Zycie zaczyna sie po 40-tce. cz. 5

Wolne tematy, dyskusje, tutaj możecie rozmawiać o wszystkim. Nasze codzienne i niecodzienne sprawy.

Moderator: Zespół I

Awatar użytkownika
babina7
TOP Beauty
TOP Beauty

Re: Zycie zaczyna sie po 40-tce. cz. 5

Post autor: babina7 » 04 mar 2011, 00:04

pyszny chleb.: ok. 80 deko mąki
ok. szklanka otrąb {ja mam razówkę od "chłopa" to daję zamiast} Ostatnio zapomniałam zrobiłam
na samej poznańskiej i nikt się nie zorientował (giggle
10 deko drożdży
łyżeczka soli i łyżeczka cukru
zioła jakie lubicie { ja daję dwie łyżki kminku i lnu. Siostra dodaje orzechy, pestki dyni słonecznika
3/4 szklanki mleka {do drożdży}
ok. 1/2 l wody

Drożdże zalać ciepłym mlekiem z łyżeczką cukru { jak nie mam, to zalewam wodą i też jest dobry}, gdy zaczną bombelkować wlewamy do dużej miski i mieszamy z wszystkimi składnikami {wodą też!} , najlepiej drewnianą łyżką lub mikserem na wolnych obrotach.Ma być takie ciągnące jak guma do żucia. Zostawiamy do wyrośnięcia na 15-20 minut. Ma podwoić wielkość.
Jak wyrośnie , to wylewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Po wierzchu wygładzam ręką namoczoną w oleju lub wodzie. Piekę w 190- 200 st. ok. 1 godziny. Używam dużej keksówki { fajnie sie kroi}
Ciasto ma być jak gęsta śmietana. Wtedy chlebek po upieczeniu ma chrupiącą twarda skórkę, a środek miękki. Przy wodzie i mące napisałam <około>, bo trzeba uzyskać taki lejący efekt, więc jak za twarde , to dolać więcej wody.
Proste? Wszystko w jednej misce i ręce czyste {nienawidzę zagniatania ciasta (clin
zadowolona

Awatar użytkownika
ullrike
TOP Beauty
TOP Beauty

Post autor: ullrike » 04 mar 2011, 09:32

Zebym nie byla taka leniwa to bym ten chleb upiekla:)
Napewno jest pyszny ,tak samo jak ten chrupiacy goracy slonecznikowy prosto z pieca w Lidlu.
Ostatnio go nie kupuje ,bo niestety chocbym obiecywala sobie ze odkroje i zjem tylko jedna kromeczke, to konczy sie na tym ze tylko kromeczka zostaje a ja caly chleb wpieprzylam .
Wczoraj tylko jednego paczka.
I dwie godziny cwiczen,a mimo to 40 dkg wiecej.
Podejrzewam ze to przez to ze wieczorem zjadlam jakies drobne krakersy i slodka herbate z malinami.
a ta herbate i krakersy to przez corke hehe ktora naslala na mnie swojego kolege ,doradce finansowego.
Boze godzina wciskania kitu ,facet nie chcial mnie sluchac, a ja wcale nie nie chcialam jego produktu i porad .
Nie wyobrazam soebie zeby ktos mial mi pomagac w zarzadzaniu MOIMI pieniedzmi,.zeby mi mowil co robic z funduszami i zmuszal do ubezpieczen ktorych nie chce.
Moze jeszcze z pozyczki np na lift mam sie doradcy tlumaczyc:)
Wspolczuje tym mlodym,bo ja mam swoja spokojna pracke ,a oni czepiaja sie jakis psedo prac ,szarpia i mysla ze zrobia kariere.
A nagardluja namarnuja swojego czasu i cudzego i guzik z tego maja,.
Nie chcialam chlopakowi podcinac skrzydel widzac zar w jego oczach,..Jestem chyba jeszcze wciaz za malo asertywna,bo trzeba bylo od razu pogonic na drzweo jego i moja corcie.
Moze i na zachodzie kazdy przecietny czlowiek ma swojego doradce od finansow tak jak i psychoanalityka ,
Ale u nas predko to w modzie nie bedzie.

Awatar użytkownika
babina7
TOP Beauty
TOP Beauty

Post autor: babina7 » 04 mar 2011, 09:37

do mnie dzwonili wczoraj z ofertą biżuterii za 1/10 ceny. Mówię, że mam i nie chcę więcej nawet za darmo, a on pyta <dlaczego> ? No jeszcze mam sie tłumaczyć (punch . Dawniej mi tez było żal i grzecznie tłumaczyłam i przepraszałam .Teraz się wyłączam....Powinien być zadowolony, że nie musiał długo gadać......a może im sprawdzają długość połączeń z klientem?......

Przy pieczeniu tego chlebka mniej fatygi niż przy wychodzeniu z domu do sklepu po chleb.. (giggle
zadowolona

Awatar użytkownika
muflon2121
Uzależniona Beauty
Uzależniona Beauty

Post autor: muflon2121 » 05 mar 2011, 07:23

babina7 pisze:do mnie dzwonili wczoraj z ofertą biżuterii za 1/10 ceny. Mówię, że mam i nie chcę więcej nawet za darmo, a on pyta <dlaczego> ? (giggle
Powiedz, że jesteś zamożna i za 1/10 ceny nie masz potrzeby kupować. Że wogóle przy swoich pieniądzach nie masz potrzeby korzystac z takich ofert :-)
Mój malżon kiedyś tak na telefoniczne namolne nagabywania odpowiedział i teraz mamy spokój (mdr

Awatar użytkownika
Sabrina
TOP Beauty
TOP Beauty

Post autor: Sabrina » 05 mar 2011, 10:03

Do mnie jak dzwonia i uslysze slowa
- Dzień dobry, chciałam Pani zaproponować....
Zawsze przerywam juz po tych słowach i mówie
- Wszytko juz mam, nic nie potrzebuje,zycze miłego dnia.
Nigdy nikt nie nalegal gdy to usłyszał,tylko sie pożegnał. (giggle
"Bogactwo i uroda nigdy nie wyjdą z mody."

Awatar użytkownika
ullrike
TOP Beauty
TOP Beauty

Post autor: ullrike » 05 mar 2011, 10:16

Z ofertami przez telefon tez sobie sprawnie radze .Czasem pytam jesli dzwonia z banku krotko chodzi o kredyt jak tak to dziekuje .A czasem maja naprawde ciekawa oferte,wiec czemu nie, wyslucham.Zmienilam sobie rok temu bank do konta osobistego i jestem zadowolona.
0 oplat dozywotnio,bardzo dobre warunki mi zaproponowali.
Co innego jak cie osobista corka namatoli hehe i przywlecze do domu jakiego bolka.

Awatar użytkownika
babina7
TOP Beauty
TOP Beauty

Post autor: babina7 » 05 mar 2011, 10:21

No tak.Osobisty kontakt , jeszcze jak znajomy, to trudniej odmówić.
zadowolona

Awatar użytkownika
beata-malgorzata
Przyjaciel Beauty
Przyjaciel Beauty

Post autor: beata-malgorzata » 05 mar 2011, 19:43

Do mnie czasami dzwonia z oferta tacy co dobrze mowic po francusku nie umieja , wiem ze sa zatrudnieni z innego kraju czyli tania sila robocza - smutne , zawsze dziekuje grzecznie i sie rozlaczam .

Dzisiaj bylam na pogrzebie taty znajomego co przezyl ...99 lat , nie doczekal do nastepnego roku ...

Jestem zestresowana i smutna bo moja coreczka wlasnie wyjezdza do Szwajcarii na narty ze zorganizowana grupa mlodziezy w jej wieku . Tydzien bez dzieciaka , jak ja to przezyje ??? (pleure
Mentor, 275 cc okragle,profil sredni , 04. 2006
poprawka asymetrii jednej piersi , 375 cc ,02 2007
uszy plus korekta powiek ,14.05 2008
zmniejszenie platkow usznych , 19.01 2013- dr Lemaître - Belgia
nos, powieki i lipofilling - 6.04 2013- dr Lemaître
plasyka brzucha i podniesienie piersi z wymiana protez na 350cc , 9.09 2014
powieki dolne 30.05.2025
lifting deep plane 09.04.2026

Awatar użytkownika
majamajamaja
TOP Beauty
TOP Beauty

Post autor: majamajamaja » 05 mar 2011, 22:25

Kurcze, tlusty czwartek przegapilam! Teraz rok czekac!
15 kwietnia 2009 - Brzuchanski, powieki

Awatar użytkownika
babina7
TOP Beauty
TOP Beauty

Post autor: babina7 » 09 mar 2011, 00:26

Juz po Dniu Kobiet, ale popatrzcie sobie......zwykły przechodzeń na ulicy w Barcelonie...ma na sobie tylko zegarek, reszta ubrań to tatuaże....czyż nie jest interesujący mimo podeszłego wieku??? (rofl (rofl (rofl (rofl (rofl .
upload/1299626739_DSC03739.JPG
zadowolona

Zablokowany

Wróć do „Feel Free - Nie Krępuj Się”