lipa, nie napisałam ze jestes mądralińska. chodzi mi o to, ze ona w sensie stricto nie działa na zasadzie środka wczesnoporonnego. zawsze moze dojść do zapłodnienia, bo jak wiemy 100% pewności to nam da szklanka zimnej wody zamiast

ale ja wole wode pic po, a nie zamiast
w mojej książeczce napisali:
NovaT380 jest wkładka wewnątrzmaciczną w kształcie litery T zakładana do jamy macicy w celu zapobiegania ciazy. Pionowe ramie wkładki jest owiniete drutem wykonanym z czystej miedzi, której całkowita powierzchnia wynosi w przyblizeniu 380mm2. Rdzeń druta jest wykonany ze srebra, co zapobiega jego złamaniu. do dolnego konca pionowego ramienia przymocowane są dwie nitki słuzące do usuwania wkładki.
według najnowszych badań wkładki wewnatrzmaciczne zawierające miedź wpływają na rozrodczość we wczesnym stadium
zapobiegająć zapłodnieniu. Wkładka wpływa na ruchliwośc plemników i przemieszczanie się komórki jajowej oraz zmniejsza zdolność plemników do zapłodnienia komórek jajowych.
w czasie swojego działania nowaT380 uwalnia do jamy macicy miedź ale w tak znikomej ilości, że nie zagraża ona zdrowiu kobiety. Średnia dawka miedzi z codziennej diety jest znacznie większa od dawki jaka pochodzi z wkładki"
Kocham mój nowy biust. Szkoda, że nie poszłam na zabieg wcześniej....