Co studiujecie, gdzie pracujecie, co zamierzacie???

Wolne tematy, dyskusje, tutaj możecie rozmawiać o wszystkim. Nasze codzienne i niecodzienne sprawy.

Moderator: Zespół I

Awatar użytkownika
doneczka11
Rozmowna Beauty
Rozmowna Beauty
Kontakt:

Post autor: doneczka11 » 22 kwie 2006, 12:24

ale w Polsce tez chyba brakuje srodkow w tej dziedzinie :x jak patrze czasami na Discovery, to tam znajda kawalek kosci znajduja pozniej morderce :shock: w Polsce chyba nie ma jeszcze takiej techniki..zreszta nie wiem :D

Demi, medycyna lab. jest w Sosnowcu?

Awatar użytkownika
Merlinka
Przyjaciel Beauty
Przyjaciel Beauty
Kontakt:

Post autor: Merlinka » 22 kwie 2006, 12:28

to prawda zaluje sie srodkow na rozwoj tych dziedzin :? a szkoda

demi
Aktywna Beauty
Aktywna Beauty
Kontakt:

Post autor: demi » 22 kwie 2006, 13:28

chciałabym pracowac w laboratorium kryminalistycznym przy wykrywaniu przestepstw. Jesli zrobie 2. kierunek bede miala rowniez uprawnienia do wykonywania sekcji itp, czyli min patologia.Ale patologia to nie tylko kryminalistyka- to lekarz klinicysta, ktory rownie dobrze moze pracowac na onkologii. Rozwiazan jest wiele.Co kto woli :D
Jezeli chodzi o ten brak srodkow-Polska kryminalistyka idzie ciagle do przodu. Z tymi kawalkami kosci hehehe to zaden problem. Dzieki genetyce molekularnej mozna odtworzyc calosc genomu czlowieka majac tylko kilka jego komorek, czyli wystarczy np kawalek paznokcia, naskorka :) Merlinka-zgadza sie w Sosnowcu, ale i tak czesto musze jezdzic na Ligote :? Najlepsze jest to, ze to dosc nowy kierunek, za granica wogole nie istnieje jako odrebna dziedzina, trzeba po prostu po medycynie zrobic specjalizacje w tym kier. Czyli szanse na prace za granica sa spore, a to mnie b cieszy :D Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
Dominicana
Uzależniona Beauty
Uzależniona Beauty
Kontakt:

Post autor: Dominicana » 22 kwie 2006, 16:47

czyli własciwie bedziesz lekarzem medycyny- tak ogólnie ale ze spec. medycyny sądowej (znaczy patolog), i dodatkowo będziesz pracowac w laboratorium??

chodzi mi o to czy ten drugi kierunek co mówisz to bedzie normalnie na wydziale lekarskim??
29 lipiec 2005, nosek---> dr Skupin/ czyli ju¿ po i bardzo szczê¶liwa:)

demi
Aktywna Beauty
Aktywna Beauty
Kontakt:

Post autor: demi » 22 kwie 2006, 22:27

wlasnie tak zamierzam- w sumie to juz tak trudno nie bedzie bo wiele przedmiotow po prostu mi przeniosa- chodzi tu raczej o papierek :D Po samej medycynie lab jak sama nazwa mowi moge pracowac jako klinicysta, nie lekarz kontaktu. Dlatego musze albo zrobic 2. kierunek, albo specjalizacje,z tym ze specjalizacja to 7 lat wyciete z zyciorysu :) Kto wie, moze zostana wieczna studentka- zawsze czlowiek bedzie sie czuc mlodziej :D

Awatar użytkownika
Dominicana
Uzależniona Beauty
Uzależniona Beauty
Kontakt:

Post autor: Dominicana » 22 kwie 2006, 23:13

specjalizacja tak dlugo trwa?? :shock:
29 lipiec 2005, nosek---> dr Skupin/ czyli ju¿ po i bardzo szczê¶liwa:)

Awatar użytkownika
doneczka11
Rozmowna Beauty
Rozmowna Beauty
Kontakt:

Post autor: doneczka11 » 22 kwie 2006, 23:27

z tego co ja sie orientuje, to spec trwa 2 lata. 7 to chodzi moze o to, ze by musiala robic te 6 lat medycyny, pozniej rok stazu no i spec. zreszta nie wiem :D

demi
Aktywna Beauty
Aktywna Beauty
Kontakt:

Post autor: demi » 23 kwie 2006, 00:50

sama specjalizacja trwa 7 lat-3 lata-1. stopien i kolejne 4 lata-2. stopnia. Z tym ze 1. stopien to jest specjalizacja niepelna i w sumie nie ma sensu jej robic, bo wtedy nie jest sie do konca samodzielnym. Ja mysle, ze jak sie juz zdecyduje to po 3. roku najlepiej jest wziac 2. kierunek,a po skonczeniu 1. kierunku-robic rownolegle specjalizacje :D To jest chyba optymalne wyjscie. Na medycynie specjalizacja tyle trwa, bo to jednak duza odpowiedzialnosc. Ciagle nas strasza ze jak popelni sie jakis blad to nas pacjenci po sadach beda ciagac ehhh

Awatar użytkownika
doneczka11
Rozmowna Beauty
Rozmowna Beauty
Kontakt:

Post autor: doneczka11 » 23 kwie 2006, 22:40

:shock: a ja mam jednego wykladowce, co ma ze dwie specjalizacje a wyglada na 32 lata..stwierdzilam ze to nawet logiczne jak sie robi speca 2 lata. a tu sie okazuje,ze 7... :shock: w sumie moze jest pierwszego stopnia, ale to nie wiem czy by mu pozwolili nas uczyc...

demi
Aktywna Beauty
Aktywna Beauty
Kontakt:

Post autor: demi » 23 kwie 2006, 23:46

Doneczka, a co studiujesz?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Feel Free - Nie Krępuj Się”