Nasze cztery kąty...

Wolne tematy, dyskusje, tutaj możecie rozmawiać o wszystkim. Nasze codzienne i niecodzienne sprawy.

Moderator: Zespół I

Awatar użytkownika
szpaczek
Przyjaciel Beauty
Przyjaciel Beauty

Post autor: szpaczek » 19 mar 2009, 14:53

chodzi mi głównie o to czy ktoś ogrzewa samym kominkiem/piecem kaflowym bez dodatkowego CO??
WYZNANIE EX-DZIEWICY
Diabłu dam miłą chwileczkę
By zaś odpust zjednać
Panu Bogu świeczkę
Mnie już niepotrzebna
Jonasz Kofta

samanta_kafe
Uzytkownik zbanowany
Uzytkownik zbanowany

Post autor: samanta_kafe » 19 mar 2009, 16:06

szpaczek pisze:chodzi mi głównie o to czy ktoś ogrzewa samym kominkiem/piecem kaflowym bez dodatkowego CO??

widzę przecież o co pytasz ;) i jako że przestudiowałam wiele for wszelkiego typu mam w domu coś posredniego - bo większość ludzi którzy się zajmują instalacją i konserwacją tego typu sprzętu oraz użytkowników nie poleca ogrzewania domów samym kominkiem.
poszukaj na forach muratora etc, na pewno znajdziesz więcej opinii 8-)
27 kwietnia '09 - dr Broma - mentor round 325cc HP PDT_Love_16

Awatar użytkownika
beata-malgorzata
Przyjaciel Beauty
Przyjaciel Beauty

Post autor: beata-malgorzata » 19 mar 2009, 17:01

W moim wiejskim domku mam dwa kominki na drewno , ale jeszcze dodatkowo CO i ogrzewana podloge . Samymi kominkami nie da sie ogrzac wszystkich pomieszczen jedynie te w ktorych sie znajduja .
Mentor, 275 cc okragle,profil sredni , 04. 2006
poprawka asymetrii jednej piersi , 375 cc ,02 2007
uszy plus korekta powiek ,14.05 2008
zmniejszenie platkow usznych , 19.01 2013- dr Lemaître - Belgia
nos, powieki i lipofilling - 6.04 2013- dr Lemaître
plasyka brzucha i podniesienie piersi z wymiana protez na 350cc , 9.09 2014
powieki dolne 30.05.2025
lifting deep plane 09.04.2026

Awatar użytkownika
szpaczek
Przyjaciel Beauty
Przyjaciel Beauty

Post autor: szpaczek » 19 mar 2009, 18:39

nie da sie ogrzac wszystkich pomieszczen jedynie te w ktorych sie znajduja
da sie sa specjalne systemy rozprowadzające , moja kuzynka ogrzewa mieszkanie (ma piętro w domu wielorodzinnym) wyłącznie kominkiem ;)
przełącza się na CO i jest nadal ciepło
rozumiem że masz CO i kominek , a pytałam o kominek i solaryczne ;)

nie mam możliwości pociągnięcia gazu (ponad 1,5 km :evil: ) nie chce podpiwniczenia , i zastanawiam sie nad innymi metodami :? butli z gazem na działce też sobie raczej nie wyobrażam , zarejestrowalam się na forach budowlanych ale dopiero raczkuje , od 2 tyg myślę o budowie , wcześniej mi to nawet w głowie nie było :roll: już mi trochę od tego odbija :badgrin: Na forach budowlanych piszą bardziej technicznie itp i troche się jeszcze gubię :|
Bylam dzisiaj na mojej działce (dopiero 2 raz ją na oczy widziałam :-D ) kurcze ale tam ładnie :-D
WYZNANIE EX-DZIEWICY
By zaś odpust zjednać
Panu Bogu świeczkę
Mnie już niepotrzebna
Jonasz Kofta

jawna
Bywalec Beauty
Bywalec Beauty

Post autor: jawna » 19 mar 2009, 21:40

Jest jeszcze coś takiego jak pompa cieplna - ciepło pobiera się z gruntu.
Co do kominka z płaszczem wodnym i solarów. Mój szwagier ma oba (dodatkowo gaz) Ogrzewanie gazem włącza się wtedy gdy temperatura dostarczana z kominka i solarów jest niewystarczająca. No i niestety dzieje się to na tyle często ze nie dałoby się z gazu zrezygnować.
Pomijam już kwestię ze ciągłe palenie w kominku jesienią, zimą i wiosną jest strasznie uciążliwe i po blisko dwóch latach dali sobie spokój z codziennym rozpalaniem.
powiĂŞkszenie piersi 15.10.2008- dr. Pastucha - 255g

Awatar użytkownika
szpaczek
Przyjaciel Beauty
Przyjaciel Beauty

Post autor: szpaczek » 19 mar 2009, 23:53

jawna, dziękuje , właśnie o to mi chodziło 8-) powoli myślę o dodatkowym ogrzewaniu : olejowe ,elektryczne, piec wielofunkcyjny :? myślalam też o pompach cieplnych ale boje sie że nie wyrobią wystarczająco :roll: jasne że pojadę do firmy specjalizującej się w projektowaniu ogrzewania i wtedy podejmę decyzje ale wcześniej chcę coś/nieco wiedzieć na ten temat
WYZNANIE EX-DZIEWICY
By zaś odpust zjednać
Panu Bogu świeczkę
Mnie już niepotrzebna
Jonasz Kofta

samanta_kafe
Uzytkownik zbanowany
Uzytkownik zbanowany

Post autor: samanta_kafe » 20 mar 2009, 18:50

jawna pisze:Pomijam już kwestię ze ciągłe palenie w kominku jesienią, zimą i wiosną jest strasznie uciążliwe i po blisko dwóch latach dali sobie spokój z codziennym rozpalaniem.

dokładnie o to mi chodziło ;)
plus Szpaczku - moi znajomi jedni dogrzewają domek własnie kominkiem (mają tę cała instalację rozprowadzoną po całym domku) - to się niewyobrażalnie brudzi.. co roku muszą malować ściany bo po prostu są w pobliżu rur d tej instalacji szaro-czarne..
a inni znajomi też kominkami grzeją (mają chyba 3 w domku), ale domek malutki i zrobiony na styl myśiwski, dużo drewna etc - przemyją to raz na jakiś czas i nie wgryza się tak brud jak w ściany..

fajne są te ogrzewania geotermalne czy jak się to nazywa, ale koszt instalacji póki co chyba szokujący dla większości budujących domki..
27 kwietnia '09 - dr Broma - mentor round 325cc HP PDT_Love_16

Awatar użytkownika
szpaczek
Przyjaciel Beauty
Przyjaciel Beauty

Post autor: szpaczek » 22 mar 2009, 16:02

Chwilowo stanęło na solarach , kominek bez rozprowadzenia i chyba olejowe :| styl domu rustykalny coś jak ten tylko bedzie wiekszy , nie znalazłam takiego jak planuje zrobić :?
http://www.beautywpolsce.com/forum/imag ... ek/dom.jpg
WYZNANIE EX-DZIEWICY
By zaś odpust zjednać
Panu Bogu świeczkę
Mnie już niepotrzebna
Jonasz Kofta

Awatar użytkownika
Aguuu
TOP Beauty
TOP Beauty
Kontakt:

Post autor: Aguuu » 28 mar 2009, 19:28

Dziewczyny, myślicie, że można wybudować domek mieszcząc się w 100 tys??

Chodzi mi o mały domek, pokój, kuchnia, łazienka, (Kochany mój chciałaby też garaż)
więcej Nam nie trzeba :-) Jak na razie...
Właśnie, żeby jeszcze była możliwość rozbudowania w przyszłości.
haha, ale mam wymagania :p
"Melodia jest jak pierwsze spotkanie, pociąg fizyczny, jak seks. Słowa zaś są jak dłuższy związek"

Awatar użytkownika
szpaczek
Przyjaciel Beauty
Przyjaciel Beauty

Post autor: szpaczek » 28 mar 2009, 19:34

Aguuu, nie da się , nawet systemem mega gospodarczym nie ma takich szans :? za 100 tys to może jakimś cudem ( jezeli sama z mężem będziecie murować) postawisz stan surowy może z dachem ale na pewno bez okien , ogrzewania elektryki i kanalizacji , o podłogach łazienkach nie wspomnę . Na taki domek musisz mieć minimum 200tys ale to i tak systemem gospodarczym ( musisz go postawić częściowi siłami własnymi i rodziny czyli zabawa w murarza )

o kurcze wychodzi ze się da :o http://pprojekt.pl/projekt889-arosa_,opis.html tego kosztorys obliczyli na 92tys jestem w szoku :o adojdą jeszcze koszty dodatkowe i moze za 100tys dasz radę

A tu masz taki jak chcesz czyli z garażem http://pprojekt.pl/projekt876-awinion,rzuty.html tylko do kosztorysu dodaj sobie jakieś 20-30% bo zawsze sie tyle przekracza kosztorys ;)
WYZNANIE EX-DZIEWICY
By zaś odpust zjednać
Panu Bogu świeczkę
Mnie już niepotrzebna
Jonasz Kofta

ODPOWIEDZ

Wróć do „Feel Free - Nie Krępuj Się”