RASIZM

Wolne tematy, dyskusje, tutaj możecie rozmawiać o wszystkim. Nasze codzienne i niecodzienne sprawy.

Moderator: Zespół I

Awatar użytkownika
agulek100
Aktywna Beauty
Aktywna Beauty

Post autor: agulek100 » 12 kwie 2007, 00:22

Ksenofobia (gr. ksenós - obcy, phóbos - strach) - fobiczny lęk, niechęć, strach, wrogość w stosunku do obcych lub innych. Ksenofobia może być przyczyną agresji np. przeciwko innowiercom, homoseksualistom, obcokrajowcom i wszystkiemu, co z nimi związane.

Można wyróżnić kilka stopni ksenofobii jak np.:ostrożność -> niechęć -> wrogość ->nienawiść

Ksenofobia w stopniach niższych jest nieodzowna dla istnienia wspólnoty. Jest wyrazem jej instynktu samozachowawczego, jednakże w wyższych stopniach może być bardzo niebezpieczna i przerodzić się w agresję.

Dawniej pojęcie ksenofobia było rozumiane jako niechęć do tradycji czy kultury innych narodów. Niechęć do tradycji,nie jest w zasadzie niczym szczególnie złym, każdy z nas ma prawo wyrażać swoja opinię,czy stosunek do innego człowieka,fobią jest wtedy,gdy zabraknie tolerancji i przeradza się we wrogość, czy nienawiść. Zobacz też: fobia, homofobia, rasizm, antysemityzm, syjonizm, antypolonizm.
Źródło: Wikipedia
Myślę, że jesteście raczej ksenofobami niż rasistkami.
7 marzec 2006 - new beautiful nosek :)- dr Piotr Skupin

Awatar użytkownika
ewelina
Miłośniczka Beauty
Miłośniczka Beauty

Post autor: ewelina » 12 kwie 2007, 01:03

Niewiem jak to nazwac, nie szukam na to definicji w encyklopedii czy slowniku poprostu drazni mnie wiele w zachowaniu, i wyzej wspomnianych cechach roznica miedzy ludzmi cywilizowanymi a tymi zezwierzecialymi gatunkami(przepraszam za wyrazenie) ale nie potrafie znalesc innego ubarwienia. napewno w polsce nie jest to takie charakterystyczne, ale np w stanach te roznice az fosforyzuja!
do tego ciagle afro i afroamerykanie podnosza kwestie pogwalcenia ich praw i ponizania ze wzgledu na rase.
dzisiaj w high school murzyn zastrzelil dwoch chlopcow, lataja z pistoletami, narkotykami, chodza w jakis utykajacy sposob, ubieraja sie jak dzikusy z afrykanskiego plemienia! co to jest?
przeciez to nie jest zachowanie cywilizowanych ludzi. mozecie mnie nazwac jak chcecie ale ja moje dziecko trzymam zdala od OTW (OTHER THAN WHITE) TO CHYBA RASIZM!
Love em, my sweet 325CC made my life complete!

Awatar użytkownika
Kalisto87
Aktywna Beauty
Aktywna Beauty

Post autor: Kalisto87 » 12 kwie 2007, 09:53

To jasne, że w Polsce nie jest jak w Stanach ale nie trzeba być czarnym, by zachowywać się w "dziki sposób". Zapraszam na typowe polskie blokowisko :? ja z kolei będę moje dzieci trzymać z dala od "dresików" i skinów. Czy to też jest rasizm :p :badgrin:
BTW: a czyja to wina, że jest tylu Murzynów w USA? Nas białych ;) Trzeba było nie zwozić tam afrykańskich niewolników :p :doubt:

Awatar użytkownika
viki
Przyjaciel Beauty
Przyjaciel Beauty

Post autor: viki » 12 kwie 2007, 11:33

ewelina chyba bliżej ci do ksenofobii niz do rasizmu.

rasizm [fr. < wł.], zespół poglądów oparty na pseudonaukowej tezie o nierówności ras ludzkich, fałszywie interpretujący podstawy ich biologii, psychologii i kultury. zróżnicowania; r. był podstawą hitleryzmu, apartheidu.

ksenofobia [gr. phóbos ‘strach’], niechęć lub wrogość w stosunku do obcych

za: www.pwn.pl
Kocham mój nowy biust. Szkoda, że nie poszłam na zabieg wcześniej....

Awatar użytkownika
beata-malgorzata
Przyjaciel Beauty
Przyjaciel Beauty

Post autor: beata-malgorzata » 12 kwie 2007, 11:33

Tez moge cos na ten temat powiedziec ; W maciupciej Belgii jest wiecej obcokrajowcow niz Belgow :? Ale Belgowie sa pozytywnie nastawieni do obcych kultur i koloru skory . Nie powiem by to zawsze na dobre wychodzilo , bo dzieki zbyt duzej pomocy dla obcokrajowcow i nie tylko powstal problem mas zyjacych nieprzerwanie na zasilku . Wierzcie mi , nigdy nie widzialam pracujacych murzynow, za to Marokanczycy , Turcy czy Pakistanczycy potrafia pracowac i to ciezko . Najczesciej prowadza sklepy nocne , myja samochody , zbieraja smieci czy tez prowadza stacje benzynowe . To najczesciej prace ktorych biali unikaja . Sa jednak inni ktorzy zyja z zasilku i z ... dzieci . Im wiecej dzieci tym rodzinne wieksze ( duzo) . Jednak , jak dojdzie do tragedii to taki kolorowy jest pod protekcja bo przeciez mozna zle zinterpretowac kare i posadzic bialego o rasizm !!! Biali nie sa dobrze przyjmowani w innych krajach i musza sie podstosowac pod ich kulture , natomiast oni przyjezdzajac do Europy rzadaja i maja to co w ich kraju ; Sa nietykalni . Bledne kolo :roll: Nie wiem czy jestem rasistka , chyba raczej nie . Nie moge zapomniec ze ten kraj mnie przyjal i nigdy sie nie spotkalam z jakakolwiek uszczypliwa uwaga kierowana do mnie z powodu innej narodowosci (chyba w Niemczech Polacy nie sa tak przyjaznie traktowani ) . Pomimo to chyba podswiadomie sie izoluje od innych kultur ( chociaz bardzo mnie interesuje zycie odmiennych kultur) , moje dzieci chodza do szkoly gdzie nie ma mieszanki narodosciowej i nastepne szkoly beda tez takie ( mieszkamy na wsi a nie w miescie ). Juz teraz mysle o przyszlosci moich dzieci i nie bardzo bym chciala by moja corka wyszla za maz za czlowieka o bardzo odmiennej kulturze i religi, ktora rzadzi zyciem . Za bardzo sie napatrzylam na dramaty (sa tez wyjatki , jak ze wszystkim w zyciu). To chyba jednak jest rasizm mimo szacunku dla wszystkich , a moze tylko inne patrzenie na swiat . :?:
A czy w Polsce nie ma rasizmu ??? Chyba wiekszy jak w innych krajach , niestety :(
Mentor, 275 cc okragle,profil sredni , 04. 2006
poprawka asymetrii jednej piersi , 375 cc ,02 2007
uszy plus korekta powiek ,14.05 2008
zmniejszenie platkow usznych , 19.01 2013- dr Lemaître - Belgia
nos, powieki i lipofilling - 6.04 2013- dr Lemaître
plasyka brzucha i podniesienie piersi z wymiana protez na 350cc , 9.09 2014
powieki dolne 30.05.2025
lifting deep plane 09.04.2026

Awatar użytkownika
ewelina
Miłośniczka Beauty
Miłośniczka Beauty

Post autor: ewelina » 12 kwie 2007, 15:23

moge wiec byc ksonofobka, w kazdym razie wyrazenie rasizm jest uzywane a ksenofobia raczej nie.

Awatar użytkownika
milucha
Przyjaciel Beauty
Przyjaciel Beauty
Kontakt:

Post autor: milucha » 12 kwie 2007, 19:24

Twoj Jezus - Zydem
Twoje auto - Japonskie
Twoja pizza - Wloska
Twoja Demokracja - Grecka
Twoja kawa - Brazylijska
Twoj urlop - Turecki
Twoje cyfry - Arabskie
Twoje pismo - Lacinskie

A Twoj "sasiad" - po prostu "smierdzacy murzyn" ?!
Marzenia sie spelniaja,trzeba tylko mocno chciec...

kala1122
Nowicjusz Beauty
Nowicjusz Beauty

Post autor: kala1122 » 12 kwie 2007, 19:45

Milucha zgadzam sie z tobą w całej rozciągłości.
Wujek mojego męża mieszkał w stanach większość życia i w kazdej nadażającej się sytuacji powtarzał, że większość murzynów potrafi tylko tańczyć i kraść. Pomijam fakt, iż trzymał on w każdym pomieszczeniu w domu pistolet na wypadek gdyby któryś z nich włamał się do jego mieszkania.
Ponadto córka mieszka i uczy się od ponad roku na florydzie i jej zdanie co do czarnoskórych jest bardzo podobne.

Awatar użytkownika
ewelina
Miłośniczka Beauty
Miłośniczka Beauty

Post autor: ewelina » 12 kwie 2007, 20:32

okazuje sie ze wiecej z was podziela moje zdanie.
ja w klasie(douczam sie jeszcze)mam dwie iranki czy cholera wie skad one sa, i siedza w tych swoich "kimonach" z zakrytymi twarzami, z niepokojem za kazdym razem patrze czy ktoras nie ma zamiaru sie wysadzic :evil:
o murzynach nie wspomne, lenie, zakochani w gangsterce, z nosami bialymi od koki, za kazdym razem trzeba sie bac czy ktorys "klamki" nie wyciagnie i nie zacznie strzelac.
na moje nieszczescie nie ma szkoly w ktorej nie byloby ich choc kilku w klasie, bo znow nie obyloby sie bez dyskryminacji.

Awatar użytkownika
milucha
Przyjaciel Beauty
Przyjaciel Beauty
Kontakt:

Post autor: milucha » 12 kwie 2007, 20:52

Przy takich postach to mi po prostu tylko rece opadaja..biedne to..
Marzenia sie spelniaja,trzeba tylko mocno chciec...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Feel Free - Nie Krępuj Się”