Moje zdanie na ten temat wygląda tak: że faktycznie nie można wszystkich wrzucać do jednego worka i jednego schematu.
A zacząć należałoby dlaczego faceci zdradzają
1Facet jest zdobywcą i jego zadaniem jest zdobywanie kobiet. Robią to inni faceci, kumple to czemu nie ja -nie mogę być gorszy. I taki to typ nie jest typem dbającym o kobietę. Często to bierze się z przykładów ojca -chłopcy identyfikują się z ojcem, nawet jak sa po stronie matki. Od niego uczą się postaw i zachowań na późniejsze lata.
2Kolejnym przykładem, ze facet uważa, że przed slubem był kimś, a po nikim.Zapominają, że o żonę i małżeństwo trzeba dbać.To typowa postawa męźczyzny w związku, w którym barkuje typowego porozumienia za to oczekiwania są ogromne. Oboje partnerów jest zaniedbywanych i ze względu na staż "są starym małżeństwem"
3Powrót do przeszłości. Kryzys czterdziestolatka. Wywołuje go poczucie obniżenia seksualnej sprawności i żal, że zostało to tylko w wspomnieniach. Przemożna siła sprawia, że facet przybiera "kierunek kobieta". Zdarza się, że ta co miała służyć w sprawdzeniu męskości (najczęściej młodsza i atrakcyjniejsza od żony), staje się miłością życia (też z pozoru). czasem historia kończy się

endem, ale ponieważ zaślepiony facet może nie dostrzegać, że nowa kobieta nie jest kobietą z którą może zacząć nowe życie. Piękny sen kończy się, a powrót staje się ciężki i trudny. Najbardziej dla żony i dzieci.
(to jest artykuł, nie moje słowa by było jasne)
Kiedyś czytałam, by pary ogólnie się dobrze dogadywały również w łóżku. To pary: ona 20latka on 40latek oraz 20latek z 30latką (podobno identyczne mają potrzeby i się rozumieją)