blokada przed byciem matką

gniew, miłość, nadzieja, nienawiść, nuda, obrzydzenie, przyjaźń, radość, smutek, strach, szczęście, tęsknota, współczucie, wstręt, wstyd, zazdrość, złość

Moderator: Zespół I

Awatar użytkownika
Sarka
Aktywna Beauty
Aktywna Beauty

Re: blokada przed byciem matką

Post autor: Sarka » 25 kwie 2011, 21:51

a mnie troche dziwia wypowiedzi 24-25 letnich dziewczyn, fakt ze ktos namawia je na macierzynstwo, "ze moze juz powinny" ,a one zaczynają to rozważać, jakby z nimi było coś nie tak "bo nie chcą" W wieku 24-25 to ja nawet nie rozwazalam takiej opcji. :-) Trzeba nacieszyc sie wolnoscia, zyciem, spelniac sie, a chec na dziecko przyjdzie (lub nie) sama, Ja skonczylam 30 , i dopiero gdzies delikatnie pojawia sie mysl, ze moze chcialabym miec dziecko (tak za 2-3 lata) , wczesniej nie czulam sie gotowa i nawet nie chcialam.
Kazdy musi poczuc ten swoj moment, nie kazda kobieta musi byc matka .
Jedna kobieta pragnie dziecka tuż po 20, a inna koło 40. a inna wcale. I tak dobrze i tak dobrze :-)

ps) + blokuje mnie tez troche , chociaz nie jest to problem numer jeden w tej kwestii ( bardziej gdzieś tam z "tylu głowy";)- rozstepy!, jako nastolatka szybko uroslam i mam pamiątkę w postaci kilka na biodrach i piersiach , maltretuje je je od lat kremami, masazami, scieraniem , sa cienkie, białe plytkie paseczki ale mnie wkurzaja, do tego ogladalam pare lat temu program o kobietach z rozstepami po ciazy, wielkie ,szerokie pasy, - mnie ten widok paralizuje do dziś. Zwazajac ze mam taki "emocjonalny problem z tymi malymi które już mam ) ..Coz to tez swiadczy ze jestem jeszcze menatalnie nie gotowa na ciąze i dziecko;)

Awatar użytkownika
headie
Uzależniona Beauty
Uzależniona Beauty

Post autor: headie » 25 kwie 2011, 22:08

Sarka możemy podać sobie dłonie (handshake Kocham być wolnym człowiekiem...

Awatar użytkownika
szpaczek
Przyjaciel Beauty
Przyjaciel Beauty

Post autor: szpaczek » 26 kwie 2011, 07:39

Każda kobieta jest inna , nikt nie powiedzial kiedy jest odpowiedni moment na rodzenie dzieci , znam pełno małżeństw które wyrobiły się z dziećmi przed 30 (w tym My z Kochanym Chłopiszczem) i takich które dopiero teraz sie za to zabierają . Tylko jedno "ale'' kiedy rodzimy dzieci stosunkowo wcześnie mamy więcej dystansu do rodzicielstwa , nie traktujemy tego jak misji specjalnej , wbrew pozorom dzieci aż tak bardzo nie ograniczają , można z 5tyg bąkiem popłynąc pod żaglami , można jechać na nart i wiele innych i tu właśnie to "ale'' większość rodziców po 30 niigdy tego nie robi , traktują decyzję o rodzicielstwie jak wyrok w więzieniu o zaostrzonym rygorze , 90% naszych znajomych postarzało się w tempie ekspresowym w przeciągu 9 miesięcy , wszystko co dla nas jest nadal normą , spływy kajakowe , wypady we dwoje itp, itd dla nich jest niewyobrażalna sprawą bo.......PRZECIEŻ MAMY DZIECKO , Nie wspomne juz o tym że takie 30 paro letnie mamusie to zakała dla wszystkich dookoła , przedszkolanek , lekarzy , nauczycieli i z kim tam jeszcze ich dziecko ma do czynienia.
Ps , mam nadzieje że mądre 30 letnie mamusię nie odbierają tego do siebie bo ich to nie dotyczy (clin
WYZNANIE EX-DZIEWICY
Diabłu dam miłą chwileczkę
By zaś odpust zjednać
Panu Bogu świeczkę
Mnie już niepotrzebna
Jonasz Kofta

Awatar użytkownika
cleopathre
Aktywna Beauty
Aktywna Beauty

Post autor: cleopathre » 05 maja 2011, 14:17

Ja też kompletnie nie mam instynktu ani mięty do dzieci. Czuje się cudownie bez dziecka i jakoś nie mam chęci tego zmieniać. Dobrze mi się leży w wyrku podczas gdy o 6 rano sąsiadom płaczą dzieciaki.

Szpaczek
mi właśnie macierzyństwo kojarzy się z tym co opisałaś o 30 letnich mamuśkach. Ludziom totalnie odbija i stają się niewolnikami własnych dzieci.
Nasi znajomi ,którym urodziło się w tym wieku dziecko najchętniej zjedliby kupę spod berbecia. Zero dystansu do życia , dziecka i siebie.
Boję się ,że też bym taka mogła się stać i to dodatkowa wspiera mnie w byciu bezdzietną.

Jest tyle wspaniałych możliwości po co pakować się w pieluchy, rozstępy, ranne wstawanie i zamartwianie się o kogoś do końca życia.
nowy nionio :-)

Awatar użytkownika
RedOne
Rozmowna Beauty
Rozmowna Beauty

Post autor: RedOne » 05 maja 2011, 19:24

[quote="cleopathre"]
Nasi znajomi ,którym urodziło się w tym wieku dziecko najchętniej zjedliby kupę spod berbecia. Zero dystansu do życia , dziecka i siebie.

cleopathre myślałam ,że umrę ze śmiechu (rofl dobre! (rofl
często rodzicom brakuje dystansu do włąsnych dzieci ,mysla ,że sa najzdolniejsze,najlepsze ,itp naj naj . jakie sa madre i jak pieknie maluja ojej! odechciewa sie słuchac wiadomo dziecko jak dziecko !
kazda z naswybiera swoja droge i decyduje o tym czy i kiedy byc mama.mimo 30 na karku tez jeszcze nie czuje sie gotowa to tego .tylko nie chciałabym byc taka przewrazliwiona i nadgroliwa jak dziewczyny pisały wyzej (clin
15.03.2011 nowy nosek by Stępniewski :D niedlugo minie roczek ;)
postanowienie:chce troche schudnac !

Awatar użytkownika
nadinn
Aktywna Beauty
Aktywna Beauty
Kontakt:

Post autor: nadinn » 17 cze 2011, 11:14

ja tez podobnie w wieku 25-30 lat nie czulam instynktu. Poczulam moze lekko jako 32-33 latka. Dzis majac 37 jestem po 2 nieudanych IVF a ten instynkt jest bardzo waznym skladnikiem mego zycia, choc moze juz nigdy nie zostanie zaspokojony (pleure Najlepszy czas dla bycia mama juz minal (pleure
Ubogich duchem staĂŚ jedynie na tani optymizm;
Kosztuje wprawdzie drogo, ale innych.

nikita123
Uzależniona Beauty
Uzależniona Beauty

Post autor: nikita123 » 21 cze 2011, 18:03

szpaczek pisze:Każda kobieta jest inna , nikt nie powiedzial kiedy jest odpowiedni moment na rodzenie dzieci , znam pełno małżeństw które wyrobiły się z dziećmi przed 30 (w tym My z Kochanym Chłopiszczem) i takich które dopiero teraz sie za to zabierają . Tylko jedno "ale'' kiedy rodzimy dzieci stosunkowo wcześnie mamy więcej dystansu do rodzicielstwa , nie traktujemy tego jak misji specjalnej , wbrew pozorom dzieci aż tak bardzo nie ograniczają , można z 5tyg bąkiem popłynąc pod żaglami , można jechać na nart i wiele innych i tu właśnie to "ale'' większość rodziców po 30 niigdy tego nie robi , traktują decyzję o rodzicielstwie jak wyrok w więzieniu o zaostrzonym rygorze , 90% naszych znajomych postarzało się w tempie ekspresowym w przeciągu 9 miesięcy , wszystko co dla nas jest nadal normą , spływy kajakowe , wypady we dwoje itp, itd dla nich jest niewyobrażalna sprawą bo.......PRZECIEŻ MAMY DZIECKO , Nie wspomne juz o tym że takie 30 paro letnie mamusie to zakała dla wszystkich dookoła , przedszkolanek , lekarzy , nauczycieli i z kim tam jeszcze ich dziecko ma do czynienia.
Ps , mam nadzieje że mądre 30 letnie mamusię nie odbierają tego do siebie bo ich to nie dotyczy (clin
(yes)
Allergan 410 - lewa 290MX prawa 360FX - 12.11.2010 - dr Broma

Awatar użytkownika
mijka
Aktywna Beauty
Aktywna Beauty
Kontakt:

Post autor: mijka » 21 cze 2011, 22:01

szpaczek pisze:Każda kobieta jest inna , nikt nie powiedzial kiedy jest odpowiedni moment na rodzenie dzieci , znam pełno małżeństw które wyrobiły się z dziećmi przed 30 (w tym My z Kochanym Chłopiszczem) i takich które dopiero teraz sie za to zabierają . Tylko jedno "ale'' kiedy rodzimy dzieci stosunkowo wcześnie mamy więcej dystansu do rodzicielstwa , nie traktujemy tego jak misji specjalnej , wbrew pozorom dzieci aż tak bardzo nie ograniczają , można z 5tyg bąkiem popłynąc pod żaglami , można jechać na nart i wiele innych i tu właśnie to "ale'' większość rodziców po 30 niigdy tego nie robi , traktują decyzję o rodzicielstwie jak wyrok w więzieniu o zaostrzonym rygorze , 90% naszych znajomych postarzało się w tempie ekspresowym w przeciągu 9 miesięcy , wszystko co dla nas jest nadal normą , spływy kajakowe , wypady we dwoje itp, itd dla nich jest niewyobrażalna sprawą bo.......PRZECIEŻ MAMY DZIECKO , Nie wspomne juz o tym że takie 30 paro letnie mamusie to zakała dla wszystkich dookoła , przedszkolanek , lekarzy , nauczycieli i z kim tam jeszcze ich dziecko ma do czynienia.
Szpaczek to co tu napisalas jest 100% prawdą i niestety dla mnie gorzką, gdyż w 50% odnajduję się w Twoim opisie. Gdybym mogła cofnąć czas i byłby też w tym czasie kandydat na ojca i męża to chciałabym by moje pierwsze dziecko urodziło się gdy miałam 24 lat, a nie 34. Ta prawda o odpowiedzialnym rodzicielstwie, dojrzałości to mit. Potem z perspektywy czasu widzisz, że jest tylko gorzej. Owszem jeśli to jest kolejne dziecko to rzadko kiedy sprawdza się scenariusz opisany przez Szpaczka, przy pierwszym, niestety prawie za każdym razem.

Awatar użytkownika
zabulka
Miłośniczka Beauty
Miłośniczka Beauty

Post autor: zabulka » 23 mar 2014, 21:16

ja uwielbiam dzieci..kocham z nimi spedzac czas..moje kolezanki..czy kuzynki jak rodza dzieciaczki..to jestem ukochana ciociunia..a i dzieciaki jak podrastaja..i jak dorastaja to zawsze jestem w ich zyciu obecna bo tego chca ;)
ale jezeli mialabym sie zdecydowac na bycie mama..to caly czas czuje, ze nie jestem gotowa..w sumie ciezko to logicznie wytlumaczyc (giggle
29.08.2011r anatomki 330cc (dr Pastucha - Szczecin)
Przed: 83cm / Po: 89cm
15 doba
1 MC
2MC
kwiecien 2011 - brwi permanentne

..::Bziuum..
0dważni nie żyją wiecznie,
Lecz ostrożni nie żyją wcale....::..

Awatar użytkownika
marryme
TOP Beauty
TOP Beauty

Post autor: marryme » 23 mar 2014, 22:48

Dziewczyny,ale z KIM te dzieci miec???!!!
Dziewiedziesiat kilka procent facetow to nieudacznicy zyciowi,mamisynki,lenie,obiboki,cwaniacy i do tego tylko patrza gdzie by tu swojego f...ta wsadzic...
Sorry,ale dla mnie mezczyzni sa do niczego,chcialabym miec dziecko sama ze soba najchetniej...nie chce aby bedac w ciazy chlop moj bzykal co popadnie.Moze to ostra opinia,ale od kilku lat obserwuje to ''wszystko'' z drugiej strony...osoby,ktora nie ma meza i dzieci,ale jest postrzegana przez mezczyzn za atrakcyjna(to ich opinia,nie moja do konca (giggle ) i powiem Wam,ze nie ma chyba dnia,abym nie dostawala niemoralnych propozycji od ''wzorowych mezusiow'' z gromadka dzieci.Nie pisze tego,aby sie przechwalac,tylko po prostu jestem zalamana troche tym wszystkim,sama chcialabym kiedys ulozyc sobie zycie,ale z KIM???!!!
Nie ufam tym wszystkim zasranym d...kom,nawet maz najblizszej kuzynki i maz szefowej chce sie ze mna przespac...ach...gdzie ci FACECI(a nie te zas....ne wymoczki i imitacje)???!!!Moze brzmie jak zgorzkniala stara baba,ale naprawde nie widze dla siebie miejsca w swiecie malzensko-dzieciecym.Chyba mi tylko pozostana koty na starosc... (thinking
Life is a journey,not a destination.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Emocje - pierwotne i wtorne”