nadinn, ja tez jestem w 100% Polka i nawet mi nie zalezy na niem pochodzeniu. jako zona Niemca ma pelne prawo do wszystkiego wiec po co mi niem dowod...???
przykro mi czytac to co piszesz...
jesli zle sie czujecie w tym kraju to pewnie wracajcie do Pl. ja niestety wiem, ze moj maz czulby sie w Pl tak jak wy w Niemczech. widze to juz po paru godzinach jak odwiedzamy moja rodzinke.
po drugie jestesmy tu juz dosc dobrze ustawieni choc pare lat wczesniej nie bylo wesolo kiedy to moj (jeszcze nie)maz rzucil studia, zwolni sie z rodzinnej firmy i postanowil pokazac co niektorym, ze sam da sobie rade.
wiem, ze niektorzy Niemcy sa "malymi Hitlerkami" ale czasami jak widze jak sie niektorzy Polacy tu w Niemczech zachowuja to wstyd mi, ze jestem Polka.
np. ostatnio widzialam jak kilku polakow (przez male "p") z pelnymi rekamowkami win kradlo ubrania z kontenerow DRK (Niemiecki Czerwony Krzyz).
albo na Majorce pewna polka (ok 50-tki) co chwile byla upominana przez lezakowego, ze ma nie siadac na lezaku bo za niego nie zaplacila. oczywiscie byla za kazdym razem wielce oburzona
tak wiec nie ma co generaizowac i mowic, ze wszyscy Niemcy sa "be" bo za niktorych polakow tez mozemy sie wstydzic...
virriel pisze:Tam panuje przekonanie że Polki to albo sprzątaczki albo k****
bo taka jest smutna prawda. wiekszosc sprzataczek to Polki

a co do k*** to zobacz ile "domow uciech" stoi przy drodze z Pniew do granicy niemieckiej
plakac mi sie czasami chce ale niestety sami sobie taka opinie wyrobiismy :?