SPOOWIEDZ :[

gniew, miłość, nadzieja, nienawiść, nuda, obrzydzenie, przyjaźń, radość, smutek, strach, szczęście, tęsknota, współczucie, wstręt, wstyd, zazdrość, złość

Moderator: Zespół I

malgorzata
Aktywna Beauty
Aktywna Beauty
Kontakt:

Post autor: malgorzata » 21 sie 2006, 19:24

Niewierzę. Nie bawię sie w chodzenie do kościólka, przestępowanie z nogi na nogę i niecierpliwe czekania aż ksiądz skończy mszę żeby tylko mieć zaliczoną kolejną niedzielę tak aby sąsiedzi widzieli jaka jestem wierząca. Nie rozumiem różnych procesji i ich celowości, bo mamy XXI w. Ostanio czytam książkę Karlheinza Deschnera " I znowu zapiał kur - krytyczna historia kościoła" i aż się za głowę łapię jak możemy być tak naiwni. Farmuły spowiedzi też nie rozumiem, jak moża klepać obcemu facetowi (nierzako pedałowi albo pedofilowi) o swoich sprawkach, które pewnie nawet w połowie nie dorównują jego (jak się ma tyle kasy co księża to może się w głowie przwrócić).
Nawiasem mówiąc też kiedyś nie dostałam rozgrzeszenia, jak miałam 13 lat. Za to że nie poszłam na lekcję religii. :twisted:

Awatar użytkownika
GAGA
Przyjaciel Beauty
Przyjaciel Beauty

Post autor: GAGA » 21 sie 2006, 20:53

a jakie mam mieć zdanie o księżach jak mnie jeden taki skur...l uderzył w twarz jak miałam 8 lat..... no a potem widziałam co wyprawiają przy zachrystii jak dziwki nad ranem odjeżdzają........
M³odym ludziom wydaje siê, ¿e pieni±dze s± najwa¿niejsz± rzecz± w ¿yciu. Gdy siê zestarzej±, s± ju¿ tego pewni./ Oscar Wilde
Snobizm jest jak wisienka na torcie - tylko dla wybranych. To rodzaj wtajemniczenia. Wyzwanie rzucone tyranii mas....

Awatar użytkownika
Joostyna
TOP Beauty
TOP Beauty
Kontakt:

Post autor: Joostyna » 21 sie 2006, 21:09

Ja zawsze rozgrzeszenia dostawałam, bo nie mówiłam wszystkiego, aż mnie ta hipokryzja własna i inne absurdy, których nawet nie będę próbowała wymienić, tak zmęczyły, że w wieku ok 10 lat skończyłam z Kościołem z pożytkiem dla obu stron, bo też już mieli dośc moich pytań :lol:
Ci±Â³ mnie Szczyt, ci±Â³ mnie Simka... czas na Kubasika !!!

Kubasik jest boski... zrobi³ ju¿ ze mnie anio³a...

Awatar użytkownika
nowka
Aktywna Beauty
Aktywna Beauty
Kontakt:

Post autor: nowka » 21 sie 2006, 23:28

GAGA pisze:a jakie mam mieć zdanie o księżach jak mnie jeden taki skur...l uderzył w twarz jak miałam 8 lat..... no a potem widziałam co wyprawiają przy zachrystii jak dziwki nad ranem odjeżdzają........
Gaga to straszne! Jak czytam tutaj o Waszych przejsciach z ksiezmi to ciarki po plecach przechodza. Ja na szczescie nie mialam tak traumatycznych przezyc, a wrecz przeciwnie. W szkole sredniej i na studiach trafilam na naprawde swietnych duchownych, z ktorymi mozna bylo porozmawiac na kazdy temat (doslownie), ktorzy nie potepiali, a wrecz mowili, ze cale nasze czlowieczenstwo polega na upadaniu, a chrzescijanstwo to filozofia milosci rozumianej holistycznie. Na kursie przedmalzenskim, ksiadz powiedzial, ze nie czuje sie upowazniony do dawania rad jak zyc w malzenstwie i wychowywac dzieci, natomiast mowil o relacjach miedzyludzkich opartych na opracowanich psychologicznych, a stwierdzenie, ze w domu najwazniejsze sa dwa meble, ktore napewno beda odgrywaly duza role to stol przy ktorym powinno sie rozmawiac i lozko, gdzie ludzie staja sie sobie najblizsi jak mozna, komentujac jeszcze, ze uzytek tych mebli moze byc odwrotny co oczywiscie wywolalo salwy smiechu. Ze seks nie jest czyms zlym i brudnym, a wrecz przeciwnie i ze pertnerzy na wzajem powinni szanowac swoje potrzeby w tej sferze i nikt nie moze pozostawac egoista, bo zadowolenie musi byc obustronne i tu kiwal palcem na panow :lol: . Nie bede tu juz dalej wymieniac, bo nie o to chodzi. Nasuwa mi sie jeden wniosek ksiezmi powinni zostawac tylko ludzie, ktorzy maja do tego autentyczne powolanie i sa zdrowi psychicznie(bo co do tych sytuacji opisywanych wyzej to nasuwaja sie watpliwosci) tu selekcja powinna byc ostra, bo jesli trafiaja tam ludzie pokroju w/w lub ojca dyrektora i jeszcze gorsi to potem sa oplakane efekty. Widac, ze jesli komus zalezy na autentycznym zglebianiu filozofii wiary to powinien szukac takich ksiezy, ktorzy naprawde wiedza o co w tym wszystkim chodzi, tych najlepszych, tak jak szukamy lekarzy przed poddaniem sie operacji.

pozdrawiam

ps. Mam nadzieje Sam, ze nie zemdlilo Cie do konca po tych moich wywodach :lol:
13.05.2006 nosek prof Jethon, 22.01.2010 325 hp mentor okragle - sa super

Awatar użytkownika
Przemek
Aktywna Beauty
Aktywna Beauty
Kontakt:

Post autor: Przemek » 21 sie 2006, 23:35

dla mnie to wszystko to sciema ten caly kosciol i wiara :) slub dla zasady warto wziasc... nie mowie o cywilnym.. tak samo chrzest dla zasady bo taka tradycja i tyle :)
dr Irena Grobelny..?
dr Skupin --> totalna klapa..
dr Zdzitowieckiego--->totalna klapa

FITNESS>>

Awatar użytkownika
Joostyna
TOP Beauty
TOP Beauty
Kontakt:

Post autor: Joostyna » 21 sie 2006, 23:36

Jakiej zasady ? ? ? :roll:
Ci±Â³ mnie Szczyt, ci±Â³ mnie Simka... czas na Kubasika !!!

Kubasik jest boski... zrobi³ ju¿ ze mnie anio³a...

Awatar użytkownika
MMarta
Rozmowna Beauty
Rozmowna Beauty

Post autor: MMarta » 21 sie 2006, 23:40

Mój mąż przez kilka lat nie mógł dostać rozgrzeszenia (dopóki się nie pobraliśmy)..

Ja wiedziałam, że nie dostanę więc nie chodziłam do spowiedzi a ten biedak liczył:"a może się uda???"
Dr Miko³aj Kubasik - 28 kwiecieñ 2006r.
325cc profil wysoki (75D) - jestem happy
Powieki górne i dolne 28 sierpień 2014 - Brzuchański...

Awatar użytkownika
maxi
Specjalista Beauty
Specjalista Beauty

Post autor: maxi » 21 sie 2006, 23:48

Kiedy bylam dzieckiem mieszkalam daleko od kosciola i lekcje religii odbywaly sie w prywatnym domu.Nikt nas nie zmuszal do chodzenia na religie.Bardzo milo wspominam ksiezy.Byli to ciepli i sympatyczni ludzie.Bylo zupelnie inaczej niz teraz,mam wrazenie,ze wtedy za komuny kosciol bardziej zajmowal sie sprawami wiary niz polityka,byl bardziej przyjazny ludziom.U spowiedzi bylam ostatni raz przed bierzmowaniem.Na religie przestalam chodzic w liceum i musze przyznac,ze proboszcz interweniowal u matki.Czemu nie przychodze juz na zajecia,czy cos zlego sie nie dzieje.Wtedy to byl brak czasu a teraz swiadomy wybor.Wierze jednak w Boga.Boga,ktory jest ponad podzialami,jednego dla wszystkich,boga gejow,dewotek,matek polek i feministek.Polakow,zydow,arabow i azjatow.Do kosciola chodze sporadycznie.Przewaznie wtedy,kiedy mam klopoty.Ale nie na zasadzie "jak trwoga to do boga".Chodzi mi raczej o wspolnote z innymi ludzmi.Sa w tym samym miejscu i czasie co ja,mowia te same slowa,wykonuja te same ruchy.Czuje sie czescia czegos wiekszego...Nie do konca sama...

Awatar użytkownika
GAGA
Przyjaciel Beauty
Przyjaciel Beauty

Post autor: GAGA » 21 sie 2006, 23:49

nowka masz racje z tą selekcją.
ja w 1 klasie LO na religi miałam prace domową przygotować opis stworzenia świata..... i przyniosłam mitologie i przeczytałam frament.... ksiądz mi przerwał wdał się w dialog gdzie nie potrafił zrobić kontrargumentów, zaczerwienił się i powiedział "wypierdalaj z klasy"....
to był chyba ten z powołaniem do nauczania :lol:
dla mnie to ciemnota i hipokryzja...
bo wybacz nie bedzie mi byle cieć do mnie mówił że to grzech miec faceta przed ślubem a potem znajdzie moje zdjecia w necie i się bedzie bręzlował i wysyłal do mnie maile potem żebym do niego dzwoniła a on mnie może spowiadac przez telefon..... chyba waląc sobie konia patrząc na foty z netu..... i tu pozdrawiam księdza z konina co mi wysyłał swoje zdjecia z gitarą - jaki on był uduchowiony i piekne wiersze mi pisał.......
M³odym ludziom wydaje siê, ¿e pieni±dze s± najwa¿niejsz± rzecz± w ¿yciu. Gdy siê zestarzej±, s± ju¿ tego pewni./ Oscar Wilde
Snobizm jest jak wisienka na torcie - tylko dla wybranych. To rodzaj wtajemniczenia. Wyzwanie rzucone tyranii mas....

Awatar użytkownika
Przemek
Aktywna Beauty
Aktywna Beauty
Kontakt:

Post autor: Przemek » 22 sie 2006, 00:04

dla zasady czyli ze tak wypada :)
dr Irena Grobelny..?
dr Skupin --> totalna klapa..
dr Zdzitowieckiego--->totalna klapa

FITNESS>>

ODPOWIEDZ