Życie zaczyna się po czterdziestce.Tak ja

Wolne tematy, dyskusje, tutaj możecie rozmawiać o wszystkim. Nasze codzienne i niecodzienne sprawy.

Moderator: Zespół I

Awatar użytkownika
Sabrina
TOP Beauty
TOP Beauty

Post autor: Sabrina » 25 sie 2008, 18:02

O tej skorupkowej terapii wiem od dawna od mojej mamy,a ona od swojej kolezanki która własnie skorupkami wyleczyła straszna osteoporozę. Miała więcej dziur jak kości a teraz ma kości jak dinozaur! tak do niej lekarka powiedziała i była w szoku jak ładnie wszystkie dziury sie załatały. Moja mama je te skorupki,moja tesciowa bo jej powiedziałam o tej kuracji i mój szwagier któremu otwarte złamanie nogi sie nie leczyło,bo kosć nie chciała sie zrosnąć.
Kupie sobie młynek do kawy i chyba tez zaczne już na zapas wpiepszac je skorupki. moja teściowa ma dostep do świerzych wiejskich jaj więc z nia pogadam. Robiłam 6 lat temu badania i wyniki miałam ok,ale w naszym wieku 6 lat to jest sporo :?
Do takiego jedzenia jak je Babina zmusiła by mnie tylko choroba. Teraz nie chciało by mi sie robic soków i zyc tylko sokami. Puki jestem okazem zdrowia,to znaczy,że dobrze sie odżywiam.,gdy bym jednak na cos zachorowała [oczywiście nie grypa] to na pewno zastosowała bym głodówke i zaczęła robić sobie sama soki.
"Bogactwo i uroda nigdy nie wyjdą z mody."

Awatar użytkownika
babina7
TOP Beauty
TOP Beauty

Post autor: babina7 » 25 sie 2008, 19:32

Mam taką superową sokówke {w sklepie ok.800 a przez internet 500} do której wchodzi całe jabłko, cały burak {nic nie obieram} i kilka marchewek. Dawniej miałam taką, że marchewkę trzeba było na pół żeby wlazła. Myję ja tylko wieczór, a pojemnik na wytłoki wykładam workiem foliowym i wszystko w kosz. Czasu mam więcej, to też z lenistwa. Soczki sa pyszne.Teraz do marchewki dodałam pomarańczke.

miraabel
Aktywna Beauty
Aktywna Beauty

Post autor: miraabel » 25 sie 2008, 19:55

O ,kurczaczki!
Poczytałam sobie o tych Waszych skorupkach i mam wyrzuty sumienia,że moją mamcię odwiodłam od skorupkowej kuracji.Mówię jej ,po co sie tak męczyc(tłukła te skorupki w moździerzu - o zgrozo!) ,skoro w aptece mozna gotowca kupic z jakiś tam skorupiaków ,czy innych stworzonek.A Wy tu mówicie,że najlepiej sie wchłaniaja te z jajeczek :badgrin: A ,że jeszcze komus dziury sie połatały.Mysłałam ,że to nie mozliwe. Zaraz dzwonie do mamy i każe jej dalej wcinać skorupki i to prędziutko :-D
A i sama sobie te kuracje zafunduję.To na pewno! :-D

Kwiatuszek*
Uzależniona Beauty
Uzależniona Beauty

Post autor: Kwiatuszek* » 25 sie 2008, 20:21

Babino ja mam ksiażkę Tombaka ale ja jestem niecierpliwa i zniechecilam się i zapomiałam o niej. Ale wierze,że warto odzywiać sie własnie wg jego metod. Ja właśnie odchudzam się piaty dzień wg diety plaz południowych. Zero pieczywa, zero słodyczy. Jem warzywa, krewetki, chudy twarozek wiejski, jakis tam specjalny, nie umiem napisać tej nazwy, nakupiłam sera mozarelli, oliwek. Ale to wymaga cierpliwosci 6 razy jeść dziennie. Dwa posilki to przegryzki tzw. np kilka orzeszkow pistacjowych lub różnych. jem duzo pomidorow ogorkow. narazie tyle na wadze mało schudłam ale czuje sie lżejsza i brzuszek mi lekko sie spłaszczył. Pogadamy jeszcze o tym.

Awatar użytkownika
Sabrina
TOP Beauty
TOP Beauty

Post autor: Sabrina » 25 sie 2008, 20:44

Znalazłam takie coś,ale jak bym miała to stosować rok albo dwa i miało by mi sie polepszyc o 20% to wole zjeśc skorupki przez 3 miesiace i poprawa bedzie pewnie o 80%
Zdrowie

Naturalny lek na osteoporozę

Żyjmy zdrowo • Recepty naszych babć

Składniki:
1 jajko (tylko wiejskie, z pewnego źródła, nie może być pęknięte)
około 1 szklanka soku z cytryny (ok. 4 – 6 cytryn w zależności od wielkości, bez uszkodzeń skórki)

Sposób przygotowania:
Jajko dokładnie umyć w zimnej lub letniej wodzie, najlepiej przy użyciu szczoteczki.
Cytryny umyć, wycisnąć około 1 szklanki soku. Sok przelać przez gęste sitko.
Włożyć cale jajko w skorupce do szklanki i zalać do pełna sokiem z cytryny. Szklankę przykryć białą, papierową serwetką nie powlekaną folią lub papierem śniadaniowym.
Odstawić na 10 dni w ciemnym miejscu – nie stawiać bezpośrednio na słońcu.
Po 10 dniach delikatnie wyjąć jajko ze szklanki na łyżce, tak aby nie uszkodzić skorupki.
Pozostały w szklance sok z cytryny pić 3 razy dziennie po 1 łyżeczce, np. z herbatą.

UWAGA:
Skorupka może być bardzo miękka, łatwo ją przeciąć łyżką. W przypadku rozlania się jajka należy – bezwzględnie – wylać całą zawartość szklanki!
Także jajko wyjęte w całości (tzn. bez uszkodzenia) nie nadaje się do spożycia – należy je wyrzucić!

Dodatkowe informacje:
Sok starcza na około 10 dni, nie zmienia smaku. Do soku cytryny przechodzi około 85% wapnia ze skorupki jajka. Jest to jedyny sposób na przyswajanie naturalnego wapnia przez organizm w 100%.
Naturalną kurację należy kontynuować nieprzerwanie – jajko zalewane sokiem cytryny należy nastawiać co 10 dni.
Poprawa widoczna jest po upływie kilku lub kilkunastu miesięcy.
Przykład:
Badania dentysometryczne jednego z monitorowanych pacjentów już po 9 miesiącach kuracji wykazały cofnięcie się osteoporozy o 16%.

UWAGA:
W żadnym wypadku nie wolno przerywać terapii zalecanej przez lekarza. Należy cały czas pozostawać pod kontrolą specjalisty. Zaleca się bezwzględnie poinformować lekarza prowadzącego o dodatkowej naturalnej kuracji sokiem cytryny wzbogaconym o wapń.

To jest lepsze i pewnie skuteczniejsze.
Michał Tombak
"Skorupke jaja należy zanurzyć we wrzątku na 5 min,wyjąć,pozostawic do wyschnięcia,a nastepnie zmielic w maszynce do kawy. Uzywac od 0.5 do 1 grama dziennie przez 30 dni dwa razy do roku w styczniu i listopadzie. Mozna zmielone skorupki dodawac do posiłków."
Dziewczyny zaczynamy w listopadzie jajkowe kuracje. Mężów odstawiamy na boczny tor,żeby nie przedobrzyć z jajkami :badgrin:

miraabel
Aktywna Beauty
Aktywna Beauty

Post autor: miraabel » 25 sie 2008, 21:31

Ok,zacznamy!!! Od listopada!
Mowisz,Sabrina,mężów odstawiamy? To się bidusie załamią. :badgrin: Może jednak skorupka to nie to samo ,co jajko...? ;)

Awatar użytkownika
babina7
TOP Beauty
TOP Beauty

Post autor: babina7 » 26 sie 2008, 08:31

Właśnie Kwiatuszku, dużo ludzi ma książkę Tombaka ale mało kto ją przeczytał. Ciekawy jest rozdział o wodzie strukturowanej.Ja wybieram co najprostsze. Dlaczego skorupki od listopada?On nie odkrywa Ameryki tylko podaje stare sposoby, ja miałam babcie na wsi i niektóre metody pamiętam jak ona stosowała. A poczytajcie o witaminach {tych w pastylkach}. Moja koleżanka ma zdiagnozowane AMD {zwyrodnienie plamki żółtej}.W jej mieście okulista rzucił jej ulotki żeby się przygotowała na ślepotę,która jest nieunikniona. Dotarłam do kliniki w Katowicach do pani profesor {operuje też we Francji} i ona kazała natychmiast odstawić wszelkie witaminy {pastylkowe}. Powiedziała, że wit.A po 40 r.życia wręcz uszkadza wzrok! A ja po 30 faszerowałam się posłuszna reklamie....

miraabel
Aktywna Beauty
Aktywna Beauty

Post autor: miraabel » 26 sie 2008, 09:45

Witaminy dostepne w aptekach to ,jak wiadomo,witaminy syntetyczne.Maja wiele wręcz szkodliwych dodatków,np,czerwień koszenilową (barwnik) ,czyli popularne E 124.
Poza tym ich przyswajanie jest o wiele gorsze niz witamin natularnych,które powoli pojawiaja sie na rynku jako suplementy.No! Najlepsze byłyby owowce i warzywa,ale wówczas trzeba by było spozywać ich bardzo duzo,aby zaopatrzyć nasz organiz w odpowiednia dawkę witamin. Poza tym musiałyby byc naprawde z dobrego źródła-wiadomo-zanieczyszczenia,nawozy,te sprawy.

A czemu skorupki od listopada? Masz rację , Babina ,po co czekać.Tylko nim sie człowiek zbierze i zacznie tę kuracje ,to faktycznie będzie listopad :badgrin:

Awatar użytkownika
Sabrina
TOP Beauty
TOP Beauty

Post autor: Sabrina » 26 sie 2008, 10:14

miraabel tu masz napisane dla czego od listopada :-)
Michał Tombak
"Skorupke jaja należy zanurzyć we wrzątku na 5 min,wyjąć,pozostawic do wyschnięcia,a nastepnie zmielic w maszynce do kawy. Uzywac od 0.5 do 1 grama dziennie przez 30 dni dwa razy do roku w styczniu i listopadzie. Mozna zmielone skorupki dodawac do posiłków."

miraabel
Aktywna Beauty
Aktywna Beauty

Post autor: miraabel » 26 sie 2008, 10:30

Wiem Sabrinko ,wiem,że Tombak tak mówi(sama go troche poczytuje )
Jednak myslę ,że każdy moment jest dobry ,zwłaszcza ,jeśli sie tej kuracji wczesniej nie stosowało.On pisze ,że trzeba ją systematycznie powtarzać ,w listopadzie i styczniu.Byc moze wtedy to zapotrzebowanie jest największe,wiadomo słoneczka wtedy ,jak na lekarstwo.Ale jeśli jest to naturalne wapno a nie syntetyczne ,to ,mysle ,że nie zaszkodzi tez i w innych miesiacach.
A z tym zbieraniem się do kuracji to był oczywiscie żart ;)

Zablokowany

Wróć do „Feel Free - Nie Krępuj Się”