Gdzie warto lokować/inwestować pieniądze?

Wolne tematy, dyskusje, tutaj możecie rozmawiać o wszystkim. Nasze codzienne i niecodzienne sprawy.

Moderator: Zespół I

Awatar użytkownika
bbpp77
Przyjaciel Beauty
Przyjaciel Beauty
Kontakt:

Re: Gdzie warto lokować/inwestować pieniądze?

Post autor: bbpp77 » 26 mar 2010, 21:00

hmmm trudne pytanie.
W obecnej sytuacji gospodarczej świata raczej nastawiałabym się na wzrosty. Największy kryzys mamy już chyba za sobą. Wiec teoretycznie wg. analityków fundusze powinny zarabiać.
Ale kto wie czy nie będzie na świecie kolejnego trzęsienia ziemi jak jakis czas temu w USA, które wywoła posrednio jakis kryzys???....
Wszystko jest kwestią oceny Twojej osobowości - do jakiego ryzyka jesteś skłonna.
Ja osobiście nie preferuje wysokiego ryzyka i jestem zwolenniczką dywersyfikacji portfela inwestycyjnego.
Wiec korzystam w większości z lokat i około 10% kapitału lokuje w fundusze stabilne.
bo w życiu chodzi o to by być trochę niemożliwym...

Awatar użytkownika
JonaS
Przyjaciel Beauty
Przyjaciel Beauty

Post autor: JonaS » 26 mar 2010, 21:31

bbpp77
lokaty przerabialam natomiast nigdy nie findusze ale szczerze to chetnie bym sprobowala tylko musialabym na poczatek znalesc osobe ktora by mnie pokierowala jak postepowac zeby nie stracic, czy od funduszy tez sie placi ten nieszczesny podatek belki (thinking
14.04.2010 - nos
04.03.2011 - implant brody
27.01.2015 - Silimed Maximum 330 HI (wys.11,1 szer.11,1 proj.5,4)
29.07.2015 - lifting szyi
03.02.2020 - korekta powiek górnych
16.01.2023 - plastyka brzucha z liposukcją
26.03.2024 - Vaserlipo 360 +BBL, Liplift
21.03.2025 - face + neck lift
22.09.2025 - plastyka brzucha, lift Mentor SILTEX Round HP Cohesive I, L 350 (11,7 proj. 4,9) P 375 (12, proj 5)

Awatar użytkownika
bbpp77
Przyjaciel Beauty
Przyjaciel Beauty
Kontakt:

Post autor: bbpp77 » 26 mar 2010, 22:02

jasne, ze się płaci! Nie ma nic za darmo (envy. Są teraz jedynie jakieś lokaty i konta zarabiające do kwoty ok.17.000, na których można ominąć ten podatek (tyle, ze np. w Noble banku możesz zalożyć 100 lokat po 17.000 i omijasz podatek (giggle )

Jeśli jesteś skłonna do podjęcia ryzyka inwestowania w fundusze to w większości banków są indywidualni doradcy (tez zależy od kapitału, który masz do zainwestowania) w PKO - to są doradcy VIP klientów, w Kredyt Banku - private banking itp. Ja zawsze kontaktuje się z takimi ludźmi bo ich wiedza jest duża i zawsze coś ciekawego polecą. W głównych oddziałach większości banków takich znajdziesz, nie w placówkach czy oddziałach. Każdy z nich będzie Ci mówił, ze ich fundusz jest najlepszy, najbardziej pewny.... wiadomo, kazda pliszka swój ogonek chwali (giggle
Poszperaj trochę w necie o stopach zwrotu poszczególnych funduszy potem przejdz sie do kilku banków na rozmowy i znajdź tego, który wzbudzi Twoje największe zaufanie. Nie wiem jaką kwotę chcesz zainwestować ale pamiętaj, ze Bankowy Fundusz Gwarancyjny, którym są objęte nasze banki gwarantuje zwrot kapitału do równowartosci 50.000 euro na osobę. (polbank 100.000e ale w Grecji w razie "W" bedziesz szukac pieniedzy (clin )
Jeśli chcesz zainwestować więcej to radzę zdywersyfikować kapitał po różnych bankach aby spać spokojnie.

Ja na początek spróbowałabym na Twoim miejscu z funduszami stabilnymi bo niosą za sobą mniejsze ryzyko straty kapitału. A jak Ci się spodoba to wówczas możesz zacząć inwestować bardziej agresywnie ale do tego to juz potrzebna jest wiedza i odwaga, której ja nie posiadam (giggle

Awatar użytkownika
JonaS
Przyjaciel Beauty
Przyjaciel Beauty

Post autor: JonaS » 26 mar 2010, 23:48

bbpp77
jesli chodzi o fundusze agresywne zlozone z samych akcji to i ja taka odwazna nie jestem, musialabym miec na ten temat duza wiedze zeby zaryzykowac a jak widzisz jestem w tym temacie zielona musze znalesc chwile i rzeczywiscie o tym poczytac (happy
14.04.2010 - nos
04.03.2011 - implant brody
27.01.2015 - Silimed Maximum 330 HI (wys.11,1 szer.11,1 proj.5,4)
29.07.2015 - lifting szyi
03.02.2020 - korekta powiek górnych
16.01.2023 - plastyka brzucha z liposukcją
26.03.2024 - Vaserlipo 360 +BBL, Liplift
21.03.2025 - face + neck lift
22.09.2025 - plastyka brzucha, lift Mentor SILTEX Round HP Cohesive I, L 350 (11,7 proj. 4,9) P 375 (12, proj 5)

Awatar użytkownika
lilinka
Rozmowna Beauty
Rozmowna Beauty

Post autor: lilinka » 27 mar 2010, 05:47

Są fundusze stabilnego wzrostu, bezpieczne i agresywne. Właśnie w moim banku praconik robi prognozę indywidualna dla klienta w której dokładnie określa w jaki fundusz powinien zainwestować. Znajdz w swoim mieście placówke banku Kredyt Bank i umów się na spotkanie. Na pewno wszystko ze szczegółami doradca Ci wyjaśni. Przemyslsz ofertę i będziesz miałam rozeznanie czego możesz oczekiwać. (blush
bbpp77 pisze:
Wszystko jest kwestią oceny Twojej osobowości - do jakiego ryzyka jesteś skłonna.
Właśnie pomocny w podjęciu decyzji odnośnie lokowania środków jest tzw "kompas finansowy" który pozwoli określić bezpieczny profil ryzyka. Robią go doradcy finansowi w bankach.

Kewin
Nowicjusz Beauty
Nowicjusz Beauty

Post autor: Kewin » 03 kwie 2010, 20:31

Witam,

Co do kredyt banku... to nie wiem czy to najlepsze rozwiazanie :-) ich fundusze pracuja raczej przecietnie, a oprocentowanie lokat tez pozostawia wiele do zyczenia ;-)
Jesli jestes poczatkujacym inwestorem to radze udac sie do doradcy ale expandera badz open finance... tam fachowcy przedstawia ci analize funduszy, ich stope zwrotow i rentownosc z ostatnich lat
Wiadomo, ze jak udasz sie do danego banku to "pseudo" doradcy naklonia Cie beda do zakupu produktow danej instytucji ;-)
... jesli natomiast chcesz zarobic naprawde duzo to polecam(na dana chwile) zakup akcji tj. getin, tvn, polsatcyfr, cersanit... jak rowniez pknorlen, pkobp, lotos to spolki, ktore przy trendzie wzrostowym daja sporo zarobic( konto wraz z e-maklerem polecam zalozyc w mbanku)
ZAZNACZAM jednak, iz od jakiegos czasu gielde mocno rosnie i nie uniknione, ze w pewnym momencie moze odbic w dol ;-)

Pzdr, kewin

Awatar użytkownika
bbpp77
Przyjaciel Beauty
Przyjaciel Beauty
Kontakt:

Post autor: bbpp77 » 03 kwie 2010, 23:47

Kewin pisze:Witam,
Jesli jestes poczatkujacym inwestorem to radze udac sie do doradcy ale expandera badz open finance... tam fachowcy przedstawia ci analize funduszy, ich stope zwrotow i rentownosc z ostatnich lat
Wiadomo, ze jak udasz sie do danego banku to "pseudo" doradcy naklonia Cie beda do zakupu produktow danej instytucji ;-)
W open finance zrobią dokładnie to samo. Polecą tylko i wyłącznie swoje produkty. Należą do grupy Getin Noble Bank i jeśli chodzi o lokaty i fundusze tylko z tej grupy zaproponują.
Ich reklamę - NIEZALEŻNY DORADCA - można między bajki włożyć. (giggle

Awatar użytkownika
GosiaczEq
Przyjaciel Beauty
Przyjaciel Beauty

Post autor: GosiaczEq » 05 kwie 2010, 07:56

Dokładnie doradcy działają na tej samej zasadzie co banki tylko mają większy wachlarz produktów. To coś jak farmacja - wszystkie leki działają tak samo, ale jak dr będzie te sprzedawała to dostanie wycieczkę. Dr przepisuje dobrze lek i dodatkowo ma swoją korzyść.
Doradcy wybierają banki u których najwięcej zarobią.
Nie muszę być idealna, ważne że jestem wyjątkowa =)

iff
Rozmowna Beauty
Rozmowna Beauty

Post autor: iff » 05 kwie 2010, 09:30

Potwierdzam! to co jest napisane powyzej! Zawodowo od lat mam do czynienia z doradcami i widze jak "promuja" produkty wg. zasady: moja wyzsza prowizja - moja duza aktywnosc w przekonywaniu klienta. Czasem robia to subtelnie...a czasem na chama leci "promocja" czyli wciskanie.

Kewin
Nowicjusz Beauty
Nowicjusz Beauty

Post autor: Kewin » 05 kwie 2010, 12:06

Calkiem mozliwe jesli chodzi o open finance, mozna zatem udac sie do expandera i nie chodzi mi o to, zeby zrealizowac zalecenia doradcy ale zeby uzyskac od niego niezbedne informacje, ktore zreszta sa rowniez do sciagniecia w internecie ;-)
Czasami warto dla samego siebie porozmawiac z kilkoma doradcami z roznych instytucji... mozna dowiedziec sie wielu rzeczy ;-)
... a na marginesie jesli ktos chce zainwestowac a jest laikiem, potrzebuje pomocy posrednikow... a biarac pod uwage, ze za kazdym posrednikiem stoja jakies "srodowiska"nie pozostaje mu wielki wybor ;-)

Pzdr.
Kew

ODPOWIEDZ

Wróć do „Feel Free - Nie Krępuj Się”