jakie żeńskie imiona Wam się podobają??

Wolne tematy, dyskusje, tutaj możecie rozmawiać o wszystkim. Nasze codzienne i niecodzienne sprawy.

Moderator: Zespół I

Awatar użytkownika
Tequila22
Miłośniczka Beauty
Miłośniczka Beauty

Re: jakie żeńskie imiona Wam się podobają??

Post autor: Tequila22 » 14 maja 2011, 16:03

Leila (heart
"Grzeczne dziewczynki idą do nieba, nie grzeczne mają raj na ziemi..."

14 czerwca 2010r- całkowita korekta nosa- dr. Skupin

Awatar użytkownika
L-instant
Specjalista Beauty
Specjalista Beauty

Post autor: L-instant » 29 maja 2011, 22:08

Tequila (yes) to jest tez mój typ, tyle że ja wolę przez "a" czyli Laila, kolejne moje typy to Karmen i Bianka. Nie lubię pospolitych imion, ani staropolskich, może dlatego, że sama mam oryginalne imię...

Awatar użytkownika
katelg
Miłośniczka Beauty
Miłośniczka Beauty
Kontakt:

Post autor: katelg » 04 cze 2011, 15:13

L-instant w pierwszej chwili pomyślałam że podoba Ci się imię Tequila (giggle
23 MARCA 2009 Dr Skwiercz anatomy mentor cpg333 545 i 485:)

W planach wymiana na okrągłe, nosek, usta i lipo :)

Awatar użytkownika
L-instant
Specjalista Beauty
Specjalista Beauty

Post autor: L-instant » 05 cze 2011, 08:49

katelg (giggle pewnie pewnie (giggle a dla chłopca Johny ... Walker (giggle

Awatar użytkownika
RedOne
Rozmowna Beauty
Rozmowna Beauty

Post autor: RedOne » 11 sie 2011, 08:54

mnie spodobalo sie imie Katja (nasza kasia) i Roksana (Roxi) moje typy
sama mam tak popularne imie ,ze przydalob sie cos oryginalnego ,w samej jednej mojej klaasie bylo az 5 magd (giggle ze mna wlacznie
15.03.2011 nowy nosek by Stępniewski :D niedlugo minie roczek ;)
postanowienie:chce troche schudnac !

Awatar użytkownika
tynuska
Aktywna Beauty
Aktywna Beauty

Post autor: tynuska » 27 sie 2011, 10:07

mnie sie podoba Sofija albo nasze polskie wydanie Zofia (inlove . rok temu chcialam dac corce Xenia, ale maz chcial natalke , no i niech ja ma (mdr
Dr. Latkowski polanica zdroj
5.10.2011 piersi i nos
23.12.2011 usta pernamentny
30.04.2012 ostrzykniecie usteczek

Awatar użytkownika
magda1600
Przyjaciel Beauty
Przyjaciel Beauty

Post autor: magda1600 » 27 sie 2011, 12:08

ola banderola pisze:Zagraiczne imona to fakt bywają piękne, ale moim zdaniem z polskim nazwiskiem niejednokrotnie brzmią groteskowo (angel (angel (angel Mam na koncie kilka koleżanek, które wyemigrowały i swoim pociechą nadają teraz dziwaczne imiona, które nijak nie współgrają z polskim nazwiskiem i ośmieszają te biedne, niczego nieświadome dzieciaki (whew aż strach pomyśleć, co zrobią swoim mamusią, jak dorosną w podziękowaniu za takiego zonka (giggle

A w PL można nadawać zagraniczne imiona swoim pociechą, bo mnie się wydaję, iż jest jakaś ustawa, która tego zabrania i nie ma już takie możliwości tzn. musi myć spolszczona wersja imienia zagranicznego np. chcemy John, ale będzie to w PL Dżon (rofl (rofl (rofl (rofl (rofl czytałam jakiś artykuł na ten temat i tak się zastanawiam, czy faktycznie tak jest, czy coś jednal uległo zmianie... (wondering (clin

U mnie jest tak, że na tą chwilę żadne imię żeńskie nie chodzi mi po głowie, po protu żadne mnie nie zauroczyło aż tak by je zakodować (rire Natomiast imiona męskie o tak (rire Mamy wśród znajomych parę fotografów, którzy nadali swoim synom imiona: Teodor i Bruno i mają do tego jedno z najpiękniejszych nazwisk jakie słyszałam (heart

Pozdrawiam (flower)

Mnie tez sie nie podoba, jak rodzice nadaja swoim pociechom obcojezyczne imiona do typowo polskich nazwisk. Hmm...predzej zrozumiem osoby mieszkajace na stale w obcym kraju, jest to swego rodzaju adaptacja, no ale w srodowisku Polakow brzmi to czasem dosc smiesznie. Oczywiscie nikogo nie chce urazic, takie jest moje zdanie. Jesli juz nadajemu dziecku angielskie-badz inne imie- ze wzgledu na chec zintegrowania go ze srodowiskiem, dlaczego nie pomyslimy o zmianie nazwiska? Samantha Kowalska raczej nigdy nie bedzie brzmialo powaznie i nie bedzie ani angielskie ani polskie- zawsze cos nie brzmi jak nalezy (blush Dodatkowo imiona obcojezyczne wymawiane z polskim akcentem nie maja swego uroku i brzmia wrecz smieszni- podobnie jak nasze rodzime w ustach Anglikow etc.
Ważne- Regulamin Forum Beauty w Polsce:
http://beautywpolsce.com/forum/viewtopic.php?f=26&t=739" onclick="window.open(this.href);return false;
Galeria zamknieta: galeria@beautywpolsce.com
Samouczek: http://beautywpolsce.com/forum/viewtopi ... 26&t=11210" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
L-instant
Specjalista Beauty
Specjalista Beauty

Post autor: L-instant » 27 sie 2011, 18:13

Dziewczyny, w Polsce kwestię nadawania imion reguluje ustawa o aktach stanu cywilnego (art.50) i wynika z niej tylko, że imię nie może być ośmieszające, nieprzyzwoite, w formie zdrobniałej, ani utrudniające odróżnienie płci.Poza tym można nadać dziecku imię o brzmieniu obcym, jeżeli nie znajduje odpowiednika polskiego, np.Dustin, Jessica. Natomiast nie należy, zgodzić się na nadanie dziecku - obywatelowi polskiemu, którego rodzice mają również obywatelstwo polskie, imienia w brzmieniu i pisowni obcej, np. Mary, Jack, John. Byłoby to sprzeczne z ustawą o języku polskim (pewnie o tym czytała Ola banderola, że imiona muszą być spolszczone). Cudzoziemcy natomiast są uprawnieni do nadawania swym dzieciom urodzonym w Polsce imion w formie odpowiadającej ich językowi ojczystemu. Nie ma również przeszkód, aby, jeżeli jest to ich wolą, nadawać imiona w formach polskich. Cudzoziemcy mogą też nadawać imiona w formach zdrobniałych i skróconych, które w ich języku występują samodzielnie, np. Klaus, Hilda.

Tak naprawdę to dużo zależy od urzędu stanu cywilnego na jaki się trafi i jego "widzi mi się" (clin
Ja jestem właśnie na etapie wyboru imienia, jak będzie chłopiec to Adrian, jak dziewczynka to Bianka albo Karmen (rire

Awatar użytkownika
Lilith
Aktywna Beauty
Aktywna Beauty

Post autor: Lilith » 15 wrz 2011, 11:38

Moja znajoma dała swojemu synowi imię Tomek. Nie Tomasz tylko właśnie Tomek. To chyba zdrobnienie, nie? (thinking A tak właśnie ma w dokumentach...
NIGDY nie mów wszystkiego co wiesz ale ZAWSZE wiedz, co mówisz

Awatar użytkownika
L-instant
Specjalista Beauty
Specjalista Beauty

Post autor: L-instant » 18 wrz 2011, 14:39

lilith rzeczywiście Tomek to zdrobnienie, ale mnie to wcale nie dziwi... W kwestii imion jest w polskim prawie, a tym bardziej jego zastosowaniu spory bałagan. W programie komputerowym dla prawników np. jest jako przykład imienia, które nie posiada odpowiednika polskiego podane imię Jessica, gdy tym czasem w polskim słowniku odpowiednikiem tego imienia jest... Czesława. Urzędnicy 'dają' Jessicę bez problemu, nawet z zaleceniem, że powinna być w oryginalnej wersji, broń Boże Dżesika. A to przecież nasza polska Czesia jest (giggle

Ja tym czasem wynalazłam nowe imię dla dziewczynki i zamierzam je przeforsować w USC choćby nie wiem co mi tam wymyślali (giggle mój wybór padł na imię Aliana (heart

ODPOWIEDZ

Wróć do „Feel Free - Nie Krępuj Się”