Czy jest ktoś komu nie zależy na małżeństwie i dzieciach?

Wolne tematy, dyskusje, tutaj możecie rozmawiać o wszystkim. Nasze codzienne i niecodzienne sprawy.

Moderator: Zespół I

Awatar użytkownika
Lubka
TOP Beauty
TOP Beauty

Re: Czy jest ktoś komu nie zależy na małżeństwie i dzieciach?

Post autor: Lubka » 21 gru 2009, 02:51

wiem, ze jesli by sie nam "przytrafilo" baby, to kochalabym je calym serduchem i byloby moim oczkiem w glowie, ale poki co nie potrafie swiadomie sie na nie zdecydowac, ale napewno nie byloby niekochanym i niechcianym dzieckiem-co to, to nie. Moze kiedys przyjdzie dzien, kiedy powiem sobie, ze CHCE, JUZ-TERAZ!!! Ale napewno nie w najblizszej przyszlosci...po prostu tego nie czuje...
12.07.10Nagor460cc/520drBroma
16.12.10wymianaNatrelleMX370drBroma
http://beautywpolsce.com/forum/viewtopi ... &start=110" onclick="window.open(this.href);return false;
http://beautywpolsce.com/forum/viewtopi ... 32#p637332" onclick="window.open(this.href);return false;
http://beautywpolsce.com/forum/viewtopi ... 76#p642476" onclick="window.open(this.href);return false;
http://beautywpolsce.com/forum/viewtopi ... 82#p655082" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
ewawawa
TOP Beauty
TOP Beauty
Kontakt:

Post autor: ewawawa » 21 gru 2009, 11:59

w przekroju z 24.11. jest artykul na temat childfree, no kidding i ogolnie ludzi bez dzieci z wyboru - wczoraj mi wpadl w rece w wannie przy przegladaniu zaleglej prasy:

przepisze Wam fragmenty:

"... niewazne gdzie pojda. wazne ze nikt nie bedzie musial wyjsc wczesniej "bo opiekunka czeka", a przy deserze nie bedzie walkowany temat przegapionego odcinka "ulicy sezamkowej" czy kupy w kolorze marchewki ..."

ja nie wiedzialam, ze to jest taki problem, artykul jest na 5 stron, okazuje sie ze bezdzietni z wyboru sa pietnowani przez spoleczenstwo, "postrzegani jako samoluby, ktore swoje dochody przepuszczaja na rozrywki, nie wkladajac wysilku w wychowanie przyszlych pokolen", rodzina ich meczy, maja swoje kluby i strony internetowe (w polsce tez) np http://www.bezdzieci.pl" onclick="window.open(this.href);return false;, childfreetravel.net, idontwantkids.com, ze boja sie ujawnic ... mamma mia!
to znaczy ze albo autor widzi tu jakas teorie spiskowa albo ja farta mam. moja rodzina przestala sie czepiac jakis czas temu, znajome mamy ani rozmnozony brat jakos mnie nie zameczaja kupkami i sliniaczkami swoich pociech, mam fajne grono niedzieciatych znajomych w moim i +/- moim wieku.
nigdy nikt nie dal mi do zrozumienia ze mysli o mnie jak o samolubie (oprocz jednej nawiedzonej mlodej matki w necie i jednej na zywo :badgrin:, no i w rodzinie zostala jedna taka dzieciolubna ciotka, ktora faworyzuje dzieciate osobniki mojego pokolenia a ja chyba w jej oczach jestem osobnikiem zmarnowanym - w kazdym razie niewartym takiej uwagi dopoki sie nie rozmnoze - ja ja poniekad rozumiem, sama w danych okolicznosciach np na koncercie wole rozmawiac z ludzmi ktorzy tworza lub kolekcjonuja muzyke niz z tymi ktorzy nie maja o niej pojecia - tak samo ona z dwojka dzieci i szostka wnuczat w okolicznosciach rodzinnych woli rozmawiac z tymi, ktorzy te rodzine rodza - bo ma o czym. a ze mna o czym pogada? o rockandrollu? hahha)

co tam jeszcze napisali?

amerykanskie badania pokazuja ze liczba kobiet deklarujacych niechec do posiadania dzieci wogole sie powieksza (1982r - 4,9%, 2002r - 6,2%)

sms od tesciowej z okazji 5 rocznicy slubu "na nastepna pieciolatke: rozwoju rodziny, ale nie w koty" - to juz tchnie szykana jak dla mnie ...

francuska psycholozka Corrine Maier - manifest "zadnych bachorow. 40 powodow, by nie miec dzieci" - sama jest matka dwojki nastolatkow.

haslo "Wasze swieta, nasz sylwester!" - zgadzam sie, ale wigilia tez moja ;)

childfree nakrecaja gospodarke - wydaja o 60% wiecej na rozrywki i ponad 100% wiecej na jadanie poza domem niz statystyczni rodzice + wydatki na liczne podroze i utrzymanie ulubionych zwierzakow

wiele korzysci z bezdzietnych maja dzietni - okazjonalni opiekunowie: wujkowie i ciotki, bezdzietni wiecej czasu spedzaja w pracy, wiecej ich w wolontariatach, notorycznie zatrzymywani sa po godzinach, bo nie musza odebrac dzieci z przedszkola, mniej zwolnien lekarskich, trudniej dostac im urlop w lecie bo wtedy dzieciaci jada z rodzinami na urlop ... .

"...wsrod powodow rezygnacji z potomstwa wylicza: dbalosc o zwiazek, rozwoj osobisty, kariere, strach przed niespelnieniem jako rodzic. zwyczajne nielubienie dzieci pojawia sie najrzadziej. argumenty o wlasnych aspiracjach oraz czasie dla siebie .. niektorzy dorzucaja powod estetyczny.
- w dzieciach nie znajduje niczego interesujacego i ladnego. coz, mnie zachwycaja dla odmiany obrazy modiglianiego, a z rzeczy smierdzacych wole sery plesniowe"
5.02.2009 400 ES HP Brzuchański
22.02.2010 total nose again Łatkowski

Awatar użytkownika
luna 1
Przyjaciel Beauty
Przyjaciel Beauty

Post autor: luna 1 » 21 gru 2009, 13:29

ja mam dwójke dzieci, ale wcale nie potepiam tych co nie mają i nie chcą miec.....gdybym teraz miała wychodzic za mąż i dopiero rodzic to nie wiem czy bym się zdecydowała, całkiem inaczej sie zyje teraz niz chociaż 5 lat temu, teraz naprawdę trzeba duzo zarabiac żeby było nas stac na dziecko ;) ale to wybór każdego z osobna.....mam juz "odchowane" dzieci ae jak sobie przypomne te problemy jak były małe, brak możliwości wyjścia bo nie ma kto zostac z dzieckiem....

także dziewczyny nie przejmujcie sie tym co inni gadają, najważniejsze jest to co Wy myślicie i czujecie, to Wy będziecie wychowywać te dzieci, a nie np. mama która namawia na ciąże, bo one chce wnuka

pozdrawiam
Dostęp do Galerii Zamkniętej + zdjęcia PRZED - meyd@beautywpolsce.com
zdjęcia PO - tylko NOSY - menelik@beautywpolsce.com
reszta zdjęć PO - foxxia@beautywpolsce.com

Awatar użytkownika
lil sexy
TOP Beauty
TOP Beauty

Post autor: lil sexy » 22 gru 2009, 14:11

Ja wprawdzie mam dopiero 22 lata, ale kiedy czasem zastanawiam się nad swoim życiem to nie widzę tam miejsca dla dziecka. Mam mnóstwo planów, chce się rozwijać, realizować, spełniać swoje marzenia, a nie ograniczać się. Albo robić to wszystko na co mam ochotę i żyć ze świadomością, że sprowadziłam na świat istotę którą się mało zajmuję i nie jestem dobrą matką. Jak komuś o tym mówię to od razu odzywa się mnóstwo osób mówiacych "na pewno Ci się zmieni", "jesteś jeszcze młoda", "co ty wiesz o życiu". Ciekawe czy za 10 czy 15 lat się spotkamy to nadal będą tak mówili.
"Piękność jest dla kobiet ważniejsza niż inteligencja, bo mężczyznom łatwiej przychodzi patrzenie niż myślenie."
MD

Awatar użytkownika
JoannaOneInAMillion
Rozmowna Beauty
Rozmowna Beauty

Re: Czy jest ktoś komu nie zależy na małżeństwie i dzieciach

Post autor: JoannaOneInAMillion » 06 cze 2010, 06:46

(yes) Zgadzam się z Tobą w 100%, LilSexy...
Dobra matka, to szczęśliwa i zrealizowana matka. Taka,
której jedynym celem życia nie jest przyrządzanie papek i gotowanej marchewki (clin , choć rozumiem że są kobiety które w pełni doświadczają satysfakcji z bycia w domu i poświęcaniu się dziecku... Indywidualna kwestia (rire
To też trzeba uszanować.
Diament- kawałek węgla, który zdołał zmienić swe Marzenia w Rzeczywistość...
Pilnie zamienię się na wcześniejszy termin konsultacji u dr Szczyta!!! Moja- październik 2014

Awatar użytkownika
majamajamaja
TOP Beauty
TOP Beauty

Post autor: majamajamaja » 06 cze 2010, 14:50

JoannaOneInAMillion pisze:(yes) ...choć rozumiem że są kobiety które w pełni doświadczają satysfakcji z bycia w domu i poświęcaniu się dziecku... Indywidualna kwestia (rire
To też trzeba uszanować.
Tak, moze sa, ale o takich tu nie rozmawiamy.

LilSexy mnie 10 lat temu tez takie teksty puszczali. 10 Lat minelo i powoli cichna. A jesli ktos znow probuje, to szybko go usadzam argumentem, ze mnie sie przez 30 lat (odkad zyje) nie zmienilo zdanie w tej kwestii, wiec niech nie licza na to, ze je pod ich wplywem zmienie.
Kiedy jade do Polski, to czasem sie naslucham.
W Niemczech mozna jasno i wyraznie powiedziec: nie lubie dzieci i to jest uszanowane. A nie: wielkie dyskusje, ze sie mylisz co do wlasnych pogladow. (dull
15 kwietnia 2009 - Brzuchanski, powieki

Awatar użytkownika
bluebeleczka
Przyjaciel Beauty
Przyjaciel Beauty

Post autor: bluebeleczka » 06 cze 2010, 16:29

ja mam dwoje dzieci i kocham je ponad zycie a najbardziej lubie jak spia sa wtedy takie slodkie.
malzenstwu mowie stanowcze nie bo juz je zaliczylam i wiem jak smierdzi. ja wlasciwie nie lubie dzieci (pomijajc moje) a nawet mam do nich awersje. to jest taki zestaw dwa w jednym, ale malzenstwo to jest totalne bagno. ludzie sie dzis kochaja jutro nienawidza i wiekszosc z nas sobie na poczatku zwiazku nie zdaje sprawy to sport wytrzymalosciowy. odbebniamy przysiege wogole nie rozumiejac znaczenia slow.

szanuje wszystkie ktore wiedza czego chca i te ktore wiedza czego nie chca.
"Life is a stupid game, but atleast the graphics are awesome!"

Awatar użytkownika
JoannaOneInAMillion
Rozmowna Beauty
Rozmowna Beauty

Post autor: JoannaOneInAMillion » 07 cze 2010, 00:13

[quote="majamajamaja"][quote="JoannaOneInAMillion"](yes) ...choć rozumiem że są kobiety które w pełni doświadczają satysfakcji z bycia w domu i poświęcaniu się dziecku... Indywidualna kwestia (rire
To też trzeba uszanować.[/quote]

Tak, moze sa, ale o takich tu nie rozmawiamy.

[b]LilSexy[/b] mnie 10 lat temu tez takie teksty puszczali. 10 Lat minelo i powoli cichna. A jesli ktos znow probuje, to szybko go usadzam argumentem, ze mnie sie przez 30 lat (odkad zyje) nie zmienilo zdanie w tej kwestii, wiec niech nie licza na to, ze je pod ich wplywem zmienie.
Kiedy jade do Polski, to czasem sie naslucham.
W Niemczech mozna jasno i wyraznie powiedziec: nie lubie dzieci i to jest uszanowane. A nie: wielkie dyskusje, ze sie mylisz co do wlasnych pogladow. (dull[/quote]

Są, a temacie jest pytanie: Czy są tu takie (czy nie- w domyśle) (rire ... Ostatnia wypowiedź dowodzi tego, że są takie które kochają ponad wszystko swoje pociechy a są takie, którym na tym nie zależy...
A ja, Maju, napisałam że trzeba szanować każde podejście do sprawy przez kobietę, by złagodzić moją wcześniejszą wypowiedź o poświęcaniu się dzieciom i uważaniu za priorytet i cel życiowy- gotowanie papek. To akurat było z przekąsem i taki był właśnie mój cel. (itwasntme Może nie zauważyłaś...

A najlepszym argumentem, który uciszy a nawet zamknie usta niewtajemniczonym, wścibskim ludziom którzy zawsze "wiedzą lepiej", jest stwierdzenie:
"Macierzyństwo nie powinno być skutkiem przypadku, głupoty, zaniedbania, gwałtu, przymusu, posłuszeństwa, konformizmu, strachu, religijnej egzaltacji czy lęku przed boską karą. Bowiem macierzyństwo było, jest i powinno pozostać dobrem, cnotą. A cnota może zaistnieć i wyrazić się tylko wtedy gdy sami decydujemy o sobie, o swoich czynach i swoim losie. To wolność wyboru a nie przymus, czyni nas odpowiedzialnymi i mądrymi. Dobro choćby najwznioślejsze , z chwilą gdy staje się przymusem, traci swoją istotę i wiarygodność".
Diament- kawałek węgla, który zdołał zmienić swe Marzenia w Rzeczywistość...
Pilnie zamienię się na wcześniejszy termin konsultacji u dr Szczyta!!! Moja- październik 2014

Awatar użytkownika
ewawawa
TOP Beauty
TOP Beauty
Kontakt:

Post autor: ewawawa » 07 cze 2010, 08:57

dzizas (thinking ... a mi tak po prostu nie zalezy - bez zadnych ideologii ... odstrasza mnie to i tyle (clin

i skutkiem konformizmu wlasnie dzieci niet (giggle (clin
5.02.2009 400 ES HP Brzuchański
22.02.2010 total nose again Łatkowski

Awatar użytkownika
headie
Uzależniona Beauty
Uzależniona Beauty

Post autor: headie » 07 cze 2010, 10:21

Podpisuję się. Ale zauważyłam, że osoby które żyją swoją pasją tak często mają. Ewawa np. muzyką, ja fotografią. Mam dużo planów związanych z osobistym rozwojem, podróżami . W sierpniu skończę 30 lat i dospiero zaczęłam żyć .Pochodzę z wielodzietnej rodziny i jestem najstarsza więc napoświęcałam się w życiu dla dzieci. Moi rówieśnicy mieli wakacje a ja brata w wózku a siostrę za rączkę.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Feel Free - Nie Krępuj Się”