odnośnie formy "piszę" nie tak dawno szły w TV spoty, jak poprawnie mówić. Tak jak teraz lecą z Bralczykiem i Starowiczem odnośnie "włączania". Tu akurat poprawną formę łatwo zapamiętać, bo są <włączniki" nie włąnczniki jak ciągle mówi dużo osób.
"Spolegliwy" jako określenie osoby pokornej jest tak powszechne, że używając pierwotnego znaczenia narażamy się na uśmieszki.Podobnie jak dawniej buty powinny być w kolorze torebki.Teraz podobno jest to niemodne.....Tylko , zależy w jakim jesteśmy towarzystwie.Jeśli trafimy na panie w dojrzałym wieku, które juz mniej się modą interesują, to uznają , że popełniłyśmy gafę ubraniową zakładając buty w innym kolorze niz torebka.
Właśnie uciekłam z wielkiej zabawy. Nie widziałam ani jednej babki w długiej sukni.Mąż mówił, że jedną widział.
Najpierw się siedzi, potem światła przyćmione, na parkiecie tłok i nie ma się co przejmować.
Nie lubię takich zabaw...
Wczoraj byłam na kuligu, potem w karczmie tańce przy góralskiej muzyce.Było super!!! Bez napuszenia. Śpiewałam, tańczyłam zbójnickiego , był śpirt i kiełbaski pieczone nad ogniem. Jak wyszliśmy z karczmy w nocy {nad ranem} wszyscy zjechali na d. było tak slisko, że nie szło utrzymać się w pionie

Wkleiłam na chwilę moją kieckę...Taka se....ale wygodna.Łepetyna nieuczesana, to zasłoniona