Londyjka pisze:Aneta mozesz mi cosik wiecej napisac coholendrach badz Holandii?
Londyjka ja lubie Holandie, choc wiadomo ma swoje plusy i minusy (np.moim zdaniem zla opieka medyczna,nieciekawy system socjalny ,chyba nizszy poziom naucznia w stosunku do polskiego )Ale ma tez cechy kraju ktory pozwal tu wolno zyc ludziom,wieksza tolerancja,mozliwosc rozwoju, znalezienia godnej pracy z ktorej mozna latwo wyzyc,itp.
Holendrzy sa raczej open mind, tolerancyjnie nastawieni do innych narodowosci, generalnie sa zyczliwi i pomocni.
Czasem jednak wydaje mi sie ze tu kazdy sobie rzepke skrobie- bo oni nie sa zbyt wylewni, czasem wydaja sie chlodni-ale to ma tez swoje dobre strony.Sa konkretni i szczerzy-czasem az do bolu
Jak juz sie ich pozna to moga byc dobrymi przyjaciolmi.
Nie naleza do spontanicznych osob, na zwykle spotkanie na kawe trzeba sie umowic, i jesli np.przyjdziesz niezapowidzianie w czasie obiadu to jesli cie wpuszcza to zostawia cie przy herbatce i pojda sobie sami obiad zjesc.
Aha no i sa czesto sknerami
Holendrzy uwielbiaja podrozowac, kobiety tu sa bardziej niz w Polsce wyemancypowane-mezowie pomagaja w domach, i nad opieka dzieci-tu to normalne.Ucza sie tego od wlasnych rodzicow i to jest duza zaleta
Czesto sie zdarza ze np. facet prcuje 4 dni w tygodniu bo piatego dnia opiekuje sie dzieckiem, zeby zona mogla pojsc do pracy.-
Oczywiscie nie wszyscy sa tacy jak ich opisalam.
Pomimo tego czuje sie tu jak u siebie , i bedac np 2 tygodnie w Polsce tesknie za Holandia za ta wolnoscia, mentalnoscia ludzi,Holandia to moj dom
Londyjka jak cos wiecej chcesz wiedziec to daj znac