życie po 20-stce :D

Wolne tematy, dyskusje, tutaj możecie rozmawiać o wszystkim. Nasze codzienne i niecodzienne sprawy.

Moderator: Zespół I

Awatar użytkownika
eniii
TOP Beauty
TOP Beauty

Re: życie po 20-stce :D

Post autor: eniii » 24 cze 2009, 20:46

nesia ;) 8-)
6.11.2008 dr.Szczyt pow.PIERSI anatomy pod mięsień McGhan 335ml i 370ml MAŁE :(
-----------------------------------------------------------
23.09.2009 dr.Szczyt NOS (całkowita korekta)

samanta_kafe
Uzytkownik zbanowany
Uzytkownik zbanowany

Post autor: samanta_kafe » 24 cze 2009, 20:55

viriel pisze:A z ta pensja na poczatek to ja bym sie nie zrazala, bo z doswiadczen znajomych wiem, ze pensja systematycznie rosnie w miare stazu pracy. Po okresie probnym praktycznei z meisiaca na miesiac. Oczywiscie nie u wszystkich pracodawcow, ale zazwyczaj ci co duzo wymagaja stosuja wlasnie taki system.

trudno w to wierzyć, kiedy dostaje się umowę na krótki czas a i to dzieki statusowi studenta..

Michitka pisze:A prawda jest taka, że lepszym pracownikiem może być ten świeżaczek, bez doświadczenia --w końcu i tak w firmie go wszystkiego nauczą, a nie będzie miał nawyków z poprzedniej ---taki kandydat jest dobrym materiałem, do wykreowania swojego pracownika

prawda? jest coś takiego, na czym strasznie zalezy firmom - lojalność.. jak mam być lojalna wobec firmy, jeśli cały czas nie wiem na czym stoję. czy mi przedłużą za 3 miesiące czy nie.. przeważnie pod koniec "bezpiecznego" dla nich okresu nie przedłużają, łatwiej poszukać nowego studenciaka.. :roll:

pomyśleć, że na wątku dla 20latek zmagamy się z tematem pracy i zobowiązań hihi :badgrin:
27 kwietnia '09 - dr Broma - mentor round 325cc HP PDT_Love_16

Awatar użytkownika
Vodia
TOP Beauty
TOP Beauty

Post autor: Vodia » 25 cze 2009, 07:16

Viriel tez bym chciala do Warszawy sie przeniesc 8-)
Na poczatku mysalalam, zeby na stale sie do Wroclawia wprowadzic ale ostatnio W-wa mi po glowie chodzi, a jak nie to to jakies inne wieksze europejskie miasto :roll: Ale to juz by bylo trudniejsze chyba arf

To jest chyba to czego mi potrzeba na mlode lata :badgrin:
Duze miasto z duzymi mozliwosciami :-D
11.06.2007 - nos (CKN) - dr Łątkowski
21.03.2016 - znowu nos (część chrzęstna) - dr Skupin :)
czas na usta...

Awatar użytkownika
GosiaczEq
Przyjaciel Beauty
Przyjaciel Beauty

Post autor: GosiaczEq » 25 cze 2009, 10:01

Michitka- turystyka fajna sprawa, daje duzo mozliwosci fajnej pracy, ale nie jakiejs kasiastej.. Uwazam, ze na turystyke, to moze isc ktos dla kogo priorytetetem jest zwiedzanie swiata, bo inaczej to nie wiem czy sie w tym odnajdzie ;) . Jakie sa mozliwosci- oczywiscie praca w BP, w hotelach (brr!) , pilot wycieczek, przewodnik, masazysta (troche zachodu) , praca w osrodkach spa, instruktor rekreacji- narciarstwo, plywanie, fitness itd, animator- tak wiec po tych studiach czeka duzo pracy z ludzmi, jezeli ktos to lubi, to na pewno znajdzie, na kase nie ma co liczyc, ale zawsze to jest plus pracowac w wakacje w jakims cieplutkim kraju ;) .
Ja wlasnie teraz sobie wymyslilam, ze jednak papierki to jest to co chce haha (pewnie za rok mi sie to zmieni :-) )
Ale nie wiem co wybrac, interesuje mnie glownie ksiegowosc, znalazlam kierunek "rachunkowosc i podatki" i taki dla mnie by byl akurat, tylko, ze uczelnia srednia i nie wiem czy cos mi da, bo ja bym chciala sie nauczyc czegos a nie zaplacic za papierek.
Viriel mozesz cos wiecej opowiedziec o tych swoich studiach?? Moze sie orientujesz Ty, bo mi sie obilo o uszy, ze zeby zostac ksiegowa to trzeba zdac jakis egzamin panstwowy?? tzn ja tak wywnioskowalam. Czy po studiach mozna od razu pracowac?
Nie muszę być idealna, ważne że jestem wyjątkowa =)

Awatar użytkownika
k_asiaczek
TOP Beauty
TOP Beauty
Kontakt:

Post autor: k_asiaczek » 25 cze 2009, 10:40

viriel pisze:
Michitka- daruj sobie zdrowie publiczne, ten kierunek jest maksymalnie nudny- tzn. zalezy co kogo interesuje, ale raczej to jest zdanie duzego grona ludzi. Poza tym pracy po tym nie ma, a jak juz cos znajdizesz to zarobki marne i brak perspektyw rozwoju.
zależy co się rozumie pod pojęciem nudny, jest mnóstwo różnorodnych przedmiotów i dla każdego się coś znajdzie. z pracą potem to może rzeczywiście nie jest łatwo ale po jakich studiach jest? a z zarobkami to zależy co się będzie robić, bo można mnóstwo rzeczy i można też fajnie zarobić :-)
05.03.2010-dr Kubasik HP okrągłe es prawa:400cc lewa:500cc applaus

http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/ ... -event.png

Awatar użytkownika
GosiaczEq
Przyjaciel Beauty
Przyjaciel Beauty

Post autor: GosiaczEq » 25 cze 2009, 10:44

Kasia mialas promocje zdrowia z taka czarna babeczka z krotkimi wlosami?? :-)

Awatar użytkownika
k_asiaczek
TOP Beauty
TOP Beauty
Kontakt:

Post autor: k_asiaczek » 25 cze 2009, 11:12

miałam z taką babą ode mnie z instytutu co chyba uciekła z psychiatryka, bo normalna to ona nie była aww

Awatar użytkownika
Vodia
TOP Beauty
TOP Beauty

Post autor: Vodia » 25 cze 2009, 11:44

Gosiu nie trzeba zdac egzaminu zeby byc ksiegowym.
Ja dopiero jestem w trakcie studiow a juz pracuje w ksiegowosci.
Egzamin poprostu pozwala na prowadzenie wlasnej dzialalnosci jako ksiegowy. Jesli go nie masz mozesz pracowac u kogos na umowe o prace poprostu, a nie mozesz np. otworzyc wlasnego biura rachunkowego.

Studiuje rachunkowosc i finanse i kierunek jak kierunek.
Od kiedy pracuje w mojej firmie jestem zdania ze pracy w ksiegowosci mozna sie nauczyc ale w praktyce.
Studia daja tylko teorie, ktora jest weryfikowana przez rzeczywistosc.
Na studiach naucza jak zaksiegowac dany dokument, jakie mamy koszty itp. Nie naucza za to konfrontowac tego z przepisami prawa co jest podstawa i bez tego praktycznie nie ruszymy dalej :roll:
Chyba ze caly czas bedziemy ksiegowac podstawowe rzeczy
11.06.2007 - nos (CKN) - dr Łątkowski
21.03.2016 - znowu nos (część chrzęstna) - dr Skupin :)
czas na usta...

Awatar użytkownika
GosiaczEq
Przyjaciel Beauty
Przyjaciel Beauty

Post autor: GosiaczEq » 25 cze 2009, 12:03

Vodia to powiedz mi czy po liceum ekonomicznym moge startowac do pracy w ksiegowosci, czy isc jeszcze na studia?? Bo moge powiedziec, ze mimo, ze ta szkola nie byla moja miloscia, to praktycznie wszystkie ekonomiczne przedmioty to ja luzik zdawalam.. potwierdzilo mi sie to na studiach (caaalkiem co innego) ale miaalm takie podstawy ekonomii, ekonomiki, rachunkowosci.. i naprawde ja przed egzaminem to szlam na lody a nie do ksiazek a potem 4 i 5 :-D . Jeszcze mialam takiego gostka od ekonomii co juz byl tak przyzwyczajony do wiecznych poprawek, ze jak zobaczyl moja prace w polowie semestru to w kazdej gruppie o mnie mowil :-D . Wiec mysle, ze daloby rade poduczyc sie i posiedziec w tych papierkach.
Znalazlam kierunek gdzie sa m.in takie przedmioty:
Podstawy rachunkowości, Rachunkowość finansowa ,Rachunek kosztów
Rachunkowość zarządcza, międzynarodowa, funduszy unijnych, podatkowa, budżetowa, bankow, ubezpieczeniowa, Informatyczne systemy w rachunkowości, Analiza sprawozdań finansowych
Wybrane elementy prawa, Prawo gospodarcze, podatkowe, karne skarbowe, Organizacja i postępowanie przed organami podatkowymi
Z załozenia fajnie to wyglada, ale ile w tym meczarni a ile wiedzy to nie wiem :-|

Awatar użytkownika
k_asiaczek
TOP Beauty
TOP Beauty
Kontakt:

Post autor: k_asiaczek » 25 cze 2009, 14:04

dziewczyny przez ostatnie stresy i ciężkie dni zrobiły mi się okropne krechy pod oczami :cry: i teraz nie wiem co mam zrobić :-| bo chciałam sobie kiedyś kupić z garniera taki roll pod oczy ale on jest na opuchnięcia a chciałabym się tego pozbyć, myślicie że powinnam sobie kupić coś na zmarszczki?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Feel Free - Nie Krępuj Się”