Moderator: Zespół I

gracja pisze:Jeśli przy spowiedzi "ukrywa" się jakiś grzech(zapomina o nim na chwilę -świadomie) to spowiedź ta jest nieważna, a przystąpienie po niej do komunii jest grzechem ciężkim.
Nauki przedmałżeńskie są obecnie prowadzone przez osoby świeckie. Aby otrzymać zaświadczenie o ukończeniu, należy pani prowadzącej przynieść miesięczną obserwację cyklu miesiączkowego - ona razem z nami go przestudiuje i poinformuje kiedy mamy dni płodne a kiedy nie.![]()
Antykoncepcji nie można stosować, bo stosunek ma prowadzić do prokreacji a nie może być tylko i wyłącznie czystą przyjemnością![]()
Niestety ale większy procent księży nie daje rozgrzeszenia, w sytuacji kiedy para mieszka ze sobą przed ślubem. Owszem - większa część da rozgrzeszenie jeśli chodzi o seks przedmałżeński, ale nie da go jeśli chodzi o wspólne mieszkanie - postanawiasz poprawę przy spowiedzi, a nadal mieszkasz- więc nie likwidujesz pokus w swoim życiu.
Biblia mówi, że jesteś albo gorący albo zimny - nigdy letni, więc jeśli mówimy, że jesteśmy katolikami a przyjmujemy tylko część przykazań( bo reszta naszym zdaniem jest nieaktualne) to jesteśmy zimni. Aby być katolikiem należy respektować i przestrzegać WSZYSTKIE przykazania -łącznie z czystością przedmałżeńską. Osobiście nie znalazłam w Piśmie Świętym miejsca o wspomnianej powyżej czystości. Cudzołóstwo to krótko mówiąć zdrada, a kogo zdradzam skoro jestem panną? Kościół twierdzi, że Boga, bo do Niego należy moje serce i ciało przed ślubem.
Książkę by można pisać........