Na emigracji- czyli jak sie odnaleźć ?:)

gniew, miłość, nadzieja, nienawiść, nuda, obrzydzenie, przyjaźń, radość, smutek, strach, szczęście, tęsknota, współczucie, wstręt, wstyd, zazdrość, złość

Moderator: Zespół I

Awatar użytkownika
anja177
Przyjaciel Beauty
Przyjaciel Beauty

Post autor: anja177 » 02 mar 2008, 00:52

Przed chwilą w radiu mówili, ze już są zniesione i juz od dzis mozna latac bez wizy.

Pozwolilam sie wtrącic w wątek, bo juz wlasciwie czytam go od dawna, no i wlasciwie za niecałe 3 miesiące dołącze do Was, drogie emigrantki ;) Wybieram się do Szkocji na kilka miesięcy.
Teraz mam taki okres, ze stoje na jedym wielkim rozdrożu i nie wiem którą drogą podązyc. Przez ostatni rok bylam pewna, ze od pazdziernika pojde na studia - kosmetologię. Wlasciwie studia zawsze wydawaly sie byc dla mnie czyms atrakcyjnym.
Ale jak to zawsze bywa, pojawiaja sie watpliwosci, nowe pomyaly, dylematy. W ostatnich dniach czytalam intensywnie o au pair w Ameryce... Teraz siedzi mi to w glowie. Wlasciwie Ameryka to cos co mnie intryguje, ciekawi, wręcz pociąga. Byc moze to jest ta droga, ktorą powinnam isc?
Naprawde nie potrafie sobie odpowiedziec na to pytanie.
:)

Awatar użytkownika
fondle
Specjalista Beauty
Specjalista Beauty
Kontakt:

Post autor: fondle » 02 mar 2008, 02:43

anja177 pisze: są zniesione i juz od dzis mozna latac bez wizy.
no tak ale tylko na 3 miesiace :? a co dalej????

Awatar użytkownika
Katty
Miłośniczka Beauty
Miłośniczka Beauty
Kontakt:

Post autor: Katty » 02 mar 2008, 02:59

tutaj jest straszny wiatr,praktycznie orkan,....wczoraj musialam wracac do domu rowerem,myslalam ze nie dam rady
Mam nadzieje, ze ten huragan do poniedzialku przejdzie :roll: Dzisiaj w ogordku wiatr wyrwal do polowy drzewko z ziemi :x

Ogladalam dzisiaj dziennik na polskiej telewizji i akurat mowili o tych chlopakach :cry: Straszne to...mam nadzieje, ze zlapali tych gowniarzy ktorzy ich zabili? Bo zdazylam tylko uslyszec, ze zlapali jakas podejrzana osobe, ale tez ,ze kogos wypuscili...

Mnie Ameryka jakos wogole nie pociaga..kojarzy mi sie z psychopatami..ale moze za duzo naogladalam sie filmow :-D

Toxic- hmm nie wiem sama co masz zrobic. A jaki ten szef jest? Chyba, ze powiesz mu, ze musisz jechac na operacje zwiazana ze zdrowiem ;) i ze muszisz ustalic date z lekarzem wiec kiedy moglabys dostac urlop. Ale ja bym chyba jeszcze odczekala z 2 tyg...

Anja77- jestes jeszcze bardzo mloda, oczywiscie moglabys najpierw pojechac zagranice i troche popracowac, sprobowac odlozyc pieniadze, poduczyla bys sie angielskiego...Moze najpierw sprobuj popracowac w Europie, np w Szkocji tak jak planowalas. Zawsze to jest blizej domu. Ameryka to kawal drogi, nie wiem czy masz tam rodzine lub znajomych? Ale jak nie, to tak czy siak radzilabym Ci najpierw pojechac do Szkocji. A czy masz znajomych w Szkocji, ktorzy by pomogli Ci w znalezieniu pracy/mieszkania? Czy znasz jezyk angielski?Ale radze Ci zebys w zadnym wypadku nie zrezygnowla ze studiow. Jakbys zdecydowala sie wyjechac zagranice to naprawde radze, abys na nastepny rok szkolny zapisala sie na studia. Oczywiscie zrobisz jak chczesz, ja tylko radze co wedlug mnie byloby dobre ;) Dyplom potrzebny jest w zyciu, niekoniecznie do znalezienia pracy, ale poprostu zeby miec jakies wyksztalcenie. W zyciu nadaza sie rozne sytuacje/problemy, spotkasz roznych chamskich ludzi i wtedy bedziesz mogla wykorzystac to, ze masz wyksztalcenie. Byc moze teraz wydaje Ci sie ze inne rzeczy takie jak praca i pieniadze sa wazniejsze. Nie zrezygnuj z planu pojscia na studia w zadnym wypadku!!!
Dr Latkowski 26.08.2011 - nos czesc chrzestna

Awatar użytkownika
Annetta
Miłośniczka Beauty
Miłośniczka Beauty
Kontakt:

Post autor: Annetta » 02 mar 2008, 09:30

Katty, wieje i wieje, ja wczoraj nosa z domu nie wystawilam-taka okropna pogoda :evil:

Nasze polskie spoleczenstwo jest dziwne,nigdy nie trzymamy sie razem -smutne zwlaszcza jak widze inne narodowosci ktore razem sie trzymaja i pomagaja.
A nasi rodacy oczywiscie nie wszyscy-tylko zazdroszcza, i licza zeby sie komus noga powinnela :x Ah szkoda gadac, mialam juz wiele okazji przekonac sie o tym :cry:
Teraz na szczescie mam mala grupke polskich przyjaciol i powiem szczerze ze nie szukam juz innych.

Anja 177, studia sa bardzo wazne, i wiem ze czasem jak sie wyjedzie do innego kraju, posmakuje kasy i niezaleznosci to trudno wrocic do Polski na studia :?
Ja rowniez wyjechalam z Polski do Holandii jako au-pair, ale w Polsce zostal mi tylko jeden rok studiowania.Wzielam dziekanke.Po rocznym pobycie tutaj postanowilam jeszcze zostac, ale studia skonczylam , jezdzilam do Polski co 2 miesiace i zaliczalam egzaminy, przyznamno mi inwidualny tryb studiowania.
Przyznam ze bylo ciezko, tu sie uczyc , pisac prace i jezdzic do Poznania.Ale dalam rade i jestem z tego dumna :p
Znalam wiele au-parek ktore wyjechaly z Polski zaraz po ogolniaku-i juz niegdy do Polski na studia nie wrocily, zreszta przestaly swoja egukacje na szkole sredniej.
Wiesz zreszta to kazdego inwidualna sprawa.Musisz przemyslec dokladnie jaki masz cel, i moze jesli sie uprzesz to po rocznym pobycie w zagranica zmobilizujesz sie i pojdziesz na studia :p

Awatar użytkownika
toxic
TOP Beauty
TOP Beauty

Post autor: toxic » 02 mar 2008, 10:37

Katty, chyba wlasnie tak zrobie i poczekam jeszcze troche :( Szef jest wporzadku, jest 5 lat starszy ode mnie i bardzo przystojny ;) Ale bardzo rzadko go widuje, moze raz w tygodniu. Mam nadzieje ze nie bedzie mial nic przeciwko - w koncu urlop mi sie nalezy!
24 MARCA 2010 Dr.Kasprzyk 265 TRF - w koncu je mam :)

http://pdgm.pitapata.com/j3qqp2.png

Awatar użytkownika
ewelinatroll
Miłośniczka Beauty
Miłośniczka Beauty

Post autor: ewelinatroll » 02 mar 2008, 10:49

toxic, a gdzie dostalas prace,bo ja ostatnio nie sledze tematu...fajnie!!!!
Doktor Kasprzyk Powiekszenie 27 luty 2013
Silimed Maximum XH 485
Wyjsciowka http://beautywpolsce.com/forum/viewtopi ... 45#p756845" onclick="window.open(this.href);return false;
6- dniowe http://beautywpolsce.com/forum/viewtopi ... &start=610" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
toxic
TOP Beauty
TOP Beauty

Post autor: toxic » 02 mar 2008, 10:56

ewelinatroll, w ochronie (73 str tego watku masz fotki). Tez sie strasznie ciesze, tylko troszke duzo godzin pracuje.
A ja wlasnie wybieram sie na masaz na 11 i przy okazji dowiem sie troszke wiecej na temat tego opalania-spryskiwania. Wiem ze to tutaj u mojej kosmetyczki nazywa sie ST. Tropez 8-) .
A jak tam misiaczek u Ciebie po tym drugim natrysku? Masz jakies plamy czy zacieki? I jak kolor skory?
24 MARCA 2010 Dr.Kasprzyk 265 TRF - w koncu je mam :)

http://pdgm.pitapata.com/j3qqp2.png

Awatar użytkownika
ewelinatroll
Miłośniczka Beauty
Miłośniczka Beauty

Post autor: ewelinatroll » 02 mar 2008, 11:05

super toxic!!!ja jestem na etapie kolejnej ciszy zwiazkowej od 2 dni....niech sie dzieje co chce do kwietnia,a po kwietniu jestem singlem i zaczynam zyc :-D :-D :-D

naprawde super ta praca,tez bym tak chciala...za kilka miesiecy tez zaczynam zyc i pomysle o czyms takim!!!moj facet jest ochroniarzem od chyba 20 lat i juz sobie moge wyobrazic co by na moja idee powiedzial hihihi!!!
Doktor Kasprzyk Powiekszenie 27 luty 2013
Silimed Maximum XH 485
Wyjsciowka http://beautywpolsce.com/forum/viewtopi ... 45#p756845" onclick="window.open(this.href);return false;
6- dniowe http://beautywpolsce.com/forum/viewtopi ... &start=610" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
anne21
Rozmowna Beauty
Rozmowna Beauty
Kontakt:

Post autor: anne21 » 02 mar 2008, 11:31

Polacy moga leciec do Kanady bezwizowo od 1.03.2008 a wiec od wczoraj.. :p .Mozna przebywac bez wizy 6miesiecy,potem jezeli ktos chce zostac dluzej musi zlozyc papier o przedluzenie...my mamy narazie brata mojego Miska w Kanadzie,jego rodzice maja wize bezterminowa i czekaja na sprzedanie domu w Berlinie,w Kanadzie maja juz wykupiona dzialke...moj chlopak stara sie o prace w Kanadzie bo nie chcemy jechac bez niczego...fondle, my zlozylismy papiery o wize bezterminowa jako partnerzy...tzn,moj facet zlozyl na poczatku 2006 roku,a ja dolaczylam w 2007,jako partnerzy musicie miec papiery ,ze mieszkacie od ponad roku razem,jakies rachunki itp...teraz musialam im przeslac zaswiadczenie o niekaralnosci z Niemiec i Polski...no i umowili sie z nami na rozmowe pod koniec marca...Rodzice mojego Faceta czekali na taka wize ponad 2 lata...my juz tez czekamy 2 lata,zobaczymy jak to bedzie....jego brat jest mechanikiem samochodowym to nie mial problemow ze znalezieniem pracy...chyba po 2 tyg szukania znalazl prace a po 3 byl w Kanadzie...nie wiem jaki ma twoj Misiek zawod....jak juz pisalam moj Misiu stara sie o prace,byl tydz temu na rozmowie kwalifikacyjnej no i teraz czekamy na odpowiedz co dalej..jakby ja dostal to mieszkalabym w Toronto..... :p

Awatar użytkownika
anja177
Przyjaciel Beauty
Przyjaciel Beauty

Post autor: anja177 » 02 mar 2008, 13:09

Dzięki dziewczyny za rady, wiedziałam ze mozna na Was liczyc :)

Katty- jesli chodzi o angielski- tak, znam na tyle ile zdazylam sie go nauczyc, mysle ze calkiem niezle. Najgorsze jest to, ze w Szkocji to sie na niewiele zdaje. Bylam w zeszłe wakacje sama w Glasgow 2 miesiące, prace szybko znalazlam, ale ten ich język- ah!
W tym roku prace mam juz zalatwiona i tym razem nie lece sama ;)

Pozdrawiam!
:)

Zablokowany

Wróć do „Emocje - pierwotne i wtorne”