blokada przed byciem matką

gniew, miłość, nadzieja, nienawiść, nuda, obrzydzenie, przyjaźń, radość, smutek, strach, szczęście, tęsknota, współczucie, wstręt, wstyd, zazdrość, złość

Moderator: Zespół I

Awatar użytkownika
Kalisto87
Aktywna Beauty
Aktywna Beauty

Post autor: Kalisto87 » 02 sty 2008, 13:17

Ja miałam wręcz niechęć do dzieciaków...dopóki nie okazało się, że być może nie będę mogła mieć dzieci :(

Mam PCO i hiperprolaktynemię - dopiero zaczęłam leczenie ale te dwa choróbska znacznie zwiększają prawdopodobieństwo wystąpienia bezpłodności oraz poronień :(

Mam 21 lat -> na razie nie planuję dzieci ale chciałabym by pojawiły się mimo wszystko przed 30-stką...o ile w ogóle się pojawią - no ale trzeba mieć nadzieję i wiarę...to bardzo ważne podczas leczenia.

Edit: swojemu narzeczonemu jeszcze o tym nie powiedziałam...i nie zamierzam. Będę walczyć sama z chorobą i myślę, że skoro medycyna stoi na tak wysokim poziomie a choroba została wykryta stosunkowo wcześnie, to są spore szanse na wyleczenie!

Awatar użytkownika
viriel
Specjalista Beauty
Specjalista Beauty
Kontakt:

Post autor: viriel » 02 sty 2008, 13:49

Kalisto- badz dobrej mysli :-) W internecie znajdziesz mase opisow historii kobiet ktore wygraly z PCO i urodzily zdrowe maluszki :-) Jak poczecie bedzie planowane i bedziesz odpowiednio prowadzona przez lekarza to masz spore szanse na powodzenie, tym bardziej ze dzidzie planujesz za kilka lat, a przeciez medycyna sie tak szybko teraz rozwija :-)
Bede trzymala za Ciebie kciuki :-)

Samanthii
TOP Beauty
TOP Beauty

Post autor: Samanthii » 29 kwie 2008, 15:21

...wrocilam do watku... :oops: :badgrin:

jeszcze nie mam instynktu :oops: -ale postanowilam zaryzykowac... :|
(...narazie nie jestem w ciazy, moze w przyszlym miesiacu... ;) )

...obawiam sie wielu rzeczy : najbardziej tego ,czy sobie poradze.... :!:

oczywiscie ,ze moglabym poczekac - wcale mi sie nie spieszy do macierzynstwa
- mysle jednak ,ze i tak juz sie nic nie moze zmienic w moim zyciu...

...pomalu wkrada sie nuda i rutyna :?

...chcialabym jeszcze poszalec- pozwiedzac inne kraje, zrobic cos dla siebie...

..ale nie moge , poniewaz moj maz sie starzeje... :evil: :badgrin:
...wiec - z dzieckiem czy bez - nie ma zadnej roznicy - i tak zostane w domu ! :evil:
(wlasnie planuje moje ostatnie wakacje :( )

poza tym, mam dosyc wysluchiwania tego, jakby to bylo super ,miec w koncu rodzine... :doubt:

wiem, na co sie godze i dlatego mam stracha :
dziecko bedzie tylko i wylacznie dla mnie -
moj maz bedzie tatusiem na weekendy - jak dobrze pojdzie... :?
nie mam tutaj mojej rodziny - niedlugo sie znowu przeprowadzamy.... :roll:

... zostane w domu i pozegnam sie z praca, o ktorej zawsze marzylam... :(

wczoraj ,powiedzialam mezowi , ze zaczynam sie bac ...
..a on mi na to - zebym sie tak nie zachowywala :roll: , bo nie ja pierwsza i nie ostatnia ! :evil:
jego zdaniem , jestem zbyt negatywnie nastawiona - dziecinna- i jeszcze
nie gotowa ... :?

...ale czy nie mam prawa sie bac !???
ech...............

Awatar użytkownika
natalya
Specjalista Beauty
Specjalista Beauty
Kontakt:

Post autor: natalya » 29 kwie 2008, 19:19

Sam, doskonale cie rozumiem :| czytajac twoj post mialam wrazenie, jakby byl napisany przeze mnie ;)

tylko ze w moim przypadku to nawet starzenie sie mojego meza mnie nie motywuje :badgrin:
Samanthii pisze:... zostane w domu i pozegnam sie z praca, o ktorej zawsze marzylam...
ale chyba nie bedziesz sie opiekowac dzieckiem przez cale zycie? urodzisz i potem pojdziesz do pracy ;)
ja osobiscie nie mogalabym sobie wyobrazic siebie w roli "gospodynii domowej" (boze, jak to brzmi :roll: :badgrin: ) zajmujacej sie tylko domem i dziecmi ;)
Samanthii pisze:...ale czy nie mam prawa sie bac !???
jak najbardziej masz prawo :!: sama bym sie bala ;)
18.07.07 dr Cieslik- calkowita korekcja nosa
12.08.08 dr Cieslik- powiekszenie ust

Samanthii
TOP Beauty
TOP Beauty

Post autor: Samanthii » 29 kwie 2008, 19:52

natalya pisze:

ale chyba nie bedziesz sie opiekowac dzieckiem przez cale zycie? urodzisz i potem pojdziesz do pracy ;)
ja osobiscie nie mogalabym sobie wyobrazic siebie w roli "gospodynii domowej" (boze, jak to brzmi :roll: :badgrin: ) zajmujacej sie tylko domem i dziecmi ;)
nie tak calkiem...

..pozniej moge pracowac tylko i wylacznie 50, 60 % - i to od tego momentu , gdy dziecko pojdzie do szkoly ... :|
( chodzac do szkoly , w czasie przerwy dzieci przychodza do domku na obiadek ) :doubt:
..tak tu (szwajcaria ) niestety jest - kobiety albo pracuja -albo zajmuja sie domem...
a gospodyni domowa- to jak zawod !

jest malo miejsca w przedzkolach (dzieci zostaja nie dluzej niz 2 -3 godz. w ciagu dnia !)
- o zlobkach to mozna pomarzyc (jedynie raz w tyg.)-
wyjsciem z tej sytuacji ,to niania :| -
ale ja nie wiem , czy moglabym tak caly dzien zostawic mojego skarba obcej kobiecie... :? :roll:

tak wiec- nie mam pojecia ,jak to bedzie................... :|

Awatar użytkownika
misialeczek24
Przyjaciel Beauty
Przyjaciel Beauty

Post autor: misialeczek24 » 29 kwie 2008, 20:18

Samanthii, ja uwazam ze to zla decyzja...ze robisz to ze wzgledu na meza...nie bedac na to gotowa...
moj tez chce juz byc tata,ale ja nie jestem gotowa i musi poczekac...chce byc szczesliwa jak zajde w ciaze,chce byc na to gotowa,byc w 100 % pewna ze tego chce,a nie myslec ze razem z nadejsciem dzidzi skonczy sie moje dotychczasowe zycie...moje marzenia itp...bo tak byc nie musi ;)
•1operacja-(przed rozmiar B)-5.10.2007-325&375 cc HP Eurosilicone-Dr.Kubasik-rozmiar D
•2operacja-19.12.2008-450&500 cc VHP Eurosilicone-Dr.Kubasik-rozmiar E/F(wymiana implantow na wieksze i usuniecie CCz lewej piersi)
(angel

Awatar użytkownika
Poli
Miłośniczka Beauty
Miłośniczka Beauty

Post autor: Poli » 29 kwie 2008, 20:26

Dziewczyny nie zamartwiajcie sie na zapas ;) .

Ja wogole nie mialam instynktu, zawsze mowilam, ze dziecko fundnę sobie po 30 , oczywscie nie bede rodzila i chodzila w ciazy.rozstepy, porod, obwisniete cycki itd, myslalam sobie masakra :doubt: . Wiec moj pierwotny plan byla adopcja po 30. Teraz sie z tego smieje :badgrin: .

Los spłatał mi figla i wpadłam :-D . Jakos przeżyłam ciaze i porod, moje dziecko juz ma 7 lat i wiecie co marze o drugim teraz :p . Macierzyństwo wcale nie jest kara, to naprawde jest frajda.

W domu bylam 3 lata , ale zaznacze, ze nie siedzialam z dzieckiem caly czas w domu. Jakos tak dziwnie zrobilo mi sie, ze czulam potrzebe wyjscia z domu do ludzi. I codziennie regularnie wychodzilam o 12 po poludniu i wraclam ok 17,18 do domu. Po 3 latach dziecko poszlo do przedszkola, ja do pracy i skonczylo sie "lenistwo" :-D

Tutaj gdzie teraz mieszkam, czyli Dania nie bede miala takiego "ekslusiwu" jak w Polsce, po 8, 9 miesiacach po porodzie do pracy a dziecko oddaje sie do opiekunki, ktora prowadzi zlobek w domu.Maja o po 4 dzieci w domu , dalej do przedszkola itd .

Edit

Jeszcze cos dopisze. Faktycznie u nas w Polsce macierzyństwo kojarzy sie z jakas kara. Brak kasy , problem pozniej ze znalezieniem prasy itd . I chyba mamy to jakos wpojone w nasze glowy .
Tutaj gdzie mieszkam, kazda mloda kobieta gada o dzieciach,ze chce miec dzieci i to przeważnie po 3 :roll: . Ale tutaj system socjalny jest po prostu wspanialy - dostaje sie kupe kasy na dziecko :badgrin: . Jesli jestes samotna matka daja ci mieszkanie , panstwo dba o Ciebie - mloda matke, i oczywiscie dziecko.

Awatar użytkownika
misialeczek24
Przyjaciel Beauty
Przyjaciel Beauty

Post autor: misialeczek24 » 29 kwie 2008, 20:29

Poli pisze:Macierzyństwo wcale nie jest kara, to naprawde jest frajda.
jasne ale trzeba byc gotowym i tego chciec,a nie robic to bo np maz lub rodzina nalegaja...
•1operacja-(przed rozmiar B)-5.10.2007-325&375 cc HP Eurosilicone-Dr.Kubasik-rozmiar D
•2operacja-19.12.2008-450&500 cc VHP Eurosilicone-Dr.Kubasik-rozmiar E/F(wymiana implantow na wieksze i usuniecie CCz lewej piersi)
(angel

Awatar użytkownika
Poli
Miłośniczka Beauty
Miłośniczka Beauty

Post autor: Poli » 29 kwie 2008, 20:38

misialeczek24 pisze:jasne ale trzeba byc gotowym i tego chciec,a nie robic to bo np maz lub rodzina nalegaja...
A ja nie pislam o tym problemie i nie odnosiłam sie do tego problemu :arrow: Pisalam o obawach związanych z brakiem instynktu.

Samanthii
TOP Beauty
TOP Beauty

Post autor: Samanthii » 29 kwie 2008, 20:42

misia- ale ja nie wiem ,czy kiedykolwiek bede na to gotowa...
...zawsze jest cos - a latka leca !!! :?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Emocje - pierwotne i wtorne”