Co studiujecie, gdzie pracujecie, co zamierzacie???

Wolne tematy, dyskusje, tutaj możecie rozmawiać o wszystkim. Nasze codzienne i niecodzienne sprawy.

Moderator: Zespół I

Awatar użytkownika
Jennys
Rozmowna Beauty
Rozmowna Beauty

Post autor: Jennys » 26 wrz 2007, 15:56

mara, wariatko ;) , ty zostań przy fotografii, a nie pchaj się w to bagno ;) . Mówię Ci mądrząc się z perspektywy 9-letniego doświadczenia prawniczego.
Przez ¿ycie trzeba przejœÌ z godnym przymru¿eniem oka, daj¹c tym samym œwiadectwo nieznanemu stwórcy, ¿e poznaliœmy siê na kapitalnym ¿arcie, jaki uczyni³, powo³uj¹c nas na ten œwiat. (S.J. Lec)

_Aga_
Nowicjusz Beauty
Nowicjusz Beauty

Post autor: _Aga_ » 26 wrz 2007, 16:48

mara pisze:co do sekcji- wszystkim ode mnie sie na wymioty zbieralo a ja zamiast mdlosci mialam dziwne wrazenie, ze ta pani miala strasznie otluszczone ramiona... po czym poszlam na obiad.
podziwiam :oops: ja bym w życiu nie odważyła się wejść do prosektorium :roll:

karolinka
Miłośniczka Beauty
Miłośniczka Beauty

Post autor: karolinka » 26 wrz 2007, 17:43

virriel pisze:To taka forma zaliczenia z anatomii- na stołach porozkładane są preparaty, czyli zwłoki lub ich kawałki i w różne struktury anatomiczne powbijane są szpilki z numerami. Student musi podpisać te numerki na swojej karcie.
ahhha :-) u nas zaliczenia sa ustne, idziesz z doktorkiem do zwlok lub preparatów narzadów i cie przepytuje, oczywiscie ledwo co widac w takim czlowieku "suchym", bo wszystko zniszczone z lekka (przez studentów :-) )
virriel pisze:Generalnie bardzo sympatyczna sprawa
nooo, bardzo fajne zajecia, .....egzamin byl cięzki :-)

Awatar użytkownika
viriel
Specjalista Beauty
Specjalista Beauty
Kontakt:

Post autor: viriel » 26 wrz 2007, 17:51

Mi też przydałyby się wszelkie materiały na temat chirurgi plastycznej- łącznie ze zdjęciami przed i po. Chcę napisać pracę na ten temat i zacząć działać w tym kierunku na mojej uczelni. Marzy mi się koło naukowe poświęcone temu tematowi, jakieś prace badawcze itp. ...
Ale tak jak Mara napisała- materiałów jest bardzo mało, nawet naukowych publikacji w mojej uczelnianej bibliotece :| Coś mi się zdaję, że będę musiała szperać w publikacjach anglojęzycznych, a ich też nie da się tak łatwo zdobyć ... :doubt:
A kryminalistyka jest fascynująca- szczególnie seryjni mordercy...
Mnie generalnie zwłoki wogóle nie brzydzą, wręcz przeciwnie- są dla mnie bardzo interesujące :roll: Medycyna sądowa to jedna z dziedzin w których mogłabym się specjalizować ;)

karolinka- u nas to ze zwłokami nie jest tak źle, ze względu na funkcjonujący program donacji. Dlatego często trafiają się jakby to powiedzieć- świeże :roll:
A na jakim kierunku studiujesz?

Awatar użytkownika
mara
Specjalista Beauty
Specjalista Beauty
Kontakt:

Post autor: mara » 26 wrz 2007, 19:42

seryjni sa fajni ale to tak popularny temat, ze poprostu nuda... moj promotor, postac wybitna w dziedzinie kryminalistyki, sam zadecydowal, ze mam zostac przy tym temacie- zaproponowalam mu kilka i tym byl zachwycony.

jennys, mam meza prawnika i sporo znajomych wiec wiem jak jest- niestety. rozowo nie jest. prokuratura polityczna, adwokatura- babranie sie z bagnem, radcowska- sprawy rozwodowe, sedziowska- nie jestem obiektywna, policja- fajnie ale cie dojada i twoj sukces podpisza cudzym nazwiskiem...
chyba zostane przy doktoracie :?
Próżność to mój ulubiony grzech...

Awatar użytkownika
viriel
Specjalista Beauty
Specjalista Beauty
Kontakt:

Post autor: viriel » 27 wrz 2007, 10:44

Nie jasne, że seryjny są już oklepani, ale mnie i tak fascynują- podobnie jak psychologia zbrodni...
A co do prawniczego bagienka, to też co nieco wiem na ten temat- wszyscy moi dziadkowie byli prawnikami, mama akurat się wyłamała z rodzinnej tradycji, więc i ja mogłam sobie na to pozwolić :badgrin: :p Ja to bym się na prawnika nie nadawała- nauczenie się tych wszystkich kodeksów przekracza chyba moje możliwości intelektualne :p :p :p

Awatar użytkownika
Dominicana
Uzależniona Beauty
Uzależniona Beauty
Kontakt:

Post autor: Dominicana » 27 wrz 2007, 11:54

virriel pisze:Nie jasne, że seryjny są już oklepani, ale mnie i tak fascynują- podobnie jak psychologia zbrodni...
A co do prawniczego bagienka, to też co nieco wiem na ten temat- wszyscy moi dziadkowie byli prawnikami, mama akurat się wyłamała z rodzinnej tradycji, więc i ja mogłam sobie na to pozwolić :badgrin: :p Ja to bym się na prawnika nie nadawała- nauczenie się tych wszystkich kodeksów przekracza chyba moje możliwości intelektualne :p :p :p
nie moge z Twoich textow :-D Dziewczyno Ty studiujesz medycyne :-D ten kierunek chyba wykracza wszystkie możliwości intelektualne, więc sądze ze skoro to studiujesz to jestes w stanie wszystkiego sie nauczyc, tyle ze nie wzystko przyniesie Ci taka frajde jak medycyna 8-)
zazdroszcze Ci tego kierunku bałdzo bałdzo :(
ja z koleji zbliżam sie do obrony, praca napisana, teraz jest w trakcie sprawdzania w plagiacie :roll: jak bedzie oki, to za niedługo będe jak to mówi mój Miś Mister Magister, z tym wyjątkiem ze wolałabym jednak Miss :badgrin:
29 lipiec 2005, nosek---> dr Skupin/ czyli ju¿ po i bardzo szczê¶liwa:)

Awatar użytkownika
viriel
Specjalista Beauty
Specjalista Beauty
Kontakt:

Post autor: viriel » 27 wrz 2007, 17:44

E tam- ja tak nie uważam. Na medycynie jest dużo nauki, wiele rzeczy trzeba umieć kojarzyć i powiązać ze sobą, nie można pozwolić też sobie zbytnio na odpuszczenie czegoś, zapomnienie i czy odłożenie "na zaś" i to na tym polega trudność tych studiów.
Nie ma za to zbyt wielu rzeczy które trzeba zrozumieć... Wydaje mi się, że nie dałabym sobie rady na większości kierunków politechnicznych :oops:

Awatar użytkownika
Michitka
TOP Beauty
TOP Beauty

Post autor: Michitka » 29 wrz 2007, 13:26

Virrel --a jak ci szło nauka tych wszystkich mięśni -- bo tego sporo, dobrez, że ja tego nie musze tak do końca znać ...uff
a i jak łacina??

Jesteś na kierunku lekarskim nie???

Zmieniły się teraz zasady co do specjalizacji i tytułu jaki ma się po studiach???
Przeznaczenie oddaje kobietę pierwszemu. Przypadek - najlepszemu. Wybór - pierwszemu lepszemu...

Awatar użytkownika
Josie M
Rozmowna Beauty
Rozmowna Beauty

Post autor: Josie M » 29 wrz 2007, 13:36

moim zdaniem, żeby nie zapomnieć, to wiele rzeczy trzeba właśnie zrozumieć (właśnie w sensie skojarzenia, powiązania ze sobą...)

Natomiast w medycynie wszystko jest bardzo logiczne i jedno wynika z drugiego... wiele rzeczy można po prostu przemyśleć, wyobrazić sobie i wszystko robi się łatwe...
Takie np. prawo - to w większości pamięciówka - ważne są wyrazy lub nie znaczy tyle samo co albo a albo tyle samo co czy... w medycynie nie ma znaczenia jakiego wyrazu użyjesz - ważny jest główny sens - i pewnie o tym mówi Virriel.... a cała trudność medycyny polega właśnie na fakcie - że wiedzy jest tak dużo... i że często nie można sobie "tuż przed" doczytać... bo za te parę sekund może być już za późno
Jesli cos za bardzo udoskonalasz, na pewno to spieprzysz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Feel Free - Nie Krępuj Się”