Wkładka/spirala - opinie!

Higena, Uroda, Moda i Trendy

Moderator: Zespół I

Awatar użytkownika
Karolina044
Rozmowna Beauty
Rozmowna Beauty

Post autor: Karolina044 » 22 sie 2006, 12:18

ja miałam wkładke przez dwa lata,
okresy bardzo obfite, wieksze niż przed założeniem
ale co ....... w marcu mi wypadła,
dobrze, ze zauważyłam,
miałam jak zwykle obfity okres do tego tampon no i poszło
teraz jestem na pigułkach, przez 4 miesiące brałam regulon, gin stwierdził ze mam duże endometrium i na zmniejszenie zalecił mi takie tabl, przytyłam niestety ok 2 kg, teraz bioę Jasmin

Wkładka jest bardzo wygodna, na prawdę warto ja założyć, ale nestety nie dla wszystkich
mój gin powiedział, ze moze mi założyć nowa, ale skrociłby sznureczek i wtedy nie mogłabym sobie jej wyczuc a co najgorsze usunięcie pod znieczuleniem w szpitalu
takze podziekowalam jak na razie za wkladeczkę, kozzystam z tabletek
25 maj 2006- piersi A. Zieliñski

Awatar użytkownika
olimpia2131
Bywalec Beauty
Bywalec Beauty
Kontakt:

Post autor: olimpia2131 » 27 sie 2006, 09:51

ja właśnie założyłam wpiątek lekarz dał mi znieczulenie trwało to może 5 min. nie bolało dopiero w domu jak znieczulenie puściło bolał mnie jajnik tak jak przy okresie ale wziełam 2 nospy i poszłam spać a na 2 dzień nic nie bolało
07.06.2006r dr Brzuchanski atomiczne HP 400cc

malwinka
Rozmowna Beauty
Rozmowna Beauty
Kontakt:

Post autor: malwinka » 25 wrz 2006, 09:58

Chciałam Was, kobitki zapytać, czy miała któraś zakładaną spiralę bez okresu. Ja zakładałam 3 dni temu właśnie po miesiączce i pani doktor powiedziała, że mogę przez kilka dni plamić. Nie wice ile czasu moż trwać takie plamienie?

Awatar użytkownika
viki
Przyjaciel Beauty
Przyjaciel Beauty

Post autor: viki » 25 wrz 2006, 15:45

to jest chyba indywidualna sprawa, ja miałam delikatne plamienie przez około 2 dni.
Kocham mój nowy biust. Szkoda, że nie poszłam na zabieg wcześniej....

Awatar użytkownika
michella74
Nowicjusz Beauty
Nowicjusz Beauty
Kontakt:

Post autor: michella74 » 27 wrz 2006, 22:37

Ja ma Mirenę (już drugą) i jestem zachwycona i polecałabym każdej kobiecie, która jezt zdecydowana że przez najbliższe 5 lat nie będziechciała zajść w ciążę. Po pierwsze - jest w tej chwili najskuteczniejszą metodą antykoncepcyjną dostępna na rynku, po drugie - działa jak spirala i jak hormon, ale UWAGA - hormon jest dozowany tylko miejscowo, nie ogólnie jak w przypadku tabletek, więc jego stężenie w organizmie a co za tym idzie wszelkie skutki z tym związane - minimalne. Ja nie mogłam brac żadnych tabletek, próbowałam kilka i zawsze były bóle głowy, suchość w pochwie, stany zapalne i ZERO ochoty na sex :roll: A poza tym przy Mirenie praktycznie NIE MAM MIESIĄCZEK :D i to jest CUDOWNE! Wcześniej miałam baaaardzo obfite miesiączki, trzy pierwsze dni wyjete z życia, ból, okropne samopoczucie, itd. - teraz tego nie ma. Nic mnie nie boli a mój "okres" to małe plamienie wystarczy wkładka panty :lol: Z ochotą na sex jest super i w ogole wszystko jest super!
Jedyny "mankament" to koszt - ponad 1000 zł. jednorazowo, ale .... przeliczając koszt pigułek na 5 lat :roll: a komfort jest nieporównywalny.

Do Pauli: mnie wyjęcie niestety bardzo bolało :( ale wydaje mi się że troszke to wina doktora bo mu sie spieszyło i nie odczekał potrzebnego czasu od podania zastrzyku rozluźniającego tylko wyjął za szybko. Zrobiło mi się słabo, niedobrze (ale takie podobno są objawy naruszenia szyjki macicy) i brzuch bolał jeszcze przez kilka godzin.

Awatar użytkownika
gosiam
Aktywna Beauty
Aktywna Beauty

Post autor: gosiam » 27 wrz 2006, 22:56

Ja mam wkładke Coper T juz trzecie rok, wprawdzie załóżylam na 5 lat, ale podobno i tak po trzech najlepiej jest zrobić chociaż miesiąc przerwy.
Zakładanie bardzo nie bolała, natomiast potem pare godzin tak :cry:
ale...w sumie to jestem zadowolona, choć na początku okresy obfite, z czasem wszystko się unormowało...ale chyba od tej wkładnki mam torbiel na jajkniku...jeszcze nie jestm pewna, ale ostatnio wylądowałam w szpitalu, dostałam strasznych bóli w podbrzuszu, takich skurczy, prawie jak porodowych :shock: nie mogłam podnieść sie do góry...
w szpitalu oczywiście badanie, gdzie lekarz powiedział, że mam brzydką szyjke (podobno własnie spirala "sprzyja" infekcjom) odkąd ją mam, to mam cytologie IIgr...
potem usg dopochwowe...no i wyszło, że to torbiel krwotoczna :shock:
bo jak się ma spirale, to i tak dochodzi do jajeczkowania, tylko te ruchy wkładki powodują, że jajeczko się nie zagnieżdża w macicy...ale doktor powiedział, że juz widział ciąże z wkładkami..więc pomyślałam o ciąży pozamacicznej, ale na szczęście nie.
Tłumaczył coś, że to ten pęcherzyk Graffa i tam się zbiera krew...i ta torbiel, to chyba to, ale musze powtórzyć usg za miesiąc jak będę w połowie cyklu i wtedy zobacze...jeżeli to się nie wchłonie i będzie dalej powiększać, to wyjmę te wkładke!
Mam nadzieje, że to od tego bo jak nie to operacja :cry:
Podniesienie piersi 01.12.2005. dr Szczyt
9 luty planowane podniesienie z powiększeniem, dr Charytonowicz

Awatar użytkownika
michella74
Nowicjusz Beauty
Nowicjusz Beauty
Kontakt:

Post autor: michella74 » 28 wrz 2006, 08:10

No i właśnie dlatego najlepsza jest wkładka hormonalna. Pewna nie jestem, ale przy niej chyba właśnie nie ma jajeczkowania, chociaż naprawdę tego nie wiem. Wiem że działa jak hormon (bo ma w sobie hormon) ale dokładnie na czym to polega ... hmmm :roll:
W każdym razie ja nie mam przy niej żadnych problemów a muszę tu wyraźnie zaznaczyc że mam bardzo duże tendencje co do tego. Wcześniej biegałam co chwila do ginekologa, miałam dwie przypalanki, specjalne żele do higieny (broń Boże mydła), bielizna tylko bawełniana, jak już zdarzyło mi się brać antybiotyk to od razu do ginekologa, a przy pigułkach jak brałam to już w ogóle. I brałam specjalne szczepionki właśnie na te nawracające stany zapalne pochwy. Teraz jest ok. Wkładkę Mirenę mam już drugą i nie miałam żadnej przerwy, za jednym razem lekarz wyjął mi starą i "zamontował" nową. Nie wyobrażam sobie mieć coś innego. No i tak jak wcześniej pisałam: zero bólu przy miesiączkach, których właściwie nie ma :D

Awatar użytkownika
viki
Przyjaciel Beauty
Przyjaciel Beauty

Post autor: viki » 28 wrz 2006, 09:11

ja mam juz trzecia cooper t i nic mi nie jest. mój ginekolog mówi, że tak na prewdę I grupe przy współżyciu to bardzo mało kobiet ma. ja mam II, zadych infekcji i problemów. Jestem super zadowolona. tak na prawdę to trzeba spóbowć kilku metod żeby odnaleźć to swoją, ja anim doszłam do kładki trenowałam taletki jedno i trzyfazowe, prezerwatywy i dopiero teraz jest to o co mi chodziło. tak samo ból przy akładaniu i wyjmowaniu. mja pierwsza ginekolog bardziej mnie umęczyła wkładką niż urodzeniem naturalnie i bez znieczulenia mojego ponad 4 kilogramowego syna. 2 i 3 wkładkę zakładał mi inny lekarz i było zero stresu i zero bólu..
Kocham mój nowy biust. Szkoda, że nie poszłam na zabieg wcześniej....

Awatar użytkownika
paula
Przyjaciel Beauty
Przyjaciel Beauty

Post autor: paula » 10 paź 2006, 12:01

malwinka i jak długo krwawiłaś?
ja krwawię 5 dzień po wymianie :? i nie wiem kiedy mam zacząć się niepokoić i iść do lekarza...

Awatar użytkownika
turek.mg
Specjalista Beauty
Specjalista Beauty

Post autor: turek.mg » 16 gru 2006, 19:14

Viki a jakie masz okresy po NovaT380? i czy masz jakieś plamienia między miesiączkami? mi właśnie ginekolog chce założyć tą, bo przy tabletkach tydzień przed okresem mam już plamienia, okropieństwo, w sumie dwa tygodnie krwawienia :evil:
za wkładkę mam zapłacić 100 zl, założenie 300 - ból zniosę tylko żeby tych plamień nie było :roll:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Damskie sprawy”