jakie żeńskie imiona Wam się podobają??

Wolne tematy, dyskusje, tutaj możecie rozmawiać o wszystkim. Nasze codzienne i niecodzienne sprawy.

Moderator: Zespół I

Nadia125
Rozmowna Beauty
Rozmowna Beauty

Post autor: Nadia125 » 17 lis 2007, 22:28

Karolinka ale mnie rozbawiłaś :badgrin:

Agga - Borys i jeszcze inne rosyjskie imina baaardzo mi się podobają oh(rf1

Virriel Gniewomir w swojej etymologii na pewno znaczy gniewny, Wisława - ta co sławi kraj nadwiślański itd., więc skojarzenia są zrozumiałe, a wywód Karolinki bardzo zabawny ;)

Awatar użytkownika
viriel
Specjalista Beauty
Specjalista Beauty
Kontakt:

Post autor: viriel » 18 lis 2007, 03:00

Mi właśnie chodziło o pochodzenie i znaczenie imion bardziej oklepanych, o których wiele osób może myśleć, że nie znaczą niczego podobnego co Gniewomir, a właśnie znaczyć mogą coś nawet gorszego tylko, że wywodzą się dajmy na to z innego języka stąd nie rodzą się u nas od razu skojarzenia. To tak w ramach nawiązania do tego ogórka :p

karolinka
Miłośniczka Beauty
Miłośniczka Beauty

Post autor: karolinka » 18 lis 2007, 08:50

nie chciałam nikogo urazić, powiedzialam ze to "dla mnie" głupie imie, a ogorek czy kolor, to tylko ot tak powiedzilam, pierwsze lepsze slowa wlasnie bez konkretnego wyboru ( nic tu nie porównywałam umyślnie), nie chodzilo mi o konkretne porownanie Gniewko- ogórek, moglabym uzyc kazdego innego slowa ;)

dla mnie tez nie pasuje to dla dziecka, jedynia dla jakiegos krola ktorego nazwano Gniewomir bo byl zly i mial w sobie duzo "gniewu" itd itp, taki przydomek ;)

poprostu na szybko ten post pisalam i tak padlo na te slowa ;)

Awatar użytkownika
viriel
Specjalista Beauty
Specjalista Beauty
Kontakt:

Post autor: viriel » 18 lis 2007, 12:21

Spoko Karolinka wszyscy mamy prawo do swojego zdania ;)

Awatar użytkownika
agga
Bywalec Beauty
Bywalec Beauty
Kontakt:

Post autor: agga » 18 lis 2007, 20:06

virriel pisze:Mi się staropolskie imiona podobają, choć przyznam, że sama bym tak dziecka nie nazwała właśnie ze względu na ryzyko podobnych komentarzy (bez urazy) oraz fakt iż brzmią odrobinę szorstko zazwyczaj, a ja do swojej pociechy chciałabym zwracać się z ciepłem i uczuciem ;)
Pasują bardziej do dorosłych aniżeli do dzieci. No ale to moje zdanie
Zależy jeszcze jaki charakterek ma pociecha. Bo czasami to właśnie taki prawdziwy GNIEWOMIR leży w łóżeczku, z niczego nie zadowolony i ciągle płaczący, marudzący, stękający, odtrącający cyca a jednocześnie głodny itd. Jak mi się taki trafi to go od Gniewomirów będę przezywać :-D

karolinka
Miłośniczka Beauty
Miłośniczka Beauty

Post autor: karolinka » 18 lis 2007, 22:10

virriel pisze:Spoko Karolinka wszyscy mamy prawo do swojego zdania
wiem tylko głupio mi sie zrobiło, bo ktoś to bardzo negatywnie odebrał, jak to bywa w internecie ;) - nie mozna wyrazic prawdziwego przekazu ( czesto sie zdarza, ze mozna odebrac cos inaczej ;) )
agga pisze:Jak mi się taki trafi to go od Gniewomirów będę przezywać
dobre, dobre :-D juz bardziej mi sie to spodobalo

Awatar użytkownika
Aneta1981
Przyjaciel Beauty
Przyjaciel Beauty
Kontakt:

Post autor: Aneta1981 » 20 lis 2007, 09:21

daria_1 pisze:nie no bez przesady.... rozumiem jak sie chce wyjatkowe imie dla swojego dziecka ale powinno tez byc zarazem ladne... Halszka brzmi jak jakis przedmiot a nie jak imie :doubt:

Masz prawo mieć swoje zdanie a ja swoje.

Miały być tu propozycje imion które nam się podobają a raczej nie obraźliwe komentarze czy moja córka będzie miała "przedmiotowe" imię bo skoro tak zdecydowałam ( i nie tylko ja nadając dziecku typowo polskie imię) to nie jest to żadną obrazą zarówno dla dziecka, imienia czy mnie jako nadającej to imię, nie uważasz?

Gniewek- brałam pod uwagę w opcji syna.

Mój 5 letni synek który ma na imię Wojtek, idealnie by pasował do tego imienia(a może raczej imię do niego), do całej swojej złośliwości ( która jest słodziutka) i marudzenia byłoby idealne! Nie widzę nic złego w tym aby takie imię nadać dziecku, natomiast dziwię się np. amerykanom że nazywają dzieci nazwami miesięcy...
350 cc HP Skupin - Teraz C/D

Awatar użytkownika
daria_1
Miłośniczka Beauty
Miłośniczka Beauty
Kontakt:

Post autor: daria_1 » 20 lis 2007, 12:53

Aneta1981 moze sie zle wyrazilam ale ja napewno nie chcialam nikogo obrazic. Chodzi mi o to ze swojemu dziecku napewno nie zrobisz przysloge dajac takie imie. Jest naprawde duze ryzyko ze bedzie na przyklad w szkole wysmiewane :| Oczywiscie, jak bedzie dorosle byc moze bedzie sie czuc wyjatkowo ale dziecko takiego czegos nie rozumie. Co bedzie jezeli bedzie codziennie plakalo :?: albo balo sie isc do szkoly :?: Nie mowie ze tak bedzie.... ale ryzyko jest.

Nadia125
Rozmowna Beauty
Rozmowna Beauty

Post autor: Nadia125 » 20 lis 2007, 21:29

Daria_1 zgadzam się z Tobą, dorosła osoba poradzi sobie z bardzi oryginalnym imieniem, ale dziecku na pewno będzie trudno.

Poza tym nikt tu nikogo nie obraża, każdy pisze swoje zdanie, wydaje mi się to lepsze, niż fałszywa uprzejmość ;)

Awatar użytkownika
wicherek
Przyjaciel Beauty
Przyjaciel Beauty
Kontakt:

Post autor: wicherek » 20 lis 2007, 23:15

Tu nie chodzi o to, jakie kto ma zdanie ale o sposób jego wyrazania.
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Feel Free - Nie Krępuj Się”