pytanie
otóż moj kolega chcialby sobie kupić nowyw aparat, nie cyfrowy, w granicach do 2000zł max i przy okazji zapytał się czy znam sie na aparatach, albo znam kogos takiego
od razu na mysl przyszla mi Mara :-)
oczywiscie kolega chce robic zdjecia dla uzytku wlasnego (jak wakacje, urodziny, imprezy, sylwester, wypady za miasto), a najbardziej zalezy mu na tym zeby zrobic ladne fotki na slubie swojej siostry
stwierdzil ze aparat cyfrowy jaki ma sie do tego nie nadaje ( w sumie przyznal ze wydal na niego ok 1000zł wiec tez za wiele nie mogl sie spodziewac, a po zakupie okazalo sie ze wcale zdjec fajnych nie robi, pomimo iz ma wiele ustawien to bardzo ciezko jest robic nim ladne zdjecia- co ja sama potwierdzam, zdjecia sa do kitu, malo ktore jest ladne pomimo najwiekszych staran)

postanowil kupic nowy, lustrzanke, ale nie zna sie na tym, nigdy tez sie tym nie interesowal
zrobil rozeznanie wsrod aparatow na internecie, i prasie jednak nadal sie waha nad aparatem, sam nie wie czego chce oczekiwac od aparatu, jedynie wie do jakich celów bedzie mu służyl (czyt. nie potrzebuje najdrozszego aparatu dla profesjonalistów) natomiast chcialby zakupic nowy i nauczyc sie podstaw fotografowania

waha sie pomiedzy jakims Canonem i Nikonem 60D, tyle pamietam

Mara, albo ktos inny czy moglibyscie cos poradzic, pomoc dokonac wyboru dla początkującego, domowego fotografa :?:
kolega mówi, że zdjecia ze slubu jego siostry staly sie dla niego wyzwanim i chcialby czuwac nad medialną stroną slubu ;-)
czy w cenie do 2000zł da sie cos zakupić, co mozecie poradzić, jakie parametry powiniem posiadac dobry aparat fotograficzny

pozdrowionka :!: :-D

Awatar użytkownika
viriel
Specjalista Beauty
Specjalista Beauty
Kontakt:

Post autor: viriel » 26 lip 2008, 22:17

Cena aparatu jeszcze nie jest takim ostatecznym wyznacznikiem jakości.
Jeden z moich aparatów kosztował 900 zł i jestem zadowolona. Robi bardzo ładne zdjęcia.
Nie wiem czy nie lepsza by była jakaś dobra hybryda dla Twojego znajomego. Niekoniecznie od razu lustrzanka. Bo trzeba pamiętać, że w przypadku lustrzanki dochodzi jeszcze zabawa z obiektywami itp. ;-)
Ja w każdym razie przymierzam się do kupna Canona EOS 40D ;-)

Awatar użytkownika
mara
Specjalista Beauty
Specjalista Beauty
Kontakt:

Post autor: mara » 26 lip 2008, 22:32

na poczatek fajna jest lustrzaneczka typu canon 1000d, 450d albo 400d. nowa 450'tka kosztuje w kicie jakies 2,5 tys. to dobry sprzet na poczatek aby opanowac tryby i takie tam. 100d ma byc niby tanszy troszke- w granicach 2000-2200 w kicie, 400 chodza po 1900-2000. ja wlasnie kupilam 5d i musze sie pozbyc swojej 450d z obiektywem kitowym i zestawem futeralow + zapasowa bateria. jakby kolega byl zainteresowany uzywanym to moze miec za 1500.
ja polecam ogolnie canona, bo sama na nim pracuje i wiekszosc moich znajomych rowniez. nigdy nie narzekalam, zrobilam na 450 mnostwo dobrych zdjec i bede miala juz sentyment do marki.
Próżność to mój ulubiony grzech...

Awatar użytkownika
Vodia
TOP Beauty
TOP Beauty

Post autor: Vodia » 26 lip 2008, 22:34

Ja jestem posiadaczka eosa 400d i jestem zadowolona. Na poczatek git :-)

virriel przemysl sobie jeszcze te 40 bo ona troszke duza jest i nieporeczna na wypady czy cos. Chyba, ze mowa o wyzszych celach :-)

choc w sumie dla kazdego co innego jest wygodne :-D
11.06.2007 - nos (CKN) - dr Łątkowski
21.03.2016 - znowu nos (część chrzęstna) - dr Skupin :)
czas na usta...

Awatar użytkownika
Anielicanrw
Uzytkownik zbanowany
Uzytkownik zbanowany

Post autor: Anielicanrw » 26 lip 2008, 22:38

Za poleceniem Mary kupilam Canona 400D z obiektywem kitowym,ktory byl w komplecie.... Aparat jest cudo,ale ja wymienilam obiektyw...To taka fajna zabawka dla amatorow...ale jak sie chce pstrykac fajne fotki trzeba niestety nauczyc sie bawic obiektywami...Mam mozliwosc wymiany go za niewielka doplata na Canona 450D...ale sie zastanawiam...chyba wole jednak zakupic "twarzowy"obiektyw staloogniskowy 50mm f/1.4 i bede probowac...podpatuje co Mara zawsze radzi... ;-) A co do Canona 40D to juz moim zdaniem jak sie ktos zna na fotografowaniu...dla poczatkujacych nie polecam...

Awatar użytkownika
viriel
Specjalista Beauty
Specjalista Beauty
Kontakt:

Post autor: viriel » 26 lip 2008, 22:47

Vodia pisze:Ja jestem posiadaczka eosa 400d i jestem zadowolona. Na poczatek git :-)

virriel przemysl sobie jeszcze te 40 bo ona troszke duza jest i nieporeczna na wypady czy cos. Chyba, ze mowa o wyzszych celach :-)

choc w sumie dla kazdego co innego jest wygodne :-D
Wiem, że jest duża, ale jak dla mnie to akurat zaleta ;-) Lubie duże zabawki :-P :-P :-P

Awatar użytkownika
tOOsia
Miłośniczka Beauty
Miłośniczka Beauty
Kontakt:

Post autor: tOOsia » 26 lip 2008, 22:54

dziewczyny ale wy mówicie o cyfrówkach a karolina pytała o zwykłe lustrzanki
tak jak już wcześniej zostało powiedziane, cena nie jest wyznacznikiem
canon i nikon to dobre firmy

ja mam hybrydkę fuji i też jestem zadowolona, choć teraz będę polowac na lustrzankę... no ale ja także w cyfrówkach gustuję, jak większość

jesli kolega chce się nauczyć to wydaje mi się, ze aparat cyfrowy jest lepszym i tańszym rozwiązaniem
wiele klisz zniszczy zanim osiągnie porządane efekty a tak może wszytsko sprawdzać na monitorze

a kolega sam chce wywoływać zdjęcia?
ma w zasięgu ręki jakąś ciemnię?
to jest dopiero super zabawa :)
24 styczen 2012 - korekta nosa. Dr Stepniewski. JUZ PO!!! JESTEM TAAAAKA SZCZESLIWA !!!

Awatar użytkownika
Vodia
TOP Beauty
TOP Beauty

Post autor: Vodia » 26 lip 2008, 22:56

toosia my piszemy o lustrzankach wlasnie ;-)
wszelkie 400d, 450d, 40d, 5d to lustrzanki canon :-)
11.06.2007 - nos (CKN) - dr Łątkowski
21.03.2016 - znowu nos (część chrzęstna) - dr Skupin :)
czas na usta...

Awatar użytkownika
mara
Specjalista Beauty
Specjalista Beauty
Kontakt:

Post autor: mara » 26 lip 2008, 23:01

lustrzanki cyfrowe.
Próżność to mój ulubiony grzech...

Awatar użytkownika
Anielicanrw
Uzytkownik zbanowany
Uzytkownik zbanowany

Post autor: Anielicanrw » 26 lip 2008, 23:51

tOOsia pisze:dziewczyny ale wy mówicie o cyfrówkach a karolina pytała o zwykłe lustrzanki
ja mowilam tylko o lustrzankach....

ODPOWIEDZ

Wróć do „Feel Free - Nie Krępuj Się”