blokada przed byciem matką

gniew, miłość, nadzieja, nienawiść, nuda, obrzydzenie, przyjaźń, radość, smutek, strach, szczęście, tęsknota, współczucie, wstręt, wstyd, zazdrość, złość

Moderator: Zespół I

Awatar użytkownika
majka133
Aktywna Beauty
Aktywna Beauty

Post autor: majka133 » 29 kwie 2008, 23:11

Pierwszego syna urodziłam mając 22 lata. Nie była to wpadka, ale i na ile świadoma decyzja a na ile chwilowe widzimisię trudno powiedzieć. kocham moje dziecko i nie żałuję niemniejjednak było to o co najmniej 10 lat za wcześnie.Półtora roku temu urodziłąm drugie dziecko i to był ten właściwy czas, gdzie chce poświecać mu czas być z nim i bawic się. a nie jak 8 lat temu uciekać na studia i wymyslac coraz to nowe zaliczenia....czasem póżniej jest lepiej.................
dr Kubasik 13 .03 2008 plastyka brzucha -
SUPER

dr.Kubasik- piersi 21.08 2008

Awatar użytkownika
jaaa
TOP Beauty
TOP Beauty

Post autor: jaaa » 30 kwie 2008, 00:58

czy ktoras z was majaac 22-24 lata czula z enigdy nie zostanie matka- ze nie pasuje do tej rolia mimo to zostal aja i wiadomo jest szczesliwa?
ja sie boje ze nigdy nia nie zostane- z powodu ze jeszcze nie trafilam na milosc i...

uwielbiam male dzieci ale jakos panikuje czy cosbie dam rade

she
Miłośniczka Beauty
Miłośniczka Beauty

Post autor: she » 30 kwie 2008, 17:02

Jesli o mnie chodzi- mam 26 (prawie 27 :roll: ) lat i to,ze poradzilabym sobie z dzieckiem,gdyby takowe sie pojawilo,to wiem.Mimo to jednak,nie chcialabym miec teraz dziecka.Jeszcze nie....Jeszcze nie czuje tej sily instynktu macierzynskiego.A druga sprawa-nie widze odpowiedniego kandydata na ojca dziecka :roll: ;)
Tak czy siak- dla mnie za wczesniej na dzidziusia...

Awatar użytkownika
viriel
Specjalista Beauty
Specjalista Beauty
Kontakt:

Post autor: viriel » 30 kwie 2008, 21:42

Ja bardzo chcę mieć dzieci, ale na pewno nie teraz- planuję po 25 roku życia najwcześniej, ale muszę mieć najpierw ustabilizowaną sytuację życiową. A nie to co mam teraz :roll:
Jednak panicznie boję się ciąży, a jeszcze bardziej porodu- po prostu mnie to przeraża. Ja niestety jestem w o tyle trudnej sytuacji, że widziałam nie jeden poród na własne oczy, często z bardzo poważnymi komplikacjami i może stąd ten strach. Czasami lepiej z pewnych rzeczy nie zdawać sobie sprawy dla spokoju ducha :roll:
Poza tym boję się, że będę złą matką- w sensie toksyczną. Jestem bardzo wymagająca wobec siebie i sądzę, że mogę te wymagania przenieść również na swoje potomstwo :roll: Mój perfekcjonizm dotyczy również wyglądu i obawiam się niekorzystnych zmian w moim ciele w trakcie i po ciąży- wiem, że to egoistyczne, ale nic na to nie poradzę. Wiem, że będę się tym bardzo przejmować :(
Ale przynajmniej z instynktem nie mam problemu- nawet czasami przejawiam nadmiar ;) Więc chyba mimo wszystko podołam- mam nadzieję, bo nie wyobrażam sobie siebie w przyszłości bez rodziny...

Samanthii
TOP Beauty
TOP Beauty

Post autor: Samanthii » 02 maja 2008, 23:25

Poli pisze:
Ja wogole nie mialam instynktu, zawsze mowilam, ze dziecko fundnę sobie po 30 , oczywscie nie bede rodzila i chodzila w ciazy...

Los spłatał mi figla i wpadłam :-D
no wlasnie :? - a ja sie zastanawiam- jak to mozliwe ??!
jak mozna wpasc ?????????? :shock:
kazdy z nas wie, jak zachodzi sie w ciaze , wiec... (?)
:roll:

sorry - ale ja tego nie rozumiem ...http://www.beautywpolsce.com/forum/imag ... e_wiem.gif
... dla mnie to niemozliwe !

albo chcesz dziecko - albo nie (wtedy uzywasz gumek , tabletek i takich tam )
NIE MA INNEJ OPCJI
http://www.beautywpolsce.com/forum/imag ... oriren.gif

... tak szczerze i miedzy nami :badgrin: ;)
...gdybym chciala - mialabym juz chyba z 5 dzieci... :oops: :badgrin:
..ale nawet jak nam pekla gumka albo zapomnialam o tabletce -to wiedzialam co zrobic ,zeby nie byc w ciazy... :|

myslalam, ze kazdy o tym wie !?

teraz- kiedy przyszedl czas na dzidzie 8-) -jest mi nawet dziwnie z tego powodu...

...bo cale zycie uwazalam za bardzo
(potrafilam brac tabletki i jeszcze uzywac do tego gumek :badgrin: ) : a teraz tak jakos glupio bez niczego......................... :oops: :oops: :oops:

(nie chce nikogo urazic moim postem... ... po prostu nie wierze we wpadki ;) )

caradurka
Aktywna Beauty
Aktywna Beauty

Post autor: caradurka » 02 maja 2008, 23:48

to chyba wątek dla mnie ..

ja również nie czuję instynktu macieżyńskiego,
moje koleżanki coraz częście zaczynają wspominać, że chciałyby już dzidziusia
inne przystąpiły do dzieła
a ja nic ..
czasami po rolkach idziemy z koleżanką do parku, gdzie roi się od dzieciaków
ona mówi, że ją to uspokaja, a mnie wręcz przeciwnie
i o ile facet z małym dzieckiem potrafi mnie czasem rozczulić, o tyle mamy z wózkami wzbudzają we mnie litość - nie wiem dlaczego, najprawdopodobnie są przecież szczęśliwe, ale ja mam takie odczucia, a nie inne

i chyba przeraża mnie ta odpowiedzialność, obowiązki
boję się też, że ugrzęznę w domu

poza tym dzieci mnie złoszczą, zwłaszcza takie starsze
które zaczynają mówić, a ja za cholerę nie wiem, o co im chodzi
albo już mówią i gadają takie głupoty, że mi się coś robi ..

natomiast mój chłopak nie wyobraża sobie życia bez dzieci
to jest sens jego istnienia
i wiem, że byłby super tatą, już teraz mam okazję obserwować, jak świetnie zajmuje się swoim siostrzecem

ale nie mogę urodzić dziecka tylko dla niego, sama muszę zacząć chcieć
tylko nie wiem, czy to kiedyś nastąpi

bianka15
Aktywna Beauty
Aktywna Beauty

Post autor: bianka15 » 03 maja 2008, 00:23

caradurka jezeli masz tyle lat co wyswietla avatarek to nie rozumie czemu sie stresujesz jestes mlodziutka i to normalne ze masz takie odczucia co do dzieci masz jeszcze duzo czasu kochana a co do instynktu macierzynskiego to wiekszosc kobiet dopiero bedac w ciazy go nabywa !!!!ja mam 27 lat i brak instynktu macie. ale sie nie martwie bo wiem ze wszystko sie zmieni gdy bede nosila w sobie dzidziusia, wszystko sie zmienia z chwila gdy zachodzisz w ciaze a na zmiane masz cale dlugie 9 mcy!!!!
Glowa do gory pozdrawiam! oh(rf1
11.01.2010 - nos chrzestny dr. Łątkowski....

caradurka
Aktywna Beauty
Aktywna Beauty

Post autor: caradurka » 03 maja 2008, 00:47

już niedługo oczko w górę ;)

ja się tym jakoś specjalnie nie martwię
nawet moje koleżanki, coraz częście gadające o dzieciach, na mnie nie działają
bo wiem, że teraz na pewno nie - nie ma takiej opcji

ale nie wiem, czy kiedykolwiek bym chciała ..

ale chyba niestety nie zawsze jest tak, że ten instynkt się pojawia w czasie ciąży
znam dziewczynę, która nie przepadała na dziecmi
teraz ma swoje własne i chociaż je kocha, jak kazda matka
to nie lubi spedzac z nimi czasu, bawic sie z nimi, rozmawiac etc.
bardzo często podrzuca je babci, albo odwiedza znajomych/zaprasza do siebie, byle nie byc z dziecmi sam na sam ..

joanna81
Aktywna Beauty
Aktywna Beauty
Kontakt:

dzieci

Post autor: joanna81 » 03 maja 2008, 01:02

Uf dobrze ze nie jestem osamotniona w swoich uczuciach a juz myslalam ze jest ze mna cos nie tak.
Czesto sie zastanawialam co z tymi kobietami jest ze te dzieci rodza albo co ze mna nie tak?
Facet mnie nie rozumie, ze po pierwsze nie chce i nie mam zamiaru sie az tak poswiecac (chodzi o porod, bol, i wszystko co z tym zwiazane), po drugie nie wyobrazam sobie bym mogla sie poswiecac dla dziecka (brak snu, odmawianie sobie by dziecko mialo roznych rzeczy itd)
Nie bylabym dobra matka - brak mi cierpliwosci, jestem samolubna itd itd
Mam 27 lat i zdecydowanie mowie NIE, ABSOLUTNIE NIE.
Wspolczucia dla tych kobiet co sie nie zabezpieczaly i wpadly - no ale to juz ich wina
Placa za to przez dlugi, dlugi okres zycia
Samanthii nie uwierzylabys jak kobiety moga byc bezmyslne. Znam przypadek o niebraniu tabletek bo kosciol. oczywiscie nie rozumiem takiego podejscia.
Nie chce nikogo obrazic ale niektore babeczki poprostu nie mysla!
Po powiekszeniu biustu dr Kasprzyk 04.02.2008 okragle mcghan inspira 420ml extra wysoka projekcja. Poprawka 19.03.2009.
15.01.2019 dr Kasprzyk Polytech Meme HP 360 projekcja 5.1 usuniecie cc, wymiana implantow.
07.02.2024 kolejna wymiana implantów: bottom out i cc, Czechy, Payer

Awatar użytkownika
Poli
Miłośniczka Beauty
Miłośniczka Beauty

Post autor: Poli » 03 maja 2008, 16:16

Samanthii pisze: ..ale nawet jak nam pekla gumka albo zapomnialam o tabletce -to wiedzialam co zrobic ,zeby nie byc w ciazy... :|
Samanthi uwierz, ale zdarzaja sie wpadki. Ja nawet nie wiedzialam, za ktorym razem byla ta wpadka, nie mam pojecia jak to sie stalo. Wiec jak nie dostalam okresu i poszlam po test to bylam w totalnym szoku :o .

A jesli chodzi o Polske widzialam gdzies ranking i wiekszosc dzieci w Polsce jest z wpadki, hmm, ja sama takze ;) . Ale to raczej za takie rankingi mozna winic kosciol, ograniczony dostep do srodkow antykoncepcyjnych itd .
joanna81 pisze:Wspolczucia dla tych kobiet co sie nie zabezpieczaly i wpadly - no ale to juz ich wina. Placa za to przez dlugi, dlugi okres zycia .
:| :doubt: No, nie, jesli chodzi o mnie to nie musisz mi wspolczuc. Poniewaz to jest najlepsza rzecz jaka spotkala mnie w zyciu.
Moze ja Tobie mam wspolczuc , poniewaz nie wiesz jak to jest, nosic w sobie nowe zycie, czy po porodzie jak poloza ci na brzuch male cudo :?: :roll:

Bezsensowne jest to co napislas, i ta uwaga. Kazdego zycie jest inne, zarówno moje jak i twoje i innych dziewczyn. Wiec generalizowanie jest nie na miejscu.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Emocje - pierwotne i wtorne”