blokada przed byciem matką

gniew, miłość, nadzieja, nienawiść, nuda, obrzydzenie, przyjaźń, radość, smutek, strach, szczęście, tęsknota, współczucie, wstręt, wstyd, zazdrość, złość

Moderator: Zespół I

Awatar użytkownika
groszek
TOP Beauty
TOP Beauty

Post autor: groszek » 19 sie 2008, 18:46

Samanthii, nie ma co panikować i popadać w obłęd, ja rodziłam bez znieczulenia 2 razy, poród na pewno nie jest niczym przyjemnym nie ma co oszukiwać, ale za to 2 godz. po mogłam iść pod prysznic a dziewczyna obok mnie po cesarce przez 3 dni nie wstawała z łózka i połozna przychodziła ją myć brudnymi ścierami :? ciągle jęczała z bólu - taki obraz po cesarce mi utkwił w pamięci
poza tym kobiety które i rodziły normalnie i miały cesarkę zwykle jednogłośnie twierdzą, że wolą naturalny poród (moja mama również tak twierdzi)
poza tym teraz szpitale i personel są zupełnie inaczej przygotowane niż za moich czasów więc napewno dobrze się Tobą zaopiekują
ja rodziłam w czasach, dzie w szpitalu na jednej sali obok siebie rodziły 3 pacjentki- obrzydlistwo :roll:
czy to mi³oœÌ w twoich oczach?... czy masz tylko przekrwione bia³ka?

Awatar użytkownika
Kalisto87
Aktywna Beauty
Aktywna Beauty

Post autor: Kalisto87 » 19 sie 2008, 19:47

Ja chyba nigdy nie będę miała dzieci :(

Pomijając moje problemy natury zdrowotnej, które mogą stanąć mi na przeszkodzie z zajściem w ciążę strasznie boję się a raczej brzydzę porodu. Na samą myśl zbiera mi się na wymioty :?
To już nie jest normalny strach, to fobia.
Nawet znalazłam w internecie parę artykułów o tokofobii czyli fobii przed porodem.
To chyba mnie dotyczy :cry:

Awatar użytkownika
groszek
TOP Beauty
TOP Beauty

Post autor: groszek » 19 sie 2008, 20:01

Kalisto87, jeszcze młodziutka jesteś, wszystko jeszcze się może zmienić a strach przed porodem jest normalny, ja nie dopuszczałam do siebie tych myśli do 9 miesiąca :) ale przyszło samo, jest po wszystkim i zyje dalej, nie ma co na zapas o tym rozmyślać

Awatar użytkownika
Kalisto87
Aktywna Beauty
Aktywna Beauty

Post autor: Kalisto87 » 19 sie 2008, 20:14

groszek pisze:Kalisto87, jeszcze młodziutka jesteś, wszystko jeszcze się może zmienić a strach przed porodem jest normalny, ja nie dopuszczałam do siebie tych myśli do 9 miesiąca :) ale przyszło samo, jest po wszystkim i zyje dalej, nie ma co na zapas o tym rozmyślać
Groszku dziękuję za ciepłe słowa.
Mam nadzieję, że to zmieni się w przyszłości ale tak jak pisałam wyżej - ten lęk jest naprawdę strasznie silny i łączy się z fizjologicznymi niedogodnościami jak chociażby odruch wymiotny :oops:

Awatar użytkownika
groszek
TOP Beauty
TOP Beauty

Post autor: groszek » 19 sie 2008, 20:19

Kalisto87 pisze:lęk jest naprawdę strasznie silny i łączy się z fizjologicznymi niedogodnościami jak chociażby odruch wymiotny
ja miałam to samo, pierwszy poród przezyłam jeszcze przed swoimi 19 urodzinami, byłam zupełnie psychicznie do tego przygotowana, jednak nasza natura jest wszechmocna, mimo iz starałam sie przez całą ciążę nie myśleć o porodzie, wszystko przebiegło jakbym całe życie do tego się przygotowywała

Awatar użytkownika
turek.mg
Specjalista Beauty
Specjalista Beauty

Post autor: turek.mg » 19 sie 2008, 20:41

moje dwa porody zakończyły się cesarką, pierwszy chyba po 5 godz, tętno spadało i zrobili cięcie ale i tak synek był mocno podduszony, z drugim miało być planowe cięcie, a synek zdecydował inaczej zrobili mi cc kiedy rozwarcie już było prawie 10cm, ja osobiście żałuję że nie rodziłam naturalnie, i tak się wycierpiałam przed cięciem a nie poczułam jak to jest, do tego mam bliznę której nienawidzę i która mi przypomina o tym pierwszym porodzie:(

a jeśli chodzi o dochodzenie do siebie po cc, to ja biegałam :) po znieczuleniu miałam zalecone leżenie 12 godz ale nie wytrzymałam wstałam po 8 chyba, a w trzeciej dobie wypisałam się na własne życzenie ze szpitala :-D

Sam ja Ci odradzam cc ze względu na brak tego przeżycia porodu

Awatar użytkownika
groszek
TOP Beauty
TOP Beauty

Post autor: groszek » 19 sie 2008, 20:44

turek.mg, a ja myślałam, że Ty jeszcze nie masz dzieci

Awatar użytkownika
turek.mg
Specjalista Beauty
Specjalista Beauty

Post autor: turek.mg » 19 sie 2008, 20:49

:badgrin: o rany Groszku heh ja to już stara jestem :badgrin: ;) dwójka na koncie 7 i 4 lata

Awatar użytkownika
Dominicana
Uzależniona Beauty
Uzależniona Beauty
Kontakt:

Post autor: Dominicana » 19 sie 2008, 21:12

a wiecie co mnie przeraża, nawet nie sam poród, chociaz wiem ze to rzeznia, ale to co wyrośnie z mojego dziecka :roll:

wiem jaka ja bylam szurnięta i czasami nieodpowiedzialna, a teraz widze ze z mlodymi ludzmi jest jeszcze gorzej.

Najbardziej przerażają mnie 12 letnie gówniary ktore puszczaja sie na prawo i lewo, i wmawiam sobie ze tak tylko jest w patologiach, ale kiedy niestety...czytalam artykul z organizacji La Strada, ktora pomaga prostytutkom wyjsc z fachu, o tym ze często dziewczyny z dobrych domów puszczają sie tak po prostu, dla zabawy :roll: , wiele konczy w niemieckich burdelach, z poderznietym gardlem, lub jak mają farta to tylko z aids :roll:

przeraża mnie wlasnie to, że będą ćpunami, będe kraść, puszczać sie i zabijć staruszki.... :roll:

wiem ze to chore, bo chce miec bardzo dzieci, ale boje sie ze trafi mi sie jakis diabel, albo 2 i nie dam sobie z nimi rady :roll:

bo wszystkie mamuśki mogą mówić wiele rzeczy, ale nigdy nie bedziecie w 100% pewne co robią wasze dzieci :roll:
a po drugie, żadna matka nie chce dopuscic mysli, ze np moj syn pije i pali blanty w wieku 13 lat :roll:
29 lipiec 2005, nosek---> dr Skupin/ czyli ju¿ po i bardzo szczê¶liwa:)

Awatar użytkownika
Dominicana
Uzależniona Beauty
Uzależniona Beauty
Kontakt:

Post autor: Dominicana » 19 sie 2008, 21:16

a no i juz teraz wiem ze moje dzieci nigdy nie bedą jezdzily na kolonie :roll: sama jezdzilam i wiem ile % tam sie leje :roll:

a teraz, wyobrazcie sobie ze moja kolezanka ktora jest opiekunem na koloniach co roku ubezpiecza sie od....ciąży...żeby potem nie placic alimentów :roll: dla mnie to byl kosmos!!!!!!!

jedzie z 13 latkami na oboz i mowi ze tam sie dzieja takie rzeczy ze chocby wojsko tego pilnowalo to zawsze jakis sie naćpa, drugi dostanie alkoholowego zatrucia, a bźdzągwy zajdą w ciąze :roll:

dramat!!!!
29 lipiec 2005, nosek---> dr Skupin/ czyli ju¿ po i bardzo szczê¶liwa:)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Emocje - pierwotne i wtorne”